Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo z niskim basem do ok 7tyś

toro1984

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

postanowiłem zmienić mój dotychczasowy zestaw czyli Denon AVR-1911 + Celestion F-38. Ogólnie byłem w miarę zadowolony z zestawu, oprócz ampli, który nie wiem dlaczego, gdy się go podkręcało na ciut głośniej (poziom -10 w jego skali) to po kilkunastu minutach grania wyłączał się, za chwile go włączałem i znów po kilku minutach ten sam problem (z poprzednim ampli denonem AVR-1906) miałem podobny problem. Nie wiem czym to jest spowodowane, bo głośność na tym poziomie nie jest porażająca. Ale mniejsza z tym. A więc tak poszukuje solidnego wzmacniacza + kolumny podłogowe. Słucham głównie popu, rapu, muzyki klubowej dubstepu czasem również czegoś chilloutowego w stylu Amy Winehouse, Tracy Chapman i te klimaty. Ale nacisk kładę na te pierwsze dwa gatunki muzyki. Nie ukrywam zależy mi bardzo na możliwie jak najgłębszym, nisko schodzącym basie, jednak ma być on dobrej jakości a nie jakieś tam dudnienie. Wiadomo, reszta pasma też się liczy. Dotychczasowe Celestiony basu miały sporo, jednak nie schodził on na tyle nisko aby mnie to satysfakcjonowało (nie wiem może to wina amplitunera?). Także nowe kolumny muszą mieć głębszy bas niż Celestionki. Czasem również zdarzy mi się jakąś domówkę zorganizować, więc zestaw powinien bez trudu zagrać mocno i głośno :) Pomieszczenie, w którym będzie używane to ok 30m2. Po wstępnym przejrzeniu forum wytypowałem dwa wzmacniacze

1) Audiolab 8200A

2) Denon PM1510

Jeśli chodzi o kolumny to:

1) Monitor Audio RX8

2) Paradigm Monitor 9 v7.

Ktoś zachwalał jeszcze Acoustic Energy Neo 4 v2, ale chyba są sporo droższe no i raczej nie dostępne już.

Budżet ewentualnie można lekko naciągnąć jeśli by było na prawdę warto. Sprzęt raczej nowy, nie mam zaufania do używek, bo raczej nie wiadomo kto jak go używał.

Proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/116473-stereo-z-niskim-basem-do-ok-7ty%C5%9B/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania, zaproponowałbym Ci wzmacniacz NAD C356 BEE, który teraz możesz zakupić w bardzo atrakcyjnej, świątecznej cenie, a jest to urządzenie bardzo wydajne prądowo, mocne, dynamiczne. Myślę, że będzie to najlepszy dla Ciebie wybór.

Kwestia kolumn - można posłuchać Paradigm Monitor 11 v.7 oraz jeden z modeli Dynavoice, każda z tych propozycji zagra dynamicznie, z dobrym basem.

Natomiast jeśli szukasz zestawu, którego nie będziesz zmieniał przez najbliższe lata i który powinien Cię w pełni usatysfakcjonować, zdecydowanie namawiałbym Cię na bipolarne kolumny Definitive Technology BP-8060 (http://q21.pl/definitive-technology-bp-8060st-dostawa-gratis.html). To bardzo zaawansowana konstrukcja, która posiada podwójny, aktywny system subwooferowy. Jeśli lubisz dynamikę, najniższy bas, szczegółowość, brzmienie koncertowe, trudno będzie znaleźć lepszą opcję.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, mamy także świąteczne promocję, tak więc myślę że finansowo także sobie poradzimy przy zakupie zestawu. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HK drogi ale jak potargujesz, poszukasz to koło 4500 znajdziesz Warto! jak szukasz dobrego bassu to te kolumny będa idealne ;)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm co do kolumn to nie jestem do końca przekonany do takiego wynalazku :) Niby wszystko w jednym ale jak wszystko jest do wszystkiego do jednocześnie do niczego. Spora egzotyka jak dla mnie i z resztą dla pozostałych forumowiczów również. Szczerze trochę się boję takiej konstrukcji, tym bardziej, że z tego co widzę kolumny objęte są jedynie 2-letnią gwarancją, co przy całym skomplikowaniu ich budowy może z czasem wyjść bokiem (wymienione Paradigmy czy Monitor Audio mają 5-letnią gwarancję, nawet moje Celestiony miały 5lat). Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem by były kolumny + akttywny sub osobno. Co do wzmacniacza to raczej bym się skłaniał ku audiolabowi, sporo pochlebnych opinii słyszałem na jego temat, raczej nie było złej, a z tym nadem to różnie ludzie piszą.

