Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słuchać kabli?

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

Dyskusji? O czym, jak długo, ile stron jeszcze?

jar napisał, ze horyzonty się nie schodzą i trudno to zakwestionować.

Wobec takiego stanu, mam propozycję, zostawmy na chwilę te kable i proszę o odniesienie się do poniższego pytania;

Czy dopuszczasz możliwość słyszalnych zmian w reprodukcji dźwięku w moim systemie, aplikując jeden Df Electric 10A po lewej, a next drugi bezpiecznik AHP 10A po prawej fot.1?

fot 1;

Aplikacja bezpiecznika w Klangmodul III fot.2

fot.2

Klangmodul III, zainstalowany jest do osobnej linii zasilającej wykonanej przez Gdyński Ansae. Użyty kabel instalacyjny to plecionka 3x2.5mm zakończona gniazdami Furutech FI E30R. Linia zasila źródło i Pre.

Zatem, ponawiam pytanie;

Czy dopuszczasz możliwość słyszalnych zmian w reprodukcji dźwięku w moim systemie?

Proszę o odpowiedź;

1. Nie

2. Tak

3 Nie mam zdania

dodatkowa linia pociagnieta skrentka? pewnie nie wiesz, ale wszystkie instalacje musza byc wykonane na drucie

dodatkowa linia pociagnieta skrentka? pewnie nie wiesz, ale wszystkie instalacje musza byc wykonane na drucie

Jak to, przecież nie ma różnicy w kablach?

pewnie nie wiesz

Skąd wiesz, ze nie wiem?

Ps. To była linią położona wiele lat temu.

Ps.2 Ty też się możesz odnieść do mojego pytania w 839:)

Nie pamietam, aby istniał zakaz stosowania linki w instalacji. Trzeba jedynie spełnić odpowiednie wymagania łączeń, stosując odpowiednie zaciski.

Linka jest często uzywana tam, gdzie kładzie się wieksze niz standardowe przekroje przewodów. Chociażby dlatego, ze jest bardziej giętka.

Dyskusji? O czym, jak długo, ile stron jeszcze?

jar napisał, ze horyzonty się nie schodzą i trudno to zakwestionować.

Wobec takiego stanu, mam propozycję, zostawmy na chwilę te kable i proszę o odniesienie się do poniższego pytania;

Czy dopuszczasz możliwość słyszalnych zmian w reprodukcji dźwięku w moim systemie, aplikując jeden Df Electric 10A po lewej, a next drugi bezpiecznik AHP 10A po prawej fot.1?

fot 1;

Aplikacja bezpiecznika w Klangmodul III fot.2

fot.2

Klangmodul III, zainstalowany jest do osobnej linii zasilającej wykonanej przez Gdyński Ansae. Użyty kabel instalacyjny to plecionka 3x2.5mm zakończona gniazdami Furutech FI E30R. Linia zasila źródło i Pre.

Zatem, ponawiam pytanie;

Czy dopuszczasz możliwość słyszalnych zmian w reprodukcji dźwięku w moim systemie?

Proszę o odpowiedź;

1. Nie

2. Tak

3 Nie mam zdania

Odpowiedź NIE. Uzasadnienie - Kable instalacyjne, sieciowe nie biorą udziału w przenoszeniu sygnału audio, ponadto instalacja domowa to tylko minimalny wycinek całej infrastruktury elektrycznej. Mało tego, na słupach też montuje się bezpieczniki, o których zapomniałeś:)

Bo to jest trochę jak z wodą dostarczaną do domu. Wszędzie są byle jakie rury i marna jakość wody, ale jednak założenie filtra na końcu tej drogi czyli w mieszkaniu daje finalnie lepszą jakość wody. A wy powiecie, że przecież wcześniej są marne rury i brak filtrów i syf wszędzie, więc po co zakładać coś w domu? Trzeba by już 100km od domu założyć super filtry i wymienić cały układ rurociągów. A okazuje się, że jednak warto w domu dać filtr i jednak woda jest lepsza.

Odpowiedź NIE. Uzasadnienie - Kable instalacyjne, sieciowe nie biorą udziału w przenoszeniu sygnału audio, ponadto instalacja domowa to tylko minimalny wycinek całej infrastruktury elektrycznej. Mało tego, na słupach też montuje się bezpieczniki, o których zapomniałeś:)

To teraz odpowiedz sobie jeszcze na jedno pytanie, dlaczego filtry sieciowe montuje się na wejściach urządzeń końcowych a nie przy wyjściu z elektrowni?.

