Skocz do zawartości
IGNORED

Kościół Katolicki - za i przeciw.

TomekL3

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że uprawiasz polemikę dla polemiki. Ja mam na myśli nie obronę swojego punktu widzenia, lecz nazywanie adwersarza "kłamcą", a cokolwiek by nie powiedział to "manipulacja", "oszczerstwo", "pomówienie", "półprawda" itd itp.

Ech, ja nie polemizuję.

Tutaj mija się to z sensem...jakimkolwiek.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Podstawowa publikacja to zbiór analiz historycznych pod redakcją Hansa Hesse

No tak autorytet jak cholera...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Żartujesz chyba? Mistrzów kłamstwa i manipulacji nam tu cytujesz? hahahaha

Zadaj to (głupie) pytanie tym z władz, którzy klęczą przed klerem.

:)))) To było do przewidzenia, następny mistrz pomówień.

Każdy jeden g...k poproszony o to by udowodnił co napisał wyciera gębę....papierem toaletowym no bo zrobił z niej....

Któryś raz z kolei! I tacy śmią udawać porządnych.

Maju , ja nie poprzestaję tylko na literaturze "Gościa niedzielnego " i doniesieniach w Radiu Maryja !

Te to jeszcze pół biedy, ty sobie głowe zwykłymi śmieciami zapełniasz.

Skoro media nie zarejestrowały - skąd o tym wiesz? Rozumiem: dowiedziałeś się kanałem służbowym.

Przestań synek bredzić, bo niedobrze się robi.

Niezły prawie manifest.

palce w gardło ma się ochotę włożyć :)

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

:)))) To było do przewidzenia, następny mistrz pomówień.

Każdy jeden g...k poproszony o to by udowodnił co napisał wyciera gębę....papierem toaletowym no bo zrobił z niej....

Któryś raz z kolei! I tacy śmią udawać porządnych

Proszę. Oto dowód która strona próbuje chamstwem przykryć brak racji.

Nie stawiaj proszę sprawy na głowie. Nie chcę dyskutować wyłącznie z osobami mającymi poglądy tożsame z moimi. To w ogóle nie jest dyskusja.

Z tobą nie ma dyskusji, kiedy proszony jesteś o wyjaśnienie/udowodnienie czegoś co napisałeś, nie potrafisz tego zrobić i udzielasz zdawkowej, głupawej odpowiedzi.

Wiesz jak to się nazywa? Odszczekiwanie.

Proszę. Oto dowód która strona próbuje chamstwem przykryć brak racji.

To niestety jest prawda, skoro nie potrafisz udowodnić czegoś co napisałeś.

W tym wątku jesteś tylko po to, zeby się bezsensownie kłócić.

Jeśli coś stwierdzasz powinieneś to obronić i proszony o wyjaśnienia nie odsyłać do lasu na grzyby, bo nie na tym polega rozmowa dorosłych ludzi, więc nie dziw się, że ktoś ma takie zdanie o tobie.

Z tobą nie ma dyskusji, kiedy proszony jesteś o wyjaśnienie/udowodnienie czegoś co napisałeś, nie potrafisz tego zrobić i udzielasz zdawkowej, głupawej odpowiedzi.

Wiesz jak to się nazywa? Odszczekiwanie.

To prawda, skoro nie potrafisz udowodnić czegoś co napisłeś.W

tym wątku jesteś tylko po to, zeby się bezsensownie kłócić.

Nie ma również dyskusji gdy ktoś w chamski sposób metodą na bezczela rżnie głupa i neguje fakty. Wygoogluj sobie "Pedofil z Tylawy" będziesz miał obszerną dokumentację sprawy.

więc nie dziw się, że ktoś ma takie zdanie o tobie.

Mogę tylko napisać coś podobnego do tego, co napisałem do Maju: złe zdanie o mojej osobie w ustach kogoś takiego jak ty jest dla mnie zaszczytem. I stanowi dowód że mam rację.

Napisałeś, że wesołowski ukrywał pedofila z tylawy.

