Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video 2013 test grupowy kabli USB

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Użytkownik rambo54 dnia 28.03.2015 - 15:51 napisał<br />Wysłanie mailem za ocean i z powrotem, tysiącami kilometrów kabli pliku wave z utworem muzycznym nie zmienia brzmienia a kabel LAN metrowy czy USB niektórym zmienia<br />Bardzo słuszna uwaga. Jeśli 1 metr kabla zmienia brzmienie, to zakup plików dźwiękowych w internetowych sklepach muzycznych jest bez sensu. Trzeba osobiście jechać z dyskiem do producenta płyty i na miejscu przegrać<br />

Panowie, ja tez uważam że temat grajacych kabli USB to wyłacznie nieuzasadniona technicznie próba uzyskania dodatkowych wpływów z rynku akcesorii audio .

Jednak chyba przesłanie pliku WAV czy FLAC siecią LAN czy internetem nie moze być porównywalne z przesyłem strumienia audio w standardzie USB Audio Class 1 lub Class 2 między komputerem a DAC-em ?

Jednak chyba przesłanie pliku WAV czy FLAC siecią LAN czy internetem nie moze być porównywalne z przesyłem strumienia audio w standardzie USB Audio Class 1 lub Class 2 między komputerem a DAC-em ?

nie może

ale to trzeba widzieć różnicę :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Jesteście pewni że kable LAN nie 'grają' ?

Dowodzący waszą religią twierdzi inaczej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Dla was wszystkich mam ważny komunikat: kabel LAN jest równie istotny, jak interkonekt analogowy.

Powiem więcej: jego destrukcyjny wpływ na dźwięk, pochodna słabej transmisji sygnału cyfrowego i zegara taktującego, jest znacznie bardziej dotkliwy, a to dlatego, że dotyczy w 100% nagrań cyfrowych, na te elementy szczególnie podatnych."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie może

ale to trzeba widzieć różnicę :)

Nie może a jednak komputer wie ile ramek przepadło. A zapytaj swój system operacyjny ile ramek przepadło w kablu o długości 1m.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

<br />Nie może a jednak komputer wie ile ramek przepadło. A zapytaj swój system operacyjny ile ramek przepadło w kablu o długości 1m<br />

Podobno jest jeszcze jitter.... ?

Ukryta Zawartość

The data transfer from the PC to the DAC can be done in adaptive or in asynchronous mode.

In adaptive mode the DAC adjust its timing to the rate the data is pouring in.

In asynchronous mode the DAC keeps its timing constant and controls the amount of data send by the PC. By design asynchronous mode eliminates input jitter.

BTW, ciągle nie wiem jaka to tajemnica kryje się za tym przełomowym testem kabli USB. Albo niech ktoś wyjaśni tę wielką tajemnicę kabla USB albo niech chociaż wrzuci jakiś skan.

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

"A pisząc, że zero niekoniecznie jest zerem powtarzam tylko to, co mówią mądrzejsi ode mnie...".

Szacunek dla autora tych słów ;)

Z takimi autorytetami nie ma co dyskutować ich powinno się leczyć.

Ukryta Zawartość

Ciekawe czy to pozwoli usłyszeć mi kable usb?

Ukryta Zawartość

"Dla was wszystkich mam ważny komunikat: kabel LAN jest równie istotny, jak interkonekt analogowy.

Powiem więcej: jego destrukcyjny wpływ na dźwięk, pochodna słabej transmisji sygnału cyfrowego i zegara taktującego, jest znacznie bardziej dotkliwy, a to dlatego, że dotyczy w 100% nagrań cyfrowych, na te elementy szczególnie podatnych."

Nieno, wiecie co.. ja jawnie śmieję się ze złotouchych, ale ten tekst powyżej to już jest po prostu przegięcie pały.

Nie ogarniam jakim trzeba być GŁUPKIEM, żeby uwierzyć w te brednie od Pacuły o grającym kablu LAN :O

Masakra.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

"Dla mnie liczy się tylko organoleptyka - jak coś słychać, to zakładam, ze jest zmiana. A o to, dlaczego tak jest, niech się martwią ci, którzy uważają inaczej."

Wojciech Pacuła.