Albo dlaczego nie jeden, dla wszysztkich w bloku?

Wszędzie są byle jakie rury i marna jakość wody, ale jednak założenie filtra na końcu tej drogi czyli w mieszkaniu daje finalnie lepszą jakość wody

Odpowiedniki tych filtrów wodnych znajdują się w każdym wzmacniaczu. Nie ma potrzeby dokładania czegokolwiek przed wzmacniaczem, chyba że wzmacniacz ma kiepski zasilacz tak jak np. wzmacniacze audiofilskie szczególnie te najdroższe ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie ma potrzeby dokładania czegokolwiek przed wzmacniaczem, chyba że wzmacniacz ma kiepski zasilacz tak jak np. wzmacniacze audiofilskie szczególnie te najdroższe ;-).

Być może jest tak, że faktycznie te zasilacze nie są wystarczająco dobre, albo właśnie takie pasują brzmieniowo ale mają tą wadę, że są wrażliwe na zakłócenia z sieci.

Rozwijając mój przykład z rurami wodnymi to gdyby ostatnie 2m rury do kranu zrobić np ze srebra to woda też byłaby lepsza, mimo, że to tylko ostatnie 2m, a woda tylko przepływa przez rurę. Okazuje się, że przepływ wody przez srebro uaktywnia jony srebra, które są dobre dla zdrowia i w jakiejś części bakteriobójcze. Tak więc taka rura miałaby pewne cechy filtrujące. I znów wasze teorie, że ostanie 2m nie mają znaczenia bo wcześniej jest zwykłe dziadostwo są błędne. Przykład 2m rury wodnej ze srebra pokazuje, że to ostatnie metry mają zasadnicze znaczenie. Pewnie, że gdyby cała sieć była z takich rur to może byłoby jeszcze lepiej ale lepiej mieć tą filtrację na końcu niż nie mieć jej wcale.

Być może jest tak, że faktycznie te zasilacze nie są wystarczająco dobre, albo właśnie takie pasują brzmieniowo ale mają tą wadę, że są wrażliwe na zakłócenia z sieci.

Jeżeli są wrażliwe to są do niczego. Jak na razie nie spotkałem się z zasilaczem, oczywiście poprawnie zaprojektowanym, który w sposób możliwy do usłyszenia przez człowieka byłby wrażliwy na zakłócenia (oczywiście dotyczy to sprzętu hi-fi). Może miejsca w których przebywałem miały szczęśliwie dobrą sieć ? ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Bo to jest trochę jak z wodą dostarczaną do domu. Wszędzie są byle jakie rury i marna jakość wody, ale jednak założenie filtra na końcu tej drogi czyli w mieszkaniu daje finalnie lepszą jakość wody. A wy powiecie, że przecież wcześniej są marne rury i brak filtrów i syf wszędzie, więc po co zakładać coś w domu? Trzeba by już 100km od domu założyć super filtry i wymienić cały układ rurociągów. A okazuje się, że jednak warto w domu dać filtr i jednak woda jest lepsza.

Kazdy ma swoje zdanie. Ja swoja odpowiedz na NIE opieram na własnych liniach dedykowanych: jedna od rozdzielni przy drodze do pokoju a inna od tablicy rozdzielczej w domu do pokoju.

Chyba ze wg 'slyszacych' powinienem jednak COS uslyszec ????

Ja sie dawno wyleczyłem a jak Ty chcesz gonić dalej to feel free to do so.....

Być może jest tak, że faktycznie te zasilacze nie są wystarczająco dobre, albo właśnie takie pasują brzmieniowo ale mają tą wadę, że są wrażliwe na zakłócenia z sieci.Rozwijając mój przykład z rurami wodnymi to gdyby ostatnie 2m rury do kranu zrobić np ze srebra to woda też byłaby lepsza, mimo, że to tylko ostatnie 2m, a woda tylko przepływa przez rurę. Okazuje się, że przepływ wody przez srebro uaktywnia jony srebra, które są dobre dla zdrowia i w jakiejś części bakteriobójcze. Tak więc taka rura miałaby pewne cechy filtrujące. I znów wasze teorie, że ostanie 2m nie mają znaczenia bo wcześniej jest zwykłe dziadostwo są błędne. Przykład 2m rury wodnej ze srebra pokazuje, że to ostatnie metry mają zasadnicze znaczenie. Pewnie, że gdyby cała sieć była z takich rur to może byłoby jeszcze lepiej ale lepiej mieć tą filtrację na końcu niż nie mieć jej wcale.

