Skocz do zawartości
IGNORED

Chiński DAC na AK4490EQ

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Może napisz co ci się nie podoba bo naprawdę nie wiem o co ci chodzi.

Myślę, że Adamowi nie podobają się kabelki i wtyki RCA, wg mnie też niekoszerne jakieś... ;)

A te mogą być? Firmowe firmy QED. Piętnaście lat temu zapłaciłem za nie podajrze 350 złotych. Brzmi dokładnie tak samo ja te za pięć złotych co nie przeszkadza temu żeby brzmiało inaczej jak wymienię wzmacniacz operacyjny.

A może zauważyliście że zmienił się wzmacniacz w podstawce. Tak dla pewności żeby się upewnić czy zmieni się brzmienia na kablach za pięć złotych jak i na kablach za 350 no i się zmienił w przeciwieństwie do kabli po której zmianie nie zmieniło się nic.

A jeżeli już piszemy o kablach to w tym przypadku naważniejsze znaczenie ma i2s bo tam leci sygnał największej częstotliwości i jest nabardziej podatny na zakłócenia. W najgorszym wypadku może dojść nawet do trzasków i przerywania. Chociaż to w zasadzie nie najgorszy przypadek bo przynajmniej wiadomo że coś jest nie tak. Najgorszy jest wtedy gdy sygnał jest degradowany ale nie na tyle żeby to się rzucało w uszy bez bezpośredniego porównania. Ja kable i2s robiłem tak że w taśmie każdy kabel sygnałowy przedzielałem masą aż w końcu zrezygnowałem z zupełnie z kabla po paru perypetiach z takowym przylutowując płytkę bezpośrednio złączem do złącza krótkimi zworkami zrobionymi z nóżek rezystorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pytanie z innej beczki. Robił ktoś pomiary pasma przenoszenia chińskiej płytki z AK? Miałem dwa chińskie gotowe DAC'i z AK4490 i TDA 1543 i pasmo było okropne, ścinały bardzo tak od 11-12 kHz.

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

Zrób skretke z solid core 0,2mm2, zalutuj bezpośrednio na płytkę do rca i wtedy rób podmiany. Choć jak wszędzie masz sygnały na takich wtykach i gniazdach to i tak rewelacji nie będzie. Jednak od czegoś możesz zaczac.

Pytanie do użytkowników chińskiej płytki z wyświetlaczem i potencjometrem do zmiany źródła, czy macie w swoich DACach jakieś funkcje typu głośnośc, filtry i takie tam czy tylko wybór źródła sygnału?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Pytanie do użytkowników chińskiej płytki z wyświetlaczem i potencjometrem do zmiany źródła, czy macie w swoich DACach jakieś funkcje typu głośnośc, filtry i takie tam czy tylko wybór źródła sygnału?

Przeczytaj mój post #288 w tym wątku. Tam napisałem, że AK4490 pracuje w trybie "sprzętowym" . Te funkcje o których pytasz są dostępne w trybie "programowym" AK4490 (głosnośc, filtry itd). To co jest na tej płytce to przełaczanie żródla sygnału z AK4118 i odczyt z niego częstotliwości próbkowania.

Ja kable i2s robiłem tak że w taśmie każdy kabel sygnałowy przedzielałem masą aż w końcu zrezygnowałem z zupełnie z kabla po paru perypetiach z takowym przylutowując płytkę bezpośrednio złączem do złącza krótkimi zworkami zrobionymi z nóżek rezystorów.

Kolego ty na poważnie? Ja robiłem z taśmy, 5 kabelków albo co 2 aby utrafić w rezy na płytce JarkaC ale poległem - grot lutownicy pokrywał te 4 ścieżki na raz :) Może poleciłbyś jakiś prosty konwerter do tej chińskiej płytki aby było łatwiej połączyć ;) (~CM6631A?)

Nie wiedziałem ze z kabelkami i2s takie jaja będą :(

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Kolego ty na poważnie? Ja robiłem z taśmy, 5 kabelków albo co 2 aby utrafić w rezy na płytce JarkaC ale poległem - grot lutownicy pokrywał te 4 ścieżki na raz :) Może poleciłbyś jakiś prosty konwerter do tej chińskiej płytki aby było łatwiej połączyć ;) (~CM6631A?)

