Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słuchać kabli?

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj waha się od 225- 230V

jakis czas temu widziałem spadek do 218V

wieczorami zauważam od 220- 229V

i co to zmienia? wahania napiecia spowodowane sa chwilowymi skokami obciazenia lokalnej sieci energetycznej a nie bezpiecznika

Hehe... Powiedz mi po co mam tracić czas na jakieś śmieciowe kable? Od wczoraj testuje najnowszy preamp Octave HP700, za 2 tyg.mam dostać Siltecha Triple Crown XLR, tydzień późnej mam plan na preamp Robert Koda Takumi K-15, a ty chcesz bym tracił czas niewiadomo po co. Bo ty tak chcesz? To sobie testuj. Co mnie to obchodzi... :-)

Napisz jakie wrażenia, ale w Twoim wątku, żeby tu takimi głupotami nie śmiecić;-)

Miałem na odsłuchu Octave 500 i końcówkę 290, ciekawy jestem jak wrażenia z odsłuchu najnowszego pre....

No dobra jak nikt nie chce testowac to zdradze Wam wynik testu. To byla prowokacja. Kable byly identyczne i dlatego nie bylem w stanie wychwycic roznic a bumpalump chcial udowodnic ze na slyszenie kabli ma wplyw autosugestia i spodziewal sie kwiecistych porownan i roznic. Przynajmniej udalo sie wybic z reki argument ze slyszacy opieraja sie na autosugestii. Do konca sluchalem w przekonaniu ze kable sa rozne tj srebrne i miedziane i ze roznice byc musza.

No dobra jak nikt nie chce testowac to zdradze Wam wynik testu. To byla prowokacja. Kable byly identyczne i dlatego nie bylem w stanie wychwycic roznic a bumpalump chcial udowodnic ze na slyszenie kabli ma wplyw autosugestia i spodziewal sie kwiecistych porownan i roznic. Przynajmniej udalo sie wybic z reki argument ze slyszacy opieraja sie na autosugestii. Do konca sluchalem w przekonaniu ze kable sa rozne tj srebrne i miedziane i ze roznice byc musza.

Rozebrales je?

różnicę słyszę i choć byście podali linki do naukowych twierdzen ze ziemia jest plaska to ja zostaje przy swoim

Zabobon trzyma się mocno. Precz z fizyką - ja słyszę!

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Czy w teorii kable nie mają wpływu na przesyłany sygnał?

Już kiedyś na ten temat rozmawialiśmy. Wpływ na brzmienie jest niesłyszalny, Zmiany wprowadzane przez kabel sa poniżej progu percepcji. Są wyjątki - kabelki łączące wkładke gramofonową z przedwzmacniaczem, głowicę magnetofonu z przedwzmacniaczem. W każdym przypadku da sie tegowpływu uniknąć przez odpowiedni dobór impedancji wejścia i wyjścia, ekranowanie, unikanie pętli masy. Są to elementarne podstawy. Korygowanie sygnału przez kabel to zły pomysł.

Już kiedyś na ten temat rozmawialiśmy. Wpływ na brzmienie jest niesłyszalny, Zmiany wprowadzane przez kabel sa poniżej progu percepcji. Są wyjątki - kabelki łączące wkładke gramofonową z przedwzmacniaczem, głowicę magnetofonu z przedwzmacniaczem. W każdym przypadku da sie tegowpływu uniknąć przez odpowiedni dobór impedancji wejścia i wyjścia, ekranowanie, unikanie pętli masy. Są to elementarne podstawy. Korygowanie sygnału przez kabel to zły pomysł.

Tak i nadal nie doczekałem się konkretnej odpowiedzi. Może teraz będzie okazja.

Zostawmy na razie czy coś jest słyszalne czy nie i czy jest na granicy percepcji.

Więc jeszcze raz: Czy w teorii kable będą miały wpływ na przesyłany sygnał?

Wpływ moga miec, mozna to bez trudu policzyć. Nie pamiętam w tej chwili dokładnie, ale przy długosci 1m będzie to ułamek dB. Usłyszysz coś takiego? :)

Bum, ja dobieram tłumik na wysokie tony w moich kolumnach do setnych części Ohma, więc ułamki decybeli nie są dla mnie straszne :)

Jeśli zatem w teorii, kable mają wpływ na przesyłany sygnał, to dlaczego lub na jakiej podstawie, człowiek nie miałby tego usłyszeć?

