Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Calibre to darmowy program na wszystkie systemy komputerowe.

Jednak kombinowanie z pdf (szczególnie lewe pliki, skanowane, chomiki i inne podobne) by je skonwertować do mobi już dawno odpuściłem. Mnóstwo literatury jest legalnie dostępnej bezpośrednio w mobi lub epub w przystępnych cenach. A jak czegoś nie ma to w ostateczności wersja papierowa.

Nie mówię, że się nie da, ale babranie się z takim pirackim pdf-em to często mordęga.

Calibre oczywiście używam do drobnych poprawek i jako biblioteczki.

Niektóre książki są nie do zdobycia nawet w bibliotekach czy na allegro.

Wtedy albo chomik albo nie wiem co.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Jaj jest coś nie do zdobycia to papier.

Książki elektroniczne są tanie, piracenie to już szczyt chamstwa i cwaniactwa.

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

Już kupiłem kindla.

na pewno bedziesz z niego zadowolony, przeciez to tez bdb sprzet.

nie zebym popieral piratow, ale ksiazki elektroniczne o ile sa, to wcale nie tak duzo tansze od papierowych

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

nie zebym popieral piratow, ale ksiazki elektroniczne o ile sa, to wcale nie tak duzo tansze od papierowyc

Za to jest legalny dostęp do mnóstwa darmowej klasyki i co najważniejsze do mnóstwa darmowej anglojęzycznej literatury na "project Gutenberg". To po co się kiedyś jeździło do tzw księgarni językowych w większych miastach, teraz dostępne jest na trzy kliknięcia.

Za to jest legalny dostęp do mnóstwa darmowej klasyki i co najważniejsze do mnóstwa darmowej anglojęzycznej literatury na "project Gutenberg". To po co się kiedyś jeździło do tzw księgarni językowych w większych miastach, teraz dostępne jest na trzy kliknięcia.

calkowita racja, to ogromny plus dla ludzi szukajacych szczegolnie literatury angielskojezycznej. sam po sobie wiem, jak pomaga to zdobyciu takich tytulow.

gwoli scislosci zauwaz tylko jedno, ze kolega wspomnial o tym, ze ksiazki elektroniczne sa "tanie". nie pisal nic o tysiacach darmowych pozycji.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

gwoli scislosci zauwaz tylko jedno, ze kolega wspomnial o tym, ze ksiazki elektroniczne sa "tanie". nie pisal nic o tysiacach darmowych pozycji.

Tu masz rację, poza promocjami trudno trafić na ebooki jakoś wyraźnie tańsze od "miękkich" wydań książek papierowych. Częściowo przez podatki, o ile się orientuję, a częściowo przez dziwną politykę wydawców, którzy potrafią podobnie wycenić książkę, e booka i audiobooka tego samego tytułu, zupełnie niewspółmiernie do kosztów ich wyprodukowania.

Jaj jest coś nie do zdobycia to papier.

Również jestem przeciwnikiem piracenia.

Jeżeli będę mógł kupić, to kupię.

Jednakże są rzeczy które znalazłem tylko na chomiku.

A Ty Grzegorz od razu oceniasz czyjeś postępki i nadajesz im najwyższą rangę, tylko gdzie umieścisz inne występki czy przestępstwa jak te już są szczytem zła.

Zabraknie Ci skali.

Otóż to. Mam na Kindlu kilka książek, które - ze względu na brak możliwości pozyskania z legalnych źródeł - ściągnąłem z Chomika.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

To nie tak.

Jak sie czegoś nie da kupić to chomik.

Ale chomikowanie w przypadku kiedy można kupić jest słabe i tyle.

Druga sprawa to co jeśli mam książkę papierowa a chce ebooka. Mam kupić jeszcze raz?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Grzegorz_56124

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

Kupowałem ostatnio Kindla (bez reklam) na Amazonie.

Pierwsza niespodzianka - po zakupie cena wzrosła ze 119,99 EUR do 124,02 EUR - został naliczony polski VAT zamiast niemieckiego.

