Skocz do zawartości
IGNORED

Ocieplenie brzmienia

jmazurpl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam aktualnie zestaw stereo złożony z

Yamaha AS500

Yamaha CDS300

Monitor Audio BX2

jest to pierwsze stereo z prawdziwego zdarzenia jakie mam. Po ponad rocznym słuchaniu doszedłem do wniosku, że w dźwięku brakuje mi sceny i przestrzeni no i chciałbym ocieplić trochę brzmienie - które w tej konfiguracji jest czasem męczące.

Co jest najsłabszym ogniwem tego zestawu? Czy wymiana pojedynczego elementu (mam na myśli głośniki lub wzmacniacz) spowoduje osiągnięcie mojego celu? Może generalnie nie jest to najszczęśliwsze zestawienie i trzeba pomyśleć o innych komponentach?

https://www.audiostereo.pl/topic/116258-ocieplenie-brzmienia/

Yamaha i Monitor Audio = jasne brzmienie, krzykliwe.

Moim zdaniem zmień kolumny.

Jeżeli dalej chcesz monitory, stanowczo polecam zakup Dynaudio DM2/7. Wszystko będzie o klasę wyżej i brzmienie będzie ocieplone, osłodzone, bez krzykliwej góry pasma; bas też powinien być znacznie bardziej odczuwalny.

P.S

Choć tak naprawdę, ta yamaha też pozostawia trochę do życzenia. No, ale jeżeli kupiłeś już ją(tym bardziej nową) to zostaw i spróbuj z Dynaudio.

Także stawiałbym na zmianę kolumn, które ewentualnie w przyszłości będą także dobrze współpracowały z innym, lepszym wzmacniaczem.

Podaj proszę wielkość pomieszczenia odsłuchowego oraz najczęściej odsłuchiwane gatunki muzyczne. W jakim przedziale cenowym możemy poruszać się przy upgradzie Twojego zestawu?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Także stawiałbym na zmianę kolumn, które ewentualnie w przyszłości będą także dobrze współpracowały z innym, lepszym wzmacniaczem.

Podaj proszę wielkość pomieszczenia odsłuchowego oraz najczęściej odsłuchiwane gatunki muzyczne. W jakim przedziale cenowym możemy poruszać się przy upgradzie Twojego zestawu?

Generalnie cały upgrade chciałbym przeprowadzić etapami. Pomieszczenie ma ok. 17m2. Póki co nie chciałbym przekroczyć 2000 zł.

Odnośnie muzyki to trochę soulu, bluesa ale i zdarza się rock, pop czy muzyka elektroniczna.

Pomysł z Dynaudio 2/7 jest dobry. Brzmienie powinno być cieplejsze. Jako tańszą alternatywę zobacz Castle Knight 2. A najlepiej wybierz się na odsłuch żeby uniknąć rozczarowań.

W każdym razie na pewno do Yamahy nie pasują twarde kopułki;

wybierz coś z jedwabiem na górze. Dynaudio to bardzo dobry ruch...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie jest to dobrze skonfigurowany zestaw. Odwróć do góry nogami te nieszczęsne BX2, ustaw je na wprost, nie skręcaj do środka. No i jak?

Dynaudio to bardzo dobry ruch..

A nie będzie za sucho? Dla mnie tanie serie Dynaudio mają jakiś dziwny, plastikowy nalot, który odbarwia średnicę.
Gość Synthax

(Konto usunięte)
W każdym razie na pewno do Yamahy nie pasują twarde kopułki; wybierz coś z jedwabiem na górze.
Sprzedaj to co masz, zaprojektuj sobie sprzęt od zera. Za te same pieniądze ...

Unikaj gazet, recenzji i kieruj się uszami :)

zimne granie - yamaha.

nie da sie tego usunac modyfikacja, stosuja glebokie i dlugie sprzezenia.

mozna to zneutralizowac zestawiajac z cieplym cd-kiem cos w stylu rotela 945 albo philipsa na bitstreamie. Na cieplych glosnikach typu kef, castle, lub wspomniane wharfedale zagra to normalnie o ile nie bedzie za glosno.

Niestety zestawienie tego z "Ceramic Coated Aluminium Magnesium" bx2 absolutnie pogarsza sytuację.

A jak masz ustawione kolumny? Mógłbyś wstawić zdjęcie albo szkic pomieszczenia?

Kolumny mam ustawione chyba najgorzej jak można - nisko na szafce rtv i blisko siebie w odległości ok 1,2 m. Podejrzewam, że to jest powód braku sceny.

Niestety póki co nie ma szans na inne ustawienie.

To jest powód nie tylko braku sceny, ale także ogólnego zachwiania równowagi tonalnej zestawu i meczący dzwięk, o którym piszesz może wynikać po części także stąd (co nie zmienia faktu, ze sprzęt masz zestawiony trochę niefortunnie w stosunku do brzmienia jakie chciałbyś uzyskać). Proponuję, żebys pożyczył na weekend jakieś standy i na próbe ustawił kolumny zgodnie ze sztuką. Po krótkim odsłuchu w takim wariancie od razu będziesz wiedział, które z opisywanych problemów wynikają ze złego ustawienia, a które z niedobranego sprzętu.

Póki co, nie zabieraj nam czasu.

Jeżeli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to po prostu się nie odzywaj.

@gonarek

Zrobiłem jak pisałeś. W końcu pojawiła się scena, a odsunięcie kolumn od ściany spowodowało, że zeszły o wiele niżej.

Będę musiał jakieś przemeblowanie zrobić ;)

Przecież BX2 nie są kolumnami "krzykliwymi", ani grającymi ostro. Jeśli autorowi wątku jest za ostro to lepiej pozbyć się raczej tych Yamah. Mam własnie BX2 (wzmacniacz to Arcam Alpha9 + cd Rotel 951) i nigdy nie grały u mnie za ostro , a słuchałem ich z różnymi wzmacniaczami. To w swojej cenie bardzo dobre i kulturalne kolumny. Co więcej, używam okablowania rozjaśniającego brzmienie i te kolumny nie sieją górą mimo to.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.