Dla mnie ziemia jest płaska wiedzę to wiec nie może być inaczej a czy leży na krokodylach czy innych gadach niech o to martwią się inni ;)

"Dla mnie liczy się tylko organoleptyka - jak coś słychać, to zakładam, ze jest zmiana. A o to, dlaczego tak jest, niech się martwią ci, którzy uważają inaczej."

Wojciech Pacuła.

Mam pytanie, mianowicie w jakim wieku jest p. Wojciech Pacuła? Ja mam 46 lat i gdy porównuję swój słuch z odbiorem dźwięku przez mojego 18 letniego syna widzę różnicę. Niestety (dla mnie) moje dziecko słyszy to, czego ja nie wychwytuję. Może p. Pacuła jest bardzo młodym człowiekiem z uchem "nietoperza" i stąd jego teorie.?

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Ja mam 46 lat

- łoncze sie w bulu :) - tak se zacytuje klasyka...

mam tyle samo lat i już niestety komara w komórce nie słyszę - a moja młodzież tak...

z drugiej strony więcej kaski zostanie na inne zabawki :)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

ale chyba w muzyce najwięcej się dzieje znacznie, znacznie poniżej 20kHz ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Hi-res znaczy, że jest gęściej w każdym zakresie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W co można wetknąć kabel usb by zagrał?

Odpowiedziałbym ale mam już 7 punktów w prezencie od moich przyjaciół i jak Ci odpowiem, to znów dostanę toster albo czajnik elektryczny... ;)

Więc Ci nie odpowiem.

Po podpięciu do konwertera asynchronicznego na pewno nie "zagrają", tzn.przekażą swoje zera i jedynki - i tyle. Wszystkie tak samo.

Sorry - zero magii. :)

Zwycięzcą okazał się w sumie Ultraviolet.

W moim teście Ultraviolet nie okazał się w niczym lepszy od kabla dodawanego za darmo do drukarki.

Bo niby jakim cudem miałby być lepszy???

No, ale pewnie ja się nie znam, ani nie mam wystarczająco wypasionego sprzętu, by usłyszeć różnicę.

A dla mnie jest komiczna tępota niektórych "znawców" tematu PC Audio.

Samokrytyka jest zawsze mile widziana! :) Co za komsomolska szczerość! :)

Jesteście koledzy przezabawni. Nie doświadczyliście a mówicie: niemożliwe :-)

Ja piszę co piszę z pozycji człowieka który doświadczył. Wtykałem różne kable USB w konwerter i - choćbym się skichał - wszystkie grają dokładnie tak samo. Dodam, że tak samo dobrze. Miałem i tego Ultravioleta (nie swojego) - zagrał tak samo dobrze jak darmowy kabel od drukarki. Więc po co przepłacać? Kupiłem ostatecznie USB NIkkai za chyba 15€ i mam problem z głowy.

Mój system - licząc po cenach sklepowych: ok. 30 tys zeta. Nie wiem, może jest za tani. Może w systemie za 300 tysięcy słychać nawet kolor kabla... ;)

Ale bądźmy poważni... po co robić ludziom wodę z mózgu i szukać naiwnych idiotów? Lepiej kupić lepszy wzmak czy kolumny, niż wyrzucać pieniądze do kibla na voodoo. Ale jeśli ktoś lubi...

Jeśli ktoś naprawdę pragnie wielkiej, przełomowej, niesamowitej, fundamentalnej i w ogóle powodującej opad szczęki zmiany w swoim systemie, to niech kupi dobry konwerter asynchroniczny.

Faktycznie - różnica jest.

Najlepiej wydane pieniądze na audio w moim życiu (jeśli pominąć Sugdena).

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jeśli ktoś naprawdę pragnie wielkiej, przełomowej, niesamowitej, fundamentalnej i w ogóle powodującej opad szczęki zmiany w swoim systemie, to niech kupi dobry konwerter asynchroniczny.

Proponuję też spróbować Beagle bone + volumio.org + zasilacz liniowy 5V od Tomanka. Gra to po USB znacznie lepiej od zwykłego PC (nie ma tylu wad architektury PC) a nie kosztuje majątku. Nie trzeba wtedy dobrego konwertera USB/SPDIF ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.