Udowodnij/rozwiń to, na tobie ciąży ten obowiązek, dorosły,poważny człowiek potrafi to zrobić.

Odsyłanie kogoś do wyszukiwarki, żeby udowodnił sobie coś co ty twierdzisz to postawienie sprawy na głowie, a robienie tego tak często jak ty to robisz to zwykłe szczeniactwo.

Napisałem Wesołowski? Wczoraj o 0:48 napisałem Michalik. Co potwierdziłeś swoim pytaniem o 1:09.

Nie potrafisz korzystać z wyszukiwarki? Szkoda mi cię. Nazywaj mnie jak tylko zechcesz.

Ja na przykład uważam, że żądanie dowodów w sprawie powszechnie znanej i udowodnionej faktami - to jest dopiero szczeniactwo.

Na drugi raz zagryź zęby, zanim napiszesz jakieś głupoty.

Tutaj nie trzepak, ani piaskownica, ze szczeniackimi przekrzykiwaniami kto jest bardziej głupi.

Ja na przykład uważam, że żądanie dowodów w sprawie powszechnie znanej i udowodnionej faktami - to jest dopiero szczeniactwo.

Z głodnym nie poje, a z gł...m nie pogada.

----------------------------------------------------

z17163805Q,Jozef-Oleksy.jpg

Na moim pogrzebie ma nie być ckliwo. Sam nagram przemówienie! Bo co, wyjdzie mi ktoś i będzie pieprzył nieszczerze? - pyta retorycznie b. premier. Deklaruje, że jego pogrzeb będzie kościelny, "bo wszystkie komuchy taki miały, a ci, co jeszcze żyją, też będą mieli". Oleksy dodaje, że być może nawet się wyspowiada.

Ukryta Zawartość

Koniec świata...

--------------------------------------

Zaskakujący wpis pojawił się na blogu Janusza Palikota w serwisie naTemat.pl....

....Najciekawszym chyba jednak wyznaniem Palikota jest to dotyczące jego krytyki Kościoła. "Przekroczyłem granice walki o świeckie państwo na rzecz walki z Kościołem. Nie na miejscu były wypowiedzi o dzieciach papieża i pedofilii biskupów. Bo choć wielu biskupów łamie prawo i niestety ma skłonności pedofilskie, to przecież nie dotyczy to każdego z nich!" - pisze Palikot.

Ukryta Zawartość

Na drugi raz zagryź zęby, zanim napiszesz jakieś głupoty.

Na drugi raz podszkol się trochę z kultury zanim wejdziesz na Forum. Z chamstwem rozmawiać nie mam ochoty.

Wiem, że swoich przełożonych po linii służbowej macie polecenie bronić do ostatniej kropli krwi, co gorliwie wykonujesz. Jednak próby zawrzeszczenia i zatupania nóżkami powszechnie znanej rzeczywistości poprzez negowanie faktów dowodzą, że mamy do czynienia z osobą którą nie warto zauważać.

Przykłady spektakularnej zmiany światopoglądu wykonane przez celebrytów z pierwszych stron gazet w celach wyłącznie PR-owskich są niewiele warte. Ile osób w tym czasie wykonało ruch w dokładnie przeciwnym kierunku (między innymi dzięki takim jak ty) nie wiemy i pewnie się nigdy nie dowiemy.

Nie mam chęci studiować tych pyskówek ponownie. Jeśli jesteś przekonany, że niesłusznie ci zarzuciłem kłamstwo i mataczenie, to nie mam powodu aby ci nie wierzyć.

Zatem przepraszam, wybacz mi i zapomnij.Serdecznie jak zawsze.

Włodku zapewniam że tak było, choć wolałbym byś miał pewność i to sprawdził, by w Twojej pamięci nie pozostał cień wątpliwości. Przecież wcześniej w tym temacie (kiedyś omyłkowo napisałem że o piekle) rozmawialiśmy na ten temat i sprawy różnic w chronologii między nami nie było, a wszystkie fakty w tej sprawie już były znane.

Co do reszty pełna zgoda, Bobcat raczył edytować kilka kolejnych swoich wpisów co powodowało że moje stawały się delikatnie mówiąc niezrozumiałe stąd moje edycje a potem całe zamieszanie.

