Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wyroby Lampizatora można zaliczyć do klasy Hi-End?

Gość rochu

Czy wyroby Lampizatora można zaliczyć do klasy Hi-End?  

112 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wyroby Lampizatora można zaliczyć do klasy Hi-End?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja rowniez :)

p.s.

A te majteczki co w avatarze co kolega nosi, to sa meskie czy zenskie? ;)

stasiop: A te majteczki co w avatarze co kolega nosi, to sa meskie czy zenskie? ;) chlopie, z takim wzrokiem to radze uwazac, szczegolnie na przejazdach kolejowych i przejsciach dla pieszych ;-)

a dodatkowo pytanie do p. fikusa - czy nie sadzi, ze takim sposobem budowy swoich sprzetow sam i to swiadomie szkodzi osobom od niego zaleznym i z nim biznesowo powiazanym?

czy nie daje mu to do myslenia, ze skoro w takim zascianku jak polska, gdzie oferta sprzetowa jest stosunkowo uboga, ludzie tak zwracaja uwage rowniez na wyglad/wnetrze / sposob budowy sprzetu itd. to w tym tak zwanym swiecie, gdzie konkurencja jest duzo wieksza, jeden falszywy ruch, jeden w**** uzytkownik moze popsuc mu tak dlugo budowany image sprzetu?

analogiczna sytuacja jak z perlem - tym wzmacniaczem sluchawkowym, gdzie zamiast posypac glowe popiolem i poprawic tak samo "piekne" wnetrze sprzetu, konstruktor obruszal sie na krytyke i grozil sadem ludziom opisujacym jego pozal sie boze sprzet.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Żeby Pan Fikus nie myślał, że innym się upiecze przypominam chociażby poniższe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę poczytać o Velumie, Helionie, Zagrze itd. Bez akcji nie ma reakcji...

Forum jest od tego, żeby dzielić się poglądami i to właśnie robimy.

Ukryta Zawartość

Gość chml

(Konto usunięte)

Ooo, ponad setka pracowników, szacunek. Nawet Manley tylu nie zatrudnia.

Mam taką małą sugestię w związku z tym - mógłbyś zatrudnić kogoś, kto umie lutować?

Rochu - definicje reklamy są ściśle ustalone.

Informacja ogólnikowa w odpowiedzi na krytykę na forum reklamą nie jest.

Że też ty masz problem z takimi sprawami??? :) zadziwiasz mnie

P. Łukaszu - zamiast opisywać trudności i znane wszystkim słodkie życie w naszym mlekiem i miodem płynącym kraju - proszę odciąć się stanowczo od odpowiedzialności za zawartość przedstawianą przez dane zdjęcie i nie będzie problemu.

Każdy, kto zdejmuje sam plombę i grzebie w bebechach - robi to na własną a nie wytwórcy odpowiedzialność.

Jeśli nie ma pan z tym nic wspólnego - nie widzę problemu, żeby to napisać.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

odpowiedź na tytuł wątku jest bardzo prosta: NIEEEEEEEEEEEEEEEEE

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Ooo, ponad setka pracowników, szacunek. Nawet Manley tylu nie zatrudnia.

Mam taką małą sugestię w związku z tym - mógłbyś zatrudnić kogoś, kto umie lutować?

Wydaję mi się, że przy 100 pracownikach i tak prężnie działającej firmie JEDNA dodatkowa osobą odpowiedzialna za finalną kontrolę jakości by się również przydała.

aaa, jeszcze jedna do kadr - taka, która potrafi zweryfikować umiejętność lutowania zatrudnianych pracowników.

----------------------------------------------------

Nie pisal ze ma setke pracownikow tylko ze jego pracownicy maja na utrzymaniu ponad setke osob. Umiejetnosc czytania ze zrozumieniem jak widac w naszym kraju umiera..

analogiczna sytuacja jak z perlem - tym wzmacniaczem sluchawkowym, gdzie zamiast posypac glowe popiolem i poprawic tak samo "piekne" wnetrze sprzetu, konstruktor obruszal sie na krytyke i grozil sadem ludziom opisujacym jego pozal sie boze sprzet.

