Skocz do zawartości
IGNORED

Konwersja z MP3 na WAV - czy ma sens?

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

O ile mi wiadomo, można konwertować z MP3 na WAV, ale czy ma to jakiś sens? Oczywiście domyślam się, że nie mozna mówić w tym wypadku o jakości audiofilskiej, ale chodzi mi o to, czy na takim wav-ie pozostają koślawości MP3, czy są one niwelowane? Jednym słowem: czy jakość muzyki słuchanej wav-a pochodzącego z MP3 będzie lepsza czy identyczna jak MP3?

https://www.audiostereo.pl/topic/11572-konwersja-z-mp3-na-wav-czy-ma-sens/

Format mp3 jest kompresja stratna i jakiekolwiek konwertowanie takiego pliku na inny nie podnosi jakosci tegoz pliku.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Sens ma np. wtedy, kiedy dysponujesz tylko wersją mp3, a chcesz nagranie odtwarzać na CD playerze nie rozumiejącym innych formatów. Jakości w sensie bezwzględnym nie poprawisz, ale efekt w konkretnej konfiguracji (np. odtwarzacz w zestawie dedykowanym vs. PC z głośniczkami) może być lepszy. Wszystko zależy od tego, co tak naprawdę chcesz osiągnąć.

Mnie się jeszcze zdarzało stosować konwersję do cięcia pełnych albumwrapów mp3 na pojedyncze ścieżki (EAC potrafi to robić w formacie WAV, a nie potrafi na mp3 - nie chciało mi się szukać innych narzędzi).

Ale to była specyficzna operacja: Album (MP3) -> Album (WAV) -> Tracks (WAV) > Tracks (MP3)

od dołu:

opteron: CE Pro już nie istnieje, teraz nazywa się Adobe (tak tak) Audition i potrafi dużo więcej. Raczej nie zasługuje na nazwę zabawki.

dong: ale do cięcia mp3 CEP/AA się nie przyda ze względu ma rekompresję. Wprawdzie w sugestiach na przyszłość dla Adobe pojawiają się prośby o cięcie i zmianę głośności mp3 bez rekompresji ale zobaczamy co będzie. Do cięcia mp3 warto użyć mp3directcut - robi to bez rekompresji i jest bezpłatny

dong, geergten: jeśli chce się zrobić CD-Audio z mp3, które zawierają (skompresowany) sygnał zcyfrowany z parametrami innymi niż CD-Audio (44.1 kHz 16-bit stereo) wtedy warto rozkompresować go i przekształcić (zresamplować) przy użyciu dobrego programu, jak CEP/AA. Niby Nero też to robi, ale efekty moga być gorsze.

O Jezu, znowu :O

> Ururam Tutruram

Od przegrania na kasetę ( i w ogóle żadnego przegrania analogowego) jakość nie może się poprawić. Jakość będzie dużo gorsza, tyle że przy przegrywaniu na kasetę wraz z częścią pożądanego sygnału utracone zostaną również drażniące artefakty z kiepskiego CD i takie nagranie może mniej razić.

Uważam,że zgrywanie z CD na kasete działa tak jak analogowy TV kończący cyfrowy tor wizji np. z DVD.

Bardziej liczy się odsłuch niż czyste parametry i założenia techniczne.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Odpowiadając na pytanie w tytule wątku - "czy to ma sens ?"

Otóż w pewnych przypadkach, gdy pominiemy aspekt techniczny, zdecydowanie ma sens.

Kiedyś ( może i nadal) na stronie internetowej P. Barber były nagrania z jej koncertów właśnie na mp3. Nie spotkałem ich na CD. Były (są) dobrej jakości i po dekompresji wyszła z tego całkiem ciekawa płyta CD. Często jej słucham, ponieważ mimo tylu "przekonwertowań" czuć w tych nagraniach aurę koncertu. pozdrawiam

hmmm przetwarzanie mp3 na Wav nie tyle co ma sens co jest realizowane zawsze w trakcie odtwarzania pliku mp3!!! bo taki strumien jest przekierowywany na wyjscie kodeka (dokladnie dekodera). Inne pytanie czy tak zdekodowany mp3 warto zostawiac i wypalac w formacie PCM 16bit/44.1kHz (CD). Chyba nie, po po co? Teraz norma sa odtwarzacze czytajace mp3. jakos jest IDENTYCZNA jak gdybysmy najpierw pzrerobili tego mp3 na wav i odpalili tego wava. Pozdrawiam!

