Skocz do zawartości
IGNORED

Bofor lampowy czy da lampowe brzmienie?

radus19

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Czy ma ktoś doświadczenie z buforem lampowym wpinanym w tor audio w celu ocieplenia dzwięku wzmaczniacza tranzystorowego i nadania mu charakteru wzmacniacza lampowego? Czy to gra warta świeczki?

Sprzęt z jakiego korzystam to Komputer z kartą Sb Audigy2 z wymienionymi Opampami na AD8022 50v/us 130, Technisc Su8088k, B&W Dm110i. Pozdrawiam

Na pewno ociepli. Miałem kiedyś tzw. "prosiaczka" i po wpięciu w tor audio, jak dla mnie różnica była na plus.

Wtedy to korzystałem z amplitunera Sony STR-DE497, CD Philips CD614 i kolumn Gale Reference Monitor.

Pre Lampowe miałoby sens, ale sam 'wtórnik' czyli bufor moim zdaniem to zbędnie wydane pieniądze. Na Twoim miejscu inwestowałbym w lepszy wzmacniacz lub DAC zamiast karty muzycznej.

Wypożycz sobie u nas iFi Audio iTube i sprawdź, w wielu systemach efekt jest bardzo pozytywny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

IMO warto spróbować. Efekt może być pozytywny w systemach grających zbyt ostro a taki prosiaczek czy też jego nowoczesny odpowiednik to przecież dużo mniejsza inwestycja niż nowe kolumny czy wzmacniacz.

Tylko zdaj sobie sprawę, że JAKOŚCI dźwięku tak nie poprawisz.

Dźwięk może i będzie przyjemniejszy ale stracisz na brzmieniowych niuansach.

Co kto lubi - zawsze warto spróbować i samemu przekonać się czy taka zmiana nam pasuje.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Miałem długo prosiaczka x10d. Gdy usłyszałem co daję po wpięciu między tanie cd Pioneera a wzmacniacz Coplanda CSA-8 to kopara mi opadła-taki realizm i olbrzymia przestrzeń .Bez prosiaczka zestaw grał na poziomie budżetowego technicsa.Ja miałem wpiętego pomiędzy amplitunera kinowego Denona 1800 a cd marantza 63 KIS .

Jadna uwaga -istotne okazały się też kable. Miałem profigoldy pga 3000 i długo zastanawiałem się czemu nie gra to tak jak w sklepie z Coplandem czy Denonem. Przetestowałem kilka i skończyłem na QED Qunex silver spiral bo różnica była kolosalna w stosunku do profigoldów. Niestety są to koszta bo trzeba dwa kabelki .Prosiaczak nie lubi się z każdym wzmacniaczem. Kompletna porażka z Cyrusem. Chodzi o jakieś parametry wejściowe wzmacniacza. Może ktoś lepiej wytłumaczy.

Żaden z późniejszych wzmacniaczy- Marantz pm 66kis, Cambridge Audio A 500, Arcam A65+

a nawet Cyrus 8 sam nie generował takiej sceny 3d jak amplituner z prosiaczkiem..

Witajcie ponownie, Jaki konkretnie model prosiaczka polecacie do 300zł? Może być używany albo DIY. Co do mojego techniczną su8088k to nie jest zły, jest z najlepszych lat technicsa

Czyli lat 70-tych a wygląda jak nowy :-) Po prostu przez przypadek uslyszalem wzmacniacz lampowy 25 wantowy i oczarował Mnie.

Miałem kilka buforów. M.in. X10D. Owszem ocieplają dźwięk. Owszem - doskonale nadają się do tanich, jasno i agresywnie grających systemów. Np. do tańszych Cambridge Audio jak znalazł. Czy warto ? Moim zdaniem nie. Bo bufory oferują ciepło dzięki zmuleniu dźwięku. Tak więc masz coś za coś - jest cieplej ale kosztem utraty szczegółów. Nie są to więc urządzenia audiofilskie bo nie poprawiają dźwięku. Myślę że używany sprzęt jest teraz tak tani - że lepiej jest zamiast bufora kupić sobie cieplej grające (używane) kolumny lub wzmacniacz wyższej klasy niż się ma. Problem jest w tym że nikt się nie chce przed sobą przyznać że jego sprzęt gra źle. Więc ludzie szukają protezy jaką są bufory zamiast rozwiązać swój rzeczywisty problem z systemem.

Reasumując - do tanich, jasno grających systemów może być - jeżeli ktoś ma dodatkową potrzebę szpanowania takim urządzeniem albo z jakiś względów (żona) nie może zmieniać elementów systemu.

(żona) nie może zmieniać elementów systemu.

W takim układzie najpierw wymiana żony a potem - sprzętu! :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Tak więc wyciągając wnioski z waszych wypowiedzi wnioskuję, że się nie opłaca. Poczekam jakiś czas i najwyżej dokupię do kompletu jakiś wzmacniacz lampowy ze średniej półki. Obecnego Technicsa su8088k zostawię bo jestem z niego zadowolony. Najwyżej będę miał dwa i już ;-) Do 1000zł chyba kupie w miarę przyzwoitego używanego lampiaka? ;-)

moj zestaw gra bardzo fajnie ale jest troszke zbyt analityczny a ja lubie ciepło. mam wzmacniacz roskan caspian i kolumny wstegowe roksana plus daca na sabre9023 ktory pewnie jest odpowiedzialny za te analitycznosc. myslicie ze prosiaczek lub itube sie wpasuje w moj system i doda oczekiwanego ciepła?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.