Skocz do zawartości
IGNORED

DAC dający przyjemnosć ze słuchania. < 2 Kzł.

Kamil Ełk

Rekomendowane odpowiedzi

wokal jest ciepły nie analityczny, naturalny

W moim odczuciu, w bezpośrednim porównaniu do V-DAC wokal w SM jest techniczny i wycofany.

To jednak innej klasy DAC, posiadający dramatycznie gorszą rozdzielczość.

Nie miałem jednak okazji porównywać SM do czegoś z burr brownem w lepszym towarzystwie.

Jednak osobiście, całościowo preferuję SM, choć brakuje ciepłego i wyraźnego wokalu wysuniętego do przodu.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

R-dac i barwne granie he he. Toż to szare i bezbarwne i mydlane granie. Jest dużo fajnych daców do 2 kzł na pewno dużo lepszych od Arcama,

na przykład Stello d100 Signature

Albo jakiegoś Nosdaca

A tak w ogóle to za wielobarwność i dociążenie odpowiedzialny jest stopień analogowy a nie to na jakiej kostce przetwornika jest dac.

Warto też sprawdzić Audionemesisa dc1 też idzie w podobnym kierunku co oczekuje autor wątku.

Czesć. Poszukuję raczej używanego (<2Kzł) DAC-a który najogólniej wchodząc w skład mojego systemu(arcam 9, dynaudio 42, VDH the wind) spowoduje poszukiwaną przyjemnosć słuchania muzyki. Wagę jaką przykładam do cech dźwięku, które powodowały by u mnie tę przyjemnosć jest kolejna po sobie, zaczynając od najważniejszych priorytetów, wag tych cech :

1. wielobarwnosć dzwięku

2. masa dzwięku, masa i mięsistosć wokali a przez to odczucie obecnosci.

3. faktura dzwięku, wykończenie ostrych dzwięków z plastycznoscią niżeli ostroscią (bez przesady przy nienagannej rozdzielczosci)

4. przestrzennosć, stereofonia, lokalizacja źródeł dzwięku na scenia

5.dynamika

6. rozdzielczosc.

Ogólniej poszukiwany dzwięk okresliłbym jako organiczny, muzykalny z nienaganną przy tym analitycznoscią (w sumie punkty 4-6) Co można było by wydumać w tej sprawie ? Skłaniam się bardziej do używki choćby z możliwosci mniejszej straty przy odsprzedaży gdybym się rozczarował, zawiódł. Nie mam mozliwosci odsłuchu, brak sklepów w moim miescie i w pobliżu :/

w przypadku niewielkiego zwiekszenia budzetu i dobrych umiejetnosciach negocjacyjnych polecam opartego na burr brown teac 501. ma wszystko co potrzebujesz, a nawet duzo wiecej.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Audio gd na sabre jest przezroczysty, a nie analityczny. Nie dodaje nic od siebie.

W ofercie sa jeszcze przetworniki na pcm i wolfsonie. Kazda kosc ma inne brzmienie. Od neutralnej przez posrednia, do cieplej.

Zadzwon do 4hifi , wszystkk dokladnie Ci wyjasni Pan Andrzej Stokłosa. Bardzo dobrze się z tym Panem rozmawia. Mozesz wypozyczyc od nich przetwornik na testy bez problemu.

W poprzedniej konfiguracji z Arcamem 9 (dokładnie pre 9c z końcówką 8p i Sansui), z kolumnami Castle Harlech s1 tak jak oczekujesz grał V-DAC. To niepozorne urządzenie, jednak naprawdę podnosi klasę dźwieku. Zgrywało się to imho b. dobrze, choć porównań z innymi DACami nie robiłem (bo po zakupie nie miałem potrzeby/parcia na zmiany). Nie polecam dokupowania dodatkowego zasilacza do v-daca, bo to nic nie daje (przetestowane i przedyskutowane - taka jest po prostu konstrukcja tego daca że jest niepodatny --> poszukaj info tu na forum, hasło 'przetwornica').

Powrót po dłuższej przerwie...