Ogólnie byłem w miarę zadowolony z zestawu, oprócz ampli, który nie wiem dlaczego, gdy się go podkręcało na ciut głośniej (poziom -10 w jego skali) to po kilkunastu minutach grania wyłączał się, za chwile go włączałem i znów po kilku minutach ten sam problem (z poprzednim ampli denonem AVR-1906) miałem podobny problem. Nie wiem czym to jest spowodowane, bo głośność na tym poziomie nie jest porażająca.

Z tego wynika, że te kolumny są sporym obciążeniem dla wzmacniacza i cherlawe amplitunery sobie z nimi nie radziły. Dochodziło do przegrzania i w konsekwencji układ zabezpieczający wyłączał urządzenie.

Hmm co do kolumn to nie jestem do końca przekonany do takiego wynalazku :) Niby wszystko w jednym ale jak wszystko jest do wszystkiego do jednocześnie do niczego. Spora egzotyka jak dla mnie i z resztą dla pozostałych forumowiczów również. Szczerze trochę się boję takiej konstrukcji, tym bardziej, że z tego co widzę kolumny objęte są jedynie 2-letnią gwarancją, co przy całym skomplikowaniu ich budowy może z czasem wyjść bokiem (wymienione Paradigmy czy Monitor Audio mają 5-letnią gwarancję, nawet moje Celestiony miały 5lat). Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem by były kolumny + akttywny sub osobno. Co do wzmacniacza to raczej bym się skłaniał ku audiolabowi, sporo pochlebnych opinii słyszałem na jego temat, raczej nie było złej, a z tym nadem to różnie ludzie piszą.

Ciekawy głos, warto jednak mieć na uwadze, że to największy na świecie producent kolumn bipolarnych, oraz kolumn półaktywnych. Produkuje je nieprzerwanie od 25 lat i w USA na ebay niejednokrotnie można znaleźć okazy sprzed 10-15 lat.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Rms.pl jest jednym z dystrybutorow tej marki w pl...ale ma racje

Ogolnie to dobry sprzet (wiem z doswiadczenia)

Ale ceny sa troche wygorowane I mozna kupic lepszy sprzet w tym przedziale cenowym...

jest on popularny w usa, ale tam produkowany na miejscu i nie podlegajacy rzadnym oplatom celnym,etc...

ma tam on bardziej przystepne ceny...

Ukryta Zawartość

I bas będzie nisko

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Z tego wynika, że te kolumny są sporym obciążeniem dla wzmacniacza i cherlawe amplitunery sobie z nimi nie radziły. Dochodziło do przegrzania i w konsekwencji układ zabezpieczający wyłączał urządzenie.

Nie wykluczone, że masz kolego rację, o tym w sumie nie pomyślałem, myślałem, że skoro dwa różne ampli mają to samo, to widocznie coś w innym elemencie zestawu jest nie tak, choć nigdy nie miałem czasu się tym na poważnie zająć. To może lepszym rozwiązaniem by było zainwestowanie w dobry wzmacniacz (Audiolab 8200A lub ewentualnie NAD356BEE - pytanie który?) a do tego aktywny subwoofer a kolumn na razie nie zmieniać? Macie sporo racji koledzy odnośnie kolumn BP8060ST, ceny za granicą są duuużo niższe niż u nas w pl, fakt, że w USA ludzie sobie te kolumny chwalą, ale mają je dostępne za ok 3000zł/sztukę, co w porównaniu do prawie 5tyś u nas jest różnicą kolosalną. Pytanie czy te kolumny wydobędą z siebie głębszy, niżej schodzący bas niż zestaw wzmacniacz + obecne kolumny + dobry aktywny subwoofer (jakiś velodyne?) Panowie, nie odbierajcie mnie jako maniaka tylko i wyłącznie basu, ale swojego czasu mieszkając w akademiku w małym pokoiku (ok 12m2) dysponując zestawem głośników komputerowych 2.1 (Logitech Z-2300) miałem basu na prawdę sporo, nie raz się zdarzyło, że zapominając go wyłączyć i wychodząc z pokoju znajdowałem stłuczoną szklankę na podłodze. Po wymianie zestawu na powyższe stereo, ogólna jakość dźwięku jest nieporównywalnie lepsza, jednak brakuje tych najniższych tonów (pomimo tego iż Celestiony F-38 są raczej kolumnami, chwalonymi za sporą ilość basu). Właśnie taki efekt chciałbym osiągnąć w tym sporo większym 30m2 pokoju.

