Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki PC audio

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

Macie takie?

Zamówiłem na razie do lodówki, bo widzę że podstawki na kabel sieciowy, mają już wytarte rowki, pewnie od drgań

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Człowieeeeeeeeeeekuuuu... to jest dopiero sprzęt! No szacun dla Furutecha.

Opisz zmiany soniczne jakie zachodzą po zastosowaniu tych pierścieni.

Sądzę że po zastosowaniu takiego pierścienia to w lodówce będzie można trzymać ciekły azot.

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Macie takie?

Zamówiłem na razie do lodówki, bo widzę że podstawki na kabel sieciowy, mają już wytarte rowki, pewnie od drgań

Ukryta Zawartość

Coś za tanie te pierścienie. No nie wiem, czy należycie tłumią drgania.

Ukryta Zawartość

Na alledrogo w

Macie takie?

Na znanym portalu ceny duuużo niższe i wybór większy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na alledrogo w

Na znanym portalu ceny duuużo niższe i wybór większy :)

Ukryta Zawartość

Jeśli te również tłumią drgania, to ja raczej nie skorzystam. ;-)

Ukryta Zawartość

Dostępna 3 i 4 wersja karty PPA usb. Cena ponad 3 razy większa jakoś wykonania na podobnym poziomie, tak przynajmniej wnioskuje ze zdjęć. Testował ktoś może? Jak wrażenia?

Ukryta Zawartość

Podobno "Dźwięk zyskuje znacznie w każdym aspekcie".

Tu jeszcze do kompletu "Ręcznie robione srebrne kable Serial ATA".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jeszcze do kompletu "Ręcznie robione srebrne kable Serial ATA".

Spokojnie, i na to znajdzie się target. Znalazłby się nawet, gdyby ZE ogłosił sprzedaż energii elektrycznej w specjalnej bezkompromisowej taryfie audiofilskiej “bez wszelakich zakłóceń”, droższej 3x od normalnej, oczywiście włączając w to obowiązkową wymianę złącza na takie hajendowe, niewibrujące.

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Ja testowałem kartę V4 ale wątpię by kogoś to w tym wątku naprawdę interesowało.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja też robiłem porównanie v1 do v2 do v3/v4 do jcata bo mamy je tu wszystkie.

Do tego mamy praktycznie wszystko co jest w ofercie PPA więc jak ktoś jest zainteresowany co i jak i z czym się je to piszcie.

Oczywiście nie muszę chyba dodawać, biorąc pod uwagę, że mamy prawie wszystko z oferty, że jego wynalazki działają i to bardzo dobrze (choć akurat na kable SATA bym się nie napalał w pierwszej kolejności o ile w ogóle;)).

Dla przykładu ja osobiście ma jego płytę główną z podmienionym zegarem, 2x czytniki kart CF z zegarami (już ich nie ma w ofercie), kartę V1 (ponownie nie w produkcji) i mam też filtry pamięci RAM ale tych jeszcze nie testowałem.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

A ja zrobiłem porównanie ayranu z kefirem i kefir jednak wygrał.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

bo dałeś za dużo cukru !

Do tego mamy praktycznie wszystko co jest w ofercie PPA więc jak ktoś jest zainteresowany co i jak i z czym się je to piszcie.

ja poproszę o full opis wszystkiego czego się da albo chociaż jednej konkretnej rzeczy ze szczegółowo opisanym sprzętem towarzyszącym i warunkach testu.

Ja bez dokładnych pomiarów nie wierzyłbym w jednoznaczne zwycięstwo kefiru. Opieranie się na smaku bywa zawodne.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Proszę bardzo opis na zasadzie porównania (nie jest to oczywiście opinia wiążąca bo V3 była niewygrzana) :

Ukryta Zawartość

A porównywaliśmy na:

Quadach ESL63 napędzanych Audio Art Maestro (monobloki) i Lampizator Big7 który pełnił też funkcję PRE. Wszystko było spięte Valhallami od zasilających po głośnikowe. Kabel USB był PPA Red. Transport to cała tyrada modyfikacji. W skrócie, płyta z zegarem PPA, I7 Haswell, Downclock do 800mhz, 16gb pamięci downclock to 800mhz, karty USB jak w linku powyżej, filtry pamięci PPA i dysk SSD PPA, zasilanie to o ile dobrze pamiętam 3 Teddy Pardo + 3 liniowy Paul Hynes. Pico less, fan less. Do tego optymalizacja BIOSU, z wyłączonymi kartami sieciowymi, Windows 2012 R2, Aoudiophil optimizer i o ile dobrze pamiętam jPlay w trybie jmini albo MQN jako player. Pewno czegoś zapomniałem.