Druga niespodzianka - kupowałem w piątek, dostawa miała być na wtorek. Po zakupie dostałem informację, że kurier będzie w sobotę. W sobotę nikogo by nie było pod pierwotnym adresem, więc skorzystałem z opcji przekierowania na inny adres. Czekałem całą sobotę, jednak kurier nie dotarł.

Finalnie paczka z Amazona doszła w poniedziałek, na adres pierwotnie wpisany w zamówieniu.

Ja też kupowałem Paperwhite bez reklam i wyszło 124€, przy płatności przez Przelewy24 skasowali 555 zł. Paczka przyszła dzień przed terminem.

Zanim kupiłem na Amazonie zapytałem kilku sprzedawców z Allegro czy Kindle które oferują są nowe czy odnawiane i z jakiego kraju jest zakup - nikt mi nie odpowiedział.

Tak więc jak kupować Kindla to tylko z Amazona.

• 1 rok później...
W dniu 13.09.2018 o 16:49, mgrkleszcz napisał:

albo chomik albo nie wiem co.

docer ? Serdecznie polecam - Robert Makłowicz. ?

Dzięki plikom MOBI i czytnikom, do księgarni chodzę tylko porobić zdjęcia książkom, które chciałbym mieć. ?

Księgarnie umrą już wkrótce, podobnie jak umarły sklepy z CD.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Moderatorzy

Jaki polecicie program, żeby na komputerze czytać mobi, epub i generalnie zarządzać książkami ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Kindla kupiłem z Amazona, bo ponoć przy reklamacjach nie utrudniają, no i wiem, że to jest egzemplarz nowy a nie jakiś regenerat.

Brak obsługi .epub mnie również przeszkadza.

Książek papierowych będzie coraz mniej i na nic nasze zachwyty, jakie to są fajne i przyjemne w użyciu się nie zdadzą. Znak czasu.

Właśnie w Gazecie Wyborczej - stery, czy niestety w wersji elektronicznej - przeczytałem, że właśnie obniżka VATu o 18 pkt. nie będzie skutkować znaczącą obniżką cen książek elektronicznych prawdopodobnie.

3 godziny temu, stench napisał:

Jaki polecicie program, żeby na komputerze czytać mobi, epub i generalnie zarządzać książkami ?

Użyj Calibre, jest darmowy.

Jak dla mnie czytanie to tylko papier,  co innego audiobook, to jest wręcz genialne rozwiązanie zwłaszcza dla kierowców czy zwykłych podróżnych. Przez ostatnie kilka lat prawie cały mój kontakt z literaturą odbywa się poprzez platformy typu Audioteka, na których na własność czy też w formie bezterminowej dzierżawy mam już kilkaset odsłuchanych pozycji.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• 3 miesiące później...

Przywracam temat. Kindlowców jest pewnie więcej.

W dniu 12.11.2019 o 09:52, mgrkleszcz napisał:

Kindla kupiłem z Amazona, bo ponoć przy reklamacjach nie utrudniają, no i wiem, że to jest egzemplarz nowy a nie jakiś regenerat.

Brak obsługi .epub mnie również przeszkadza.

Książek papierowych będzie coraz mniej i na nic nasze zachwyty, jakie to są fajne i przyjemne w użyciu się nie zdadzą. Znak czasu.

Właśnie w Gazecie Wyborczej - stery, czy niestety w wersji elektronicznej - przeczytałem, że właśnie obniżka VATu o 18 pkt. nie będzie skutkować znaczącą obniżką cen książek elektronicznych prawdopodobnie.

Kindle czyta wszystko, tylko przepuść przez Calibre.

Wszystko oprócz pdf.

W dniu 12.11.2019 o 09:51, stench napisał:

Przecie w Calibre przerobicie wszystko, tylko niestety pdf jest beznadziejny.

• 3 miesiące później...

Jeśli mam gdzieś książki w innym formacie niż MOBI to po prostu odpuszczam i szukam dalej.

Nawet EPUB piracki to jest jakaś porażka, a .pdf przekonwertowany na MOBI - jeszcze gorzej.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.