Skocz do zawartości
IGNORED

Mp3 lepsze od FLAC!

Thrudpl

Rekomendowane odpowiedzi

Caly test trwal moze z 30 sek. dwa pierwsze utwory odsluchiwane na kolumnach

Panowie nie bierzcie tego testu tak na poważnie:) za mało jest tam możliwości, żeby był 100% obiektywny.

Dowodem jest mój wynik. Nie słuchałem w ogóle!

575_bez_nazwy_1.jpg

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Wimp nie gra z MP3, uzywaja AAC, w jakosci 96 lub 320 lub formatow bezstratnych FLAC/ALAC. Wybor wlasciwy gdyz AAC gra lepiej niz mp3, szczegolnie przy nizszych wartosciach kompresji.

ok

Problem pojawia sie przy sciaganiu nielegalnych wersji mp3 czy formatow bezstranych, wiekszosc z nich jest zle zgrywana lub ponownie podbijana do wyzszej wartosci. Niestety. Dlatego, jesli masz mozliwosc to kup wersje oficjalna i raz ze wspomagasz artyste, dwa swoje sumienie, trzy masz swiety spokoj. Oczywiscie i takie pliki moga brzmiec kiepsko, ale to juz dochodzimy do kwestii studyjnych i jak ta plyta jest nagrywana. ;)

Dokladnie. Zle nagrywane i jeszcze bardziej obkrajane przy kompresji. Powod prosty - masowy klient nie jest jeszcze zorientowany w jakosci, a zna jedynie melodie z radia czy tv. Mnie lata zajelo zrozumienie co to w miare ok dzwiek a i tak praktycznie duzo nie wiem. Ale cos takiego jak porwnywanie jakosci cd do mp3... dziwi mnie nawet dyskusja na ten temat.

Co do artystow to niektorych moge wesprzec, ale nie wszystkich. Ci co biegaja po czerwonych dywanach z glodu nie umra. Wole zamiast im czesc mojej kasy przekazac na czerwony krzyz i water aid. Oni tego nie zrobia z moimi datkami ;)

Hmm..zawsze mozna jeszcze sprobowac innych: http://www.audiocheck.net

Mozna testowac... ale wystarczy porownac jakis ulubiony album w jakosci flac i mp3. I jak pisalem wyzej. Jak sie nie slyszy roznicy to albo uszy (nieidealne lub niewyrobione w sluchaniu) albo sprzet.

Hmm..zawsze mozna jeszcze sprobowac innych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie znalazłem tam porównania formatów. Wiem tylko, że jak kiedyś robiłem sobie sam taki test kompresując CD do MP3 nie potrafiłem rozpoznać MP3 na porządnych słuchawkach, więc skoro tu rozpoznałem na piezakach laptopa, to oni już tak spreparowali te pliki, żeby można było przejść pozytywnie na byle czym.

Ukryta Zawartość

Nie jestem pewien czy ten test to nie jakaś ściema, żeby naciągnąć słuchaczy na płatne konto. Na piezakach z laptopa mam wynik 4/5.

Ukryta Zawartość

Oczywiście. Niedawno, w innym temacie, wklejałem linka dla przypomnienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Polecam zrobic test plik vs vinyl. :) Dla mnie vinyl ma to cos i to jest dla mnie wzor dzwieku. Owszem doceniam plusy plikow, ich wygode i jakosc niewiele lub w ogole nie ustepujacej CD. Vinyl ma jednak te harmoniczne bardziej nasaczone i lepiej posklejane do siebie. Cos jak zdjecie z dobrej analogowej lustrzanki i jej efektu koncowego na kliszy vs jej cyfrowa siostra i slajdy na ekranie. Dlatego te dwa swiaty utrzymaja sie najdluzej w muzyce i na rynku konsumenckim.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Oczywiście. Niedawno, w innym temacie, wklejałem linka dla przypomnienia

No to wszystko jasne :) Fajnie, że poświęciłeś trochę czasu, żeby sprawdzić o co biega.

Podsumowując: Test z Wimpa można w buty wsadzić.

Mozna, chyba ze ktos lubi porownywac wersje masteringow. Tak swoja droga, to mam w swojej kolekcji prawie cale (prawie, gdyz niektore albumy sa nie moja bajka stylistyczna) top 500 albumow w historii wg. magazynu "Rolling Stone" i mastering kiedys, a dzis to niebo a ziemia. Oczywiscie wciaz mozna trafic na dobrze zrobiony, szczegolnie w muzyce mniej komercyjnej na ogol. Jednak tendencja jest dramatycznie spadkowa wgledem lat 60-80. Czy poczatkiem lat 90.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Polecam zrobic test plik vs vinyl. :) Dla mnie vinyl ma to cos i to jest dla mnie wzor dzwieku

Tak samo jest z lampą ale nazywając zjawisko po imieniu, mówimy o zniekształceniach i artefaktach.

A że mi się to też podoba, i dobrze mi się tego słucha to zupełnie inna bajka

Jesli maja one gwarantowac przyjemniejszy i spojniejszy dzwiek. Tak, mozemy je nazywac po imieniu. ;)

Panowie,

Zasady

1, uszereguj numery od najlepszej jakości do najgorszej

a. przykład: 1 -1 ; 2-2; 3-3; 4-42. jest przy najmniej jeden FLAC3. na jednej pozycji moze znalezc sie wiecej numerówa. przyklad: 1-1i2; 2-3; 3-4b. przyklad: 1-1i2i3i4 (bo wszstkie moga być flacami)

Powodzenia!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Okej, to statystycznie rzecz biorac mastering z lat 60-90 > 90 - obecnie. ;)

Żebyś wiedział ! :) Wystarczy popatrzyć sobie na nagrania, jak dzisiaj są poucinane (clipping = potocznie "cyfrowy przester") i sprasowane ( skompresowana dynamika ). ... oczywiście to słychać.

A pokaz mi wspolczesna popową płytę z normalną dynamiką.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Mozna testowac... ale wystarczy porownac jakis ulubiony album w jakosci flac i mp3. I jak pisalem wyzej. Jak sie nie slyszy roznicy to albo uszy (nieidealne lub niewyrobione w sluchaniu) albo sprzet.

Sprzęt, słuch, akustyka... wszystko musi być na wysokim poziomie, aby można było mówić o różnicach między mp3 320 i flac. Ale nawet jeśli spełnimy wszystkie warunki, a do testów użyjemy nagrania o przeciętnej realizacji, można sobie temat darować. Ja już to pisałem kiedyś - lepsze mp3 z dobrym nagraniem niż badziewie we flacu.

.

Ayran. Byc moze nie jest to dokladnie pop. Jednak na stronce soulbowl.pl czy nowamuzyka.pl w zestawieniu znajdziesz albumy wspolczesne z niezla realizacja choc tak jak mowilem wczesniej, mastering z lat analogu lepszy.

• 5 miesięcy później...

kiedyś robiłem sobie sam taki test kompresując CD do MP3 nie potrafiłem rozpoznać MP3 na porządnych słuchawkach

Porównując cokolwiek , używając przeciętnej jakości sprzętów można dojść do przedziwnych wniosków :)

A jeszcze do tego porównywanie przy użyciu słuchawek to pomyłka logiczna

Słuchawki ZAWSZE zniekształcają odsłuch i obraz muzyczny

I niestety nic tego nie zmieni :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.