Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator big 7

Lukasz Stawowy

Rekomendowane odpowiedzi

Lepszy jest brak niskiego basu,mając na przykład przy tym "gęstą" nasyconą średnicę,naturalnie grające instrumenty akustyczne?

Czy lepiej mieć "drące" się kolumny,ale za to basem jak przyłoją,to cała chałupa drży?

Biję Bravo :)

Lepszy jest brak niskiego basu,mając na przykład przy tym "gęstą" nasyconą średnicę,naturalnie grające instrumenty akustyczne?

Czy lepiej mieć "drące" się kolumny,ale za to basem jak przyłoją,to cała chałupa drży?

Całe audio to sztuka kompromisów,raz mniejszych,raz większych.

...

Biję Bravo :)

i ja się przyłączę :)

szkoda, że tak rozsądne podejście to rzadkość na tym forum !

----------------------------------------------------

Czasem kompromisem jest kasa,czasem urządzenia,czy dobór kolumn do pomieszczenia,

i samo pomieszczenie.

Jeszcze innym czasem,kompromisem jest zgodne życie z drugą połówką :)

Muszę się z tobą zgodzić...ale jednak nie mogę... :-) podałeś przykład na zasadzie czy lepiej być zdrowym i bogatym czy biednym i chorym. To pewnie, że lepiej mieć barwne kolumny z gęstą średnicą nawet kosztem gorszego basu. Ale takie przedstawienie sprawy jest manipulacją, bo jedno nie wyklucza drugiego. Od dobrych kolumn z barwną, gęstą średnią bez basu lepiej mieć takie same z basem... :-)

A tu troche informacji technicznych o stosowanym w Lampizatorach module regulacji glosnosci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jedno nie wyklucza drugiego

Możliwe.

Ale...

Na palcach jednej,no może dwóch rąk,mogę policzyć systemy,które mają jedno i drugie.

I ręka w górę,kto się przyznaje,że ma taki system,bo ja nie mam.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Oraz troche tez o profesjonalnym kontrolerze, ktory jest stosowany w Lampizatorach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja bije brawo ,jak jest gesta nasycona srednica, piekna czysta i niemeczaca gora ( kobiecy sopran ) i potrafi przywalic kotlami w muzyce symfonicznej, az podskoczysz na fotelu.

Wtedy bije brawo . A "Bravo" to sobie nazwe nadalo na zapas troszeczke :)

Stefek kazal podniesc reke , kto ma taki system, z pewnym niepokojem , ale jednak podnosze ...

Konto w trakcie usuwania

A ja bije brawo ,jak jest gesta nasycona srednica, piekna czysta i niemeczaca gora ( kobiecy sopran ) i potrafi przywalic kotlami w muzyce symfonicznej, az podskoczysz na fotelu.

Wtedy bije brawo . A "Bravo" to sobie nazwe nadalo na zapas troszeczke :)

Stefek reke kazal podniesc reke , kto ma taki system, z pewnym niepokojem , ale jednak podnosze ...

Przestań się wygłupiać,to nie kółko kabaretowe :)

kto ma taki system

Ktoś kto oparł się wszelkim kompromisom.

ale jednak podnosze

Daj spokój,u Ciebie ustawienie kolumn pod ścianą czy sprawy akustyczne to jeden wielki kompromis :)

gesta nasycona srednica, piekna czysta i niemeczaca gora ( kobiecy sopran )

Czas poszukać innych kolumn ;)

No coz, oczywista oczywistoscia jest racja po stronie stefka, nie bardzo wiadomo z czym tu dyskutowac, troche doswiadczenia i kazdy to zrozumie, dlatego dziwia mnie glosy osob doswiadczonych majace odmienne zdanie

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Nie bede krytykowal Reimyo w odpowiedzi, ale jestem zawiedziony, ze nie slyszal a wie. Spodziewalem sie wiecej , niz uprzedzenia.

Na marginesie - wiesz chociaz ile jest u mnie odleglosci od wylotu z glosnika do tylnej sciany ?

Konto w trakcie usuwania

Możliwe.

Ale...

Na palcach jednej,no może dwóch rąk,mogę policzyć systemy,które mają jedno i drugie.

I ręka w górę,kto się przyznaje,że ma taki system,bo ja nie mam.

Ale znów wbrew pozorom jedno nie ma związku z drugim. Jeśli znasz systemy, które twoim zdaniem nie mają gęstej, fajnej barwy to nie dlatego, że mają duży bas tylko dlatego, że taka jest konstrukcja i charakter tych kolumn w zakresie średnicy. I ty już takie masz, które łączą dobre cechy średnicy i basu. Kiedyś miałeś małe Bravo i fajnie to grało ale trochę tego basu jednak brakowało. A teraz CNN donosi, że masz to samo ale z modułami basowymi i co? Reszta popsuła się przez to, że pojawił się bas? Na pewno nie, a nawet wręcz przeciwnie. Całość na pewno gra znacznie lepiej.

No to wsadziłem kij w mrowisko ;)

Powiem może tak zalety set-upu z dużymi przetwornikami paradoksalnie najbardziej słychać przy spokojnym ( cichym ) graniu.

Przy malutkich przetwornikach trzeba niestety kręcić w miarę wysoko aby uzyskać choć w części to co uzyskujemy na dużych a tego następstwem są zazwyczaj zniekształcenia.