To jest wybiórcze bajdurzenie. Sorry, ale nie umiem tego inaczej określić. Całość tekstem regularnym zebrana w innym wątku. Jakbyś był zainteresowany, to mam w domu płytkę wyjętą z Sonic Pearl, którą pewien pożyczający zaniósł do nazwijmy to konkurencji, celem rzekomej naprawy (ciekawe, że nie do mnie, ale to inny wątek). Jakbym Ci powiedział kto popełnił lutowanie, to i tak byś nie uwierzył... albo zmienił zdanie o większości rzeczy i osób, które poznałeś lub przyjąłeś za dobrą monetę dzięki niniejszemu forum. Sprawa 100% do udowodnienia jakby co. Imię i nazwisko lutowniczego dobrze tutaj znane i "szanowane". Tak że, jakby ktoś chciał zobaczyć jak się lutuje ładnie takie układy, co mnie podobno nie wychodzi, to zapraszam na odsłuch i oględziny. Dołączam się tu do głosu Łukasza F. - wokół produktów manufakturowych istnieje jeszcze inny, dużo większy i ciekawszy świat niż ten widziany z bajorka AS. Ja już dawno odpuściłem regularne kąpiele błotne.

Bardzo rzadko zaglądam na forum, ale miałem kilka telefonów typu: "zobacz, ale jaja". Kuknąłem, zerknąłem na kilka ostatnich wpisów - szkoda marnować czas - wahałem się czy coś napisać, ale co mi tam. No to jedziemy:

Z audio bawię się wiele lat, naprawiałem modernizowałem mnóstwo sprzętu z tzw. górnej półki audio. Muszę przyznać, że miałem też do czynienia z wyrobami p. Fikusa.

Od razu npisze jedno: Pomijając takie załamujące ustawki typu elberoth - Fikus, bzdury o niewydolności produkcyjnej (każdy trzeźwo myślący widzi o co chodzi) itp. bardzo podoba mi się polityka Lampizatora. To naprawdę kawał ciężkiej pracy wypromować firmę, i mieć z niej profit. To zasługuje na szacunek.

Natomiast nie podoba mi się brak szacunku do własnych klientów. Dlaczego? Ujmę to tak:

Dwa lata temu goszcząc u kolegi miałem sposobność zapoznać się z 6 (słownie: SZEŚCIOMA) naraz dac-ami Fikusa. Po prostu kolega miał fantazję, a majac środki finansowe chciał sprawdzić, czy któryś z nich nie pasowałby do jego zestawu. DAC-i były porównywane z dobrym sprzętem, m.in. topowym CD McIntosh.

Powiem szczerze, że wszystkie zagrały na poziomie sprzętu za kilka stówek. Pewnie to komuś odpowiada i nie to jest przedmiotem mojego zainteresowania. Dramat rozpoczął się po próbach otworzenia sprzętu, dzielnie asystował mi w tym kolega, który nie tak dawno zawitał u bram Św Piota razem z drugim kolegą, bardzo znanym na tum forum.

To co zobaczyłem przeszło moje wszelkie pojęcie, przykłady

1. NIE WOLNO dawać ludziom sprzętu do sprawdzenia (żaden tam testowy, z racji pozycji zamawiającego!) zagrażającego bezpieczeństwu użytkowinka!!! Brak dbałości o przewidziane normami odległości przewodów sieciowych, oraz odległości masa gorąca/zimna. Elementy podłączone do sieci mocowane byle jak, zagrożony kontakt gorącego przewodu z masą. Dramat!

2. Ordynarny montaż, zazwyczaj bezsensowna masa w postaci pobielonego kawałka DYT 1,5/2,5 biegnącego środkiem, przyglutowane do spodu elektrolity polutowane tak, ze połowa połączeń to zimne luty. Zresztą tego nie można nazwać luty, raczej też gluty... Nastolatek uczący się lutować zrobi to lepiej, albo wręcz pomyśli i weźmie do ręki lutownicę o większej pojemności cieplnej. Klika przewodów z takich glutów wysunąłem palcami!!! Próbując to ratować stwierdziłem, że nie ma to najmniejszego sensu.

3. Jakiś np. niby prototypowy DAC "utajniony", bo zalany żywicą. Nie rozumiem: Przecież od razu widać co tam jest, gorzej, bo przetwornik zamocowany na kawału płytki uniwersalnej, połączenia za pomocą kenarka. Jaki to ma sens?! Zero powtarzalności "prototypu", a czas wykonania dłuższy niz opracowanie prymitywnego druku, efekt dramatyczny itd.

