Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Magic Screen

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

...ale jazda :))

To jest MS na skale naszych mozliwosci.

My ty MSem otwieramy oczy niedowiarkom !

Patrzcie, mowimy, to nasze, przez nas wykonane

i to nie jest nasze ostatnie slowo !

.... no i powstal MS RS :)

Ja ogladam z cyrka 3,7m i zadnej pikselozy nie widze.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

tak samo krzysiek jest pod wrazeniem swojego rozwiazania

Pod wrażeniem czego? bo tak skromnie zapytam. Ma projektor i roletę i stwierdza, że ma ogromne pixele, i to, że projektor + ekran nie może zastąpić telewizora, dziwiąc się jak można oglądać obraz w wielkości np. 120" przy takiej pikselozie...

Chce porównywać ekran ARL o odbiciu 1.3G do rolety gdzie jak sam stwierdza, że owa nie ma więcej jak 0.5G. Ty porównujesz MS do BD i to rozumiem bo są to ekrany, które zostały pomierzone i coś znaczą na rynku. Zaraz zacznie się porównywanie do BD 0.8 bo roleta ma 0.5G. Ta dyskusja zmienia się w kabaret, w którym uczestnicy nie mają pojęcia o projekcji...

Odnośnie podświetlenia to można je tak subtelnie ustawić, że nie masz dyskomfortu w oglądaniu a dodatkowo zmniejsza odbicia z otoczenia. Moim zdaniem warto, a decyzja po Twojej stronie.

Jak sygnał jest kiepski to w zasadzie nie ma wielkiej różnicy między OLED a dobrym LCD no poza czernią i kątami przy czym w dzień aż tak bardzo nie rzuca się to w oczy.

Obraz powinien być obrobiony przez dobry procesor. Mam telewizor Sony który sygnał obrabia na 14 bitach i to widać.

Ja nie mogę tego czytać. Miłego dnia Panowie.

Podobno w Ikea pojawiły się rolety 128bit... są trochę droższe ale warto... lepiej obrabiają obraz z proja...

Ta dyskusja zmienia się w kabaret, w którym uczestnicy nie mają pojęcia o projekcji...

Dokładnie, tylko z drugiej strony czemu się dziwić, biorąc pod uwagę ile jest takich salonów, gdzie pokażą Ci kilka projektorów i będą do tego zmieniać ekrany, żebyś mógł porównywać finalny efekt? Raczej nierealne. Ostatnio dzwoniłem po kilku salonach to najczęściej słyszałem, że mają dany projektor lub ekran, ale nie wyjmą mi go z pudełka, żeby zrobić pokaz, bo przez to traci on na wartości, a każdy klient chce mieć nówkę z pudełka :) Dość dziwne podejście, ale tak to właśnie wygląda. Potem ludzie kupują w ciemno, nie znając tak naprawdę możliwości sprzętu.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Podobno w Ikea pojawiły się rolety 128bit... są trochę droższe ale warto... lepiej obrabiają obraz z proja...

No to żeby ci bardziej popsuć humorek. Bo widzę że coś jesteś nadąsany w swoich wypowiedziach.

Tak to wygląda u mnie z całkowicie zasłoniętymi zasłonami.

I link do zdjęcia z lepszą rozdzielczością.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A ludzie malują sufity na czarno. Nie za bardzo rozumiem w jakim celu.

post-13669-0-27819300-1488975572_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydawaj swoje plny na co chcesz, tylko przestań wypisywać farmazony nt. czegoś koło czego nawet nie stałeś.

Wnosząc po twojej inwencji twórczej mniemam, że za chwilę głośniki również kupisz w Tesco, a następnie będziesz pociskał, że Tescowe głośniki u ciebie grają jak Bowers and Wilkins, i nie ma potrzeby wydawać kasy na Bowers'y.

No to żeby ci bardziej popsuć humorek. Bo widzę że coś jesteś nadąsany w swoich wypowiedziach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tym tescie jvc x500(na dole) masz super dokladnie wytlumaczone w jakim celu maluje sie pomieszczenie i jaki ma wplyw na kontrast.

ps nie mam polskich znakow w tej chwili.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez darulok

Wydawaj swoje plny na co chcesz, tylko przestań wypisywać farmazony nt. czegoś koło czego nawet nie stałeś.

