Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doswoadczenie z płytami picturedisc

jaś

Rekomendowane odpowiedzi

Z ciekawości zapytam jakie są wasze doświadczenia z płytami z kolorowymi obrazkami na powierzchni grającej. Dotarła do mnie najnowsza płyta Joe Bonamasy - jak zazwyczaj u tego gotarzysty płyta bardzo dobra i dźwiek bardzo fajny . Na poczatky płyty 3-4 głośne pyknięcia , ale to można jeszcze przeboleć . Denerwują mnie przerwy pomiędzy utworami , mam wrażenie że słucham pocztówek dźwiękowych z bazaru różyckiego . Wiem że w winylu trzeba przezwyczaić się do braku ciszy pomiędzy utworami , ale na tej płycie to efekty ze starej pocztówki. Kolorowa płyta na talerzu wyglada super ale chyba nie zdecyduje sie więcej na taki bajer Płyty czarne mają prawie ciszę .

Mam ostatnią Alice in Chains na picture disc i jest tak, jak opisujesz. Podobno to jeden z najlepiej wydanych PD...

Kupiłem, bo lubię tę płytę, a nie ma innego wydania na winylu.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Picture Disc cechuje się zwiększoną ilością szumu na nagraniu. To tak jakbyś naklejkę ze środka krążka rozciągnął na całą powierzchnię i dostosował żeby grała. Nie wiem jak wygląda ich tworzenie, ale zakładam, że igła nie styka się bezpośrednio z winylem, a z odpowienio rozpyloną farbą. (Oczywiście tak mi się wydaje) :-)

Źle Ci się wydaje:)

Winyl pokrywa cały obrazek. Jako że picturedisc to rzecz raczej dla najnamiętniejszych fanów - winyl jest zawsze paściastej jakości.

Grać to dobrze nie może; ot - takie dzisiejsze, współczesne pocztówki dźwiękowe, jak słusznie zauważył @jaś.

Pozdro - Jacek.

Nie dam się już więcej oszukać , choć na talerzu wygląda to jak befsztyk wysmarzny z krwistej polędiwcy. Troche to dziwi , w dobie kosmicznych technologi nie móc dopracować jakości .Do dźwięlu na samej muzyce nie mam zastrzeżeń

@Bezlitosna Niusia @Rudy-102

Dzięki za wyprostowanie tematu. :) Jednak uczymy się całe życie. :)

A swoją drogą, czy Picture Disc jest zdrowy dla igły? Długotrwałe używanie płyt z obrazkami może spowodować jej szybsze zużycie?

Czy rysunek na płycie jest trwały, czy po jakimś czasie może się "ścierać"? :)

Nie, bo dźwięk znajduje się na przezroczystej, winylowej folii, umieszczonej nad obrazkiem. Rysunek to papier, przykrywający podłoże. Ta płyta to taka kanapka.

Ja mam jeden PD - pierwszą płytę RATM - i już nigdy więcej! O ile brzmi to jeszcze jako tako, to szum między utworami (i w ich cichszych partiach) jest nie do zniesienia.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Też dałem się raz nabrać, chociaż przy zakupie bardziej sugerowałem się wykonawcą i wtedy fakt, że to jest picturedisc zszedł na dalszy plan i uznałem, że kolor to tylko taki bajer marketingowy. O ile sam materiał brzmi nieźle, to rzeczywiście szumy między utworami totalna porażka.

Kilka takich wynalazków przeszło przez moje ręce; żaden nie nadawał się do słuchania.

Mam teraz jedną taką płytę: muzyka z filmu ET.

Na jednej stronie - główny bohater- ufok:) , na drugiej - chłopczyk lecący na rowerku na tle księżyca.

Na ścianie, jako zegar kuchenny - całkiem zabawnie to wygląda!:)

Mam ostatnią Alice in Chains na picture disc i jest tak, jak opisujesz. Podobno to jeden z najlepiej wydanych PD...

Kupiłem, bo lubię tę płytę, a nie ma innego wydania na winylu.

No to odpuszczę sobie tę Alice In Chains ostatnią i poczekam, aż wyjdzie reedycja na zwykłym winylu, może być i kolorowy, bo to nie ma znaczenia ale nie PD. Mam Ihsahn Eremita na splatter disc i jeszcze jakieś chropowatości czuć pod paluchami na winylu, byłęm załamany jak to wyjąłem ale test na talerzu a tam cichunioooo żadnych szumów, trzasków nic, dźwięk miodzio ;-) Jakby ktoś słuchał takiej muzy to jest teraz u jednego sprzedawcy ten Eremita za 50 chyba, więc tanio jak barszcz. Black-death-metal z jazzującymi partiami saxu ;-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

No to odpuszczę sobie tę Alice In Chains ostatnią i poczekam, aż wyjdzie reedycja na zwykłym winylu

Sam mastering jest całkiem ok, tylko są szumy między poszczególnymi numerami, w trakcie muzyki ich nie słychać, bo wiadomo, jest to rock i chłopaki łoją.

Po kilku przesłuchaniach pojawił się krótki fragment, gdzie dźwięk zaczyna niedomagać, coś a la zdarta płyta... a to wszystko za jedyne sto kilkadziesiąt złotych polskich :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

To nie są płyty do słuchania tylko do oglądania.Dźwięk jest niejako dodatkiem.Mam takie mojego ulubionego zespołu i wiszą u mnie oprawione na ścianie.Prezentują się wyśmienicie:)

To nie są płyty do słuchania tylko do oglądania.Dźwięk jest niejako dodatkiem.Mam takie mojego ulubionego zespołu i wiszą u mnie oprawione na ścianie.Prezentują się wyśmienicie:)

Całkowicie się zgadzam Paul, jakkolwiek by to nie brzmiało - "płyty do oglądania" ;)

Trochę to smutne , płyta solidna , zapewne ok 180 g , ale jak zatrzymałem w połowie drugiej strony to dwa dni leżała jako dekoracja na talerzu i nie mogłem sie przełamać aby to odsłuchać do końca. Wczoraj rozpieczętowałem IV Zeppelina , nie dość że to chyba jedna z najlepszych płyt w histori roka to widok czarnych , lśniących ścieżek łaskotałł moje ego. Jednak słuchanie winyli moze być przyjemne - rozkosz , płyta prościutka ,cisza między ścieżkami niemal jak na CD. Do Bonamasy dodali kod do poku gęstego , może to sposób - płyta na talerz jako dekoracja a muza z pliku . I wilk syty i owca cała . Teraz doceniam widok czarnego krażka , choć mam biały Dead Can Dance Anastasis i kolorowe graja dobrze .

Do Bonamasy dodali kod do poku gęstego , może to sposób - płyta na talerz jako dekoracja a muza z pliku .

Ja kupiłem tego Bonamassę na "prawdziwym", czarnym winylu. Brzmi bardzo dobrze, a voucher na download też dostałem. No i zapłaciłem 3 euro mniej :-).

Ja kupiłem tego Bonamassę na "prawdziwym", czarnym winylu. Brzmi bardzo dobrze, a voucher na download też dostałem. No i zapłaciłem 3 euro mniej :-).

Zawsze mi sprytu w życiu brakowało ....ale uczę się i wyciągam wnioski z błędów . Szkoda że takiego wątku nie było , niech inni potraktują to jako ostrzeżenie . A może był tylko ja nie czytałem, Fajnie jak to forum może być konstruktywne a nie miejscem sporów pomiędzy zwolennikami odmiennych koncepcji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.