Przepraszam również, bo tym wpisem przy okazji spowodowałeś że stałem się nadto uszczypliwy, co złego to nie ja, pozdrawiam Andrzej.

Jacku, Andrzej jeszcze częściej edytuje po następnej odpowiedzi i dodaje nowy tekst do starego postu....

Zgadza się, jednak staram się odświeżyć stronę sprawdzając czy ktoś już czegoś nie napisał by nie robić zamieszania, Bobcat pomimo moich uwag kilkakrotnie edytował dodając lub wręcz zmieniając sens wypowiedzi moim zdaniem celowo.

.....to nie Sittek i nie ja rozmawiamy z pozycji buty, pychy i pełnej pogardy dla drugiej strony.

Jakiś dzisiaj leniwy jestem i nie chce mi się szukać dowodów na to kłamstwo....czas pokaże że to nie jest prawda - przypomnę ci to co napisałeś na pewno.

Tutaj małe podsumowanko obory jakiej narobiła ta buraczana posłanka...
Znalezione w sieci...

Wpadłeś we własne sieci....

W linku (zdjęcie) wyraźnie widać że nie konsumuje tylko jedna osoba, nie zdziwiło Ciebie że tylko Pawłowicz się za to dostało? Ty się nie dziwisz ty spijasz takie zmanipulowane newsy....podobnie z tymi rzekomymi aferami...pierwsza z brzegu manipulacja TVN Jeżeli panie z "Marszu Szmat" tak się nazywają widocznie nimi się czują, to powiedziała reszta to kłamstwo i manipulacja wypowiedzią - co na własne uszy słyszałem.

.....nazywanie adwersarza "kłamcą", a cokolwiek by nie powiedział to "manipulacja", "oszczerstwo", "pomówienie", "półprawda" itd itp.

Wypisując ciągle i do znudzenia takie fałszywe stwierdzenia masz jakiś cel?

Powtarzam po raz n-ty - jak nazwę kogoś kłamcą zawsze podam (napiszę) dlaczego, jak mówię o manipulacji również wyraźnie ją wskażę, itd...jeszcze jedno doskonale wiesz że nie neguję wszystkiego co napiszesz.

Jak sądzisz w kontekście tego co napisałem które z tych określeń najlepiej pasuje by opisać twój wpis? ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Przepraszam również, bo tym wpisem przy okazji spowodowałeś że stałem się nadto uszczypliwy, co złego to nie ja, pozdrawiam Andrzej.

Jędrusiu obaj jesteśmy tylko ludźmi, a temperatura naszych sporów nieraz bywa podwyższona. Czasami nasze samopoczucie spycha nas w użycie form bardziej agresywnych. Jednak kiedy opadnie nam adrenalina, to my obaj potrafimy przejrzeć nasze pyskówki i pomyśleć, czy nie daliśmy się ponieść i nie zraniliśmy jeden drugiego niesłusznie? Jeśli mamy takie podejrzenie, to siebie nawzajem przepraszamy i prosimy o wybaczenie, bo tak należy postąpić w sporze ze swym bliźnim.

I niech nikomu nawet nie przemknie myśl, że skoro nieraz ostrzej do siebie piszemy, to powoduje nami wzajemna nienawiść. My spieramy się o nasz światopogląd i podejście do instytucji Kk. Nie o to jakimi jesteśmy ludźmi.

Gdybym choć przez chwilę uznał, że Andrzej jest człowiekiem niegodnym szacunku, nie rozmawiałbym z nim na żaden temat.

Serdecznie jak zawsze.

Włodek.

Również przyznaję rację Robertowi, który apeluje o spokój w tym wątku. Zwróć jednak proszę uwagę, że to nie Sittek i nie ja rozmawiamy z pozycji buty, pychy i pełnej pogardy dla drugiej strony. Więc Twój apel chyba powinien mieć innego adresata. Choć pod wnioskami mógłbym się podpisać.