Jeszcze jedno, czy w tych kolumnach BP8060ST jakość pozostałych głośników, a co za tym idzie jakość reszty pasma nie ucierpiała ze względu na wpakowanie do nich subwoofera oraz w sumie podwójnej ich liczby (przód + tył). Mi nie zależy w ogóle na efekcie 3D więc te tylne głośniki chyba są zbędne, w tych pieniądzach chyba można nabyć coś lepszego, jeśli zalezy mi tylko i wyłącznie na stereo (ewentualnie 2+1) a kino domowe całkowicie jest mi zbędne?

Łączenie subwoofera i głośników w jednej obudowie pozwala na zestrojenie przetworników w jednej fazie co likwiduje multum problemów związanych z ustawieniem subwoofera. A te często przekładają się na kiepskie brzmienie systemu. Te głośniki powstały w opatentowanych technologiach i pracują w audiofilskich monitorach, które wyróżniła polska prasa.

http://www.klub.audiostereo.pl/recenzje-kolumny/definitive-technology-studio-m-art452.html

http://sklep.rms.pl/pliki/pdf/test_65.pdf

http://sklep.rms.pl/pliki/pdf/definitive-technology-studio-monitor65-test-recenzja.pdf

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2014/07/kolumny-definitive-technology-studio.html

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

jezeli chcesz glosniki dobrym basem to sugerowal bym to co ja posiadam

Ukryta Zawartość

niestety sa to glosniki z usa , za okolo 4 tys zl mozesz kupic je z przesylka i clem.oczewiscie sa to glosniki uzywane,nie nowe.poszukac musisz na ebay usa.w tym momencie widzialem jedne na sprzedaz.sa to bardzo,,chodliwe,, kolumny i szybko znikaja...

lecz uwierz mi ze sa to kolumny ktore zatrzymal bys na dlugie lata i to nie ze wzgledu na bas a na caloksztalt .

mialem kilka osob ktore przyjezdzaly do mnie po sprzet ktory sprzedawalem i tego powodu mialem wielu chetnych na ich kupno(dwoch nadal regularnie namiawia mnie na ich sprzedaz) , ja na ta chwile jestem zdania ze ,,pochowaja,, mnie z nimi bo nigdy ich nie zmienie...

maja one mnostwo rewelacyjnych recenzji jezeli o nich poczytasz

moze znajdziesz je jakims cudem w pl lub europie (mi sie udalo znalezc w uk)

z bardzo dobrych kolumn ktore rowniez posiadalem i moge polecic sa rowniez psb t6 - w polsce cena nowych okolo 4 tys w sklepie za dwie nowe.

rewelacyjny dzwiek i bas(i co dobre przedni bass refleks ktory pomaga przy ustawianiu ich). tyle moglbym doradzic z wlasnego doswiadczenia...tu na forum kazdy doradza dali,paradim i monitor audio a jest wiele innych marek(znanych bardziej za granica niz w pl) ktore sa lepsze...

Ukryta Zawartość

Odnośnie kolumn RHB to są w tem momencie teoretycznie nowe na ebay'u w USA za 1600$ (+ wysyłka i pozostałe opłaty wyjdzie ok 2300$ czyli jakieś 7,5k zł.) - to trochę za dużo jak dla mnie, biorąc pod uwagę, że kolumny by szły z USA, kompletny brak gwarancji i tak na prawdę nie wiem czy by mi one odpowiadały - jak dla mnie trochę zbyt duże ryzyko, same niewiadome. Wolę mieć możliwość najpierw posłuchac zestawu, szczególnie jak wydaję niemałe (dla mnie) pieniądze. Więc raczej ta opcja odpada. Natomiast kolumny PSB T6 nie jestem do końca przekonany czy ilość basu w nich by mi wystarczyła (czy by schodził niżej niż moje obecne Celestiony?), znając zycie pewnie po niedługim czasie bym szukał subwoofera. Wydając pokaźną kwotę chce usłyszeć znaczną poprawę brzmienia syatemu a nie tylko odczuć ciut niżej schodzący bas. Szczerze zastanawiam się nad tymi kolumnami DT, jeśli były by w dobrej cenie razem z elektronikom, to może się skuszę na odsłuch.

prawda co do ceny,nie wiem dlaczego myslalem ze dolar stoi ponad dwa zl.moja pomylka(nie uzywalem tej waluty przez dlugi czas).w pelni rozumiem ciebie,rowniez rozumiem brak odsluchu przed zakupem za duzy minus.jezeli kiedys trafia ci sie tanio gdzies na aukcji lub gdziekolwiek indziej to jedz i sluchaj bo warto...pozdrawiam

Nie ma sprawy kolego, dzięki za chęć pomocy, jakby sie kiedyś gdzieś trafiły to chętnie ich posłucham :) Zastanawia mnie fakt, czemu za granicą na głośniki DT udzielana jest 3/5 letnia gwarancja a nasze sklepy dają tylko 2lata?