Słuchaliśmy głównie Jazzu ale także trochę elektroniki.

Karty był po dwie naraz w PC i były zasilane nie przez płytę tylko z zasilacza liniwoego wszczepionego w PCIe bezpośrednio... oczywiście tam gdzie była taka potrzeba dostawały jeszcze 5v z molexa też oczywiście z zasilania liniowego.

Jak o czymś zapomniałem albo coś Cie interesuje więcej ze szczegółów to napisz. Test trwał koło 6h.

Pozdrawiam

EDIT:

A no tak zapomniałem. Kable PPA Sata Red dla wszystkich dysków, masa ekranów RFI / EMI (na ramie, procesorze, chipsetach, pod płytą i na czym tam jeszcze dał rade to przyczepić :D). Cały system Audio wpięty w regenerator prądu PowerInspired AG1500 W.

Ukryta Zawartość

― Oscar Wilde

Proszę bardzo opis na zasadzie porównania (nie jest to oczywiście opinia wiążąca bo V3 była niewygrzana) :

Ukryta Zawartość

A porównywaliśmy na:

Quadach ESL63 napędzanych Audio Art Maestro (monobloki) i Lampizator Big7 który pełnił też funkcję PRE. Wszystko było spięte Valhallami od zasilających po głośnikowe. Kabel USB był PPA Red. Transport to cała tyrada modyfikacji. W skrócie, płyta z zegarem PPA, I7 Haswell, Downclock do 800mhz, 16gb pamięci downclock to 800mhz, karty USB jak w linku powyżej, filtry pamięci PPA i dysk SSD PPA, zasilanie to o ile dobrze pamiętam 3 Teddy Pardo + 3 liniowy Paul Hynes. Pico less, fan less. Do tego optymalizacja BIOSU, z wyłączonymi kartami sieciowymi, Windows 2012 R2, Aoudiophil optimizer i o ile dobrze pamiętam jPlay w trybie jmini albo MQN jako player. Pewno czegoś zapomniałem.

Słuchaliśmy głównie Jazzu ale także trochę elektroniki.

Karty był po dwie naraz w PC i były zasilane nie przez płytę tylko z zasilacza liniwoego wszczepionego w PCIe bezpośrednio... oczywiście tam gdzie była taka potrzeba dostawały jeszcze 5v z molexa też oczywiście z zasilania liniowego.

Jak o czymś zapomniałem albo coś Cie interesuje więcej ze szczegółzów to napisz. Test trwał koło 6h.

Pozdrawiam

EDIT:

A no tak zapomniałem. Kable PPA Sata Red dla wszystkich dysków, masa ekranów RFI / EMI (na ramie, procesorze, chipsetach, pod płytą i na czym tam jeszcze dał rade to przyczepić :D). Cały system Audio wpięty w regenerator prądu PowerInspired AG1500 W.

OK w takim razie zacytuje Twoje spostrzeżenia a później może podyskutujemy o metodologii testu.

