Skocz do zawartości
IGNORED

Używany zestaw do muzyki klasycznej! Max. 30-35tys,zł

szakalx

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

nieprawda, ja dalem

Całkiem rozsądnie, Sonusy i GM70, to dobry pomysł. Kwestia tylko tego, że lampa i to na pół firmowa, to rzecz dla doświadczonych ludzi.

Symfonika wymaga rozdzielczości, żeby instrumenty nie zlewały się w jedną papkę. Tutaj szybkie kolumny i wydajny wzmacniacz. Źródło może dawać więcej kolorów, jeśli tego trzeba. Jeśli miałbym proponować coś z pogranicza diy, to zdecydowanie wolałbym wzmacniacz Vittoria - Bi-Art. Tutaj nie ma żadnych obaw o kontrolę, a barwa i rozdzielczość znakomite.

Jednak autor wątku, powinien otrzymać propozycje rzeczy firmowych i nowych lub max kilkuletnich z zapewnionym serwisem. Tutaj Marcusy Harpii i Krell, sprawdzone i świetne połączenie. CD może pozostać Marantz, będzie barwniej od Wadii, coś w kierunku Accu.

Z innych rzeczy jakie mi przychodzą do głowy, to Audionet i wspomniane Zollery. Amp1 to około 5 tysi z drugiej ręki, Zollery około 10-12 tysi. Zostaje więc sporo na źródło i kable, warto też pamiętać o ustrojach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24402-0-74347100-1422959827_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Panowie, takie tematy są dość uniwersalne, jeśli nie autorowi, to komuś innemu mogą się przydać. Nie widzę tu jakiejś pułapki. W najgorszym razie, piszemy po próżnicy i tyle.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Na tak postawione pytanie nie da się rozsądnie i racjonalnie odpowiedzieć. Preferencje muzyczne w sensie gatunku to jedno, ale już oczekiwana estetyka brzmieniowa to zupełnie coś innego. Można dać kilkadziesiąt propozycji i każda może się okazać dobra albo zła. Do klasyki to ja bym brał jakieś wielkie, wolnostojące kolumny, bez ograniczeń na dole pasma a do nich conajmniej 300W piec z potężną kontrolą w całym paśmie. I lampowe pre. Ale tego się nie da zmieścić w 35 tys. zł... W grę wchodzi system powiedzmy: ARC CD3 (8 tys. zł), BAT VK-5 (8 tys. zł), Pass X-350 (13 tys. zł) + kolumny np Marcus proponowane przez Paltona, jako bardzo neutralne. W sumie wychodzi około 40 tys. zł + koszt drutów...

ja akurat bym szedł w jakąś dobrą lampę, np.Amplifona albo jakiś ciepły tranzystor, najlepszy na dzisiaj jest chyba Pass w tym temacie...

Panowie, takie tematy są dość uniwersalne, jeśli nie autorowi, to komuś innemu mogą się przydać

tylko komu? - oto jest pytanie :-))

....a ja myślę że to jest temat który nie interesuje autora wątku..... kilka razy coś podobnego było:)

łatwo na tym forum koledzy was podpuścić . A to ktoś szuka projektora za 50 tys zł , drugi głośników za 100 tys . trzeci wzmaka w podobnej lub podwojonej cenie . A nich tylko ktoś podszyje się za płeć przeciwną po panowie rycerze szarmancko klękaja na kolano. Wiem że szacowne tu grono to elita najszlachetniejszych znawców i każdy ta wiedzą chce się pochwalić , ale ........?????
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

ja akurat bym szedł w jakąś dobrą lampę, np.Amplifona

Na kotłach czy muzyce organowej nie da sobie rady... Na takim repertuarze wykłada się nawet tuningowany ARC Ref. 150 grający w push-pull z dwukrotnie wzmocnionym zasilaniem;-) Jeśli już lampa to coś w rodzaju monobloków Ref. 750;-) A one same kilkukrotnie przekraczają zakładany budżet.

A który to zestaw odtworzy poprawnie chociażby namiastkę muzyki organowej? Tak samo, który to zestaw odtworzy poprawnie chociażby namiastkę Hammonda B-3?

Tych rzeczy, istrumentów jak najbardziej nie powinno się brać pod uwagę w kontekście jakiejkolwiek poprawności odtwarzania. Ważne, żeby przyjemnie grała muzyka - resztę załatwia wyobrażnia.

Parker's Mood

ano - bo hienda każdy ma takiego, na jakiego zasłużył, ze słuchaną muzyką jest zresztą podobnie... a forum jak to forum, są "uszatki" jest impreza, czyli wszyscy piszą i jest zabawa... ;-))

Autor się nie odzywa.

