Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe trendy w high-endzie

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

W naszym narodzie jest mocno zakorzeniony bunt przeciwko wszystkiemu na co nas nie stać;-) Zwykle to co dobre i ładne to jest drogie... no to trzeba jakoś to skrytykować i zgnoić...

Do tego całe pokolenia w Polsce żyły otoczone bylejakością i standaryzacją potrzeb.

Mądre słowa.

Nowe trendy w High Endzie to taki skok w bok jak się stanęło przed ścianą płaczu.

High End dalej jest w powijakach to kurcze słychać czy komuś się to podoba czy też nie! Pewnie już tak zostanie :(

Jestem coraz sceptyczniej nastawiony owszem bywa fajnie ale nie bardzo fajnie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jeśli chodzi o postęp w design-ie to od strony precyzji wykończenia, wrażenia z elegancji użytych materiałów to pewnie postęp jest ewidentny.

Natomiast od strony wzorniczej to tak przychodzi mi czasami na myśl "rozwój" malarstwa - np. mistrzowie holenderscy vs sztuka nowoczesna ...

Natomiast od strony wzorniczej to tak przychodzi mi czasami na myśl "rozwój" malarstwa - np. mistrzowie holenderscy vs sztuka nowoczesna ...

Dziś podczas malowania tak jak mistrzowie holenderscy nie używa się na wstępnym etapie camera obscura :)

To już kwestia subiektywnych preferencji co kto lubi. Jedni wolą Rubensa a inni Beksińskiego. Natomiast nowe materiały jak i nowe technologie oferują nowe możliwości w zakresie formy wizualnej urządzeń Audio, które na przykład nie muszą już być wielkie i bardzo ciężkie.

To już kwestia subiektywnych preferencji co kto lubi. Jedni wolą Rubensa a inni Beksińskiego.

Lubić na odległość można ale nie powiesił bym sobie takiego Beksińskiego schiza schodzi z obrazu na posiadacza; to zaraźliwe ;)

Przyjmuję argument, co do kwestii odtworzenia perspektywy to nawet od strony wzorniczej pewnie jest postęp.

No właśnie jest regres :)

Miałem na myśli raczej Rembrandta i małych mistrzów NL - piękno odtworzenia detalu i wrażeń swietlno-kolorystycznych.

Co do gustów to pewnie można próbować znaleźć dla nich "obiektywną" miarkę - ceny obrazów Rembrandta i Beksińskiego.

• Użytkownicy+

Paweł, na cenę w przypadku malarstwa (i nie tylko), składa się przede wszystkim rzadkość, a nie jakość.

Dla jednych stare malarstwo czy z naszej dziedziny - kolumny, to klasyczne poiękno, dla innych zatęchłe muzealnictwo i brak nowatorstwa. Pomiędzy starym a nowym jest taka różnica, że kiedyś wszystko było podobne do siebie, kanciate i tradycyjne, teraz jest różnorodność, są sprzęty stylizowane na stare, jest też nowoczesne wzornictwo. Ogólnie zgadzam się ze zdaniem kilku kolegów wypowiadających się wcześniej, że najpierw techniczna doskonałość, później forma.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Wydaje mi się, że w wątku nie chodzi o wzornictwo jako takie ale jego dominującą często rolę.

Jeśli jest ono formą nie wpływającą na wartość techniczną urządzenia negatywnie to może być jakie chce.

Pozostaje to w kwestii gustu i nie ma w tym nic złego.

Ale jeśli np. 200W wzmacniacz pracujący w A klasie ma schowane w obudowie radiatory bo pasowało to do koncepcji wzorniczej i wyłącza się na 4 ohmowych kolumnach po 15 minutach grania to za takie wzornictwo dziękuję.

Jeszcze gorzej jest z kolumnami które podlegają bardzo wielu rygorystycznym zasadom akustyki nagminnie łamanej w celach dziwnie pojętej estetyki.

Co do rzadkości a wycena obrazów to oczywiście ma to znaczący wpływ, ale raczej nie podstawowy, np. nie wydaje mi się, aby dzieła niskopłodnych malarzy były automatycznie wyższe. Myślę, że jednak jakkkolwiek by ją definiować to jednak "wartość artystyczna" ma największy wpływ.

Obecny Hi End w większosci jest tak samo tandetny wzorniczo jak bazarowe świecidełka dla tłuszczy.

Róznie sie głównie ceną.

