Skocz do zawartości
IGNORED

Idiotyzmy audiofilskie

czeczen

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro mamy watek idiotyzmy motoryzacyjne, to powinien być też i taki. Chociaż z drugiej strony to mam wrażenie, że dość sporo wątków jest kompletnie od czapy. Oczywiście mam swoje typy, ale nie chciałbym niczego sugerować. A celem zagajenia krótka dykteryjka.

Był sobie WSIogun. Taki burak zamieszkały w dieriewni, gdzie prąd dopiero niedawno dociągnęli, a za potrzebą wciąż się chodzi za stodołę. I wyobraźcie sobie, że ów WSIogun chciałby się jakoś wylansować na mieszczucha, który się zna. Najlepiej by było się znać na wszystkim, ale wybiera samochody i audio. W celu podniesienia swojej wiedzy o autach czyta fora o tjuningu fur przy pomocy turbinki Kowalskiego. A w celu edukacji audio różne fora o audio.

WSIogun żadnej fury nie ma, jeździ rowerem. Sprzętu audio też, ale za to dużo o nim czytał i oglądał też wiele zdjęć a nawet filmów na ty-rurze (ty rura, jest takie coś z darmowymi filmami). No i teraz nasz WSIogun zaczyna pisać na forum audio. Bo przecież wszystko wie.

No to zaczynamy tropić wątki pisane przez naszego ulubieńca czy ulubieńców, bo tych popaprańców jest dość sporo. Do dzieła!

Właściwie to mniej żenujące jest czytanie relacji ze spotkania z UFO niż opowieści słyszących kable.

https://www.audiostereo.pl/topic/119943-idiotyzmy-audiofilskie/

Warto dodać, że WSIogun ma też inne nazwisko. Konkretnie WSI-ogón. Co to WSI to wiadomo, to ta dieriewnia czyli wiocha. A ogón to w gwarza ogon. Machał pies ogónem, powie dieriewniak. Powie też, że machał ogón psem. Ale to po drugim półlitrze.

Właściwie to mniej żenujące jest czytanie relacji ze spotkania z UFO niż opowieści słyszących kable.

Czym jest Xot – nie wiem. Od dystrybutora również otrzymałem precyzyjną odpowiedź: „Nie mam pojęcia. Wpinasz w gniazda kolumn i słuchasz”.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1740zł za parę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Tak, a temat zaczyna gość, który ma 149 postów, a zarejestrował się: 14.03.2015...

A w "O Mnie" pustki :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Tak, a temat zaczyna gość, który ma 149 postów, a zarejestrował się: 14.03.2015...

A w "O Mnie" pustki :)

Czy to przypadkiem nie jest dyskryminacja i wykluczenie w najbardziej ekstremalnej postaci?

Bo to bocznica, my tu sama ekstrema, ba międzynarodowa ekstrema....

Alkaida ucieka na nasz widok, tylko ekologów się bardziej od nas boją....

Ba..... Ekologów się wszyscy boją ;(

;P

Czy to przypadkiem nie jest dyskryminacja i wykluczenie w najbardziej ekstremalnej postaci?

Jak ktoś się nie nadaje, no to nie ma wyjścia....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Oto przykład ifiotyzmu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Technologia X powiadacie. Ktoś w pierwszych słowach swojego postu poprosił o wyjaśnienie co to jest. Uprzejmie proszę, oto wyjaśnienie. Jak ktoś ma chęć, niech ją przeklei do stosownego wątku.

Technologię X wymyślił polski producent bezpieczników. Ktoś, kto 20 lat temu oglądał serial The X-Files wpadł na pomysł, że jak wymyśli ładną nazwę dla bezpieczników, to będą się one świetnie sprzedawały. The X-Files kojarzy się z pozaziemską genialną i zaawansowaną technologią, więc stanęło na technologii X. Teraz nabywca bezpieczników ma sobie skojarzyć bezpiecznik z serialem, następnie z pozaziemską technologią, która jest genialna i zaawansowana i już może sobie wmawiać, że jak te nieziemskie bezpieczniki kupi, to będzie miał taki dźwięk, że ja pierdziu!!!

