Skocz do zawartości
IGNORED

KEF R300 - bubel, albo coś nie tak :(

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

mialem pofobne doświadczenie jak zaczynałem szukać sprzętu dużo ludzi polecało Acoustic Energy po odsłuchu miałem to samo.pytanie czy to były zepsute kolumny . Po kilku odsłuchach można zauważyć że w pewnych przedziałach a.szczególnie podstawowych kolumnach nie ma basu albo jest taki że lepiej jakby go nie było a średnica i góra mogą być bardzo różne a zatem można otrzymać mały koszmarek nie dopasowany pod nasze ucho .

Żadna mądrość, tylko zwykłe pytanie. Ostatnio jest tu za dużo pewnych siebie ludzi, którzy myślą że wszystkie rozumy pozjadali. Też mam R300 i uważam że są OK, ale ostudź torche emocje i te prawdy objawione.

?👈

Następny mądry.

W MOJEJ OPINII SĄ TO NAJLEPSZE MONITORY DO 10.000 PLN.

A jak można nazwać Twoje stwierdzenie. Mądrość, czysta głupota czy niewiele warta reklama.

R300 to dobre monitory ale kategoryczne twierdzenie, że są najlepsze w podanym przedziale cenowym i to w kilku wątkach budzi wątpliwości. Wierzę, że dla ciebie są najlepsze z tych, które słuchałeś ale na Allacha nie w skali, którą podajesz.

Każdy kto twierdzi, że KEF R300 nie znikają z pomieszczenia lub nie nadają się do muzyki rockowej bądź ostrzejszej są głusi albo ich nie słuchali. Dodaję, że rocka i cięższych klimatów nie słucham, ale znajomy przyniósł płyty i dały radę.

Nie bierzesz pod uwagę trzech bardzo istotnych spraw.

1 - Dylemat autora wątku wiąże się z faktem przyzwyczajenia do określonej maniery dźwiękowej. Goniąc królika, wiele osób o tym zapomina i czasami po wymianie sprzętu przeżywa głębokie rozczarowanie.

2 - Najważniejsza jest synergia. Można złożyć system za 15k i za 30k. Ten drugi zaoferuje lepszą prezentację o ile zaistnieje synergia, bez niej może być poprawnie, ale magii nie uświadczysz.

3 - Gust i rozwiązania alternatywne, które miałeś okazję wcześniej usłyszeć. Jeśli słyszałeś znacznie lepsze zestawienie od ww. Kef. zawsze będziesz miał poczucie niedosytu. Dźwięk też potrafi "zapaść" w głowę.

W MOJEJ OPINII SĄ TO NAJLEPSZE MONITORY DO 10.000 PLN.

Jak najbardziej masz prawo do własnego zdania. Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem, przykładów starej dobrej angielskiej szkoły mógłbym podać kilka. To są jednak moje subiektywne odczucia, podobnie jak Twoje.

Nie ma czegoś takiego że "coś" jest najlepsze do X kwoty. Gdyby tak było nie było by co innego. Każdy powinien szukać dla siebie.

Co najwyżej może być "jedne z lepszych"

Pozdrawiam

A ja jednak dalej tak uważam.

Inni uważają dynaudio inni dali a ja kefy r300.

Do rafal375r

Jakie to ma znaczenie czy odkryłem KEFY wczoraj czy przedwczoraj.

Z twoim ustawieniem i elektroniką to Ty ich do tej pory nie odkryłeś i zdaje się, że prędko nie odkryjesz.

Kolejny znawca, będzie mi mowil jak mam kolumny stawiać w pokoju.

Pokaz swoje zdjęcie. Sluchalem tych kolumn w roznych ustawieniach, w roznych pomieszczeniach i z rozna elektronika i wiem jak graja. I daleki jestem od stwierdzen ze sa najlepsze do 10 tys. Jak widać to chyba przed tobą jest jeszcze daleka droga, a nie przedemna.

?👈

Moj Profesor fizyki mawial, ze stojac na Ksiezycu, Ziemia krazy wokol niego :)

KEF r300 to na pewno dobre kolumny, ale biorac prosty przyklad salonu o powierzchni 50m, to znalazl bym kilkadziesiat kolumn, ktore by lepiej w nim zagraly.

Wieza STEREO Technics :)

Kolejny znawca, będzie mi mowil jak mam kolumny stawiać w pokoju.

Pokaz swoje zdjęcie. Sluchalem tych kolumn w roznych ustawieniach, w roznych pomieszczeniach i z rozna elektronika i wiem jak graja. I daleki jestem od stwierdzen ze sa najlepsze do 10 tys. Jak widać to chyba przed tobą jest jeszcze daleka droga, a nie przedemn

Rafałku drogi.

Nie gniewaj się ale rivendel trochę racji ma. Sam do niedawna (jak wiesz) miałem r300. Potrafią zagrać naprawdę Świetną sceną ale trzeba się trochę napracować z ich ustawieniem. Jeśli trochę (najmniej 1m od tylnej ściany) wyjechałbyś z nimi do przodu + odpowiednie dogięcie (u mnie się sprawdzało promień górnego głośnika tuż za głową) to wierz mi albo nie ale scena będzie bliska ideałowi. Oczywiście rozumiem, że w pokoju odsłuchowym również mieszkasz (tak jak ja) więc na czas słuchania wyjeżdżaj z nimi do przodu. Ja gdy już znalazłem dla nich odpowiednie miejsce zaznaczyłem na podłodze ich optymalną pozycję aby potem łatwo wrócić.

Pozdrawiam

Jeśli trochę (najmniej 1m od tylnej ściany) wyjechałbyś z nimi do przodu + odpowiednie dogięcie (u mnie się sprawdzało promień górnego głośnika tuż za głową) to wierz mi albo nie ale scena będzie bliska ideałowi.

Rafał pisał przecież "Słuchałem tych kolumn w różnych ustawieniach, w różnych pomieszczeniach". Myślę, że taki wariant też przestudiował. Także słuchałem tych monitorów u siebie testując wszelkie możliwe ustawienia. W swojej kategorii cenowej to wyróżniające się kolumny ale stawianie ich w szranki z dwukrotnie droższymi konstrukcjami a tym bardziej twierdzenie, że są najlepsze to już lekka przesada.

W swojej kategorii cenowej to wyróżniające się kolumny ale stawianie ich w szranki z dwukrotnie droższymi konstrukcjami a tym bardziej twierdzenie, że są najlepsze to już lekka przesada.

Pełna zgoda.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.