Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor 4k czy warto już kupić?

grzes831

Rekomendowane odpowiedzi

Po co kupować te telewizory x K ? Naprawdę dobry FULL HD nie wystarcza ? Ludzie, nie dawajcie się tak jełopić producentom..a za rok co ? Wątek pt : " Czy warto kupić 16 K ? " i tak w nieskończoność ?

Smuga cienia spowija..;-)

Po co kupować te telewizory x K ? Naprawdę dobry FULL HD nie wystarcza ? Ludzie, nie dawajcie się tak jełopić producentom..a za rok co ? Wątek pt : " Czy warto kupić 16 K ? " i tak w nieskończoność ?

Pisalem przed chwila ze w obecnym systemie trzeba myslec ale jak sprzedają się 4k tzn z tym ciężko u obywateli, z później dziwimy się ze frankowiczow armia oszukanych w różny sposób armia takie spoleczenstwo,

Zrozumcie ze nawet jak wyjdzie standard to i tak większość będzie przy FHD blyray był przełomem z dvd ale 4k z FHD to tylko dodatek nie potrzebny masowemy klientowi. To się przyda na duże ekrany i dla wymagających uzytkownikow cos jak audiofilom muzyka w najwyższej jakosci

chwilowy brak działalności w audio.

W telewizorach to jeszcze nic ale na ch*ja komu więcej jak fullHD w smartfonie?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

gdy patrzę na fhd z NC+ to obraz wygląda tak jakoś sztucznie jak kiedyś kręcone kamera VHS teatry telewizji i mydlane opery. Wszystko jest nienaturalnie ostre niczym przez grafika namalowane.

Nie zawsze tak jest ale na większości emitowanych programów.

Nie wiem. Filmy oglądam sporadycznie. Wolę programy popularno-naukowe,krajoznawcze i przyrodnicze. Czasem łapię się na tym, że oglądam program, który z merytorycznego punktu widzenia mnie nic (ale to nic) nie interesuje, tylko z uwagi rewelacyjną jakość obrazu, która powoduje że się na to z przyjemnością patrzy. Oskarżenia NC+ o niską technicznie jakość emisji są moim zdaniem nieuprawnione i niesprawiedliwe.

To forum aż ściska za szyję. przy samych jajach.

Czy ja pisałem o niskiej jakości nc+ ? ?

Przecież napisałem coś dokładnie odwrotnego.

Obraz jest ostry jak żyleta, jak grafika hiperrealistyczna wzbogacona o ruch. To wygląda nienaturalnie. Jak dodatkowo wyostrzone brazylijskie telenowele.

Nie jest tak na wszystkich programach. Efekt dotyczy tylko niektórych filmów.

no właśnie aż za bardzo fantastyczna. Filmy wyglądają jak grafika hiperrealistyczna.

Przyzwyczaiłeś się po prostu do kiepskiej jakości obrazu.

Ja jestem i jedyne moje zastrzeżenie jest takie, że nadal zbyt dużo nadają w jakości SD.

Też jestem tego zdania. W naziemnej z 90% programów jest w SD ... a mamy 2015r. Dali by przynajmniej 1280x720@50FPS progresywnie ... problem jednak w tym, że nie ma na to miejsca. Pozostaje mieć nadzieję, że jeśli za kilka lat przejdziemy na DVB-T2 (lub coś nowszego) i HEVC (lub coś wydajniejszego) to podniosą jakość, a nie zwiększą ilość badziewnych programów.

W FullHD przecież nie ma nic!Ani jednego programu a niektórym widzę marzy sie już 4kilo...lol

TVP1 i TVP2 nadają w full HD (1920x1080i@50fps, a w filmach pełnometrażowych praktycznie jest 1920x1080p@25fps, nawet pomimo flagi w strumieniu nadawania z przeplotem). Pomijam fakt, że wiele audycji to 576i nadawane w 1920x1080i.

gdy patrzę na fhd z NC+ to obraz wygląda tak jakoś sztucznie jak kiedyś kręcone kamera VHS teatry telewizji i mydlane opery. Wszystko jest nienaturalnie ostre niczym przez grafika namalowane.