Nie wiedziałem ze z kabelkami i2s takie jaja będą :(

Zastanawiam się czy kabel sieciowy czyli skrętka się nie nada. Ja jak na razie bardo dobrze sobie radzę przy pomocy nóżek od rezystorów. Ma to długość może z pięć milimetrów i nie trzeba ekranować. Owszem złącza na przetworniku nie całkiem się pokrywają ale tragedii nie ma.
  • 3 tygodnie później...

Wczoraj udało mi się uruchomić tryb programowy AK4490 wykorzystując chińską płytkę. Mam komunikację z AK, mogę zapisywać i odczytywać rejestry AK. Działa regulacja głośności, tryb mute, mogę programować wszystkie ustawienia. Najbardziej jednak byłem ciekawy ustawień rejestru SOUND QUALITY (3 ustawienia) i DIGITAL FILTER (4 ustawienia). I tu niespodzianka - NIE MA ŻADNEJ RÓŻNICY W DŹWIĘKU. Nie wiem czy to wina stopnia analogowego (najprostszy uklad z noty katalogowej) czy mojego źródła sygnału (wyjście SPDIF z komputera). Nie mam żadnego innego źródła sygnału cyfrowego żeby sprawdzić np DSD. Czy ktokolwiek ustawiał te parametry w tym DAC-u? Czy ktokolwiek słyszał rózne ustawienia tych filtrów cyfrowych w AK?

Ja robiłem testy DSD na płytce z AK4497, która ma możliwość ustawień za pomocą zwór. Tor dźwiękowy wyglądał tak: PC z foobar2000 -> amanero po usb-> i2s na płytce. Pozwala to pominąć szkodliwy wpływ Windows na jakość dźwięku. Nie testowałem filtrów. Deseczka ma do mnie wrócić od kolegi jutro, sprawdzę czy będę słyszł różnice w filtrach. DSD coś mi szumiało na wysokich = może źle ustawiłem odcięcie.

Wczoraj udało mi się uruchomić tryb programowy AK4490 wykorzystując chińską płytkę. Mam komunikację z AK, mogę zapisywać i odczytywać rejestry AK. Działa regulacja głośności, tryb mute, mogę programować wszystkie ustawienia. Najbardziej jednak byłem ciekawy ustawień rejestru SOUND QUALITY (3 ustawienia) i DIGITAL FILTER (4 ustawienia). I tu niespodzianka - NIE MA ŻADNEJ RÓŻNICY W DŹWIĘKU. Nie wiem czy to wina stopnia analogowego (najprostszy uklad z noty katalogowej) czy mojego źródła sygnału (wyjście SPDIF z komputera). Nie mam żadnego innego źródła sygnału cyfrowego żeby sprawdzić np DSD. Czy ktokolwiek ustawiał te parametry w tym DAC-u? Czy ktokolwiek słyszał rózne ustawienia tych filtrów cyfrowych w AK?

Nie wiem o którym DACu mówisz. Ja przelutowałem nóżki na samej kości żeby włączyć określony filtr. Zdawało mi się że różnicę słyszę ale trudno powiedzieć na ile to było obiektywne bo wiadomo jak długo trwa takie przelutowanie a bezpośrednio nie porównywałem.

Nie wiem o którym DACu mówisz. Ja przelutowałem nóżki na samej kości żeby włączyć określony filtr. Zdawało mi się że różnicę słyszę ale trudno powiedzieć na ile to było obiektywne bo wiadomo jak długo trwa takie przelutowanie a bezpośrednio nie porównywałem.

Na moim poście #288 widać moje "pole bitwy" i płytkę DAC

Edytowane przez aka63

Wy Panowie bawicie się trybami programowymi....ech ja po różnych próbach/odsłuchach zostałem z 3 wyborami C przy VREFach i nie mogłem się zdecydować, który wolę ( różna muzyka,różne typy i już nawet zastanawiałem się na przełącznikiem ;-)). Piszę czas przeszły bo na święta mojemu "chinolkowi" sprezentowałem LT zamiast LM ( wszystkie 3 sztuki ) i dupa.Zmiany były na tyle zauważalne, że znów żongluję 5-6 typami, żeby "załapać" co lepsze dla mnie. Co dziwne na początku była lekka tragedia i nie wiedziałem o co chodzi - metodą eksperymentu ( szczęścia ) wyszło, że muszę zmienić C przy LM 7805 z 330uF na ...... 3300 uF i to dopiero razem z LT kami zrobiło same dobre...... Wrzuciłem jeszcze jedną istotną zmianę w torze cyfrowy z Daphile - separator na ADUM4160 z zasilaczem 5V od strony XMOSa co ograniczyło mnie do 96kB/s ale dużo oczyściło według mnie + wysokie wartości przy VREF daję szybki, niezamulony, punktowy dół .Na razie to tylko parę dni spostrzeżeń, ale nie sądzę, aby ocena zmieniła się na gorszą .I czekam jeszcze na zasilacz bo teraz mam na 2 różnych.