Przyszedł mi sm6 ponad godzinę temu. I od pierwszej chwili jestem rozczarowany, nie jest to dźwięk organiczny, plastyczny ani miękki, w porównania do modyfikowanego marantza 63 który jest w tej dziedzinie słyszalnie lepszy/milszy. Skrobnę potem więcej.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Dlatego nie słuchaj pojedyńczych opinii, organiczny i plastyczny to dwie ostatnie rzeczy jakie mógłbym napisać o dźwięku nowych CA.

To samo tyczy się ich cedeków serii 3xx 5xx i 6xx.

Co do Sabre'ów - w tej kostsce siedzi zintegrowane sporo elektroniki, m.in filtr cyfrowy dlatego DACi na nich będą grać w pewnym stopniu podobnie.

Oczywiście nie mówię tutaj o tym że tani dac za €500 zagra jak ten za €5000 bo jest na tej samej kostce, b.dużo zależy od samej aplikacji.

Z trochę starszych można spróbować stello DA 100 sign.To kilka lat temu był i może nawet jest bardzo dobry dac.Gładkość dźwięku, rozdzielczośći barwa.Na tym forum sporo dobrych opinii.

Gość aqs

(Konto usunięte)

ja swojego zdania nie zmieniam SM6 u mnie tak gra jak wcześniej pisałem

1. wielobarwność dźwięku

2. masa dźwięku, mięsistość

3. przestrzenność, stereofonia,

4.dynamika

mamy takie prawo że kupując przez internet można zwrócić bez podania powodu.

tak jak oczekujesz grał V-DAC

podpisuję się dwoma uszami

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Ciężko zabrać się do odsłuchu tego Dac-a bo on sam do tego nie zachęca. Konkluzja jaka mi się nasuwa w przypadku tego zakupu jako pozytywna to nowe doświadczenie za kwotę jego przesyłki.

Cechy jako lepsze dac-a sm6 w stosunku do swego ulubionego odtwarzacza leżą po stronie analitycznej dzwięku choć nie w zupełności. Przestrzeni jakby więcej od mod. marantza 63 podobnie jak jego rozdzielczosć, jednak przez volumen wszystkich eksponowanych detali traci się na tym że utwory nie mają wyraźnego tła, bo wszystko zaczyna wychodzić w ofensywę. Gitara, która powinna spokojniej przygrywać staję się głównym "bohaterem" nagrania tuż za nią wokal a w tle przeszkadzajki które powinny delikatnie połyskiwać, jak iskierki nad niedużym ogniskiem w nocy, rozświetlają się za bardzo zwracając na siebie za dużo uwagi. Wracając do wokalu, tak jak napisał Krzysztof: "ciepłego i wyraźnego wokalu tam nie znajdziesz, to analityczne granie" miesą w nim nie ma i jako najpiękniejszy instrument na którego najbardziej jest wyczulone "ludzkie ucho" jest on widoczniej na tle innych instrumentów najbardziej zaniedbany. Opisał bym dzwięk w tym odtwarzaczu jakby wszystko chciało zwrócić na siebie za bardzo uwagę, krzycząc hej tu jesteśmy ! a mu tutaj ! :) a wokal w przytłoczeniu wszytskiego wokół siebie snuje bez pasji.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Ciężko zabrać się do odsłuchu tego Dac-a bo on sam do tego nie zachęca. Konkluzja jaka mi się nasuwa w przypadku tego zakupu jako pozytywna to nowe doświadczenie za kwotę jego przesyłki.