4. Porównując do osławionych tzw. wyrobów chińskich muszę stwierdzić, że Chińczycy robią szalone postępy, często zaglądając do środka mozżna zauważyć pieczołowitość wykonania - tutaj tego NIE BYŁO. A na już pewno nie dostarczy potencjalnym klientom rozrywki, gdy przykładowo wyciągając lamy z urządzenia zagra ono... znacznie lepiej :D

Drogi Fikusie, ja doskonale rozumiem że dobry PR potrafi załatwić wszystko, ale powinny być jakieś granice zwykłej przyzwoitości. A odnoszę się do tematu tylko dlatego, że na własne oczy przekonałem się co było w środkach wielu Twoich wyrobów (bo potraktujmy tu liczbę mnogą wykonawców jako schozofreniczne ujęcie tematu), i pragnę zwrócić tutaj uwagę, że IMHO własnych klientów, którzy w większości nie znają się na technice, tak traktować NIE WYPADA, a naiwnie pisząc wręcz: NIE WOLNO.

Proszę weź sobie to do serca jako krytyczną uwagę.

Myślę, że tyle wystarczy. Nie mam tyle czasu na pisanie, a naprawdę byłoby o czym. Przepraszam za błędy.

Dobrze tylko, że ta urodziwa dama doklejona została w fotoshopie bo jeszcze by ją popieściło leżąc na metalowej obudowie lampizatora.

Dołączona grafika

No cóż, grafika już profilaktycznie wyleciała.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Dwa lata temu goszcząc u kolegi miałem sposobność zapoznać się z 6 (słownie: SZEŚCIOMA) naraz dac-ami Fikusa.

Ciekawe jak to wygląda w najnowszych modelach. Najlepiej jakby ktoś wrzucił fotki wnętrz najnowszego Big7 oraz DSD DAC. Wtedy można by zweryfikować, czy omawiane problemy z montażem to tylko "choroba wieku dziecięcego" czy jednak jest coś więcej na rzeczy...

Panie Fikus nie siedż Pan przed kompem,tylko sie Pan wyloguj i do roboty.A ja głupi już chcialem pańskie cacko kupić.

Liczy Pan na wstawienie schematu poprawnie skonstruowanego urządzenia pod względem elektronicznym?

Nie licz Pan na to-bo Ci Pana obrońcy to na mój gust są wytrawnymi i zdesperowanymi handlarzmi.Co Pan na to?

Ciągle patrzenie w ekran komputera to bezowocne gapiostwo,chyba ,że Pan chce zobaczyć montaż mojego denona to naprawdę zapraszam.

Z pewną dozą nieśmiałości zapytam czy kolega już za bardzo nie okrzepł po tych kilku dniach bycia na forum, że tak łatwo wpisuje się w nagonkę na Pana Fikusa? Jeszcze dwa dni temu poważnie był kolega zainteresowany zakupem Lampizatora? Trochę nieelegancko jest dołączać do karawany krytykujących, tylko na podstawie wiedzy z dyskusji na forum. Koledzy, którzy wyrazili negatywne opinie lub krytycznie ocenili produkty w większej części mieli do czynienia fizycznie z tymi urządzeniami, więc ich krytyka może być uzasadniona. Wyraziłem wcześniej swoje zdanie na temat jednego z urządzeń Lampizatora, ale krytykowanie tylko dlatego, że inni to robią i tak jest wygodnie, bo o mały włos sam nie zostałem użytkownikiem jest co najmniej nie na miejscu.

Lampi BIG7, miłej lektury. Gdzie ta poprawa?

Ukryta Zawartość

Powiem szczerze, że wszystkie zagrały na poziomie sprzętu za kilka stówek.

Może to same prototypy były albo jesteście mało osłuchani. Patrząc na "rarytasy" w środku jakoś mnie to nie dziwi. Ja miałem 3 na testach i też wszystkie poległy. Skoro nie wygląda i nie gra to gdzie ten hi-end? Sonic Frontiers Processor 3 nie pozostawił złudzeń, o DCSie nawet nie wspominam.

Ukryta Zawartość

Dwa lata temu goszcząc u kolegi miałem sposobność zapoznać się z 6 (słownie: SZEŚCIOMA) naraz dac-ami Fikusa.

Dwa lata temu to DAC-i Fikusa nie graly, Big7 jest juz inny to na prawde High-End jesli chodzi o dzwiek, konstrukcyjnie to niestety kolega ma duzo racji, ale poprawia sie i jest postep rowniez w tym zakresie. Uwazam ze trzeba dobrze zyczyc koledze Fikusowi, robi dobra robote dla High-Endu i dobrego dzwieku.