Wnosząc po twojej inwencji twórczej mniemam, że za chwilę głośniki również kupisz w Tesco, a następnie będziesz pociskał, że Tescowe głośniki u ciebie grają jak Bowers and Wilkins, i nie ma potrzeby wydawać kasy na Bowers'y.

Mugłbyś uściślić kogo teraz chciałeś obrazić? Bo nie za bardzo wiem jak do tego się ustosunkować.

Ukryta Zawartość

Fotka fajna - jak tak dalej pójdzie zamiast nowego ekranu MS RS czy jak tam będzie się nazywał to trzeba będzie kupić roletkę (: .. a tak poważnie jak by w rzeczywistości tak wyglądał obraz i aparat nic nie przekłamywał to obraz jak dla mnie jak najbardziej na TAK ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tym tescie jvc x500 masz super dokladnie wytlumaczone w jakim celu maluje sie pomieszczenie i jaki ma wplyw na kontrast.

Dziwne bo ja nic nie malowałem i jak widać wpada jeszcze światło z boku zasłony a mam pełny kontrast projektora.

Panowie zamiast malować sobie sufity powinniście sobie ekran pomalować na ciemniejszy kolor i jest to prawda tak oczywista że naprawdę dziwi mnie to że tego nie rozumiecie. Dla znających niemiecki tutaj jest wytłumaczenie dlaczego tak jest.

Ludzie którzy wyjaśniją to w tym filmie znają się na projekcji trochę lepiej niż co poniektórzy tutaj.

Fotka fajna - jak tak dalej pójdzie zamiast nowego ekranu MS RS czy jak tam będzie się nazywał to trzeba będzie kupić roletkę (: .. a tak poważnie jak by w rzeczywistości tak wyglądał obraz i aparat nic nie przekłamywał to obraz jak dla mnie jak najbardziej na TAK ...

Trochę kombinował bo włączyłem normalny tryb lampy zamiast ECO ale mniej więcej tak to wygląda. A kombinowałem żeby się trochę podroczyć z Marek Stereo.

Ukryta Zawartość

Mógłbym,ale najpierw zapytam, czy nie jesteś jakąś rodziną Adama Słodowego?

- czy lubisz kreskówkę zaczarowany ołówek?

Znowu nie wiadomo do kogo opowiadasz. Nie wiem czy wiesz ale pod spodem każdego postu jest klawisz "odpowiedz". Będzie wtedy wiadomo z kim dyskutujesz.

Edytowane przez KrzysiekA

Jeszcze niedawno miałem projektor w jasnym salonie, za ekran mi służyła zwykła biała ściana. Obraz był rzucany z ok 6 m (ekran miał w podstawie 3,5 m), projektor pracował na maksymalnym zoomie. Filmy oglądałem tylko wieczorami przy zaciągniętych roletach zewnętrznych i całkowitym zaciemnieniu. Myślałem, że złapałem Pana Boga za nogi... ale coś mnie podkusiło i zacząłem czytać o dedykowanych pomieszczeniach pod KD a ponieważ robiłem wykończeniówkę nowego domu to stwierdziłem, że pomaluję jeden pokój na ciemno a jak będzie kicha to się zmieni kolor ścian.

Parę dni temu wreszcie zawiesiłem projektor i puściłem obraz na zwykłe prześcieradło bo nie mam jeszcze ekranu i zobaczyłem w jakiej niewiedzy żyłem przez ostatnie 6 lat ;)

Edytowane przez mah33

Dziwne bo ja nic nie malowałem i jak widać wpada jeszcze światło z boku zasłony a mam pełny kontrast projektora.

Panowie zamiast malować sobie sufity powinniście sobie ekran pomalować na ciemniejszy kolor i jest to prawda tak oczywista że naprawdę dziwi mnie to że tego nie rozumiecie.

To zrozum... aby większy ekran z niskim gainem ( b.ciemny) odpowiednio napędzić , czyli uzyskać odpowiednią jasność obrazu potrzeba b.mocnej lampy... A takowe są tylko w projach typowych to korpoprezentacji...które nic nie mają wspólnego z kinem....