Odpowiedź typu: bo nie jest to słyszalne dla ucha ludzkiego, mnie nie interesuje. Interesuje mnie natomiast, dlaczego nie jest to słyszalne dla ucha ludzkiego lub dlaczego nie może być.

Więc jeszcze raz: Czy w teorii kable będą miały wpływ na przesyłany sygnał?

Ale po co w ogóle pytasz, skoro kable sieciowe wpływu na sygnał audio nie mają? Czy w takim układzie to jest argument za tym, że ludzie mają omamy?

Wpływ moga miec, mozna to bez trudu policzyć. Nie pamiętam w tej chwili dokładnie, ale przy długosci 1m będzie to ułamek dB. Usłyszysz coś takiego? :)

Wiec powiec mi , najlepiej zostać przy zwykłej komputerowej sieciówce tak ?

A co z kablami głośnikowymi ? Jakie kupić żeby były dobre . Zwykle pierwszej lepszej firmy najtańsze ? Tak samo z ic ?

Ale pytam konkretnie , nie jest to prowokacja !

:)

Kable muszą być przede wszystkim dobrze wykonane mechanicznie i dopasowane do gniazd w sprzęcie i nie powinny być zbyt sztywne. I to są jedyne wymaganie. Za cienkie kable głośnikowe mogą obniżyć współczynnik tłumienia, ale zależy to od budowy zwrotnicy a właściwie od rezystancji włączonej w szereg z głośnikiem niskotonowym.

Sieciówka zupełnie nie wpływa na brzmienie.

Ktoś już na forum liczył:)

"Z ciekawości spróbuję policzyć jak rezystancja i pojemność kabla wpływa na parametry toru, gdy kabel ten łączy źródło sygnału o rezystancji wyjściowej 200 Ω (często spotykanej) ze wzmacniaczem o rezystancji wejściowej 47 kΩ (typowej dla wzmacniaczy). Do obliczeń wezmę parametry taniego współosiowego kabla ekranowanego typu YWL50, z którego wykonałem wszystkie przewody sygnałowe w swoim domowym sprzęcie audio. Kabel posiada rezystancję 152 mΩ/m (żyła środkowa), którą zaokrąglę do 0,2 Ω i pojemność skuteczną 97,8 pF/m, w zaokrągleniu 100 pF/m. Podłączenie kabla o długości 1 metra spowoduje tłumienie sygnału audio w zakresie niskich częstotliwości o poziomie 0,000037 dB."

Odpowiedź, że sa to zmiany poniżej progu percepcji jest chyba wystarczająca.

A tłumiki dobierasz na słuch?

To nie jest wystarczająca odpowiedź, ponieważ nikt do tej pory nie określił granicy percepcji, która jest zresztą cały czas poddawana badaniom.

Jeśli więc zahaczamy o tematy neurobiologii, to nie wydaje ci się, że wyszliśmy już z tematu elektroniki i sprawa kabli powinna być zamknięta?

Tak, tłumik dobieram na słuch.

I robisz to z dokładnościa do setnych cześci ohma.....

A do ilu kHz słyszysz?

Tak, ponieważ tłumik zrównoważony jest integralną częścią filtra i jakakolwiek zmiana napięcia na tłumiku jest słyszalna i sprowadza się i tak do obliczeń z prostego dostępnego L-pada.

Słyszę chyba do 16kHz

A co z resztą zakresu? Dobieranie na słuch jest dobre jak sie robi kolumny dla siebie, choć zwykle prowadzi to błednych ustawień. Potem przyzwyczajamy sie do brzmienia i nieszczęście gotowe. Strojenie kolumn bez pomiarów zwłaszcza jeśli przeznaczone sa na sprzedaż to juz, łagodnie mówiac brak odpowiedzialności.

A co z resztą zakresu? Dobieranie na słuch jest dobre jak sie robi kolumny dla siebie, choć zwykle prowadzi to błednych ustawień. Potem przyzwyczajamy sie do brzmienia i nieszczęście gotowe. Strojenie kolumn bez pomiarów zwłaszcza jeśli przeznaczone sa na sprzedaż to juz, łagodnie mówiac brak odpowiedzialności.

Jakiego zakresu?? Na słuch dobiera się tylko tłumik na wysokie tony, reszta to czyste filtry. Nie ma innej metody niż na słuch, ponieważ charakterystyka głośnika nie jest stałym jego parametrem i zależy od warunków w jakich został wykonany pomiar.