Gość

(Konto usunięte)

Że też ci się chce. Mi przyszedł DAC na es9038 i nie chce mi się poskładać zasilacza do tego. Podziwiam.

Krzysiek nie leń się, inni czekają na opinie :)

Kostka rokuje nadzieję, oby nie było takiego rozczarowania jak przy es9018.

Na pokładzie mam chińskie AD827, czy wymiana na oryginały po 60 zł za sztukę wniesie jakieś zmiany na lepsze?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Ale co ciekawe, na razie faworytem wśród C jest Jamicon 2200uF i obok Panasonic 470uF ze względu na dużą głębię i przyjemność słuchania a dodatkowo w tej konfiguracji niewiele zmienia zmiana AD827 na NE5532.

Ale co ciekawe, na razie faworytem wśród C jest Jamicon 2200uF i obok Panasonic 470uF ze względu na dużą głębię i przyjemność słuchania a dodatkowo w tej konfiguracji niewiele zmienia zmiana AD827 na NE5532.

Ja wszędzie powymieniałem na NE5532. Trochę tych wzmacniaczy przeleciałem. Nie wiem czy to kwestia gustu ale mi najbardziej podchodzi NE5532. Pod warunkiem że oryginalny bo chińczyki potrafią nawet ten podrabiać. T.z. podrabiają a nie potrafią bo z oryginałem nie ma to wiele wspólnego.

Jak rozpoznać oryginalne opampy ? NE5532 mam z AVT za parę złotych . Idą jeszcze do mnie z ebay'a parę sztuk innych do porównania- też po parę złotiszy/szt. Kris 54701 wspomina o AD 827 za 60 zł szt. czyli trzeba mniemać, iż w moim daczku siedzi podróbka skoro całość kosztowała c.a 120. Teraz mam wrażenie, że NE5532 gra większą głębią i jest bardziej przyjemny a AD jest bardziej szczegółowy - ale to wszystko raczej na granicy zauważalnej różnicy.

Ja mam dość nietypowy sposób :)

Mianowicie mam testowy układ specjalnie kiepawo wykonany (nieprawidłowo odsprzęganie).

i przykładowo oryginalne AD797 od razu zaczynają się wzbudzać i grzać.

Tanie, chińskie już nie.

NE5532 w sumie są najlepsze. Niezłe i na ogół mamy gwarancje, że kupimy oryginał, bo nikt nie podrabia bo za tanie.

Edytowane przez sybic

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Jak rozpoznać oryginalne opampy ? NE5532 mam z AVT za parę złotych . Idą jeszcze do mnie z ebay'a parę sztuk innych do porównania- też po parę złotiszy/szt. Kris 54701 wspomina o AD 827 za 60 zł szt. czyli trzeba mniemać, iż w moim daczku siedzi podróbka skoro całość kosztowała c.a 120. Teraz mam wrażenie, że NE5532 gra większą głębią i jest bardziej przyjemny a AD jest bardziej szczegółowy - ale to wszystko raczej na granicy zauważalnej różnicy.

Mam oryginały w jednym przetworniku kupione w Conradzie a w drugim przetworniku wsadzam delikwenta do sprawdzenia i podłączam pod dwa różne wejścia wzmacniacza i sprawdzam czy słychać różnicę na słuch. NE5532 produkują różni producenci a więc nie każdy musi wyglądać tak samo. Nie wiem jak teraz ale kiedyś chińczycy robili podróbę nawet NE5532. Kiedyś czytałem tu na forum jak ktoś narzekał na brzmienie NE5532 i jedyne wytłumaczenie to takie że kupił podróby. Ale to było kilka ładnych lat temu. Spróbowałem naprawdę dużo różnych wzmacniaczy operacyjnych i NE5532 nie mają się czego wstydzić. Bardzo dobrze pasuje do ak4490. Ale to może kwestia gustu.

NE5532 gra większą głębią i jest bardziej przyjemny a AD jest bardziej szczegółowy - ale to wszystko raczej na granicy zauważalnej różnicy.