Typowy projektor kinowy (kina domowego) ma max.1800lumenów i to przy trybie najmniej kinowym bo dynamicznym... twoja roleta ma 2m w podstawie to daje jakieś niecałe 90cali obraz w 16:9....

Jasność obrazu jest ściśle powiązana z odwzorowaniem barw, widocznościà szczegółów w czerniach itd.itp.

Edytowane przez Yodas

Mnie Krzysztof przekonał.

Przyznam, że na początku podchodziłem sceptycznie do tematu rolety.

Teraz, po przeczytaniu wielu stron tej rzeczowej i merytorycznej dyskusji zmieniłem zdanie.

Chyba ostatecznie przeważyły wrzucane zdjęcia wyświetlanego obrazu.

Mimo iż roleta już wisi w swoim temacie o budżetowym projektorze do 600€, warto było spróbować rozwinąć ją także tutaj, na ścianie obok MS.

Pomysł się ładnie przyjął i jak widać zdrowo rośnie.

Może jeszcze nie wszystkim sceptykom otworzyły się oczy na nowe możliwości, ale nie należy się poddawać.

Jednocześnie bez pomocy wielu forumowiczów nie byłoby tego ... wszystkiego.

Nie odpuszczają, przyciskają, drążą, dolewają oliwy.

Niektórzy nawet w nocy specjalnie rejestrują nowe konta, aby dorzucić coś extra - klasa.

Dzięki temu dyskusja trzyma odpowiedni poziom.

Dla tego właśnie forum audiostereo jest uważane za lepsze od pozostałych.

Zawitałem tu i widzę, że faktycznie jest zupełnie inaczej niż gdzie indziej.

Tak więc przewieszam projektor na 2m, przysuwam kanapę i myślę na co wydam zaoszczędzone złotówki.

Z tyłu zrobi się sporo miejsca, więc zmieści się bilard lub stół do ping-ponga.

I tu pytanie: co byście wybrali?

Bardziej skłaniam się ku bilardowi.

Za piłeczką pewnie trzeba byłoby latać po pokoju, a to może nieco rozpraszać jeśli akurat ktoś ogląda film.

Chętnie usłyszę wszystkie opinie.

Nie hamujcie się i piszcie.

Liczy się każdy post i każdy coś wnosi.

Słyszałem, że autor tematu stawia kolejkę, jesli jeszcze dziś dobijemy do 45 stron.

Byłoby miło.

PS.

Na zbyciu mam ekran MS, mało używany, igła.

Dorzucam ciemny projektor 1600lum.

Oferty tylko na PW.

Edytowane przez philippo

... i szacunek.

To zrozum... aby większy ekran z niskim gainem ( b.ciemny) odpowiednio napędzić , czyli uzyskać odpowiednią jasność obrazu potrzeba b.mocnej lampy...

To zrozum że ja nie mam dużego ekranu.

Może zacytuję samego siebie.

Niestety nie będzie funkcjonować z projektorem który ma 1500 lumenów w normalnym trybie lamby ale za to o wiele lepszy obraz i na ekranie 120 cali. Wtedy o rolecie można zapomnieć i trzeba sobie kupić jakiś ekran z wysokim gainem albo odpowiednio przygotować pomieszczeni i kupić zwykły jasno szary ekran. No albo MS jeżeli kogoś na to stać.

Może jakbyś czytał wszystko a nie szukał do czego by się przypieprzyć to byłoby mniej nieporozumień.

Na zbyciu mam ekran MS, mało używany, igła.

Dorzucam ciemny projektor 1600lum.

Oferty tylko na PW.

Dobre, dobre prawie się nabrałem.

To zrozum że ja nie mam dużego ekranu.

Może zacytuję samego siebie.

Może jakbyś czytał wszystko a nie szukał do czego by się przypieprzyć to byłoby mniej nieporozumień.

Dobre, dobre prawie się nabrałem.

Dokładnie pamiętam co napisałeś wcześniej...ale odnosilem się do twojego ostatniego posta w którym dziwiłeś się po co malować sufity i ściany na czarno...