PS Przepraszam za ortografa w poprzednim poście "elektronikom" wygląda to fatalnie ale już nie miałem opcji edycji :)

co do psb T6 Pasmo przenoszenia 32 Hz - 23.kHz celestiony maja 40 Hz–20 kHz - jak dla mnie mialy dobry bas(a lubie dobry bas),odsluchaj je jesli mozesz bo warto moim zdaniem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ich przyklad,podejrzewam ze jeszcze bys cene wynegocjowal,moze mieszkasz w okolicy to sie wybierz..

tu maly ich przyklad

Ukryta Zawartość

Co do używek to nie jestem do nich przekonany, różnie z nim bywa, nigdy nie wiadomo jak był użytkowany zestaw, ja nie jestem specem w tym temacie i nie rozpoznałbym czy dany zestaw powinien grac tak jak gra, czy było w nim coś grzebane itp itd.

Na filmiku ciężko jest usłyszeć jak kolumny brzmią bo słucha się ich na swoim sprzęcie :D Panowie, czy jeśli mi kompletnie nie zalezy na kinie domowym, nie znajdzie się nic ciekawszego, lepiej grającego w stereo od kolumn DT?

Jestem w podobnej sytuacji choć chcę przeznaczyć na sprzęt nieco mniejszy budżet niż Ty, dlatego rozważam subwoofer. Na zachodnich forach ludzie bardzo chwalą sobie model xxls400 (30cm głośnik Peerlessa) wykonanym przez BKElectronics charakteryzującym się bardzo dobrym współczynnikiem jakości do ceny. Z przesyłką do Polski i okablowaniem mieścisz się w 2500 zł, resztę będzie można przeznaczyć na kolumny+wzmacniacz.

Żaden NAD. NADy nie schodzą nisko. Do takiej muzyki się nie nadają. Grają super ale nie w tej muzyce. Mam kolumny które schodzą bardzo nisko, aż wnętrzności się przewracają, ale pod żadnym NADem nie schodzą na tyle nisko na ile je stać.

Kolego ja mam stare Canton Quinto 540 czyli w ogóle jakieś śmieszne przy Twoim budżecie :) ale na nich właśnie najwięcej sprzętu zmieniałem i na prawdę nisko potrafią zejść (31cm średnica niskotonowego) i właśnie aż dziw jaka różnica była jeśli chodzi o bas. NADy grają świetnie jak dla mnie, ale nie nisko. Może być tak że kupisz NADa + jakieś kolumny i będziesz zadowolony ale w rzeczywistości będzie tak że ten NAD nie pociągnie tych kolumn tak nisko jak by mogły zejść pod innym wzmacniaczem.

Czy myślałeś o zakupie sprzętu używanego, jeżeli tak to za taki budżet kupisz sprzęt który daleko w tyle pozostawi proponowane zestawy więcej info na priv.

To może inaczej : masz na wydanie pewną sumę w gotówce, chcesz kupić samochód ,nie stać cie na nowe dobre auto, ale nadal chcesz coś przyzwoitego,Więc co robisz, kupijesz używkę, ale w sprawdzonym komisie czy miejscu ? To samo jest ze sprzętem hi fi, za 7 tyś kupisz sprzęt który stanie w szranki ze sprzętem nowy w okolicy 20000tyś. Ja wiem że Polak chciałby zapłacić jak za maluch, a jeżdzić mercedesem .Panowie to często wiedza o ty co kupujemy jest najceniejsza. Pozdrawiam

Żaden NAD. NADy nie schodzą nisko. Do takiej muzyki się nie nadają. Grają super ale nie w tej muzyce. Mam kolumny które schodzą bardzo nisko, aż wnętrzności się przewracają, ale pod żadnym NADem nie schodzą na tyle nisko na ile je stać.

Mam kolumny które grają od 15-40000 hz-khz szkoda że ja tego nie słyszę, A Nad jak chce to wysteruje to co mu sie podłączy, ważne jest jedynie jaki Nad, a to cały szkopuł.