NE jest dwadzieścia razy tańszy od oryginału AD, powinien więc zagrać choć trochę lepiej od NE. Jeśli trudno je rozróżnić to znaczy to tylko że ten AD to nawet nie wiadomo na wzór czego robiony. Oryginał AD ponoć gra bardzo dynamicznie i szczegółowo. Ktoś opisał go jako króla muzyki elektronicznej. sam zastanawiam się nad tym AD choć tej głębi by się przydało wiecej i chyba na pierwszy rzut zamówie NE. Korci mnie też OPA2132 ale nie wiem czy ten DAC jest wstanie wyciągnąć jego wszystkie możliwości.

NE5532 mam z AVT za parę złotych

W szanowanych sklepach (TME, CONRAD) ten układ kosztuje ponad 5 zł. To za 1.1 zł z AVT to musi być chińczyk. Na ALI po dolarze / 20 sztuk

Tak wygląda oryginalny z TI. Jak się ma w ręku oryginał to można odróżnić podróbę w sekundę. Zdjęcie nie oddaje tak dobrze jakości napisu tak że nie wiem czy będą pomocne. Zamówiłem podobnie wyglądające chińczyki 20 sztuk za 1 Euro. Zobaczymy jak przyjdą. Najwyżej pójdą od razu do kosza. Jak będę takie same to dam znać ale pewnie trzeba z miesiąc poczekać. Gram na tych z Texas Instrument i te mogę z czystym sumieniem polecić.

To za 1.1 zł z AVT to musi być chińczyk

Niekoniecznie.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-48866900-1514480013_thumb.jpg

post-13669-0-98619000-1514480210_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KrzysiekA

Kris_54701 w sumie to by się zgadzało z oceną nieorginalności AD827( aczkolwiek Ja też sądzę, że mam podróbkę za tę cenę ) gdyby nie parę rzeczy - przed zmianą LM na LT, i używaniem ADUM, i zmianą pojemności przy 7805 to u mnie w odsłuchach NE był ewidentnie gorszy,wolniejszy,tłusty bez wyrazu,gorsza góra lokalizacja i scena- ogólnie wtedy uważałem, że NE jest nieporównywalnie/zauważalnie gorszy od AD. Może jak można przeczytać we wcześniejszych postach, że wielu osobom gra własnie ten AD najlepiej i pewnie nie bez podstaw tam siedzi - ale tylko i wyłącznie w aplikacji "fabrycznej" bez modów itd ? Dopiero mody pokazują inną jego wartość? Tak tylko dumam ..... może ktoś tak "ustawił" tą aplikację pod ten AD ? Mam jeszcze parę wniosków, ale aby je upublicznić muszę je potwierdzić a nie opierać się na wrażeniach pierwszych.A to zajmie pewnie trochę czasu

Edytowane przez Mikoski

Jakie zmiany na NE? Lepiej, gorzej, inaczej?

Myślę że NE różnych firm nie jest tym samym układem. Patrzyłem na noty aplikacyjne różnych firm i nawet schemat wewnętrzny się nie zgadza nie mówiąc już o tym że punkty pracy mogą być zupełnie inaczej ustawione. Takie porównywanie nie ma chyba sensu.

KrzysiekA mi też przyszedł DAC z AD827 i do zmiany stabilizatorów uważałem, że gra lepiej niż NE5532.

Po tych zmianach przeszukałem listę i w starym domku mam jeszcze ( według mojej listy ) AD797AN ,CA 3080, OPA 627 BP ale to są chyba single z tego co pamiętam, więc jak ktoś chętny na nie to mogę podesłać w połowie lutego po feriach- pod warunkiem, że to single ;-)

Edytowane przez Mikoski

KrzysiekA mi też przyszedł DAC z AD827 i do zmiany stabilizatorów uważałem, że gra lepiej niż NE5532.

Po tych zmianach przeszukałem listę i w starym domku mam jeszcze ( według mojej listy ) AD797AN ,CA 3080, OPA 627 BP ale to są chyba single z tego co pamiętam, więc jak ktoś chętny na nie to mogę podesłać w połowie lutego po feriach- pod warunkiem, że to single ;-)

A jakiej firmy masz NE? Inna sprawa że u nas reszta sprzętu jest na pewno inna i to co u mnie gra dobrze nie musi grać dobrze u ciebie i na odwrót.

Edytowane przez KrzysiekA
  • Pokaż nowe odpowiedzi