Skocz do zawartości
IGNORED

Dyskretny DAC R2R 24bit 384kHz

Rekomendowane odpowiedzi

Wychodzi na to, że nie wszystkie filtry opracowane dla wersji 0.99 działają z najnowszym softem. Właśnie jestem po próbie wczytania filtra 1021filt_384_C130_MP.skr, ale niestety przetwornik nie synchronizuje się z sygnałem po jego wczytaniu.

OK. W takim razie wczytuje filtr, który do tej pory najbardziej mi przypasował na wersji 0.99 softu i żeby go aktywować co muszę zrobić? Automatycznie po wczytaniu i restarcie przetwornika jest aktywny czy należy go wybrać poleceniem "set filter = "?

Nawet nie potrzeba restartować. w 1.05 wystarczy wyjść z trybu zmian (komenda exit) i już zaczytuje nowy filtr. Z tym że banki nie działają. znalazłem tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kilka filtrów przypisanych do banków. To są dobre filtry - właśnie je testowałem jako osobne i zasadniczo polecam - ale to kwestia gustu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Nawet nie potrzeba restartować. w 1.05 wystarczy wyjść z trybu zmian (komenda exit) i już zaczytuje nowy filtr. Z tym że banki nie działają. znalazłem tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kilka filtrów przypisanych do banków. To są dobre filtry - właśnie je testowałem jako osobne i zasadniczo polecam - ale to kwestia gustu.

Z tymi filtrami to jest różnie. Otóż czasami zdarza się tak, że traci synchronizację jak się zrestartuje całego DAC, pomimo, że działa po komendzie exit. Nie wiem dlaczego tak się dzieje.

Ukryta Zawartość

Hej!

Przyszła mi płytka wejściowa.. jak rozumiem, wszystkie 4 wejścia (2 opti 2 coax) mogę podpinać do soakretisa w pin spdif_2 (tak jak opis dla optycznego wejścia)? - oczywiście przez przełącznik.. lub kolejno... ;-)

Prośba o weryfikację..

Schemat płytki w załączeniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam sobie odpowiadam.. moduł działa.. przy okazji odpaliłem po raz pierwszy DAC-a.. na razie wygląda biednie.. ale zamykam oczy i się wsłuchuję..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale zamykam oczy i się wsłuchuję..

Już Ci pisałem na drugim forum - masz kanały podłączone w przeciwfazie :)

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

to tylko dopiszę na 'usprawiedliwienie' że plumkało tylko jakieś radio internetowe... dziś staram się wysłać dzieciaki na jakiś spacer.. beze mnie.. ;-)

to tylko dopiszę na 'usprawiedliwienie' że plumkało tylko jakieś radio internetowe... dziś staram się wysłać dzieciaki na jakiś spacer.. beze mnie.. ;-)

Jak wrażenia? Ja zrobiłem mody z tranzystorami i kondami na wersji 3 i muszę powiedzieć że warto. Bardzo polecam szczególnie dobrze wypadł mod z kondensatorami - w wersji 3 dosyć prosto się to robi bo są przygotowane otwory. W wyniku tego dźwięk staje się duuużo bardziej nasycony i pełen kolorów. Mod z tranzystorami - jest dosyć skomplikowany ze względu na mikroelementy ale też się da i gra lepiej - szczególna poprawa w zakresie dynamiki i szybkości. Po tych modyfikacjach zupełnie zniknęły podbarwienia i ma się wrażenie że jest mniej góry ale to efekt mniejszych zniekształceń. Za to pojawiło się więcej dźwięków, które wcześniej się zlewały :)

Hej! Ja dzięki temu DAC-owi trochę z dziczy się wyrwałem.. dzieciaki lubują jeżdżąca tackę CD - więc prewencyjnie tylko od święta korzystałem z płyt..

pozwolę sobie więc przez chwilkę po prostu posłuchać całego zestawu na nowo.. zanim zacznę dochodzić do modowania. ale..

- w rev3 już miała być odrobinę większa pojemność na vref.. dodałeś kondensatorki od dołu? Dolutowałeś też dodatkowe rezystory - zgodnie z oficjalnymi wytycznymi w okolicy regulatorów?

mod z tranzystorami to który?

PS.

Mam drobne problemy z gubieniem synchronizacji od czasu do czasu.. ale zacznę od światłowodu.. coś jedna z wtyczek nie zapina się do końca..

• 3 tygodnie później...

