Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepło-ciepłe podłogówki do 35m2

jellybean

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów.

Szukam podłogówek do salonu 35m2. Ma to grać z Yamahą a-s500. Budżet oscyluje powiedzmy w okolicy 3000. Choć to nie absolutna granica.

Wolałabym coś nowego... Tak wiem, że za te pieniądze lepiej używane. Zdaję sobie sprawę, że skazuję się na budżetówkę. Chodzi mi o w miarę poprawnie i przyjemnie grające kolumny do wielogodzinnych odsłuchów, raczej na średnich, często wręcz niższych poziomach głośności. Podkręcanie gały, bardzo sporadycznie.

Pożądane brzmienie to ciepło ciepło i jeszcze raz ciepło. Ma być przede wszystkim przyjemnie, miękko i nie męcząco. Priorytetem jest brak syczących igiełek, skrzekliwości i ogólnej bijącej po uszach jaskrawości. Góra może być wręcz wycofana. Bas ma być w miarę naturalny, jak najbardziej obecny, ale nie dudniący i zamulający resztę. W miarę możliwości przydałaby się jakaś namiastka sceny możliwa do uzyskania w tym przedziale cenowym. Szczegółowość oczywiście pożądana jednak absolutnie nie kosztem jaskrawości.

Oto co mi wpadło w oko:

STX FX300

Castle Knight 4 (ewentualnie 5)

Indiana Line Tesi 560

Boston Acustics A 250

Boston Acustics A 360

Melodika BL40

Dali Zenzor 5

Pylon Pearl 25

Audio Academy Phoebe III

Co z powyższej listy polecacie dla mnie?

A może jakieś inne propozycje?

Z góry bardzo dziękuję :)

Witaj,

zdecydowanie najlepiej zagrają w Twoim systemie kolumny Audio Academy Phoebe III, może jedynie brakować trochę dynamiki i basu, w końcu masz duże pomieszczenie i tylko dwuglośnikową konstrukcję.

Drugą alternatywą będzie Indiana Line Tesi 560, która zagra zgodnie z Twoimi wymaganiami. Można jeszcze posłuchać kolumny Cambridge Audio Aero 6.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań oczywiście słuźę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Miałem Oli40 (aktualnie BL40) i grają tak jak piszesz. Ciepło z miękkim dość mocnym basem oraz lekko wycofana górą. Tylko nie wiem czy dadzą radę na 35m2. Jeśli Zensor to na pewno bierz pod uwagę 7. Zensor 5 na tym metrażu nie da rady. Castle Knight 5 też zagrają ciepło odsłuchaj. Ciekawą propozycję by były Dynaudio DM 3/7 tylko Twoja Yamaha może ich poprawnie nie napędzić.

Na 35m2 zdecydowanie polecam Ci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz

Ukryta Zawartość

i nieco droższe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pożądane brzmienie to ciepło ciepło i jeszcze raz ciepło. Ma być przede wszystkim przyjemnie, miękko i nie męcząco. Priorytetem jest brak syczących igiełek, skrzekliwości i ogólnej bijącej po uszach jaskrawości

Z oststnio słuchanych przeze mnie do twojego opisu pasują:

Dynaudio 3/7

Pylon Pearl 25

Gość aqs

(Konto usunięte)

a moze wymien wzmacnicz na xindaka a-06 i wtedy wszystkie kolumny zagraja cieplo i miekko z wycofaną górą...

Xindak a-06 nie ma wycofanej góry miałem go gra przeciętnie ale w swojej klasie cenowej ok

Stawiając się w sytuacji autora wątku - ciekawe jak z tego ma cokolwiek wybrać, polecane są w cały świat różne modele, tańsze, gorsze, lepsze i dużo lepsze, małe i wielkie - niektóre nawet niekoniecznie tak ciepło grające (vide Dali Zensor, STX?). Stawianie w jednym szeregu Indiany Tesi, Mission MX czy Pylona razem z Castle Knight czy Dynaudio to już jest niesmaczne. Chyba, że oprócz poszukiwanego ciepła, jakość może zejść na drugi plan.

Stawiając się w sytuacji autora wątku - ciekawe jak z tego ma cokolwiek wybrać, polecane są w cały świat różne modele, tańsze, gorsze, lepsze i dużo lepsze, małe i wielkie - niektóre nawet niekoniecznie tak ciepło grające (vide Dali Zensor, STX?). Stawianie w jednym szeregu Indiany Tesi, Mission MX czy Pylona razem z Castle Knight czy Dynaudio to już jest niesmaczne. Chyba, że oprócz poszukiwanego ciepła, jakość może zejść na drugi plan.

Święte słowa. Ale takie mamy czasy, że trzeba sprzedać, co jest na stanie:)

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Szukam podłogówek do salonu 35m2. Ma to grać z Yamahą a-s500. Budżet oscyluje powiedzmy w okolicy 3000. Choć to nie absolutna granica.