W pełni świadomie zwróciłem się z tym apelem i jednocześnie prośbą do Ciebie Jacku. Zwróciłem się do Ciebie jako do przedstawiciela w pewnym sensie i mojej strony sporu o "za i przeciw" wiedząc, że odbierzesz to właśnie jako prośbę, apel i głos rozsądku w sprawie.

Adresując to samo do strony przeciwnej niektórzy ( i nie Andrzeja mam na myśli ) od razu poczytali by to, jako mój atak na nich, a przecież nie taki mi cel przyświeca.

Pozdrawiam.

Włodek.

W pełni świadomie zwróciłem się z tym apelem i jednocześnie prośbą do Ciebie Jacku. Zwróciłem się do Ciebie jako do przedstawiciela w pewnym sensie i mojej strony sporu o "za i przeciw" wiedząc, że odbierzesz to właśnie jako prośbę, apel i głos rozsądku w sprawie.

Adresując to samo do strony przeciwnej niektórzy ( i nie Andrzeja mam na myśli ) od razu poczytali by to, jako mój atak na nich, a przecież nie taki mi cel przyświeca.

Zrozumiałem jako apel do mnie i wydaje mi się, że odczytałem go zgodnie z Twoimi intencjami. Przyznam, że nie bardzo rozumiem natomiast taktyki rozmowy polegającej na zwracaniu się do X albowiem bezpośrednio do Y zwrócić się boję. Jeżeli ktoś swym zachowaniem wzbudza lęk - zawsze można poprosić o pomoc Moderację.

Przyznam, że nie bardzo rozumiem natomiast taktyki rozmowy polegającej na zwracaniu się do X albowiem bezpośrednio do Y zwrócić się boję.

Zapewniam Cię Jacku, że nikogo się nie boję. Uznałem za bezowocne, wiec pozbawione sensu, zwrócenie się z takim apelem do najzacieklejszych obrońców instytucji Kk z powodu jaki wymieniłem w poprzednim wpisie.

Tylko tyle :-)

W.

Gdybym choć przez chwilę uznał, że Andrzej jest człowiekiem niegodnym szacunku, nie rozmawiałbym z nim na żaden temat.

Dziękuję za dobre słowa, mile łechcą ale i tak mam pełną świadomość swojej niedoskonałości. ;(

Muszę jednak wrócić na krótko do sprawy "chronologii" bo pisząc "wolałbym byś miał pewność i to sprawdził, by w Twojej pamięci nie pozostał cień wątpliwości" nie podałem najważniejszego dlaczego naciskałem na to. Nie tylko o Twoje wrażenie chodzi bo;

Bobcat użył tego nieszczęsnego cytatu z GW jako rzekomy dowód na to że kłamię bo podaję złą chronologię, Ty zasugerowany jego słowami to potwierdziłeś - nie chciałbym by pozostało wrażenie że on ma rację a nie było jasne że prawda jest inna, przez myśl mi nie przeszło (nawet nie zauważyłem tego) sugerować tymi cytatami innej chronologii, to czysty przypadek a w konsekwencji tego doszło do nieporozumienia.

Pozdrawiam A.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

nie chciałbym by pozostało wrażenie że on ma rację

Jakże może w ogóle być, że ja w czymkolwiek mam rację, prawda?

Podałeś cytat z GW jako dowód, że najpierw się wycofali, a potem dopiero interweniował Nuncjusz. Teraz (swoim zwyczajem) nieudolnie próbujesz to odkręcić.

Bobcat dnia 18.12.2014 - 10:09 napisałCytat "czyżbyś zapomniał że ci biskupi się z tego wycofali?" (cytat - Maju)

Tak. Wycofali się. Na wyraźne polecenie Watykanu.

'Decyzję tłumaczy "troską o budowanie jedności wszystkich Polaków".....Wygląda na to, że kiedy biskupi ogłosili swoje poparcie dla marszu przeciw sfałszowanym wyborom, zainterweniował Watykan.'