Link do rur ze srebra or didn't happen. Coś świta, gdzieś biją dzwony, ale nie wiadomo w którym kościele. Jony srebra działają bakteriostatycznie, na niektóre szczepy bakteriobójczo. Tak samo jak chlor czy ozon. A w wodzie ze starych rur to nie problem bakterii tylko jonów metali i kamienia (czyli twardość wody).

Pokaż mi reakcję chemiczną, w której woda powoduje utlenienie srebra. Dla ułatwienia dodam, że jest to przejście Ag na zerowym stopniu utlenienia do Ag+.

Czy kabel zasilający działa jak filtr do wody oparty na węglu aktywnym czy też odwróconej osmozie? Pytanie retoryczne, rzecz jasna.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Ale przecież nikt nie robi rur ze srebra bo kto by za to zapłacił. To był przykład w oparciu o znane w medycynie pozytywne działanie srebra dla zdrowia człowieka.

Ale niekiedy cewniki się robi srebrne ;)

Poza tym, fakt nie reagowania srebra z wodą nie oznacza, że jakieś kationy srebra się tam nie pojawią, Każda reakcja, w której ustala się równowagi dynamicznej jest odwracalna i może zachodzić w obie strony. Od warunków oraz "dodatków" zalezy na jakim poziomie równowagi się ona utrzymuje. A że woda nie jest idealnie czysta, to i rózne reakcje zachodzić mogą...

Cewnika nie miałem, ale takie użycie jest uzasadnione metalem szlachetnym, brakiem reakcji alergicznych itp..

Sly, przykład zupełnie chybiony, srebrna rura nic nie poprawi.

Dobroczynne działanie jonów srebra może skończyć się argyrią.

Jar, dobrze wiesz, że srebro jest metalem szlachetnym. W połączeniu z siarką się pasywuje.

Porównanie rury srebrnej, która nie jest używana do wody, do kabla sieciowego chyba jednak nke do końca trafione.

1. Nie

Odpowiedź NIE

OK, dziękuję, zaczekam na Bumpaumpa i Buma.:)

Ja swoja odpowiedz na NIE opieram na własnych liniach dedykowanych: jedna od rozdzielni przy drodze do pokoju a inna od tablicy rozdzielczej w domu do pokoju.

Chyba ze wg 'slyszacych' powinienem jednak COS uslyszec ????

Powinieneś posłuchać swojego głosu rozsądku i w ogóle nie prowadzić dedykowanych linii zasilających. Skoro nie słyszysz, to w jakim celu przeprowadziłeś te instalacje i to aż DWIE?

Nie znam szczegółów i motywów tych instalacji, ale przyznasz, ze jak na sceptyka, to instalowanie dwóch linii jest co najmniej zastanawiające:)

Jak na razie nie spotkałem się z zasilaczem, oczywiście poprawnie zaprojektowanym, który w sposób możliwy do usłyszenia przez człowieka byłby wrażliwy na zakłócenia (oczywiście dotyczy to sprzętu hi-fi). Może miejsca w których przebywałem miały szczęśliwie dobrą sieć ? ;-)

Też się nie spotkałem z forum na którym jest tuluuuu jakże zdolnych, kumatych ludzi:)) Tylko tych mega wzmacniaczy ich produkcji nie widać:))

Maga DAC'a kupię. Ma być, ino premiera się opóźnia:))

Okrzyczany, best wśród końcówek też u mnie był, tzn. miał być, bo nie dojechał. Był tak dobry, ze w drodze do mnie zakosili z bagażnika na parkingu.:))

Tylko tych mega wzmacniaczy ich produkcji nie widać

Czyżby Kolega traktował mnie jako "producenta". Nie jestem producentem, ale oczywiście jestem człowiekiem myślącym technicznie a nie kategoriami voodoo.

Gdzież bym śmiał. Ja Kolegę traktuję b. poważnie:)

Dzięki ;-).

Cewnika nie miałem, ale takie użycie jest uzasadnione metalem szlachetnym, brakiem reakcji alergicznych itp..

Sly, przykład zupełnie chybiony, srebrna rura nic nie poprawi.

Dobroczynne działanie jonów srebra może skończyć się argyrią.

Jar, dobrze wiesz, że srebro jest metalem szlachetnym. W połączeniu z siarką się pasywuje.