<br />W naszym przypadku jest to konkretnie V3 ale to bez większego znaczenia bo to te same karty (v3 i v4). V3 miała pewno koło 30h na zegarze więc nie za dużo (mojej V1 zajęło masę czasu ustabilizowanie się).<br /><br />jCat - był ustawiony na zworkach na 0 filtrów i zasilanie jedynie z PCIe (w naszym przypadku osobna linia 3.3v z zasilacza liniowego prosto do karty przez wszczepienie się w riser). Zasilanie tylko z PCIe bo Lampi Big7 nie potrzebuje 5v na USB.<br /><br />JCat - Najlepszy bas i najlepsza góra z wszystkich kart na teście. Zarówno V1 i jak i V3 mają nieco gorzej kontrolowany bas i nieco gorsze jego różnicowanie (coś ala stereotypowa lampa kontra stereotypowy tranzystor tylko na dużo mniejszą skalę). Jeżeli chodzi o górę to V1 ma ciągotki do podkreślania i przez to w zależności od nagrania podostrzania lekko topowych nutek. V3 też tak miała ale mniej. Jcat miał pięknie organiczne zakończenie tych nutek bez cienia agresji, którą bywała obecna w V1 i V3. Jcat nie traci dźwięczności góry przez to. Wręcz przeciwnie moim zdaniem. Ale niestety to co mi w jCacie zawsze przeszkadzało to że pomimo idealnej góry, która nie powinna powodować żadnego zmęczenia dźwięk całościowo bardzo szybko robi się męczący i w efekcie odpychający pomimo, świetnego basu i góry. Jest po prostu mniej analogowy niż z kart PPA choć odbiera się to zmęczeniem bardziej niż świadomym postrzeganiem różnic. Mam trochę love - hate relation z tą kartą, bardzo bym ją chciał lubić (i w efekcie kupić) ale nie mogę. Wezmą ją na testy po raz kolejny bo nie mogę w to uwierzyć, że pomimo lepszych składowych w postacie dołu i góry jednak jest gorsza dla mnie niż PPA.<br /><br />PPA v3 - Na etapie 30h, najbardziej analogowe brzmienie z wszystkich kart i to ze sporą różnicą ale za cenę mniejszej ostrości rysowania wydarzeń. Wszystko jest pociągnięte nieco grubszą kreską w porównaniu do V1 i Jcata oraz lekko rozmyte (rozmycie nie jest duże i może w ogóle nie jest to dobre słowo tutaj). Nieco nieostre są zarówno tekstury jak i krawędzie ale za to muzyka płynie jak gęsty syrop. Bardzo muzykalna i kojąca prezentacja. Podejrzewam, że to się jeszcze wszystko nieco zmieni i wyostrzy ale bardziej lampowy niż tranzystorowy charakter raczej pozostanie. Mój znajomy woli V3 ja wole V1 (raczej - muszę posłuchać V3 u siebie w systemie) ale obaj woleliśmy PPA ponad jcata ze względu na szybką fatygę jako jcat powodował.<br /><br />Zęby zakończyć napisze też o V1 - V1 jest identyczna rozdzielczością i temperaturą oraz wypełnieniem do jcat ale ma słabiej kontrolowany bas i ma największe ciągotki do podostrzania gdy nagrania mają taką tendencję. Za to pomimo takiej góry nie jest męcząca i ma kojący charakter. Jest bardziej analogowa i mniej mechaniczna (najlepsza w tych kwestiach jest oczywiście V3 i to z dużym marginesem ale wygląda na to że ma to swoją cenę i nie piszę tu o pieniądzach). Szkoda, że V1 jest już nieprodukowania bo bez dwóch zdań jest to najlepszy stosunek ceny do efektu (moja V1 była ostatnią sprzedaną przez Paula ;)<br /><br />Wracając do jcata. Chciał bym mieć bas i górę jcata z analogowością v1 (albo V3 ale bez rozmycia). Ciężkie jest życie audiofila ;) Oczywiście jcata musze porównać ponownie z wszystkimi pozostałymi kartami u siebie i zobaczyć jakie wtedy będą moje wnioski. Może w końcu się przekonam do jcata bo bez dwóch zdań ma świetne cechy ale nie jest to jeszcze kompletny pakiet, który mi się marzy.<br />

Mam jeszcze co jest odpowiedzialne za konwersje sygnału USB w Lampizator Big7?

Ukryta Zawartość

Na Boga, jeżeli musisz mnie już cytować to zrób to poprawnie tak żeby dało się to czytać czyli z zachowaniem formatowania.

Wchodzisz do linka, dajesz cytuj mój post i kopiujesz zawartość z okienka w którym tworzy się post i wklejasz tutaj. Formatowanie będzie zachowane.

Jeżeli Przemek nie zdąży wyedytować posta z moim cytatem to proponuje wszystkim zainteresowanym zaglądnąć do linka z mojego poprzedniego postu gdzie można przeczytać opis porównania w sformatowanej formie bo tej ściany tekstu z posta Przemka nie za bardzo da się czytać.

Pozdrawiam

― Oscar Wilde

Przeczytam jak będę miał chwilę, już sobie wydrukowałem, ale tak sobie myślę skoro już powiedziano że skoro mamy separację usb i 3 budziki w konwerterze to takie rozwiązania nie mają najmniejszego sensu. to jaki jest sens kupowania karty za ile totam 1600 zł ? jak za okolicę 1000 zł można poskładać waveIO + ADUM 4160 + zasilacz + obudowy , gniazda etc .. ?

Swoją drogą już v5... flot to idzie.

Transport to cała tyrada modyfikacji. W skrócie, płyta z zegarem PPA, I7 Haswell, Downclock do 800mhz, 16gb pamięci downclock to 800mhz, karty USB jak w linku powyżej, filtry pamięci PPA i dysk SSD PPA, zasilanie to o ile dobrze pamiętam 3 Teddy Pardo + 3 liniowy Paul Hynes. Pico less, fan less. Do tego optymalizacja BIOSU, z wyłączonymi kartami sieciowymi, Windows 2012 R2, Aoudiophil optimizer i o ile dobrze pamiętam jPlay w trybie jmini albo MQN jako player. Pewno czegoś zapomniałem.

nawet wiem czego, zdrowego rozsądku :) do tego przespałeś ostatnie wypociny na forum

a tak z ciekawości ten zegar na mobo to do czego ?

optymalizacja biosu czyli co ?