Bravo Brencik- ubiegles mnie. Chcialem wyjasnic to samo tylko troche od innej strony.

Ale jedna uwaga- zamieniajac mp3 na CD na komputerze mozna urzyc wlasciwych programow, no. taki ape rozkompresowuje sie kilka minut i nawet bardzo dobry komputer jest w tym momencie tak spocony ze nic nie mozna zdobic. Po wypaleniu takich rozkompresowanych danych na CDR w dobrym odtwarzaczu CD nie musimy juz niczego robic z delikatnymi przeciez i tak danymi 16/44.1, pracuja juz tylko konwertery CA i stopien wyjściowy, natomiast kiedy wkladamy do odtwarzacza plyte mp3 pracuje odpowiedni dekoder odtwarzacza, o ktorego jakosci mao sie mowi. Kiedys, z tego co pamietam, w jakims tescie DVD Panasonica chwalona byla jakosc dekoderow mp3.

nie wiem ale na moje to o samej jakosci dekoderow mp3 nie moze byc mowy bo to sa uklady cyfrowe, wiec jezeli mam na wejsciu powiedzmy 0100111010111010 to gdy istnieje dany, okreslony dla wszystkich dekoderow jednoznaczny odpowidnik tego sygnalu na wyjsciu (niezaleznie od algorytmu przetwarzania) to nie moze byc mowy o jkaosci gdyz np. zawsze otrzymamy z 0100111010111010 (na wejsciu) 010101010100110 (na wyjsciu) (przyklad), oczywiscie zakladajac ze nie wystapia bledy (1 na kilka milionow probek zawsze sie zdarzy, jeszcze wiecej przy odczycie CD, człowiek nie słyszy roznicy naewt przy BER=10-3) . Dopiero potem gdzie zachaczamy o analogowke (przetworniki C/A, filtry, stopnie wyjsciowe itp) mozemy mowic o zmianie w jakosci dzwieku roznych urzadzen.

Nie jestem pewien, czy aby na pewno jest tak jak mowicie - sugerowalo by to, ze MP3 jest li tylko skompresowanym transportem CDDA. Gdzies obilo mi sie o uszy, ze nie do konca - transformacja MP3 -> CDDA -> analog to wersja uproszczona (nizszej jakosci) rekonstrucji (mozliwej i wykonywanej w czesci playerow) strumienia niz MP3 -> analog. Sprobuje gdzies znalezc dane na ten temat, chyba ze mnie ktos ubiegnie...

Brencik: wydaje mi się, że masz rację. O ile wiem różnią się encodery, czyli kopmpresja WAV>MP3 nie jest jednoznaczna, natomiast MP3 >WAV jest jednoznaczne.

MariuszJ: chyba nie masz racji, aczkolwiek nie do końca rozumiem sformułowanie "li tylko skompresowanym transportem CDDA". Mp3 musi być rozkodowany do strumienia PCM (czyli równoważnika WAV), bo taki przyjmie przetwornik. W teorii można by to zrobić czysto sprzętowo, ale efekt powinien być identyczny.

pq> wlasnie szukam, szukam, ale cos mi nie idzie...

Czego szukam? Potencjalnie MP3 nie musi byc rekonwertowany na PCM i odtworzony przez klasyczny DAC. Tak jak w PCM jest potencjal niewykorzystywany w MP3 (>16kHz), tak i odwrotnie (np. w kwestiach mikrodynamiki przy wysokich bitratach). Specjalny DAC MP3->analog dawalby jakosc zapewne lepsza niz droga MP3->CDDA->DAC klasyczny, choc nie potrafilby odegrac PCM-u wiec bylby malo uniwersalny...

Dajcie mi jeszcze chwilke, moze cos znajde...

No i jajco, nic nie znalazlem. Wiecej z pewnych przeslanek nalezy wnioskowac ze macie racje - od poczatku chodzilo tu tylko o skompresowany transport PCM-u.