Brawo KRZYSIEK A za wytrwałość!

Ja osobiście już dawno by odpuścił dyskusje z takim osobami co to duużo pieniędzy mają a Ty nie masz i moje jest najlepsze i najmojsze a Twoje nie.

Myślę że zbyt dokładnie chciałeś przedstawić temat prze co przez wielu nie zostałeś zrozumiany lub wręcz wyśmiany, niepotrzebnie wchodząc przy tym w dane i zasady działania projekcji.

Jeśli Twoje zdjęcia nie przekłamują ( a niby czemu by miały) to dałeś bardzo wielu osobą do myślenia i pokazałeś jak za nie duże pieniądze ( tani projektor plus roleta okienna) można UŻYTKOWAĆ projektor w dzień, grac w PS4 w dzień i mieć bardzo dobry obraz.

Tak jak napisałem trochę się rozpędziłeś na początku i już po tym jak oficjalnie mówiłeś że ekran MS jest dużo lepszy to i tak mówili Ci ze Twoja roleta i ten obraz na niej to gówno. Choć wszyscy widzą, że jednak nim nie jest.

Do tych co nie potrafią zrozumieć KRZYSIEK A lub chyba raczej nie chcą to zaproście do porównania swoje drugie polówki które lubią obejrzeć z Wami film ale nie maja już takich wymagań co do obrazu.

Włączcie swoje MS z projektorem Sony HW i jakiś tam projektor z święcąca lampa jak kolega opisał na rolecie z Ikei.

Zróbcie to w dzień żeby zona mogła obejrzeć " Dzień Dobry TVN"

i powiedzcie im, jej że to jest obraz za 15 tys a to za 3 tys i Wy wybraliście ten za 15 tys bo: " sama kochanie widzisz ze wielokrotnie lepszy"

Zakładając, że każdy z nas ma jakiś tam ustalony budżet domowy i wydatki na które zawsze brakuje i to te 12 tys różnicy to był mądry wybór i wart wydania

Reakcje żony i co byłoby dalej każdy może sobie wyobrazić

Sprawa dotyczy się oglądania TYLKO w dzień, bez zasłon

I NIE DOTYCZY tego kolegi co ma dużo hajsu, nosi złotą kiete i co on to nie jest, ile to i jakie interesy nie robi, którego jak widzę i słyszę na wczasach za granicą to wstyd i kur...mnie bierze co za buractwo

( mam nadzieje że się pomyliłem )

Podsumowując prawda jest taka, że dużo osób co zaczyna przygodę z projektorem a ma potrzeby, które daje tylko ekran MS za kilka tysięcy, a nie ma zbyt wielu funduszy na wydanie lub chce wydać na np. dobrego suba i konsole, po prostu kupi suba i PS4, zapyta KRYSIEK co to za projektor i kupi ten projektor, tą roletę ciesząc się wielkim ekranem w dzień i dobrym basem jednocześnie będzie grał w gry a to wszystko za cenę ekranu.

I wierzcie mi będzie zajebiście zadowolony

Logiczne zarządzenie ciężko zarobionymi pieniędzmi wg własnych potrzeb

Tyle

ile plucia na 160 złotych - toż naprawde niewiele za test -

a w garażu jakbyco można powiesić i okno zasłonić

jak niepodpasuje

abo przedać za 100 - chętny bedzie

ja kupiłem dla testu - proj okazał się za ciemny i tyle

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

ile plucia na 160 złotych - toż naprawde niewiele za test -

a w garażu jakbyco można powiesić i okno zasłonić

jak niepodpasuje

abo przedać za 100 - chętny bedzie

ja kupiłem dla testu - proj okazał się za ciemny i tyle

A tak z ciekawości jaki projektor?

Z tym to jest różnie w zależności od pory dnia i pogody.

A tak z ciekawości jaki projektor?

mitsu hc 1500 - staroć, ale ma tak mało przelatane,

że szkoda puszczać bo na gain 1.0 całkiem zacnie świeci

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Ale my tu idziemy na rekord.

50 postów o rolecie w ciągu doby.