Cały tekst:

Ukryta Zawartość

Wygląda na to że czytujesz wyborczą lub wybiórczo.... :))))

Pierwszy cytat (podkreślony) podałem by ci uzmysłowić że biskupi mieli też inne motywacje i odnosił się do tego co napisałeś (polecenie Watykanu), obecność drugiego (pogrubiony) wyraźnie tłumaczy komentarz końcowy.

Nadal nie jest to dla Ciebie jasne? ;(

Wiem że chronologia była taka jak podałeś a kolejność tych cytatów była zupełnie przypadkowa (taka zresztą była w GW) i nie miała na celu jej kwestionowania.

Ps. Nie pamiętasz że do tej rozmowy wróciliśmy?

Przecież wcześniej w dyskusji nie było różnicy zdań w tej kwestii, po co miałbym kwestionować kolejność, kwestionowałem tylko sprawę "interwencji" która w mediach nie była tak nazwana.... "krytyczne stanowisko wobec udziału biskupów w komitecie honorowym marszu zajął nuncjusz apostolski w Polsce abp Celestino Migliore."....a tak to brzmiało.

Ukryta Zawartość

Jacku, Andrzeju, może przez te ostatnie dni do końca roku, oraz ze względu na jego świąteczny charakter, który w Polsce od wieków kojarzony jest z pojednaniem, wzajemnym wybaczeniem przewin, oraz wspólnym przeżywaniem tradycji Bożego Narodzenia w duchu miłości bliźniego, porzucicie zmagania o udowodnienie który z Was jest uczciwszy w sporze i spróbujecie zgodnie z tradycją przemawiać do siebie ludzkim głosem? :-)

Ponoć, jak głosi tradycja, jest taka noc w czasie której nawet zwierzęta są do tego zdolne, spróbujcie :-)

Pozdrawiam.

Włodek.

"Franciszkanie na progu bankructwa

Dziękuję Bobcat.

Jak widać jest to kolejny przykład podejmowania czynności służbowych Europolu i Interpolu w Watykanie. Informacja dedykowana jest rzecznikowi kleru Maju, który jak widzę ma zakaz poruszania się po innych obszarach Internetu niż tymi wskazanym przez Kierownictwo KK. W tym przypadku chodzi o przestępstwa finansowe oraz te o dużo większym kalibrze, nielegalnym handlem broni.

Ty wiesz, że ukrywanie przestępcy jest karalne? Więc dlaczego Michalik nie siedzi we więzieniu?

Dlatego że ma immunitet i przychylność polityków. Mozna zadać pytanie dlaczego zboczeniec i pedofil w jednej osobie, czyli niejaki Wesołowski nie siedzi w więzieniu oczekując na rozprawę ? Mądry człowiek szybko znajdzie podobieństwa. Więc durnych pytań nie zadawaj, bo żal czytać.

Dlaczego Michalik nie siedzi? Ano dlatego, że wielu prokuratorów i sędziów aby mieć spokój i uniknąć problemów -gówna nie tyka.

Michalik w wielu przypadkach wyczerpywał znamiona popełnienia czynów zabronionych, matactwo, pomoc w ukrywaniu podejrzanych, wykorzystywanie stanowiska służbowego w celu wywarcia wpływu na czynności śledcze, itp, itd.. Normalny człowiek już by za to siedział a przynajmniej walczyłby w sądach z zarzutami. Klecha, i to tak wysoko postawiona jest nietykalna. Ale niedawno Papież Franciszek (coraz bardziej go lubię i szanuję) uzmysłowił majętnym katabasom, że cmentarze są pełne takich dupków.

Tak więc klakierze KK nie chrzań głupot.

No nie dziw się że takie wpisy nazywam bełkotem....wiem od tej osoby, czasem udziela wywiadów.

Ciepło, ciepło ....coraz ciekawiej ....

"...Pod koniec tego lub na początku 2015 r. ma rozpocząć się w Watykanie przed tamtejszym trybunałem proces karny..

Ciekawe jak długo będą go szukać, a przede wszystkim jak skutecznie ?.....

W przemówieniu do kardynałów z Kurii Rzymskiej papież Franciszek ostro skrytykował postawę hierarchii kościelnej. Wymienił katalog 15 chorób Kurii i całego Kościoła, wśród nich: patologię władzy, "duchowego Alzheimera", bogacenie się.