Nie zawsze tak jest ale na większości emitowanych programów

Też mam większą przyjemność w obcowaniu z obrazem kinowym - z super rozdzielczości w domowym tv zrobiła się niestety super sztuczność i tak jak w muzyce Marcusa Millera, można odnieść wrażenie, że każdy detal i niuans jest skrojony i pocięty skalpelem na super cieniutkie paski i można dostrzec zapach bąka. Ta przesadna wyrazistość i laboratoryjna dokładność przerasta treść, jest nianaturalna, sztucznie podrasowana i może jak najbardziej przeszkadzać i rozpraszać odbiór. Ala jak ktoś zapytałby mnie czy warto kupić nowy tele OLED 4k, odpowiedziałbym: warto!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

big_77EG9800.jpgbig_77EG9700.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parker's Mood

Oglądałem ostatnio jakiś tv 4k w sklepie na materiale nakręconym w 4k i to zrobiło na mnie wrażenie (przyroda, morze). Jak będą kręcić w tym masowo filmy to będzie warto kupić, czyli za 10 lat.

Co do fullHD to już tutaj dużo zależy od materiału źródłowego i w tym formacie film potrafi wyglądać rewelacyjnie (nawet w 720p).

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Dokładnie! Nazywają to postępem.

Mnie akurat FullHD starcza w 100% ale w tym roku będą już pierwsze odtwarzacze 4K.

Więc IMO nie ma co zawracać Wisły kijem

Czasem łapię się na tym, że oglądam program, który z merytorycznego punktu widzenia mnie nic (ale to nic) nie interesuje, tylko z uwagi rewelacyjną jakość obrazu, która powoduje że się na to z przyjemnością patrzy.

National Geographic tak ma... fantastyczna jakość.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Obraz zwłaszcza na TVN ma nałożony dość mocny filtr krawędziowy, robi wrażenie i dość skutecznie odciąga uwagę od reszty.

No to wiele wyjaśnia. Teraz się wcale nie dziwię ze tym odciągają uwagę od reszty, bo ta reszta ,czyli treść w TV to w większości przeważającej zwykłe g... Czymś muszą zapychać dziury między reklamami.

Jak będą kręcić w tym masowo filmy to będzie warto kupić, czyli za 10 lat.

kręcą od roku, ale jeszcze nie masowo.

No to wiele wyjaśnia. Teraz się wcale nie dziwię ze tym odciągają uwagę od reszty, bo ta reszta ,czyli treść w TV to w większości przeważającej zwykłe g... Czymś muszą zapychać dziury między reklamami.

ale ich obraz na tel reszty wygląda chyba najlepiej, TVP to masakra ;/ kiedyś była dobra.

Nie wiem jak to jest jednak niektóre programy i filmy po prostu aż klują oczy. Ostrosc jest tak przerysowana że wpływa już na przejscia ruchu obrazów. Zapewne mozna to jakoś zniwelować w telewizorze lub samym dekoderze nc+ ale to nie mój sprzęt, wiec nie próbuję.

Ja mam kablówke osiedlową i też przez dekoder jest fHD ale takich aż efektów nie odczuwam.

Nie wiem jak to jest jednak niektóre programy i filmy po prostu aż klują oczy. Ostrosc jest tak przerysowana że wpływa już na przejscia ruchu obrazów. Zapewne mozna to jakoś zniwelować w telewizorze lub samym dekoderze nc+ ale to nie mój sprzęt, wiec nie próbuję.

Wiec nadejda czasy, ze o telewizorach bedzie sie pisalo tak jak dzis o kolumnach, czy klockach, ze nie mecza wzroku, mozna sluchac...tfu....ogladac godzinami! Hehe

to kwestia emisji a nie rodzaju telewizora.

Tak samo jak przez całe lata nie dawało się słuchać radia Zet. Włączali jakiś filtr i głos spikera było słychać tak jakby ciągle krzyczał do mikrofonu. Taki efekt przesterowania kiedy mówca trzyma mikrofon zbyt blisko ust. Od jakiegoś czasu jest już lepiej w tej mierze, pewnie coś poprawili żeby nie brzmiało tak denerwująco.

Marzę, aby obejrzeć w 4K: Szkołę, Dlaczego ja, Pamiętniki z wakacji, Szpital, Kiepskich, Taniec z celebrytami, Gotowanie i tysiące reklam w niesamowitej jakości. To sens życia!

no właśnie jaką jakość mają telewizory kosmitów?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.