Cechy jako lepsze dac-a sm6 w stosunku do swego ulubionego odtwarzacza leżą po stronie analitycznej dzwięku choć nie w zupełności. Przestrzeni jakby więcej od mod. marantza 63 podobnie jak jego rozdzielczosć, jednak przez volumen wszystkich eksponowanych detali traci się na tym że utwory nie mają wyraźnego tła, bo wszystko zaczyna wychodzić w ofensywę. Gitara, która powinna spokojniej przygrywać staję się głównym "bohaterem" nagrania tuż za nią wokal a w tle przeszkadzajki które powinny delikatnie połyskiwać, jak iskierki nad niedużym ogniskiem w nocy, rozświetlają się za bardzo zwracając na siebie za dużo uwagi. Wracając do wokalu, tak jak napisał Krzysztof: "ciepłego i wyraźnego wokalu tam nie znajdziesz, to analityczne granie" miesą w nim nie ma i jako najpiękniejszy instrument na którego najbardziej jest wyczulone "ludzkie ucho" jest on widoczniej na tle innych instrumentów najbardziej zaniedbany. Opisał bym dzwięk w tym odtwarzaczu jakby wszystko chciało zwrócić na siebie za bardzo uwagę, krzycząc hej tu jesteśmy ! a mu tutaj ! :) a wokal w przytłoczeniu wszytskiego wokół siebie snuje bez pasji.

ci z Krakowa sprzedają jakieś podróbki albo naprawiane bo ja mam inaczej grającego SM6 z testów jakie czytałem w Internecie przed zakupem opisy były takie jak moje Nasycone, wręcz masywne. Wysoka dynamika znakomitą scenę oraz mocny stabilny bas. Całość sprawia wrażenie bardzo dobrze kontrolowanego dźwięku z wysokim poziomem detali i tekstur

I tak on gra

dzieki za rzeczowy opis - mozesz jeszcze napisac z ktorej dziurki grasz i masz takie spostrzezenia?

próbowałem po coaxial-u z dwoma cd, pendrive, i po wi fi. I w zasadzie na tym moja chęć się skończyła. W gazetkach napisali że gra podobnie po różnych wejsciach. Pewnie będą jakies różnice ale daje sobie spokój bo na pewno nie zmieni to charakteru gry.

ci z Krakowa sprzedają jakieś podróbki albo naprawiane bo ja mam inaczej grającego SM6 z testów jakie czytałem w Internecie przed zakupem opisy były takie jak moje Nasycone, wręcz masywne. Wysoka dynamika znakomitą scenę oraz mocny stabilny bas. Całość sprawia wrażenie bardzo dobrze kontrolowanego dźwięku z wysokim poziomem detali i tekstur

I tak on gra

z opisem o nasyceniu i o braku dociążenia mogę się zgodzić , choć w tym nasyceniu wielobarwnosci za specjalnie nie ma , z dynamiką również się zgodze jest ok, o poukładaniu na scenie i odczuciu detalicznosci na górze już opisałem, bas mocny lecz jeszcze nie punktowy tak jak w rotelu (choć tam podbity), nie tak nisko schodzący jak w mod marantzie 63 przy czym jest go tam najwięcej (niepunktowy, miekki) . Z tymi ogólnościami można się zgodzić ale to tylko ogólności. W końcowym odczuciu dac nie sprawia mi przyjemnosci ze słuchnia jakiej bym sobie życzył i jest to regres w stosunku do odtwarzacza którego posiadam. W tym dacu brakuje najbardziej cech organicznych dzwięku. Nie wiele spędziłem przy odsłuchu, ale włączasz i słyszysz i juz wiesz. A i jeszcze jedno z fakturą słabiej jak w marantzie a jest to przeciez cecha ważna w odczuciu materialności dzwięku.

ci z Krakowa sprzedają jakieś podróbki albo naprawiane bo ja mam inaczej grającego SM6 z testów jakie czytałem w Internecie przed zakupem opisy były takie jak moje

A ja chciałem kupić u nich SM6 w wersji 1. Jest poniżej 2tys...

Z powyzszych propozycji tez bym wybral w pierwszej kolejnosci Musical Fidelity V90 i dokupil z czasem zasilanie, a chcac grac po USB jeszcze konwerter Devilsound Halide Design Bridge. Wszystkie te upgrejdy mozna rozbic czasowo, dzieki czemu, nie drenujemy portfela na raz, a zawsze dostajemy konkretna poprawe dzwieku w przystepnych ratach ;'))

Gość aqs

(Konto usunięte)

Masz bardzo wysokie wymagania i podejrzewam ze żaden Dac do 2tyś nie spełni twoich oczekiwań