Papież odstąpił od tradycji, zgodnie z którą przedświąteczne spotkanie z kardynałami i biskupami z Kurii Rzymskiej, czyli szefami najważniejszych instytucji w Watykanie, było przez lata poprzednich pontyfikatów okazją do podsumowania mijającego roku w Kościele.

Franciszek w obszernym przemówieniu przestrzegał przed chorobami i pokusami, które - jak podkreślił - występują zarówno w Kurii, jak i wśród całej hierarchii kościelnej i chrześcijan. Nawoływał do rachunku sumienia wymieniając katalog chorób i szczegółowo je opisując.

Powiedział, że niektórzy cierpią na chorobę "poczucia nieśmiertelności, niezbędności", a "patologię władzy" nazwał epidemią. Radził iść na cmentarz, gdzie - jak dodał - można zobaczyć nazwiska wielu osób, które uważały się za nieśmiertelne i niezastąpione.

Następnie papież mówił o "skamienieniu umysłowym i duchowym", w rezultacie którego ludzie Kościoła stają się "maszynami" i "księgowymi". Wspomniał o "chorobie nadmiernego planowania" i złej koordynacji. Inni, jak dodał Franciszek, cierpią na "duchowego Alzheimera", czyli zapominają o swym powołaniu i spotkaniu z Bogiem. Wtedy można zamknąć się w swoich murach popadając w "kaprysy i manie" - zauważył.

Papież potępił też narcyzm, poczucie wyższości, rywalizację i próżność, "schizofrenię egzystencjalną", prowadzenie podwójnego życia i duchową pustkę.

Ukryta Zawartość

Maju i jacuccha i jak wy teraz wyglądacie bezmyślnie i ślepo broniąc naszych zafajdanych purpuratów?

Normalnie brak słów, rzygać się chce. Poddupki Episkopatu, dupowłazy i wycieruchy to najgrzeczniejsze określenia takich osób.

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zwierzęta mówią ludzkim głosem tylko w noc wigilijną. Dobrze wiem?

Tak głosi legenda Jacku i tak przekazuje tradycja polskich Świąt. Szkoda tylko, że to co ponoć udaje się zwierzętom w jedną noc w roku, niektórym ludziom nie udaje się nigdy :-( Wystarczy, że zapomną o jednym. O tym, że są takimi samymi ludźmi jak wszyscy inni, także wrogowie i przeciwnicy. I jeśli pragną być dobrymi, cenionymi i kochanymi przez innych ludzi, sami muszą również cenić innych, być sprawiedliwymi i czynić dobro, oraz kochać wszystkich ludzi, nie tylko "swoich" i pochlebców.

Trudne to kuźwa i często niewdzięczne, ale innego rozwiązania nie ma.

W.

W przemówieniu do kardynałów z Kurii Rzymskiej papież Franciszek ostro skrytykował postawę hierarchii kościelnej. Wymienił katalog 15 chorób Kurii i całego Kościoła, wśród nich: patologię władzy, "duchowego Alzheimera", bogacenie się.

Przegiąłeś sitte'czku drogi.

To nie możliwe aby sam papież pomawiał hierarchów dokładnie o to samo co ja!

Przyznaj się oszczerco, te cytaty wyciągnąłeś z zaprzałych mediów zwalczających święty Kk i jego przewielebnych pasterzy!

Cóż za okrutne kalumnie rzucane na głowy eminencji watykańskich i prześwietnych kurii. A cóż za język!

"chorobę "poczucia nieśmiertelności, niezbędności", a "patologię władzy" nazwał epidemią."

"skamienieniu umysłowym i duchowym",

"cierpią na "duchowego Alzheimera", czyli zapominają o swym powołaniu i spotkaniu z Bogiem"

"popadając w "kaprysy i manie"

"Papież potępił też narcyzm, poczucie wyższości, rywalizację i próżność, "schizofrenię egzystencjalną", prowadzenie podwójnego życia i duchową pustkę."

