Skocz do zawartości
IGNORED

Rozdzielczość

m4ris

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież nie chodzi o natychmiastowe kupno ale o wskazanie konkretnego sprzętu i ceny za jaką można go nabyć. Tak na przyszłość ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jak jest nadmiar wolnej gotówki, która w kieszeń parzy, to zawsze się znajdzie coś na co można ją wydać.

To jest akurat najmniejszy problem i zmartwienie. Znacznie większym jest to czy taki zakup zmieni cokolwiek na lepsze.

Moim zdaniem oczywiście tak, tyle że w kiepskich warunkach akustycznych, jakakolwiek zmiana i tak będzie niezauważalna.

Wszystko musi mieć swój porządek i kolejność, a w audio akurat nie ma dróg na skróty i jak się na początku oleje kwestię akustyki,

to później zamiast zmieniać sprzęty na coraz droższe, równie dobrze można sobie przez okno puszczać samolociki z banknotów stuzłotowych.

Najlepiej wklej jakieś foty tego pokoju, to przynajmniej będzie wiadomo o czym jest rozmowa.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Cytując klasyka tego tematu - parantulla właśnie napisał:

"Jak jest nadmiar wolnej gotówki, która w kieszeń parzy, to zawsze się znajdzie coś na co można ją wydać"

A żeby naprawdę coś uzyskać trzeba być otwartym na eksperymenty, samemu próbować coś zmienić w systemie.

Wysłuchiwanie, pardon, wyczytywanie różnych porad może skutkować budową zestawu, który miał zagrać jak nigdy, a wyszło jak zwykle.

Bo: preferencje dźwiękowe, repertuar, poziom głośności odsłuchów inny. Jak złoży się zestaw z wysokiej jakości elementów, to nie tylko nie musi zagrać, ale jak wielu twierdzi na forum będzie się nadawał do plumkania czy sonat skrzypcowych, ale już AC DC czy Stevie Raya nie zagra. Tak, że ostrożnie z tą pisaniną...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Aby uzyskać rozdzielczość w systemie należałoby zainwestować w porządny wzmacniacz, porządne źródło i wymienić kable głośnikowe.

Zacząłbym od wzmacniacza ...

Ale bez ładnych paru tysięcy się nie obejdzie.

A co powiesz o tych co maja rozdzielcze systemy powiedzmy za ok 3-4k (uzywki) i nie ma tam drogich kabli

...nie wyobrażasz sobie ile wzmacniacz stereo potrafi zdziałać ... u mnie zdziałał cuda nie do uwierzenia...

Zgadzam się. Masz kolumny z wyższej półki i zasilasz je amplitunerem KD.

Zanim zaczniesz ryć ściany, wypożycz ze jakiegoś sklepu w miarę dobry, wydajny wzmacniacz stereo. ;) VDH z tym różnie bywa. Możesz spróbować podmienić, ale po podłączeniu wzmacniacza stereo.

A co powiesz o tych co maja rozdzielcze systemy powiedzmy za ok 3-4k (uzywki) i nie ma tam drogich kabli

Te systemy tylko się wydają rozdzielcze dopóki się nie posłucha lepszego a na słabych kablach tym bardziej :)

W trakcie usuwania konta.

Apetyt rosnie w miare jedzenia, trzeba naprawde kilkanascie dobrych lat siedziec w audio aby dojsc do momentu w ktorym dopierio sprzet za kilkadziesiat tysiecy zlotych gra tak jak tego chcemy. To i tak jest zaledwie maly odlam ludzi posiadajacych taki sprzet.

Ta "droge" przechodzi sie etapami, wymieniajac to sprzet na coraz lepszy, ale zanim wartosc calego sprzetu dodjzie do kilkudziesieciu tysiecy za uzywki to minie sporo lat, wiec jak ktos w zakladce hi-fi pisze ze sprzet gra od takiej kwoty to ja polecam mu puknac sie w czolo lub przypomniec sobie na czym sluchal muzyki 15 lat temu.

Swoja droga skoro 30 tys za uzywki to ok 100.000zł za nowe nie wiem czy chociaz 1% ludzi posiada taki sprzet

W tym zdaniu mamy tez jakze wazne slowo, "zaczyna grac" a zapytam przy ilu to juz gra tak na powaznie?

Apetyt rosnie w miare jedzenia, trzeba naprawde kilkanascie dobrych lat siedziec w audio aby dojsc do momentu w ktorym dopierio sprzet za kilkadziesiat tysiecy zlotych gra tak jak tego chcemy. To i tak jest zaledwie maly odlam ludzi posiadajacych taki sprzet.

Ta "droge" przechodzi sie etapami, wymieniajac to sprzet na coraz lepszy, ale zanim wartosc calego sprzetu dodjzie do kilkudziesieciu tysiecy za uzywki to minie sporo lat, wiec jak ktos w zakladce hi-fi pisze ze sprzet gra od takiej kwoty to ja polecam mu puknac sie w czolo lub przypomniec sobie na czym sluchal muzyki 15 lat temu.