Hej! Ja dzięki temu DAC-owi trochę z dziczy się wyrwałem.. dzieciaki lubują jeżdżąca tackę CD - więc prewencyjnie tylko od święta korzystałem z płyt..

pozwolę sobie więc przez chwilkę po prostu posłuchać całego zestawu na nowo.. zanim zacznę dochodzić do modowania. ale..

- w rev3 już miała być odrobinę większa pojemność na vref.. dodałeś kondensatorki od dołu? Dolutowałeś też dodatkowe rezystory - zgodnie z oficjalnymi wytycznymi w okolicy regulatorów?

mod z tranzystorami to który?

PS.

Mam drobne problemy z gubieniem synchronizacji od czasu do czasu.. ale zacznę od światłowodu.. coś jedna z wtyczek nie zapina się do końca..

Udało się posłuchać? Jak wrażenia?

Problemy z drobnym zrywaniem nadal jeszcze mam.. światłowód sobie podmieniłem..

wkładam całość w obudowę z prawdziwego zdarzenia.. poprawię sobie trochę prowadzenie przewodów z sygnałem cyfrowym.. na razie trochę pajęczyna..

Na tym układzie wejść jaki mam po światłowodzie nie zsynchronizuje się powyżej 96k..

O samym brzmieniu.. no niestety jakichś porównań nie miałem czasu robić.. więc po prostu sobie słucham.. i na razie mi odpowiada..

Sporo mam do zrobienia z akustyką pokoju.. tak to bywa po przeprowadzkach.. więc nie bardzo jest sens wypowiadać się o samym DAC-u

• 1 miesiąc później...

Cisza straszna, więc coś wkleję.

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie słuchałem w tej konfiguracji.

Ukryta Zawartość

A ja słucham cały czas ...

w praktycznie takiej samej konfiguracji :)

I to jest bardzo dobre granie ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wieniu26

Obaj używacie razem z RPi?

Tak, Soekris + płytki wejściowe od normundssa + RPi3 z MoOde

Czy Soekris zaniechał rozwijania nowych konstrukcji dac?

Przecież jest w sprzedaży teraz dac1021 rev4 i nowy dac1101

Przyszła do mnie dziś płyteczka :D (wielkie dzięki dla Mariogo)

Na warsztacie już jest buforek na 6N16, na razie po jednej połówce na kanał, za chwilę przetestuje zrównoleglone.

Od kilku dni gram na tym dacu w wersji na razie gołej, tylko podłączone zasilanie +/- 9V z regulatora lm317/337. Choć dźwięk jest w miarę fajny, to gra to gorzej od skończonego daca na ad1865. Niezbędne są modyfikacje. Chyba najsłabszą stroną tego sokrisa bez modòw jest bas, płytki, podbarwiony plastikiem, ale chociaż rytmiczny.

O ile się nie mylę najważniejszą modyfikacją jest poprawa zasilania tych przełącznikòw od rezystoròw r2r. Zwykle dokłada się 16 polimeròw od spodu i tranzystor do filtra zasilającego te przełączniki, ale znalazłem kogoś kto zrobił to inaczej:

Ukryta Zawartość

Poprowadził 3,7V z akumulatora, wywalił regulatory napięcia vrev i nie dokładał 16 polimeròw pod spòd. Daleki jestem od podłączania akumulatoròw, ale podanie +/-4 V z dobrego tegulatora zewnętrznego nie byłoby lepsze od tych modòw z tranzystorami? Wydaje mi się że mimo wszystko dodanie tych 16 polimeròw nadal pozostaje słuszne.

Pytam dlatego, bo nie wiem ktòra droga jest słuszna, a napewno muszę coś zrobić z tym dacem, bo nie zakceptuję grania słabszego od poprzeniego daca na AD1865.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kolczas

O ile kondy ok, to mod z tranzystorem jest kontrowersyjny, można poczytać o tym na diyaudio.com. Linków nie mam niestety. Myślę, że użycie bufora też sporo może dać, ale to kwestia systemu już. Grasz po USB, czy S/PDIF? Próbowałeś wgrywać filtry?

Przez kontrowejsyjny rozumiesz że lepiej zasilić to z zewnątrz?

Gram z amanero, filtròw nie rudzałem, są org. z wer. 2

Edytowane przez kolczas

Ponoć jedna z największych popraw to wgranie nowych filtrów. Jak byłem na bieżąco z tym wątkiem, to pamiętam, ze ktoś zaczął kwestionować jego zasadność, ktoś potwierdził, ktoś zaprzeczył a koniec końców mało kto porównał przed i po.

• Pokaż nowe odpowiedzi