Jak wygląda sprawa konwertera usb bo to bardzo istotne?

transportem przecież był PC... ale za to jaki!

a wystarczyło kupić ADMU za 31 zł, z przesyłką.

W rozumieniu Sebna być może patrząc logicznie już nie.

no z rozumem coś tu nie gra to racja, poprosiłem o wypas informacje a dostałem melodramat z pominięciem elementarnego urządzenia a właściwie dwuch. Ja nie kwestionuje tego testu, no ale... ja już się swojego domyśliłem nawet odkopałem wypowiedź naszego handlarza.

500_0_productGfx_d0df39a7adcd15439f572534cad6d9de.jpg

Ukryta Zawartość

jak na to patrzę to się nie dziwie że do urządzenia za 2100 trzeba dokupić jeszcze szereg modyfikacji. Profesjonalne ekranowanie a zwłaszcza okablowanie w końcu nie jest podatne na żadne zakłócenia. Samo wykonanie no nie powiem, wymiata.

Pomyśleć że dysk SSD a nawet tasiemka SATA gra a taki kabel, który ma ze zwykłego kontrolera zrobić drogie cacko nie...

Ukryta Zawartość

<br />no z rozumem coś tu nie gra to racja,  poprosiłem o wypas informacje a dostałem melodramat z pominięciem elementarnego urządzenia a właściwie dwuch. Ja nie kwestionuje tego testu, no ale... ja już się swojego domyśliłem nawet odkopałem wypowiedź naszego handlarza. <br />
Widzę że w hi end też raczej nikt nie przywiązuje większej wagi do PC czy cd niż do dac. Więc na dzień dzisiejszy rewolucji jeszcze nie ma. I jednak tak jak zdrowy rozum podpowiada cała zabawa zaczyna się od konwertera.

Panowie, przede wszystkim warto być świadomym, że to co piszecie świadczy tylko i wyłącznie o was samych, bynajmniej wbrew waszym wyobrażeniom nie o mnie.

no z rozumem coś tu nie gra to racja, poprosiłem o wypas informacje a dostałem melodramat z pominięciem elementarnego urządzenia a właściwie dwuch. Ja nie kwestionuje tego testu, no ale... ja już się swojego domyśliłem nawet odkopałem wypowiedź naszego handlarza.

fetek poprosiłeś mnie o zamieszczenie pewnych informacji. Zrobiłem to. Dostałeś komplet informacji. Jeżeli czegoś w nich nie widzisz to znaczy, że tego tam nie było. Jeżeli chcesz się o coś zapytać to proponuje pytanie skierować bezpośrednio do mnie a nie pisać o mnie w trzeciej osobie. Przedszkole mamy już chyba dawno za sobą?

― Oscar Wilde

<br />Profesjonalne ekranowanie a zwłaszcza okablowanie w końcu nie jest podatne na żadne zakłócenia. Samo wykonanie no nie powiem, wymiata :) <br />
I tak duży progres w porównaniu z v1 (tak wizualnie).;)

Panowie, przede wszystkim warto być świadomym, że to co piszecie świadczy tylko i wyłącznie o was samych, bynajmniej wbrew waszym wyobrażeniom nie o mnie.

Tak Ciebie się to też tyczy (wytłuszczone)

Ukryta Zawartość

Ponownie pytam o:

a tak z ciekawości ten zegar na mobo to do czego ?

optymalizacja biosu czyli co ?

fetek poprosiłeś mnie o zamieszczenie pewnych informacji. Zrobiłem to. Dostałeś komplet informacji. Jeżeli czegoś w nich nie widzisz to znaczy, że tego tam nie było. Jeżeli chcesz się o coś zapytać to proponuje pytanie skierować bezpośrednio do mnie a nie pisać o mnie w trzeciej osobie. Przedszkole mamy już chyba dawno za sobą?

Do Sebna.

Jak wygląda sprawa konwertera usb bo to bardzo istotne?

więc nadal czekamy.

I tak duży progres w porównaniu z v1 (tak wizualnie).;)

bo mniej widać :)

Ukryta Zawartość

Proponuje czytać, ze zrozumieniem. Bardzo nie lubię się powtarzać a jestem do tego zmuszony więc napisze jeszcze raz: Dostałeś komplet informacji.

― Oscar Wilde

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.