Skocz do zawartości
IGNORED

Dyskretny DAC R2R 24bit 384kHz

Rekomendowane odpowiedzi

Ponoć jedna z największych popraw to wgranie nowych filtrów. Jak byłem na bieżąco z tym wątkiem, to pamiętam, ze ktoś zaczął kwestionować jego zasadność, ktoś potwierdził, ktoś zaprzeczył a koniec końców mało kto porównał przed i po.

Bo były jakby dwa mody tranzystorowe. Pierwszy omijał tracking napięcia referencyjnego i stąd niektórzy go zakwestionowali. Drugi jest już w pętli regulacji, więc napięcia są odwzorowane perfekcyjnie. Tak naprawdę drugi mod zwiększa wzmocnienie regulatora napięcia o betę tranzystora. Sam Soren się wypowiadał, że rozważał taki mod, ale zrezygnował, bo bał się o duże prądy (to jest za stabilizatorem 100 mA). Ktoś robił pomiary i nie zauważył zwiększenia poboru prądu po modzie, a sam mod działa i dodaje urządzeniu życia jeśli się gra prosto z drabinki.

Żadne mody nie pomogą, jeśli obiektem modów jest typowa aplikacja procesora z drabinką rezystorową na wyjściu.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Żadne mody nie pomogą, jeśli obiektem modów jest typowa aplikacja procesora z drabinką rezystorową na wyjściu.

To nie jest typowa aplikacja.

Acha, Pozwolisz że pozostanę przy swoim zdaniu zwłaszcza, że go posiadałem [ciekawość].

Trochę sensu poproszę.

Należało zacząć od filtrów. Zdziwisz się.

Czy V2 też ma słabe, warte wymiany filtry?

Acha, Pozwolisz że pozostanę przy swoim zdaniu zwłaszcza, że go posiadałem [ciekawość].

Oby się nie okazało że to kolejny forumowy rozdmuchany balonik. Czytałem wpisy jak to po włączeniu gołego jeszcze w pudełku kartonowym ludzie padali z zachwytu, że rozwala wszystko na starcie. To albo ja jestem rozpieszczony, albo oni nie wiedzą co znaczy dobre granie dac-a, bo mój zagrał jak zwykłe siano za 500zł.

U mnie absolutnie goły, połączony po S/PDIF gra CO NAJMNIEJ porównywalnie do sekcji DAC w Oppo105D. Uważam, że to bardzo dobry poziom. Charakter ma otwarty, sporo powietrza, przestrzeń scena. Barwy są bardzo dobre. To po prostu dobre granie bez upiększaczy, dopaleń etc.

Czytałem wpisy jak to po włączeniu gołego jeszcze w pudełku kartonowym ludzie padali z zachwytu, że rozwala wszystko na starcie. To albo ja jestem rozpieszczony, albo oni nie wiedzą co znaczy dobre granie dac-a, bo mój zagrał jak zwykłe siano za 500zł.

Nie chcę wszczynać kolejnej bezsensownej forumowej wojenki, więc tylko oględnie napiszę, że de gustibus non est disputandum. A tak w ogóle to podzielam Twoje zdanie :/

Edytowane przez gagacek

Trochę sensu poproszę.

Nie chcę wszczynać kolejnej bezsensownej forumowej wojenki, więc tylko oględnie napiszę, że de gustibus non est disputandum. A tak w ogóle to podzielam Twoje zdanie :/

Jest Nas więcej :-))

Temat to zawiły, bo ocena jakości zwykle nie jest obiektywna i zależy od oczekiwań i wcześniejszych doświadczeń.

Zastąpiłem nim dac-a na chińskiej płytce na AD1865 z konwerterem Audi GD DI-V3. Z czasem płytka dorobiła się konwersji na rezystorze z preampem na ecc88, malutkich regulatorów w rodzaju shunt na każde napięcie wchodzące do kości z osobna. Ogromna zaletą tego daca był głęboki plastyczny bas, bardzo czyste brzmienie blach, wciągający klimat i naturalna barwa wszystkich instrumentów i wokali.

Soekris podłączony na goło do zasilacza na LM317/337 z amanero, to tak jak pisałem płytki plastikowy bas, szczegółowa, ale mało barwna góra, stereo zawężone do linii kolumn, ale ze znacznie bardziej szczegółową rozdzielczością na średnicy i nieco większą dynamiką. Teraz po modzie 16 x oscon i dodaniu nieco lepszego zasilania na całość, ale nie słynny Salas, bo to coś jednak słabszego, poprawie uległ bas, pogłębił się i nie jest już taki plastikowy, wciąż nie jest tak zwinny i barwny jak z AD1865, stereo poprawiło się, wyszło za linię kolumn, pojawiła się tez namiastka głębi 3D i średni pogłos, wokale zyskały intensywna barwę, a najciekawsze że zaczął lepiej ogniskować instrumenty, są punktowe zamiast plam typowych dla ad1856. Nadal jednak nie wytwarza klimatu wciągania w muzykę, mogę sobie odsłuchiwać jak w studio, ale ja chcę muzykę przeżywać słyszeć głębię, budowanie emocji, wszystko o co chodzi w muzyce. Niestety jest dokładnie i trochę sztywno. Nawet taki nie do końca już goły jest wciąż gorszy od ad1865. Być może ktoś kto ceni dokładność, a nie ma reszty toru zdolnego do grania z klimatem będzie zachwycony, ja jeszcze nie.

Jest nadzieja że to przyjdzie z kolejnymi modami, oby, bo jak nie, to wracam do AD1865.