Swoja droga skoro 30 tys za uzywki to ok 100.000zł za nowe nie wiem czy chociaz 1% ludzi posiada taki sprzet

W tym zdaniu mamy tez jakze wazne slowo, "zaczyna grac" a zapytam przy ilu to juz gra tak na powaznie?

Ktos mądry na forum napisał że muzyką mozna się cieszyc i słuchajac radia kuchennego. Naganiacze muszą windowac "próg gralnosci". Kasa,kasa,kasa

Ktos mądry na forum napisał że muzyką mozna się cieszyc i słuchajac radia kuchennego. Naganiacze muszą windowac "próg gralnosci". Kasa,kasa,kasa

Swieta prawda, oczywistym jest ze sluchanie muzyki na dobrym sprzecie daje wiecej radosci, ale z drugiej strony ktos kto uwielbia muzyke czyli jest melomanem bedzie tej muzyki sluchal wszedzie, ja np kazdego dnia slucham muzyki w drodze do pracy, idac pospacerowac rowniez zakladam sluchawki na uszy

System zaczyna grac od 25-30.000 za używki.

Więc śmiało można powiedzieć że u Ciebie też nawet nie zaczęło grać...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Posluchacie dobrych systemów to zrozumiecie o czym mówię. Naprawdę trudno dyskutować ze ślepym o kolorach.

Miałem na myśli cały system za 25-30k zł.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Posluchacie dobrych systemów to zrozumiecie o czym mówię. Naprawdę trudno dyskutować ze ślepym o kolorach.

A myslisz ze ludzie nie sluchaja drogich systemów? na wystawach, u znajomych audiofili

1. Czasem drogi system nam nie odpowiada bo po prostu to nie jest nasz charakter grania

2. Czasem zmiany sa ewidentnie na duzy plus tylko czy warte kilkudziesieciu tysiecy zlotych?

Im drozszy sprzet tym roznice juz coraz mniejsze, i o ile jest przeskok miedzy wzmacniaczem za 1000zl i tym za 3000zl to juz roznica miedzy takim za 5000 a 10000 jest malutka, zakladajac oczywiscie ze mowimy o urzadzeniach posiadajacych zblizona sygnature brzmienia, a rozmawiamy o niuansach takich jak szersza scena, wiecej detali itp

Bo to ze urzadzenia graja inaczej to jest oczywiste ale inaczej nie zawsze jest lepiej

A myslisz ze ludzie nie sluchaja drogich systemów? na wystawach, u znajomych audiofili

1. Czasem drogi system nam nie odpowiada bo po prostu to nie jest nasz charakter grania

2. Czasem zmiany sa ewidentnie na duzy plus tylko czy warte kilkudziesieciu tysiecy zlotych?

Im drozszy sprzet tym roznice juz coraz mniejsze, i o ile jest przeskok miedzy wzmacniaczem za 1000zl i tym za 3000zl to juz roznica miedzy takim za 5000 a 10000 jest malutka, zakladajac oczywiscie ze mowimy o urzadzeniach posiadajacych zblizona sygnature brzmienia, a rozmawiamy o niuansach takich jak szersza scena, wiecej detali itp

Bo to ze urzadzenia graja inaczej to jest oczywiste ale inaczej nie zawsze jest lepiej

O niewielkich róznicach w droższym sprzęcie nawet redaktor Audio video pisał

Cały system chyba należy liczyć z pomieszczeniem, które przystosowane do odsłuchów być może już nie nada się do zamieszkania.

Jeśli chodzi o słuchawki za 25-30 tyś. chyba nie powinno być problemów, a nawet za mniej.

Posluchacie dobrych systemów to zrozumiecie o czym mówię.

A jakie systemy uważasz, że są dobre z tych, co były na tegorocznym AS? Czy wszystkie powyżej 25-30?

Panowie, przecież kwota, jaką podał Piopio, nie jest jakaś oszałamiająca. Co to jest 30 tys. za system - przecież musimy mieć w tej kwocie: kolumny (powiedzmy 10 tys.), wzmacniacz (10 tys.), źródło (6 tys.), kable głośnikowe (2 tys.), interkonekt (1 tys.), sieciówki (1 tys.), listwę ( i zabrakło kasy-:))

To ja słyszę inaczej od 10 000 zł jest fajnie im bliżej 30 000 zł już się dzieje świetnie powyżej są już dla mnie może 4 systemy które potrafią się wyróżnić od tych tańszych na tyle że warto do nich dopłacić ale mówię o nowych nie używkach mało tego 90 % i tak nie jest uniwersalna co oznacza że kolumna na szerokopasmowcu rozjeżdza w wybranym gatunku muzycznym tą za 30 000 a ta za 30 000 też się potrafi wyłożyć w pewnych gatunkach muzycznych .

Ponieważ słucham wszelakich gatunków osobiście stosuję podział na te które potrafią grać każdą muzykę i na te które grają wybrane plumkanie . I tutaj cena wówczas nie broni 90 % konstrukcji .

no to tak, jak pisałem o analogicznym przykładzie samochodów. Zgodzisz się z tym, że auta zaczynają dopiero jeździć, jeśli kosztują kilkaset złotych za używane? A te tańsze to bida?
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.