Tymczasem jeden z forumowiczów na PW zaproponował wymianę MS na stół bilardowy.

Dorzuciłem mu projektor 1600lum, ponieważ był za ciemny na roletę (gain 0,019).

Nowy ma solidne 3000 i wisi w odległości 2m.

Now we're cookin.

86b12db7020bf837_5661-w500-h400-b0-p0--contemporary-family-room.jpg

Zapraszam na partyjke i darmowe drinki.

... i szacunek.

Ale my tu idziemy na rekord.

Tymczasem jeden z forumowiczów na PW zaproponował wymianę MS na stół bilardowy.

Dorzuciłem mu projektor 1600lum, ponieważ był za ciemny na roletę (gain 0,019).

Nowy ma solidne 3000 i wisi w odległości 2m.

Now we're cookin.

86b12db7020bf837_5661-w500-h400-b0-p0--contemporary-family-room.jpg

Zapraszam na partyjke i darmowe drinki.

przez takie indywidua czarne forum zeszło na psy teraz zrobili desant tutaj i czeka nas to samo - starego audiostereo już niema niestety.....

Panowie zdecydujcie się albo chcecie żebym przestał tutaj pisać i mnie nie prowokujecie albo jednak wam się taka dyskusja podoba no bo po co te złośliwości. A tak swoją drogą to user z 900 postami dywaguje na temat że Audiostereo to już nie to.. no chyba że jest to nasty nick z kolei co też dużo o tobie mówi. A tak swoją drogą to straszny wysyp nowych userów w tym temacie.

A wymianę MS na stół bilardowy też uważam za posunięcie zbyt radykalne w stylu zamienił stryjek siekierkę na kijek.

Po ilości twoich postów wnioskuję że 39 z tych piędziesięciu to twoje.

Ja juz pisalem, ze jestem za tym abys prowadzil prorady dalej w swoim watku lub jak ktos inny zasugerowal zalozyl nowy...

A Ty dalej piszesz w zlym temacie.... postaw sie w tej sytuacji...ktos nowy wchodzi dowiedziec sie czegos konkretnego o ekranie a tu mu sruuu roleta przed oczy! Pokaz, ze jestes dojrzaly i nie daj sie juz prowokowac.

Edytowane przez hifibloke

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Panowie nie wyjeżdżacie mi tu z dojrzałością. W tym temacie by byłem wyzywany od biedaków i mówiono mi że powinienem się tego wstydzić i też że powinienem wracać so swojej kloaki i jeszcz kilka innych inwektyw. Poczytaj moje odpowiedzi na te posty to zobaczysz co oznacza prawdziwa dojrzałość.

Miłego dnia.

Tego akurat próbowałem.

Zapraszam do mojego wątku bo tu chyba nie jestem mile widziany.

Ukryta Zawartość

Ale po tym wpisie że tak powiem znowu zostałem wezwany do tablicy.

Nawet próbowałem czegoś takiego.

Radziłbym panowie żeby autor tematu dał mi bana bo cały czas prowokujecie mnie do odpisywania.

Ukryta Zawartość

...czyli nie dotyczy niczego......bo większość osób decydujących się na MS-a wybiera go dlatego ,że nie ma "jaskini" ( czarnych ścian), a chce mieć obraz dobrej jakości (bez mydła, z dobrym kontrastem itp.itd.)...natomiast zawsze do seansów zaciemnia pomieszczenie...a to, że MS jeszcze daje rade przy odsłoniętych zasłonach czy żaluzjach w dzień to taki bonusik...

...ale i tak głównie chodzi o seanse w pełnym zaciemnieniu (bo dopiero wtedy ekran pokazuje swój pazur i to jak lekceważy odbicia od jasnych ścian)...zgodnie z ideą kina...miałem plazmy i też zawsze opuszczałem żaluzje...

... i to są powody dla których ludzie decydują się na ekrany ALR...przynajmniej większość z nich... :)

P.S.. i nie mam złotej kiety ani dużo hajsu... jestem typowym średniakiem... i dlatego każdego większego zakupu dokonuję po dogłębnym poznaniu tematu, aby nie żałować wydanych ciężko zarobionych pln-ów .... i wolę poczekać i odłożyć kase, ale kupić coś z czego będę zadowolony...