Nie dziwię się, po tym co przeczytał długo musi dochodzić do siebie...

apm-8%284%29.JPG

Chciałbym zobaczyć odważnego mężczyznę, który w 2015 roku targa TO COŚ do mieszkania zajmowanego wspólnie z małżonką;-)

A który to zestaw odtworzy poprawnie chociażby namiastkę muzyki organowej? Tak samo, który to zestaw odtworzy poprawnie chociażby namiastkę Hammonda B-3?

Tych rzeczy, istrumentów jak najbardziej nie powinno się brać pod uwagę w kontekście jakiejkolwiek poprawności odtwarzania. Ważne, żeby przyjemnie grała muzyka - resztę załatwia wyobrażnia.

Moj odtwarza calkiem niezle te namiastke, slychac to wyraznie na Bachu czy Saint Saens. Takze na fajnej plycie z hammondami B-3 pt Deacon Blues Pete'a Levina.

Konto w trakcie usuwania

Już kiedyś był podobny wątek i poleceń cała moc - trzeba by odgrzebać. Z moich w sumie skromnych doświadczeń zawsze polecam do takich klimatów zestaw Conrada Johnsona (power, pre), Meridiana 508.24 (cd) i B&W802 Matrix III. Do tego Transparent Ultra SC / IC i szafa gra. Może delikatnie over budget, ale fanu bardzo dużo. Oczywiście wszystko s/h. Jest to na pewno ciekawa konfiguracja za nieduże pieniądze, warta przemyślenia i wysłuchania, choć rzadko spotykana u polskich audiofilów.

Parker's Mood

35 tys to już prawdziwe pieniądze na sprzęt. Nigdy nie kupił bym za to żadnych starych śmieci - nawet gdyby ktoś nazwał to Vintage.

Coś co było high endem na przełomie lat 70' i 80' - przestało nim być w pierwszej połowie lat 90-tych - i żadne udawane zachwyty tego nie zmienią.

Chciałbym zobaczyć odważnego mężczyznę, który w 2015 roku targa TO COŚ do mieszkania zajmowanego wspólnie z małżonką;-)

Ile kesteś skłonny zapłacić MI za taki widok?

Z przyjemnością zatargam i za te kolumny zapłacę z własnej kieszeni, Ty płacisz za patrzenie.

Po wtarganiu JBL4343 czy Thiela CS3.6 raczej juz nic mnie nie zaskoczy. A mialem na odsluchach w domu pancerniki Magnata gdzie moja teściowa skwitowała prosto ... lepiej kupilbys jakąś szafę :).

Pozdro

a tak w ogole to...

zalozyciel watku milczy

I nic już więcej nie napisze bo ... to jest wątek z tzw. "generujących ruch" i zwiększających przychody dla właścicieli portalu i tak jak ktoś wcześniej już słusznie napisał wszyscy, łącznie ze mną, zostali podpuszczeni.

Ja przynajmniej dzięki wpisom 747 poznałem dwie fajne głośnikowe konstrukcje.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

A szkoda bo za 35 tys w używce to można by ładnie poszaleć. Szkoda ...

Nie raz już toczyłem batalie na te temat, troszkę się z tym nie zgodzę o ile w temacie cyfrowym nastąpił przełom, tak w dziedzinie kolumn czy w wzmacniaczy, z naciskiem na kolumny to od 90 lat tylko odcinane są kupony.

... z naciskiem na kolumny to od 90 lat tylko odcinane są kupony.

Kupony z naszych portfeli ;). Zazwyczaj (z małymi wyjątkami) w ilościach paletowych nieadekwatnych do wydobywającego się z nich (kolumn) dźwięku.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

może zaproponuję coś z aktualnej oferty:

Accuphase E-250

Ukryta Zawartość

ACCUPHASE DP-400

Ukryta Zawartość

Dynaudio 25

Ukryta Zawartość

i pozamiatane....polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do klasyki to ja bym brał jakieś wielkie, wolnostojące kolumny, bez ograniczeń na dole pasma a do nich conajmniej 300W piec z potężną kontrolą w całym paśmie. I lampowe pre. Ale tego się nie da zmieścić w 35 tys. zł... W grę wchodzi system powiedzmy: ARC CD3 (8 tys. zł), BAT VK-5 (8 tys. zł), Pass X-350 (13 tys. zł) + kolumny np Marcus proponowane przez Paltona, jako bardzo neutralne. W sumie wychodzi około 40 tys. zł + koszt drutów...

???

Klasyka to szerokie pojęcie.... organy występują raczej rzadko, do odtworzenia kotłów nie potrzeba aż takiej mocy, mój budżetowy systemik sobie z klasyką radzi całkiem dobrze.... chyba;-)

jak by były w bardzo dobrym stanie to czemu nie
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.