Znaczy sie, chyba fantazjowalem :-) Albo rzecz sie tyczy jakiegos innego formatu...

Zreszta (zeby nie wyjsc na zupelnego mitomana :-) wg tego co wyczytalem o sposobach kompresji w MP3, to polegaja one glownie na skrzetnym usuwaniu z sygnalu akustycznego elementow (wedle zalozen co do odbioru psychoakustycznego, roznych dla roznych kodekow) nie wplywajacych na percepcje muzyki - wysokie czestotliwosci en block, szumy tla przy wysokiej dynamice, efekty maskujace po silnym bodzcu akustycznym... Niestety, to se ne wrati, chyba ze zrobimy jakowys cover...

Brencik ->

"nie wiem ale na moje to o samej jakosci dekoderow mp3 nie moze byc mowy ... etc " Analizowalem kiedys jakosc dwu popularnych dekoderow 'mpg123' i 'l3enc', implementowalem kody z Linux'a na RISC Hitachi SH4 pod QNX. Zdecydowanie dzwiek produkowany na dokladnie takiej samej platformie sprzetowej z obu algorytmow sie roznil. Roznica nie byla moze porazajaca ale dla kogos kto zastanawia sie jakie kondensatory wsadzic do GainClona zeby miec lepszy dzwiek byla ona doskonale slyszalna :) Generalnie ‘l3enc’ byl szybszy ale ‘mpg123’ gral dla nie ladniej. Trudno powiedziec z czego wynikala roznica bo nie ja napisalem zadnego z tych algorytmow. Jednak pracujac z nimi kilka miesiecy latwo mozna bylo zauwazyc roznice w implementacji roznych czesci przetwarzania MPEG. Podstawowa roznica byla przede wszystkim w sposobie implementacji odwrotnej filtracji polifazwej sluzacej do powrotnego przeniesienia probek z podpasm w liniowa dziedzine czasu. Po pierwsze oba algoryty uzywaly do tego celu inaczej zbudowanych tablic (prawdopodobnie ze wzgledu na inny rodzaj implementacji operacji splotu) po drugie inaczej mialy podeklarowane typy zmiennych podczas przetwarzania. ‘Mpg123’ mial oryginalne tablice wspolczynikow wedlug normy ISO opisujacej MPEG natomiast ‘l3enc’ mial jakby zmodyfikowane – szczerze mowiac nigdy nie zrozumialem dlaczego :) Ostatecznie nieuniknione w cyfrowce stosowanie przyblizen podczas oblicznia odpowiedzi filtrow (splot), roznice w sposobach implementacji a moze i roznice w rodzaju zastosowanych filtrow? oraz roznice we wspolczynikach filtrow w tablicach dawaly nieznaczna roznice w tym co wychodzilo na wyjsciu. Tak jak mowisz ze pojedynczych bledow 1 0 czlowiek nie uslyszy ale w tym przypadku tych roznic w pojedynczych bitach bylo wiecej i rzutowalo to nieznacznie na dzwiek. Tak to juz jest ze wiekszosc popularnych (dostepnych w source’ach) dekoderow nie trzyma sie w 100% normy ISO. Mysle ze wiekszosc profesjonalnych dekoderow tez nie trzyma sie normy :) Kazdy chce zrobic lepszego i szybszego playera :) Ale kto by tam na to zwracal uwage – chyba nikt z was nie ciagnie muzy z internetu w mp3 zeby potem wypalac ja na plyte CD i wsluchiwac sie w jej detale brzmieniowe :))))) bo to nieporozumienie z zalorzenia :)))))

Skoro dekoder mp3 nie ma wpływu na jakość dźwięku, to dlaczego zaleca się stosowanie pluginu MAD w Winampie zamiast standardowego dekodera, albo dlaczego uważa się, że foobar2000 jest lepszy od Winampa jeśli chodzi o jakość odtwarzanej muzyki?

Bit bitowi nierówny - podobnie jak z płytami CD, niektórzy słyszą różnicę między oryginałem a wierną kopią.

Chumi> Ok, ok, ale znajdz to gdzies, bo mi sie nie udalo! Wrazenia odsluchowe zostawmy audiofilom, ale dlaczego fizycznie tak sie dzieje (jezeli sie dzieje)? Ponawiam apel - niech ktos znajdzie rzetelna informacje czy encodery MP3 dokonuja konwersji cyfrowo-analogowej czy tylko dekompresji cyfrowej (MP3->PCM)?