Zdjecia BIG7

Ukryta Zawartość

post-31719-0-28785200-1425557153_thumb.jpg

post-31719-0-45942100-1425557166_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Witam,

jako właściciel tej marki czuje się w obowiązku udzielić krótkiej odpowiedzi.

Wielu rodaków narzekających na ceny, w ich mniemaniu za wysokie, informuję, że ceny są takie ze względu na moje usilne trzymanie się produkcji wszystkiego W POLSCE. Tak, daję pracę kilkudziesięciu osobom w Polsce które utrzymują z tego ponad setkę pracowników, żon i dzieci. Polska jest jednym z najdroższych krajów na świecie ale staram się nie przenieść produkcji do Chin. Rozumiem, że Panowie by przenieśli. Pewnie tak w końcu zrobię.

Ceny produkcji w Polsce, pomimo całego zagmatwania z podatkami i kłopotami związanymi z prowadzeniem działalności gospodarczej są niskie. Świadczy o tym chociażby olbrzymia ilość usług outsourcingowych, czy ilość polskich podwykonawców zachodnich (i wschodnich) firm. No bo chyba nie sądzi Pan, że produkcja w Niemczech, Francji, UK będzie tańsza, pomimo tego,że mają bardziej przyjazne prawo/podatki? A powód dla czego nie produkuje Pan w Chinach, jest prawdopodobnie inny - lwia część układów stosowanych chociażby w DACach to gotowe chińskie KITy z ebay i aliexpress - ich zakup jest sporo tańszy, szybszy i prostszy niż projektowanie i produkcja samemu. Zastanawia mnie gdzie ten wkład Polskich pracowników, bo obudowy to gotowce, płytki to gotowce z Chin i w zasadzie oprócz traf Ogonowskiego/Telto i lutowania nie widać tam zbyt wiele rodzimej produkcji.

Kupujący ŚWIADOMIE biorą od nas prototypy i testowe sztuki, potem sami w tym grzebią, lutują, wstawiają kondensatory i dławiki innych firm, potem psują, przyjeżdżają aby ich ratować, pomagamy, naprawiamy, przebudowujemy na inne topologie, dodajemy USB czy zbalansowanie - a na koniec taki wymęczony DAC jest przez innego życzliwego fotografowany i używany aby nas niszczyc, aby w końcu firma upadła i przestała malkontentów kłuć w oczy

Jeżeli sprawa tak się ma - proszę poważnie porozmawiać z osobą znaną jako Bazodrut - to On rozwozi po Polsce te potwornie polutowane i niedopracowanie konstrukcje robiąc Lampizatorwoi czarny PR. Kolejna osoba która udostępnia kompromitujące materiały, ukazujące chałupniczą jakość wykania Lampizatorów-prototypów to administrator strony www.lampizator.eu - do tych dwóch osób powinien mieć Pan pretensje.

Pozdrawiam wszystkich kochających dobrą muzykę.

Pozdrawiam również, Panu natomiast polecam przysiąść nad estetyką i bezpieczeństwem produkowanych urządzeń - myślę, że 75% krytycznych uwag na temat sprzętów marki Lampizator znikną.

-----------------

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

nie można nazwać luty, raczej też gluty...

Tylko w Polsce.... zadziwia mnie poziom zawisci i braku dobrej woli aby wspierac mloda polska firme audio. Destrukcyjna krytyka ktora ma na celu zabic. Przykro sie na to patrzy.

/../A czas jak wiemy to pieniadz,

w lampizatorze liczy sie glownie dzwiek i niska cena. /../

Zapytam wprost: Przepraszam, czy coś piłeś? Pora raczej nieodpowiednia...

Poza tym nie uważasz, że w swoim (niestety IMHO głupkowatym) zapędzie robisz Fikusowi, a więc poniekąd sobie krecią przysługę? Zajmij się raczej czymś bardziej sensownym, klienci czekają. Albo np. przenieś swoje wypowiedzi do działu sponsorowane.

Trochę przyzwoitości.

btw Poskładać ze znanych, ogólnodostępnych modułów klocka nawet początkujący elektronik potrafi, ja na Twoim miejscu nie wklejałbym tych fotografii.

Zauważyłem wpis

Dwa lata temu to DAC-i Fikusa nie graly,(..)

A to ciekawe, to skąd w sieci z tamtych lat tyle peanów na ten temat? Skądinąd podobny numer dotyczy Buffalo, tyle, ze w tym przypadku widać wielki nakład pracy i dbałość o szczegóły. To zupełnie inne spojrzenie na temat, inna liga.