Ja słucham na normalnej głośności i rzadko łoję i katuję sąsiadów.

Dlatego doceniam swobodę z jaką grają takie właśnie w miarę duże konstrukcje.

Jak ktoś uważa inaczej wolna wola ....

No coz, oczywista oczywistoscia jest racja po stronie stefka, nie bardzo wiadomo z czym tu dyskutowac, troche doswiadczenia i kazdy to zrozumie, dlatego dziwia mnie glosy osob doswiadczonych majace odmienne zdanie

Czy koledze trzeba napisac po angielsku, ze najpierw odsluch, potem opinia?

Konto w trakcie usuwania

Ale w czym ma rację? W tym, że lepiej mieć dobrą średnicę ze słabym basem? Zamiast dobry bas ze słabą średnicą? Owszem w takiej sytuacji ma rację, ale taka sytuacja jest bez sensu. Tak nie wybieramy kolumn. Pewnie, że lepsze Audi A4 z silnikiem niż S8 bez silnika, ale to jest absurdalny wybór.

Pytanie sensowe jest inne. Czy mając świetną średnicę, czy też taką jaką lubimy obojętnie jaka ona by była, to czy lepiej by do tego była porządna sekcja basowa czy nie? I odpowiedź jest tylko jedna bo inna BYĆ NIE MOŻE!!

Zawsze lepiej, żeby była pełna sekcja basowa, bo tylko wtedy mamy pełny, komplementarny przekaz muzyczny!! I to nie podlega dyskusji. I mnie dziwi, że w ogóle jest na ten temat spór.

Natomiast pełna sekcja basowa nie oznacza zaraz, że musi być 15 calowy basowiec w komorze 300L. W zależności od pokoju może to być nawet 8 calowy, dobrej jakości przetwornik basowy.

Czasem kompromisem jest kasa,czasem urządzenia,czy dobór kolumn do pomieszczenia,

i samo pomieszczenie.

Jeszcze innym czasem,kompromisem jest zgodne życie z drugą połówką :)

Człowiek się budzi, zagląda na forum, a tu coś mądrego - szok!!!

Powinno się to przypiąć gdzieś na początku zwłaszcza Tej zakładki, bo wieku o tym zapomina....

Fajnie, że pojawiają się "głosy rozsądku:. chociaż myślę, że nawet z pierwszą połówką też może być fajnie;-)

Pewnie, że lepsze Audi A4 z silnikiem niż S8 bez silnika, ale to jest absurdalny wybór.

Nieważny silnik, ważne żeby miało wypasione tuby basowe;-)

Chyba nikomu tu nie chodzi o dyskredytowanie dużych (pod warunkiem, że dobrych) kolumn swobodnie przenoszących pełne pasmo - bo to piękna sprawa!

Ale czasami b. dobre efekty, z powodów opisanych przez Kol. Stefka można osiągnąć też z kolumn podstawkowych (nie popierdółek, tylko dobrze grających kolumn, oczywiście).

I tylko tyle...

Nieważny silnik, ważne żeby miało wypasione tuby basowe;-)

Chyba nikomu tu nie chodzi o dyskredytowanie dużych (pod warunkiem, że dobrych) kolumn swobodnie przenoszących pełne pasmo - bo to piękna sprawa!

Ale czasami b. dobre efekty, z powodów opisanych przez Kol. Stefka można osiągnąć też z kolumn podstawkowych (nie popierdółek, tylko dobrze grających kolumn, oczywiście).

I tylko tyle...

Witek jest jak piszesz tylko te podstawkowe muszą mieć t.z.w. klasę!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ta dyskusja niestety ( jak zwykle na tym forum ) zamiast być dyskusją merytoryczną przerodziła się w spór ideologiczny gdzie najważniejsze są przekonania a nie argumenty.

Szkoda ;(

Ta dyskusja niestety ( jak zwykle na tym forum ) zamiast być dyskusją merytoryczną przerodziła się w spór ideologiczny gdzie najważniejsze są przekonania a nie argumenty.

Szkoda ;(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zawsze lepiej, żeby była pełna sekcja basowa, bo tylko wtedy mamy pełny, komplementarny przekaz muzyczny!! I to nie podlega dyskusji. I mnie dziwi, że w ogóle jest na ten temat spór.

Umiejętność obywania się bez basu to świadectwem wyższego zaawansowanie audiofilskiego, większego wyrafinowania. Pozwala z góry na spoglądać na prostaków, którzy tego nie potrafią.

Ale to i tak dopiero drugi stopień wtajemniczenia. Na jeszcze wyższym są ci, którzy odsłuchują via Youtube.

Następny stopień to odsłuch dźwięku ze zdjęć i schematów.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Szkoda ;(

No właśnie, i sly30 jest obrońcą Częstochowy, a Ty mu w tej obronie pomagasz. Od początku trąbię, że monitor podstawkowy dobrej klasy, to po prostu inna szkoła brzmienia domowego stereo i przeznaczony jest dla konkretnego odbiorcy. Problem ludzi w ogóle jest taki, że słyszą tylko siebie i to co chcą słyszeć... i nie chodzi tu o forum ani o audio - tak jest generalnie, praktycznie w kadym aspekcie życia.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.