Wolałabym coś nowego... Tak wiem, że za te pieniądze lepiej używane. Zdaję sobie sprawę, że skazuję się na budżetówkę. Chodzi mi o w miarę poprawnie i przyjemnie grające kolumny do wielogodzinnych odsłuchów, raczej na średnich, często wręcz niższych poziomach głośności. Podkręcanie gały, bardzo sporadycznie.

Pożądane brzmienie to ciepło ciepło i jeszcze raz ciepło. Ma być przede wszystkim przyjemnie, miękko i nie męcząco. Priorytetem jest brak syczących igiełek, skrzekliwości i ogólnej bijącej po uszach jaskrawości. Góra może być wręcz wycofana. Bas ma być w miarę naturalny, jak najbardziej obecny, ale nie dudniący i zamulający resztę. W miarę możliwości przydałaby się jakaś namiastka sceny możliwa do uzyskania w tym przedziale cenowym. Szczegółowość oczywiście pożądana jednak absolutnie nie kosztem jaskrawości.

Oto co mi wpadło w oko:

STX FX300

Indiana Line Tesi 560

Boston Acustics A 250

Boston Acustics A 360

Melodika BL40

Dali Zenzor 5

Pylon Pearl 25

Audio Academy Phoebe III

Tu polecam posłuchać kolumn Akkus są zestrojone tak jak kolega sobie życzy , warto posłuchać V 2 , V 4 .............Akkus ma też nowe modele kolumn ale i cena inna.

ja bym zasugerował zmienić wzmacniacz na xindaka a-06 - powinno się udać bez znaczącej dopłaty i kupno prawie nowych z drugiej reki AA Phoebe III będzie ciepłociepło i pod względem jakości najlepiej

Dziękuję za kolejny trop :)

Pod Yamachą posłuchaj Heco Music style 900. Bez problemu napędzą Ci 35m2, graja równo pasmami. Może nie jest to super ciepłe brzmienie, ale za to bardzo przyjemne i idealne do długiego słuchania.

• 2 tygodnie później...

jeśli chcesz ciepłego brzmienia - jest jeszcze

Ukryta Zawartość

Oczywiście posłuchaj :)

Ukryta Zawartość

Stawianie w jednym szeregu Indiany Tesi, Mission MX czy Pylona razem z Castle Knight czy Dynaudio to już jest niesmaczne. Chyba, że oprócz poszukiwanego ciepła, jakość może zejść na drugi plan.

+1

Szukam podłogówek do salonu 35m2.

Pożądane brzmienie to ciepło ciepło i jeszcze raz ciepło.

Dwie uwagi.

- Z tym ciepłem uważaj, że by przy okazji nie wylać dziecka z kąpielą. Mam podobny gust do Ciebie, ale to nie może odbywać się kosztem planów, konturowego basu, dobrej góry itd.

- Zastanów się jaką część tych 35 m kw. chcesz nagłośnić. To jest istotne.

Weź wzmacniacz pod pachę i posłuchaj Dali Zenzor 5 i Audio Academy Phoebe III. Różnica w wyglądzie jest, o różnicy w prezentacji przekonaj się na własne uszy. Poza tym zobacz co w tej cenie zaoferuje Ci Dynaudio. Jakbyś trafił z drugiej ręki na Spendor A5 to zdecydowanie namawiam do odsłuchu. Cena jest z reguły dużo wyższa, ale czasem cuda się zdarzają.

@Mareq71

@Mrok

Dziękuję za wskazówki :)

Jeżeli chodzi o kwestię jaką część tych 35m2 chcę nagłośnić - pomieszczenie jest mniej więcej kwadratowe, bez żadnych przegród, półścianek itp. Odsłuch będzie prowadzony w jednym obszarze w okolicy kolumn. Nie jest dla mnie istotnie, żeby dźwięk był idealny w całym pomieszczeniu. Wystarczy, żeby był prawidłowy w "pobliżu" kolumn.

Powiedzcie mi proszę, czy zbyt słabe/małe kolumny w stosunku do mojego metrażu, będą brzmieć źle nawet w przypadku "bliskich" odsłuchów?

Oto co mi wpadło w oko:

STX FX300

Indiana Line Tesi 560

Boston Acustics A 250

Boston Acustics A 360

Melodika BL40

Dali Zenzor 5

Pylon Pearl 25

Audio Academy Phoebe III

jesli zainteresujes sie uzywanymi, to juz wcale taki budzetowy zestaw byc nie musi. poszukaj cos z proac. jesli trafi sie okazja, a bedziesz mogl troche dolozyc to nawet studio 140. gra to z yamaha swietnie i spokojnie napedzi takie pomieszczenie.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.