Dotyczy to również i większości jego klientów.

Na ogół tandeta ometkowana wysoką ceną.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

A jakim to rygorystycznym zasadom akustyki podlegaja kolumny, które to sa nagminnie łamane - rozumie w domysle poza konstrukcjami Harpii

?

Jeśli jesteś tak domyślny domyśl się reszty.

p.s. jak wyłączysz złośliwość będzie Ci łatwiej.

Obecny Hi End w większosci jest tak samo tandetny wzorniczo jak bazarowe świecidełka dla tłuszczy.

Róznie sie głównie ceną.

dokładnie TAK.

+10 czy jak to tam młodzież punktuje :-))

Na ogół tandeta ometkowana wysoką ceną.

To nie miejsce na tego rodzaju uwagi. Nie toleruję obrażania ludzi...nie lubisz bogatych? Załóż taki wątek na bocznicy...

• Użytkownicy+

To może w końcu padnie ten przykład kolumny odważnej stylistycznie i jednocześnie drastycznie łamiącej podstawowe zasady akustyki?

Choć się z Jurkiem bardzo lubimy, to nie jestem jego adwokatem. Domyślam się jednak, że mówiąc o wzmacniaczu, miał na myśli Momentum D.Agostino. Poniżej masz link, w którym jest opisane, jak wzmacniacz się przegrzał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Temat od dawna znany, nie ma więc co nawracać.

Kolumn źle zaprojektowanych jest całe mnóstwo. Jeśli ktoś mi powie, że kolumny ze szkła, bez wytłumienia, poprzecznych wzmocnień, o równoległych ściankach, to celowy zabieg akustyczny, to ja odpadam z dyskusji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Domyślam się jednak, że mówiąc o wzmacniaczu, miał na myśli Momentum D.Agostino

Patrz pan, a miała być taka rewelacja - nawet słynny hajendowiec Lukasiq jeżdził na daleką północ w celu próbnych odsłuchów i jak się domyślam, zakupu tego wykwintnego audio do swojego kondomnium nad brzegiem morza Bałtyk. Design D'Agostino przypomina mi ruski budzik w krysztale umiejscowiony w kolorowej skrzynce - nie wiem jak ten paszkwil dizajnerski może się podobać, ale wiadomo, że gusta są różne - ponoć im bardziej się świeci tym lepiej! Obecnie, co chwilę wybuchają jakieś hajendowe bomby audio i zaraz potem cisza na lata i nikt już o nich nie pamięta. Dobre produkty obronią się same - bez budzików i zbędnych ornamentów kaszubsko-kurpiowskich.

Parker's Mood

Gość cybant

(Konto usunięte)

Choć się z Jurkiem bardzo lubimy, to nie jestem jego adwokatem. Domyślam się jednak, że mówiąc o wzmacniaczu, miał na myśli Momentum D.Agostino. Poniżej masz link, w którym jest opisane, jak wzmacniacz się przegrzał.

http://www.stereophile.com/content/dan-dagostino-momentum-monoblock-power-amplifier-measurements

Kolumn źle zaprojektowanych jest całe mnóstwo. Jeśli ktoś mi powie, że kolumny ze szkła, bez wytłumienia, poprzecznych wzmocnień, o równoległych ściankach, to celowy zabieg akustyczny, to ja odpadam z dyskusji.

http://sklep.rms.pl/s?q=waterfall&cat=

Tutaj nie trafiłeś...akurat w Waterfall szkło pełni tylko rolę dekoracyjną ..

Właściwa obudowa znajduje sie zaraz za każdym głośników.

To wbrew pozorom bardzo przemyślany projekt.

To może w końcu padnie ten przykład kolumny odważnej stylistycznie i jednocześnie drastycznie łamiącej podstawowe zasady akustyki?

post-27208-0-19701600-1417272659_thumb.jpg

• Użytkownicy+

Tutaj nie trafiłeś...akurat w Waterfall szkło pełni tylko rolę dekoracyjną ..

Właściwa obudowa znajduje sie zaraz za każdym głośników.

To wbrew pozorom bardzo przemyślany projekt.

To ile litrów ma obudowa dla basowca? Pytanie drugie, po co jest w takim razie membrana bierna na dnie szklanej obudowy?