PiterKing> nie w konwersji MP3->PCM siedza roznice, wiec argument "bit bitowi nierowny" jest troche demagogiczny, nie mowiac o tym ze troche nieprawdziwy :-)

MariuszJ -> ...hmmm... no chyba napisalem dlaczego fizycznie tak sie dzieje ... bo z jednego dekodera moze wychodzic fizycznie inny strumien PCM niz z drugiego. A jezeli chodzi o konwersje to oczywiscie ze standard MPEG mowi o tym jak zamienic PCM -> MPEG i MPEG->PCM :) Dekodery MPEG nie robia zadnej konwersji cyfrowo-analogowej, zamieniaja jedynie strumien MPEG w strumien PCM. I nie w teorii konwersji MPEG->PCM siedza roznice tylko w implementacji tej teorii w roznych dekoderach :)

Chumi> czy wiesz to na pewno, ze konwersja MP3->PCM jest niejednoznaczna? Daj no jakiegos linka, dalej nic nie moge znalezc... Jezeli bowiem, jak sugerujesz (?) istnieje jedynie zgrubny opis tego co ma wyjsc po stronie analogowej, to znaczy ze np. to super-wsparcie dla odtwarzania MP3 w np. amplitunerach KD Harmana nie musi byc tylko chwytem marketingowym (to wlasnie H/K chwalil sie, ze jego amplitunery maja jakis specjalny ficzer do super-grania MP3, podanych direct z odpowiedniego zrodla). No i moje fantazjowanie nie musi byc wcale dalekie od rzeczywistosci - po jakiego grzyba bowiem konwertowac kulawy format do innego kulawego (PCM), jak mozna zdekodowac analogowo pierwszego kulawca bez posrednikow... Pamietajmy, ze MP3 nie musi pochodzic z PCM, a np. z formatu "gestego" - przy takiej dekompresji strata jakosci wzgledem oryginalu byla by niepowetowana...

No to można rozpakować mp3 do gęstego PCM i pakować strumień np 96/24 w D/A. Nie rozumiem idei sprzętowego bezpośredniego konwertera mp3>analog. Strasznie będzie skomplikowane zapewne, i zmniejszy elastyczność sprzętu. Przecież to będzie działało tylko z mp3. A jak masz normalny D(PCM)/A to możesz wpuścić weń sygnał pochodzący albo bezpośrednio z zapisu PCM, albo sygnał PCM z wyjścia rozmaitych dekoderów, czy to mp3, czy ogg czy co lubisz.

Wydaje mi się, że tak budowane są irivery - dekoder kompresowanego dźwięku jest programem zapisanym w nieulotnej pamięci - dzięki temu można go zmienić czy dodać nowe formaty. A to co on wyprodukuje idzie na normalny D/A.

ChUmI: Ja również chętnie zobaczę dowód nierównoważności dekoderów mp3. Do tej pory wiedziałem tylko że encodery się różnią.

Pierwsze wyniki przeszukiwan:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Since audio is being compressed, and the compression schemes are often lossy, people think MP3 is inferior to what they call 'CD-quality'. That is complete nonsense;

Let's check out the CD-audio format, it can only run 16 bit audio at 44.1 kHz samplerate, while one can create an MP3 out of 48 kHz samplerate 32 bit audio-files. Also, dynamic range and signal-to-noise ratio inside MP3 are determined by the source-audio and can in theory be infinite, while that of an audio-CD can only be as high as the maximum quality of the DA converter you use, which these days is usually of lower quality than when played directly from MP3 using a pro or semi-pro soundcard in a PC.

So; Compressed audio in the form of MP3 can very well be used professionally, as long as you use a high enough bitrate, like, for example VBR level 0, or CBR at 320 kbps. At those levels even a computer will have a very hard time showing differences between the original and the compressed version. Of course, for archiving, or when you intend to use the encoded material later for further processing, it might be smarter not to use MP3 but use a lossless audio-compression format. For Windows, try Monkeysaudio, there's even high-quality Winamp plugins for immediate playback (decompression)!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.