To

To nie może być prawda, a cytowane zdania nie mogą być słowami papieża skierowanymi do swych biskupów!

A jeśli są? A jeśli to prawda, że papież to wszystko widzi i szczerze wyraża? To kim w takim razie my jesteśmy? My twierdzący to samo od długiego czasu i śmiało wyrażający nasze zdanie, w tej chwili jednoznaczne z papieskim w ocenie instytucji kościoła i jego hierarchów?

Kim jestem ja, @sittek i @Bobkat, bo resztę kolegów o zbliżonych poglądach do naszych okrzyknięto tutaj "kociorzami", a w najlepszym przypadku Jehowitami?

Czyżby papież przestał być nieomylnym w sprawach wiary?

Kto więc jest prawdziwym wrogiem kościoła?

My otwarcie piętnujący patologię działania tej instytucji i demoralizację jej zwierzchnictwa i kleru, co potwierdza głowa kościoła? Czy Wy ślepo broniący nieprawości w instytucji kościoła jak i wszystkich zdemoralizowanych, żądnych władzy i majątków, książąt w purpurach?

Włodek.

Ani chybi już niebawem Maju rzuci się na Was z pyskiem i swymi nieśmiertelnymi słowy o przeinaczeniach, wyjęciach z kontekstu, kłamstwach i - generalnie, o Waszym ogólnym plugastwie i moralnym zatraceniu-:/

Póki co - czeka na wytyczne z góry, czy i co może.

Jacchusia pieprznie po swojemu, żeście wszyscy so jechowity i kociorze. Ten tak ma - przywykłem i nawet mnie to bawi. To nieuleczalna, przykra dla bliskich (choć sam cierpiący na nią - pojęcia o tym nie ma) choroba, zwana schizofrenią paradoidalną. Ale - pisać mu wolno.

Papież Franciszek - przyzwoity, porządny gość i nawet z fizys - sympatyczny. Daj Mu, Boże zdrowie! - jako to się tradycyjnie rzecze.

Powiem coś jeszcze:

Wesołych, spokojnych,kochanych,rodzinnych i kojących Świąt życzę Wam wszystkim. Absolutnie - Wszystkim.

Jacek.

Ps - a choinka się przewróciła. Omen jaki, czy cuś? Ale przynajmniej "święte okno" sobie spojrzy z oddechem na Planty Krakowskie. Ej! Ilem się po nich niegdyś naspacerował!:)

Włodku - Franciszek wspomniał jeszcze o (nieodzownej) dawce humoru.

Wiem, że patrząc na realia - trudno się nie sponurzyć do szczętu. Ja bym nie umiał żyć bez uśmiechu i dozy panaszwejkowego podejścia do świata i rzeczywistości. Stąd między innymi ta "bezlitosna niusia". :-) Nic bardziej absurdalnego na ówczesny wieczór nie zdołałem wydumać!

Ps - a choinka się przewróciła. Omen jaki, czy cuś? Ale przynajmniej "święte okno" sobie spojrzy z oddechem na Planty Krakowskie. Ej! Ilem się po nich niegdyś naspacerował!:)

Widzisz Jacuniu Kochany, to wywracanie choinek chyba nie jest przypadkowe. Watykańską ledwie Dziwisz odpali, a natychmiast "ręka boska" ja zmiotła.

Ps.

choroba zwie się nerwicą eklezjogenną.

Serdeczności.

Włodek.

Zaraz znajdą się tacy, którzy będą "wykazywać", że przytoczona wypowiedź papieża została "wyrwana z kontekstu" oraz "zmanipulowana".

Ci etatowi objaśniacze będą nam tłumaczyć, że papież wcale nie powiedział tego co powiedział (i co widział oraz słyszał cały świat), albowiem jego wypowiedź należy "rozpatrywać w szerszym kontekście" z "uwzględnieniem całokształtu złożoności działań KK".

I takie inne ble ble ble w czym są arcymistrzami.

Na początek proponuję porównanie tekstów

Ukryta Zawartość

Może trochę ochłoniecie po tym co "doniósł" onet. ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.