PS. Myślę, że to membrana bierna, ale może się mylę i to jest głośnik basowy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj jest opis. Prawda - szkło jest tylko wierzchnią warstwą. Wygląda na to, że o wszystkim pomyśleli. Na dole pasywna membrana. Pod tym linkiem obszerniejszy opis:

Ukryta Zawartość

Co do wzmacniacz, to był przykład Gryphona. A całkowicie wbrew teorii zrobionych kolumn dalej szukamy...

Ukryta Zawartość

Gość jamówię

(Konto usunięte)

A jakim to rygorystycznym zasadom akustyki podlegaja kolumny, które to sa nagminnie łamane - rozumie w domysle poza konstrukcjami Harpii

?

sebryl powiem Ci tak,słuchałem paru modeli Harpii Dobermany,300B,Monki(wystawa) i zapewniam Cię że Jerzy wie co robi i jako jeden z niewielu tutaj wie co pisze a nie pisze co wie. Myli się tylko w jednym,w ocenie Harbethów ale kto nie ma jakiś słabszych dni:)))

http://www.stereophile.com/content/dan-dagostino-momentum-monoblock-power-amplifier-measurements

http://sklep.rms.pl/s?q=waterfall&cat=

Jerzy miał na myśli Gryfa Diablo,który jak trochę się spoci to się wyłącza.

Patrz pan, a miała być taka rewelacja - nawet słynny hajendowiec Lukasiq jeżdził na daleką północ w celu próbnych odsłuchów i jak się domyślam, zakupu tego wykwintnego audio do swojego kondomnium nad brzegiem morza Bałtyk. Design D'Agostino przypomina mi ruski budzik w krysztale umiejscowiony w kolorowej skrzynce - nie wiem jak ten paszkwil dizajnerski może się podobać, ale wiadomo, że gusta są różne - ponoć im bardziej się świeci tym lepiej! Obecnie, co chwilę wybuchają jakieś hajendowe bomby audio i zaraz potem cisza na lata i nikt już o nich nie pamięta. Dobre produkty obronią się same - bez budzików i zbędnych ornamentów kaszubsko-kurpiowskich.

Uważaj bo grzebiesz w bombie:))ten dizajn podsunął niejaki Elberoth...

jamówię…mieliśmy wychylić po kilka ciężarków, ale dopadło mnie choróbsko. Bardzo żałuje, że nie dojechałem.

A co do wzmacniaczy to chyba mam fart. Przerzuciłem sporo przeróżnych konstrukcji i nigdy żaden mi się nie wyłączył nawet gdy dałem mocno w gwizdek a napędzenie Grand Utopii w 55m2 wymaga trochę wysiłku od piecyków.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

jamówię…mieliśmy wychylić po kilka ciężarków, ale dopadło mnie choróbsko. Bardzo żałuje, że nie dojechałem.

A co do wzmacniaczy to chyba mam fart. Przerzuciłem sporo przeróżnych konstrukcji i nigdy żaden mi się nie wyłączył nawet gdy dałem mocno w gwizdek a napędzenie Grand Utopii w 55m2 wymaga trochę wysiłku od piecyków.

No wczoraj był Grand opening,ale co się odwlecze... Ja dopiero po 23 wróciłem z Warszawy i też niestety nie dotarłem,daj znać jak będziesz ruszał na Śląsk:)

Bardzo lubię Śląsk i ludzi.Są przyjaźni i rodzinni.Wszędzie teraz mamy czas kasy, zysków i parcia na szkło ale Śląsk mimo wszystko zawsze wspominam pozytywnie.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Bardzo lubię Śląsk i ludzi.Są przyjaźni i rodzinni.Wszędzie teraz mamy czas kasy, zysków i parcia na szkło ale Śląsk mimo wszystko zawsze wspominam pozytywnie.

No to mam nadzieję że nie zmienisz zdania:))

• Użytkownicy+

Tutaj jest opis. Prawda - szkło jest tylko wierzchnią warstwą.

Szkło, tyle przeczytałem w linku. Nic nie znajduję, o jakiejś innej, drugiej warstwie. Możesz wskazać tą część opisu?

Link prowadzi do szerszego opisu, a tam jest zdanie:

"All sides except the bottom are made from tinted, six millimetre glass with bevelled edges. The glass panels are bonded together to form the cabinet."

Na polskiej stronie jest napisane, że grubość ścianek tej konstrukcji wynosi 15 mm, a zdanie wyżej mówi, że szkło ma grubość 6 mm, więc mi wychodzi, że obudowę należy potraktować jako 2-warstwową.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.