To może inaczej : masz na wydanie pewną sumę w gotówce, chcesz kupić samochód ,nie stać cie na nowe dobre auto, ale nadal chcesz coś przyzwoitego,Więc co robisz, kupijesz używkę, ale w sprawdzonym komisie czy miejscu ? To samo jest ze sprzętem hi fi, za 7 tyś kupisz sprzęt który stanie w szranki ze sprzętem nowy w okolicy 20000tyś. Ja wiem że Polak chciałby zapłacić jak za maluch, a jeżdzić mercedesem .Panowie to często wiedza o ty co kupujemy jest najceniejsza. Pozdrawiam

Mam kolumny które grają od 15-40000 hz-khz szkoda że ja tego nie słyszę, A Nad jak chce to wysteruje to co mu sie podłączy, ważne jest jedynie jaki Nad, a to cały szkopuł.

Jeszcze jedno posiadam nagrania które są zrealizowane od infra dżwięków czyli 5hz ,kolumny za 120000zł potrafiły się jedynie wzbudzić,A czy to oznacza że schodzą nisko, dobry bas ,tak jak wysokie to temat tabu.

NADy grają średnicą, może popytać w klubie NADa, koledzy pewnie potwierdzą. Sam mam NADa i jestem bardzo zadowolony ale wiem że brzmienie NADów to środek. Miałem 310,C320BEE,C350. Każdy gra średnicą jak na NADowskie brzmienie przystało.

Drodzy koledzy, pytanie czy w pieniądzach takich jak Audiolab 8200A (najtańsza oferta za nowy, jaką znalazłem to 3200zł) znajdę coś ciekawszego, co by odpowiadało moim wymaganiom? Szczerze mówiąc, nie znalazłem negatywnej opinii o tym wzmaku, same dobre albo bardzo dobre recenzje i opinie użytkowników. To jak myślicie brać go czy coś innego?

Acha Koledzy sprawa w miarę pilna, na weekend chciałbym mieć już klocki do zabawy :)

Ja Ci Kolego nie pomogę bo nie miałem do czynienia z takimi sprzętami. Jeśli chodzi o bas np. w rapie to biorąc pod uwagę charakter brzmienia jeśli chodzi o markę/producenta to z tych które słyszałem to były Onkyo, Pioneer i stare Luxmany. Ale to wszystko stare modele i w przedziale 500-1500zł. W takich kwotach jakimi Ty dysponujesz niech koledzy się wypowiedzą.

Zestaw już u mnie w domu, dziś przyszła pora na odsłuchy. Pierwsze wrażenia z odsłuchu hmm takie sobie szczerze mówiąc. Basu faktycznie jest co nie miara, w skali 12stopniowej mam potencjometr ustawiony na 4 i jest go dużo, fajnie nisko schodzi i ogólnie w tej kwestii nie mam nic do zarzucenia kolumną. Jednak jeśli chodzi o resztę pasma to trochę się rozczarowałem, o ile wysokie tony są w porządku, o tyle średnica tak jakby była wycofana w tył i mało wyraźna jest. Mam wrażenie, że cały system nie gra spójnie, tak jakby wszystkie głośniki grały same dla siebie i nie stanowiły spójnej całości. Na chwilę obecną bardziej w mój gust wpasowują się stare Celestiony, nie wiem może to kwestia tego, że DT gra po prostu trochę inaczej. Denerwuje mnie również fakt, że nie mogę ustawić odpowiednio głośności subwooferów, tzn w jednym kawałku wszystko jest ok, włącza się kolejny i albo basu jest za dużo i góruje nad pozostałą częścią pasma (więc wypadałoby ruszyć się i każdy głośnik niskotonowy przyciszyć) albo jest go za mało (więc znów trzeba się ruszyć do głośników). Za takie pieniądze spodziewałem się jednak, że całość będzie grała bardzo dobrze i usłyszę sporą poprawę względem moich Celestionów - tak się przynajmniej na razie nie stało, a oprócz poprawy dolnego pasma, reszta gra podobnie co Celestiony (średnica wg mnie nawet gorzej niż u Celestionów).

Jak Cię już teraz to denerwuje, to oddaj produkt, bo raczej będzie się to poczucie tylko pogłębiać. Po prostu spróbuj czegoś innego. Radzę nie z subami się bawić, a po prostu kupić duże kolumny z dużym basowcem 10-12 cali, do tego konkretny wzmak i cześć pieśni. Bo jak na razie to wydałeś dużą kasę i od samego początku masz poczucie, że to nie to. Pytanie, czy masz dość odwagi by sobie to jasno powiedzieć i oddać sprzęt.

Takie moje zdanie.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.