Proszę przy okazji o pomoc. Nie znalazłem nigdzie bezpośredniego opisu jak zasilić zewnętrznie Amanero i izolator usb, który jest na dam1021. W tej chwili mam poprowadzone 3,3V z wyjścia Amanero do wejścia dam1021. Gdzieś widziałem że trzeba na Amanero odlutować regulator 3,3V tuż przy gnieździe USB i tam się wpiąć z napięciem z zewnątrz, ale może to można normalnie podłączyć bez rozwalania amanero.

A wogóle coś to daje sonicznie?

Edytowane przez kolczas

Czyli jednak, nie totalnie nie, lecz coś nie czaruje. Teraz zacznij zabawę z filtrami. Link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piszesz że AD1685 ma "głęboki plastyczny bas". Ja jestem mocno przeczulony i wymagający w tym zakresie. Plastyczny kojarzy mi się trochę "spowolniony". W mojej ocenie i w moim systemie jest szybko i bardzo nisko.

Odnośnie amanero, gdzieś coś czytałem. Muszę poszukać.

Ukryta Zawartość

Co do "ulepszania" Amanero można spróbować np:

Ukryta Zawartość

Na L1 to chyba jest jeszcze 5V? Czyli nie do końca mi to rozjaśniło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wieniu26

Co do "ulepszania" Amanero np:

eh

Ukryta Zawartość

Dzięki teraz już wiem. To takie proste niby. Wielkie dzięki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kolczas

Sprawdzał ktoś z Was te filtry co podawał do nich link hi_aro?

Mam odczucie jakby niektóre były "bardziej dociążone", więcej basu ale troszkę ostre. Tak w wielkim skrócie.

Możecie podzielić się swoimi spostrzeżeniami?

pzdr

Edytowane przez wieniu26

Taki filtr by mi pasował, dociążony, bo właśnie gra mi to wszystko zbyt zwiewnie. Bas i średnica są niedociążone

Zrób sobie mody sprzętowe a uzyskasz to co chcesz.

Mnie soekris zagrał pięknie po i2s i z salasem. Lepiej od ad1865 po coaxie.konwerter do porównania to hiface evo. Analog do ad1865 to klon mbl

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

zelo7

Masz rację zaczyna grać. Podłączyłem mu zasilacze TT kolegi bodo z forum. Od razu zagrał dociążonym i dobrym basem. Dużo to zmieniło w odròżnieniu od modu 16 x Oscon. Duża ulga, bo się bałem że wtopiłem kasę. Wpisy że goły Soek gra dobrze są kompletnie nieprawdziwe, wprowadziło mnie to w panikę.

W pelni zmodowany soekris gra bardzo dobrze, modow jest duzo. Mozesz dodac jeszcze filtracje do reference 4v, bardzo wazna modyfikacja sa tranzystorki BC przy ref 4v. Goly soek gra dobrze, ale ulepszony gra jeszcze lepiej. Wiekszosc modow to ulepszenie zasilania, ja u siebie to nawet wyrzucilem wbudowane staby 5v i 3.3v i wstawilem dyskrety od kolegi Muzg. Gra to swietnie, jednak wciaz cos bym ulepszyl. Korzystam z wyjscia raw, wiec wbudowany analog jest mi zbedny, wiec mysle zeby wyrzucic scalaki od analoga. Dlatego ze z drabinki 2R2 sygnal idzie do RAW Out i do analoga, moze cos tam zakloca..Do tego wyrzucenie scalakow pozwolilo by napedzac uklad na 8v, mniejsze napiecie =mniejsze szumy zasilacza.. Na diyaudio ktos juz wyrzucal analoga i bardzo chwalil. Jednak powrotu nie ma.

U mnie soek jest podlaczony z amanero, a amanero rowniez przerobilem zeby nie korzystal z zasilania USB..

U mnie amanero będzie izolowane. Zasilacz będzie oparty na stabach Muzga i mnożniku pojemności(zobaczymy jak cyfra zareaguje na wolniejsze narastanie napięcia). Bufor na 6N16 się robi. Kondensatory sygnałowe pewnie clarity capy.

No i wlasnie na takim napieciu teraz bede pracowal. Dlaczego takie? poprzednie trafko sie spalilo, sklep nie czynny do 10 sierpnia, a akurat mialem takie co daje 2x 9v. Ale podobno salas 1.1 wymaga min 5v spadku zeby prawidlowo pracowal.

Jakie masz brzmienie blach z tym zmodowanym. Pytam, bo zrobiłem już parę zmian, także mod tranzystorowy, a blachy są wciąż mało dźwięczne i takie jakieś uciszone o powiedzmy 6 dB. Czy ten dac tak ma?

Pytanie do stosujących potencjometr 10K do cyfrowej regulacji głośności czy sprawdza się liniowy. Wątpliwość powodowana jest tym że w praktyce potrzeba mi około 25dB regulacji, ale jeśli na tym potencjometrze będzie ze 100dB, to poruszał się będę na samej końcówce. Czy wtedy logarytmiczny nie byłby lepszy. Muszę jakiś kupić. Myślę nad suwakowym, dostępne są nawet 10cm długie, to byłby wypas taki suwak.

Edytowane przez kolczas

Sadze ze dzwiek blach jest prawidlowy, nie sciszony, zrownowazony z reszta pasma. Zreszta taki charakter zrownowazonego brzmienie soekris mial zawsze.Moze w innym elemencie toru jest problem?

Moze poprzedni dac co miales mial gore wyeksponowana ?

Potencjometr nie ma żadnego wpływu na jakość dźwięku. Regulacja jest cyfrowa.

Jeżeli piszesz że coś jest -6db, znaczy że coś masz nie równo w systemie. Ja jak bym miał + 6dB to nie dało by się tego słuchać.

Ha, nie doczytałem, logarytmiczny w Twoim przypadku będzie ok.

• Pokaż nowe odpowiedzi