U mnie SM6 połączony jest z NAS do audio USB i w takim połączeniu gra najlepiej

Gość aqs

(Konto usunięte)

z tą podróbką to myślę że przesadziłem chociaż pewnie się zdarzają, ale że naprawiane to już możliwe oni sprzedali mnóstwo tych SM6 używanych skąd je mają ?

też doszedłem do wniosku że u każdego będą inne odczucia, kolumny zmieniają najbardziej dźwięk

Masz bardzo wysokie wymagania i podejrzewam ze żaden Dac do 2tyś nie spełni twoich oczekiwań

U mnie SM6 połączony jest z NAS do audio USB i w takim połączeniu gra najlepiej

Myślę ze ocena sprzętu dla każdego z nas wiąże się ze swoim osobistym punktem odniesienia jakim jest odsłuchiwany wcześniej sprzęt a więc u każdego będzie się to różniło. Z drugiej beczki że ktoś miałby tę przyjemność i sposobność porównania do muzyki na żywo. Miałem tylko kilka odtwarzaczy i gdybym miał sobie wyobrazić że nie miałbym stycznosci z tym marantzem to ocena SM6 była by inna gdyż inny był punkt odniesienia. Więc można powiedzieć że oczekiwania do upgrade na wyjsciu buduje swoj najlepszy klocek. Jestem tylko zdziwiony że zrobił to prawie 18-letni odtwarzacz którego wartość rynkowa jest 4-5-kroć mniejsza. Oczywiscie że te relacje cenowe są trochę z pupy bo te urządzenia mają zróżnicowaną funkjonalność. Można z tego wynieść parę wniosków. Miałem wczesniej isć w strone tego co znam czyli po mod. marantzie 63 isc w stronę CD 10 czy 16. Ale po drodze sąsiad pokazał spotify i złapałem bakcyla. Tylko czy idzie po ludzkich pieniądzach znaleźć tego bakcyla który by zagrał jak się oczekuje, czy jednak powrót na stary tor CD.

• 1 miesiąc później...

Wczoraj przyszły paczki arcam 23t i odtwarzacz do kina domowego philips DVP 9000s, siedemkroć tańszy. Jak narazie te DVD czaruje :)

Ja od tygodnia uzywam DACa Bersforda Bushmaster 2.

To budzetowy DAC o prostej konstrukcji ale gra bardzo przyjemnie.

Bardzo dobrze prowadzi wokal - jest pelny i "miesisty" - porownanie mam tylko do 2 innych DACow: zintegrowanego Marantza PM6005 i Raumfeld Connector 2 (tez budzet ale niezle gdzies tam na testach wypadl).

Duzo czystsza gora w porownaniu do Raumfelda i nie jest tak plasko i sucho. raumfled zdecydowanie najslabszy w tym towarzystwie.

Jesli chodzi o porownanie z Marantzem to Bushmaster jest bardziej wyluzowany (glownie bas) ale oklolice czestotliwosci wokalnych - zarowno meskich jak i kobiecych ma bardziej wypelnione - to jest taki cieple granie jak na moje ucho. W kazdym razie bardzo dobry stosunek jakosci do ceny - mysle ze moglby niejednego zadziwic.

Na poczatku ten DAC brzmial troche pudelkowo, ale juz po kilku godzinach grania to sie zmienilo. Teraz gra jeszcze lepiej i daje duzo satysfakcji :)

Aha - nie ma wejscia USB - ale mi to akurat nie przeszkadza.

Bez lampizacji to i tak nie zagra jak opisał to w pierwszym poście autor. Jeśli komuś się wydaje, że możliwe - to prawda. Wydaje mu się :-) .Niestety

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Kamil Ełk.

Jak już znajdziesz dobrego daca to podziel się. Bo widzę że szukasz dobrego sprzętu w swojej cenie a to dość trudne zadanie. Ja nie znam nic dobrego w tej cenie więc nie polecę nic.

chwilowy brak działalności w audio.

A ja czekam cierpliwie na opinie Kamila odnośnie V-90 dac-a.

Jaki dac oprócz musical fidelity oferuje takie gęste/dosadne/barwne/ciepłe granie głównie wokalem?

Musica curat cor meum et animam meam delenit

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.