A że głupich nie sieją...

Chciałem wkleić następny wątek o podstawkach antywibracyjmych, ale faktycznie nie ma to sensu, bo najlepiej wkleić tu całą zakładkę hi-end, jako wzorcowy przykład idiotyzmu.

Dlatego czasem coś tam przeczytam dla poprawienia sobie nastroju, ale staram się nie zabierać tam głosu. "Rezerwat"/"skansen" powinien być objęty ochroną przed widzą techniczną ;-). Jeszcze ktoś nauczy się np. prawidłowo porównywać sprzęty i dozna szoku lub zawału. Nie chcę nikogo mieć na sumieniu ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nikt nie będzie porównywał niczego z niczym. Wystarczy przepisać co napisali inni. Ci inni to oczywiście spece od reklamy.

dlaczego. mozna np.porownac gruszki z jablkami i dojsc do wniosku ze pomimo roznic w kolorze, ksztalcie i smaku to jednak jest to samo.

no owoc przecie..

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

ale faktycznie nie ma to sensu, bo najlepiej wkleić tu całą zakładkę hi-end, jako wzorcowy przykład idiotyzmu.

Kolego Bum1234! Obowiązuje określenie: audiotyzmu. Audio-tyzmu!!!!!

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

• 4 tygodnie później...

Kliniczny przykład na idiotyzm audio, a przy okazji na wręcz normatywną ignorancję i pomieszanie z poplątaniem:

CYTAT: "witajcie,

chodzi mi o ostrzejszy rock w stylu Coma, Rammstein, Metallica, Pain of Salvation itp. Nie pytam oczywiście o 1 święty model, ale o kierunki, czego szukać i słuchać.

Nie chcę "wysokich" cd, grających "górą", gdzie taki rock ciut szumi - szukam cd ze świetną separacją riffów, skupiających się na środku i dole, z dobrą dynamiką i świeżym szybkim punktowym basem. Inaczej mówić, chcę poczuć zło gdy Rogucki o nim śpiewa, moc rocka, bez "krwi z uszu", ale dobrą separacją i zaznaczaniem riffów, bez "syczących" talerzy.

I nie chodzi mi też o "miękkie" cd, które tylko zaokrąglają - Rotel RCD-06 czy Roksan mi nie podeszły, to ma być bezpośredni duży mocny czytelny rockowy atak, Z PAZUREM!

Cena do około 2 tysięcy, używane też. W komplecie Audiolab 8000 i Dali Zensor 5, których na razie nie zamierzam zmieniać"

KONIEC CYTATU

• 3 tygodnie później...

W starych CD z analogowymi filtrami odcinającymi częstotliwości niepróbkowania spadek charakterystyki przenoszenia występować mógł już od 14-15kHz. Konstruktorzy doszli do wniosku że wyżej nie trzeba bo w sumie to płyta analogowa miała podobne pasmo użyteczne i wyżej wszystko ginęło w szumach. Ale to właśnie filtry DA obarczano winą za różnice w brzmieniach CD.

Jednak po co obecnie dyskutować o przedpotopowej technologii, której nikt już nie używa?

WSIogun żadnej fury nie ma, jeździ rowerem. Sprzętu audio też, ale za to dużo o nim czytał i oglądał też wiele zdjęć a nawet filmów na ty-rurze (ty rura, jest takie coś z darmowymi filmami). No i teraz nasz WSIogun zaczyna pisać na forum audio. Bo przecież wszystko wie.

Jak pięknie to ująłeś! Możesz nawet wstawić tę "laurkę" do swojego "O mnie".

Pasuje do Ciebie jak ulał.

Chciałem wkleić następny wątek o podstawkach antywibracyjmych, ale faktycznie nie ma to sensu, bo najlepiej wkleić tu całą zakładkę hi-end, jako wzorcowy przykład idiotyzmu.

Nie tylko hi-end o proszę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:)) ale jaja

A braki w wiedzy technicznej dalej trwają. Ale za to są "jaja". ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.