Porównanie rury srebrnej, która nie jest używana do wody, do kabla sieciowego chyba jednak nke do końca trafione.

Również narzędzie chirurgiczne czasem są pokryte srebrem.

Samo srebro metaliczne ma działanie antybakteryjne, więc jakieś reakcje fizykochemiczne muszą zachodzić na granicy faz. Trudno przecież sobie wyobrazić, by bakteria zobaczyła srebro i ze strachu zdechła ;)

Nie znam mechanizmu, ale jakiś przecież musi istnieć. A to oznacza, ze srebro takie zupełnie obojetne nie jest.

Jar, odnieś siędo porównania kolegi Sly. Pisze on wprost, że przepływ wody uaktywnia jony srebra, kiedy jest inaczej. Co najwyżej może spasywować. Chemię uniwersytecką miałem dawno (jakieś dwa fakultety temu), ale to są podstawy.

Jar, odnieś siędo porównania kolegi Sly. Pisze on wprost, że przepływ wody uaktywnia jony srebra, kiedy jest inaczej. Co najwyżej może spasywować. Chemię uniwersytecką miałem dawno (jakieś dwa fakultety temu), ale to są podstawy.

Napisałem, ze nie znam mechanizmu działania srebra na bakterie. Chętnie bym coś się dowiedział.

Opis sly jest odpowiedni do jego wiedzy i wyobrażeń na ten temat, i może byc tak samo "pełny" jak pogląd konia na budowę autostrady truchtającego po niej;)

To, ze zachodzą jakies reakcje to pewne. Czy działa jako katalizator, czy w postaci atomowej czy jonowej - takie reakcje mogą zachodzić odwracalnie na granicy faz. Jest wiele przypadków takich zastosowań w przemysle np. platyna, jeszcze bardziej niereaktywna, jako katalizator.

A ten temat akurat podjąłem z ciekawosci, również z racji swojego, kiedyś tam zdobytego wykształcenia i ponieważ od razu wyczułem "kolegę po fachu" ;)

Powinieneś posłuchać swojego głosu rozsądku

Ty zawsze tak czynisz?

instalacje i to aż DWIE?

proste jak drut: dwa pomieszczenia-dwie linie; nie ma sie nad czym zastanawiac kolego.

Jasne, wszyscy w PL wiedzą, ze masz dwa pomieszczenia odsłuchowe, kolego.

Ty zawsze tak czynisz?

Inwestuje w przyrost jakości, bo go słyszę, Ty nie słyszysz, więc w Twoim przypadku, to imho, nonsens i zbyteczna inwestycja.

Jar, co do platyny racja....ale. Platyna jest tylko jednym z ogniw, najczęściej potrzebne jest coś jeszcze, np. temperatura.

Temperatura, woda, potencjał elektryczny, wolne rodniki, enzymy... ale co i jak to nie wiem.

Faktem jest, ze srebro działa antybakteryjnie, co raczej jest stwierdzone. ;)

Zreszta kiedyś stosowało się lapis na kurzajki, czyli azotan srebra. Smarowało się, i raczej działało potem samo srebro, które powstawało z rozkładu azotanu pod wpywem światła niż sam azotan.

Również narzędzie chirurgiczne czasem są pokryte srebrem.

Samo srebro metaliczne ma działanie antybakteryjne, więc jakieś reakcje fizykochemiczne muszą zachodzić na granicy faz. Trudno przecież sobie wyobrazić, by bakteria zobaczyła srebro i ze strachu zdechła ;)

Nie znam mechanizmu, ale jakiś przecież musi istnieć. A to oznacza, ze srebro takie zupełnie obojetne nie jest.

Ale jak we wszyskim przesadzanie ze srebrem może zaszkodzić. Poważnie.

Jak to, przecież nie ma różnicy w kablach?

Skąd wiesz, ze nie wiem?

Ps. To była linią położona wiele lat temu.

Ps.2 Ty też się możesz odnieść do mojego pytania w 839:)

w dzwieku oczywiście ze nie ma, ale wplyw na bezpieczeństwo ma

To teraz odpowiedz sobie jeszcze na jedno pytanie, dlaczego filtry sieciowe montuje się na wejściach urządzeń końcowych a nie przy wyjściu z elektrowni?.

Albo dlaczego nie jeden, dla wszysztkich w bloku?

kabel jest takim filtrem dla pradu jak kratownica w roli sitka dla wody

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.