Człowieku dla swojego dobra skończ to, wstydu sobie i koledze oszczędź

Jezu, na zdjęciach znowu toroidy na glucie, dramat...

Trochę sensu poproszę.

Ceny produkcji w Polsce, pomimo całego zagmatwania z podatkami i kłopotami związanymi z prowadzeniem działalności gospodarczej są niskie.

ZUS w Polsce to PARANOJA! Podatki tez raczej naleza do wysokich w UE, w UK do 15tys funtow nie ma podatku wiec...Nie mowiac juz o biurokracji i debilnych przepisach, ciaglych zmianach prawa i ciaglym wrzucaniu klod pod nog, przez zazdrosnych rodakow.

• Moderatorzy

ZUS w Polsce to PARANOJA!

Każdy to wie - ale zatrudnij w Polsce sprzątaczkę daj jej 1200zł + 800 ZUS daje Ci to 2000zł czyli 500Euro. Zatrudnij legalnie sprzątaczkę, w Niemczech, Francji, UK itd. pomimo tego, że za ubezpieczenie i podatki zapłacisz mniej to finalnie takie rozwiązanie jest droższe. Po prostu mamy 3 od dołu wysokość wynagrodzenia w EU i tanio się u nas produkuje. Zresztą ile by nie kosztowała produkcja, nie można zwalać chałtury na wysokie koszty produkcji - przecież jest sporo firm DIY Polskich, z doświadczeniem i renomą, tworzących swe produkty taniej, porządniej i powtarzalnie.

-----------------

Poza tym nie uważasz, że w swoim (niestety IMHO głupkowatym) zapędzie robisz Fikusowi, a więc poniekąd sobie krecią przysługę? Zajmij się raczej czymś bardziej sensownym, klienci czekają. Albo np. przenieś swoje wypowiedzi do działu sponsorowane.

Trochę przyzwoitości.

Takie jest moje zdanie i staram sie pisac obiektywnie. Fikus i Lampizator to nie bedzie dla mnie konkurencja w zadnym aspekcie, lampy to przezytek, rowniez soniczny. Co niby uwazasz ze mam z Fikusem jakies konszachty? Zrobil dobrego DAC-a za te pieniadze i tyle w temacie, a ze jest sporo niedociagniec, rowniez sonicznych to juz o tym pisalem! :) Uwazam ze Fikusa trzeba docenic a nie robic nagonke, bo wstyd mi za to ze Polacy tacy zazdrosni i zawistni. A prawda jest taka ze udalo sie chlopu dobrego DAC-a zrobic w tych pieniadzach wiec to ludzi boli. ;)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

ZUS w Polsce to PARANOJA! Podatki tez raczej naleza do wysokich w UE, w UK do 15tys funtow nie ma podatku wiec...Nie mowiac juz o biurokracji i debilnych przepisach, ciaglych zmianach prawa i ciaglym wrzucaniu klod pod nog, przez zazdrosnych rodakow.

Od pierwszych 10tys nie placi sie podatku:

https://www.gov.uk/income-tax-rates/current-rates-and-allowances

Example

You have £35,000 of taxable income and your Personal Allowance is £10,000. You pay basic rate tax at 20% on £25,000 (£35,000 minus £10,000).

I inforamcyjnie, wycinek z konta ksiegowego dla 1 pracownika za rok w mojej firmie:

Year to date

Taxable income£12,000.00

Tax£400.00 - podatek

National Insurance£485.28 - zdrowotne

czyli miesiecznie 1000 wyplata , podatek 33, zdrowotne 40

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Tylko w Polsce.... zadziwia mnie poziom zawisci i braku dobrej woli aby wspierac mloda polska firme audio. Destrukcyjna krytyka ktora ma na celu zabic. Przykro sie na to patrzy.

Załamujący wpis typu: Jak nie argumentów to zaczynają się wycieczki osobiste. Naucz się czytać co piszę ZE ZROZUMIENIEM, a nie filtruj tego własną głupotą/zawiścią.

Zapamiętaj: Dobra wola nie polega na przemilczaniu problemów z bezpieczeństwem użytkowników!!!! Twoje wspieranie producenta przyjęło tragiczną formę.

// lampy to przezytek, rowniez soniczny. //

Nie gniewaj się, ale systematycznie zbiliżasz się do bełkotu

Trochę sensu poproszę.

To co może na początek dla Lampiego certyfikat CE i może taki znaczek dla uspokojenia gawiedzi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.