...po drugie @Procz... bo wspomniałeś o różnicy 12 tysi.... jak zobaczysz jak świeci sony hw za około 12 tys i jak świeci przytoczony epson za 3 tys. ...to byś juz wiedział o co "KAMAN" , a nie pisał o logicznym zarządzaniu kasą...

....bo projektory kina domowego nie służą do oglądania przy jakimkolwiek świetle...

Edytowane przez Yodas

Może umówmy się tak , że jeżeli ktoś nie jest pewien , czy projektor (tani) i ekran oraz warunki lokalowe , to jest jego świat , to niech zostanie na tym poziomie .

Ale jeżeli zdecydujesz się na wyższą półkę , to nie ma tutaj już miejsca na kowboję i trzeba ciągnąć temat konsekwentnie . Dobrze , że jest nasz rodzimy produkt na takim poziomie . Cena ? Ile byście najchętniej zapłacili za wysoką jakość produktu ?

Sądzę, że co nie którzy wiecej wydają na fajki i % . Raz kupisz i masz temat zamknięty.

P.S.. i nie mam złotej kiety ani dużo hajsu... jestem typowym średniakiem... i dlatego każdego większego zakupu dokonuję po dogłębnym poznaniu tematu, aby nie żałować wydanych ciężko zarobionych pln-ów .... i wolę poczekać i odłożyć kase, ale kupić coś z czego będę zadowolony...

No ja ma dokładnie tak samo!

Napisałem, że Złota kieta dotyczyła osoby, która wyśmiała autora że jest biedny, stęka bo nie ma na MS a on ma i jest gość i że ma spokojnie na Diamonda ( czy jak tam się nazywa ten ekran)za 30 tys ale akurat mu nie potrzebny

...po drugie @Procz... bo wspomniałeś o różnicy 12 tysi.... jak zobaczysz jak świeci sony hw za około 12 tys i jak świeci przytoczony epson za 3 tys. ...to byś juz wiedział o co "KAMAN" , a nie pisał o logicznym zarządzaniu kasą...

Ale ja nie muszę zobaczyć. Po tym co tu na forum już widziałem wiem doskonale o co KAMAN!

Widziałem co zrobił u kolegi Bipo ( choć to tylko zdjęcia) i czapki z głów.

Sam będę kupował taki projektor lub prawdopodobnie coś ala JVC RS49 ( bo jak mówisz w gry nie gram, tylko film) już w niedalekiej przyszłości.

Tu chodzi oto że ja ze swoim starym BenqW500 i wielu innych użytkowników co ma podobne budżetowe zabawki nie włączy dziecku ( lub sobie) gry na PS4 w dzień żeby nie zaciemniać pokoju nie mając MS bo obraz będzie niewidoczny.

Roleta z Ikei na to pozwala i to bardzo fajnie.

Nie ma to nic wspólnego z porównaniem obrazu jaki można uzyskać na Sony+MS z Epsonem i roletą. To jest sprawa oczywista.

....bo projektory kina domowego nie służą do oglądania przy jakimkolwiek świetle...

Zgadza się. Ale np. mój znajomy kupił projektor( sam nie wiem po co ) i nigdy go nie włączył bo zarobiony jest i nie ma czasu się tym zająć.

Gdybym go wyręczył i mu włączył na wielkim ekranie to zapytał po drodze, że:" w dzień się nie da?, bo on raczej notowania giełdowe i tvn 24 tylko.

A da się, bym powiedział, ktoś znalazł roletę za parę złoty. Dla ciebie nie rozróżniającego HD od 4K to będzie bajka"

I tak wielu mający wiele dużo innych ważniejszych spraw zawodowych czy rodzinnych a będących po za tematem kupi tą roletę.

Dla nas dążących do jak najlepszego obrazu w kinie to ta roleta to bzdura!.

Ale dla tych co kino domowe to nie specjalnie interesuje to takie 100cali za 3 tyś do byle czego w dzień jak tv będzie zadowalające.

• Pokaż nowe odpowiedzi