A jakiego sygnału używasz przy strojeniu tłumika?

Nie ma innej metody niż na słuch, ponieważ charakterystyka głośnika nie jest stałym jego parametrem i zależy od warunków w jakich został wykonany pomiar.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś. Zakładajac, że rzeczywiście masz słuch nietoperza, to czym różni sie on od sprzetu pomiarowego, że pozwala na uniezależnienie sie od warunków pomiaru?

Żadnego nie używam. Samego tłumika się nie stroi, tylko wylicza z L-pada. Nie ma czegoś takiego jak sygnał do strojenia góry z resztą pasma. Każda firma robi to na słuch. Za pomocą przyrządów pomiarowych można tylko wyrównać napięcia między głośnikami a to nie jest to samo, co dostroić poziom wysokich tonów do tego co przenosi głośnik niskośredniotonowy.

Bumpalump napisal mi na privie ze to byla prowokacja wiec chyba zbedne sa dociekania o rozbieraniu kabli itp. Dla mnie wazne jest to ze nie uleglem autosugestii jak wielu tutaj forsuje taki poglad ze kable graja tak jak sie o nich poczyta

Żadnego nie używam. Samego tłumika się nie stroi, tylko wylicza z L-pada. Nie ma czegoś takiego jak sygnał do strojenia góry z resztą pasma. Każda firma robi to na słuch. Za pomocą przyrządów pomiarowych można tylko wyrównać napięcia między głośnikami a to nie jest to samo, co dostroić poziom wysokich tonów do tego co przenosi głośnik niskośredniotonowy.

Wiesz wybacz, ale nie kupiłbym od Ciebie kolumn, po tym co napisałeś. Przecież kolumny, żeby dobrze funkcjonowały musza być pomierzone. I w przypadku konstrukcji dwudroznych robi sie to dla obu polaryzacji głosnika wysokotonowego względem niskotonowego po to właśnie by sprawdzić co sie dzieje w okolicach częstotliwości podziału i czy poziomy SPL są takie same dla obu przetworników. Same wyliczenia, oparte na danych katalogowych to za mało. Niektórzy stroją zwrotnice metodą ręczną, ale z użyciem analizatora widma. Przy pewnej wprawie jest to metoda szybsza od tradycyjnej. Metody "na słuch" to czysta amatorszczyzna i to w bardzo złym wydaniu. Tłumik wpływa przecież na wartości pozostałych elementów zwrotnicy i jego zmiana powinna powodować odpowiednie korekty.

Konstrukcja zwrotnicy to nie jest taka prosta sprawa, jakby mogło sie wydawac po stosunkowo niewielkiej ilości elementów, jakie się na nią składają.

Przecież są pomierzone, kto mówił, że nie są?

Zmierzone głośniki wgrywam do programu i tam zmieniam sobie polaryzacje, która zresztą jest do przewidzenia i z punktu widzenia tworzenia filtrów mało istotna. Napisałem też, że za pomocą przyrządów wyrównuje napięcia między głośnikami.

Nie mówiłem też nic o danych katalogowych, bo w ogóle mnie o to nie pytałeś. Analizator widma nie służy do dostrajania góry do reszty pasma, tylko raczej do przebiegów fazowych, których to na słuch, już się nie stroi.

Przecież pisałem wyżej, ze tłumik jest integralną częścią filtra.

Bum, czy ty mnie w ogóle zrozumiałeś?

Napisalem kilkukrotnie ze nie slysze roznicy i ze albo to wkret albo w moim systemie jej po prostu nie ma. Roznice pomiedzy srebrnymi a miedzianymi powinny byc znaczace i latwe do wychwycenia

Staram się. Ale to co piszesz to groch z kapustą.

Najpierw piszesz:

tłumik dobieram na słuch.

Potem na pytanie jakiego sygnału używasz, odpowiadasz

Żadnego nie używam. Samego tłumika się nie stroi, tylko wylicza z L-pada.

Skoro nie używasz, żadnego sygnału, a tłumik wyliczasz to gdzie tu miejsce na ustawianie na słuch?

Potem piszesz:

Nie ma czegoś takiego jak sygnał do strojenia góry z resztą pasma. Każda firma robi to na słuch.

A zaraz potem w tym samym wpisie:

Za pomocą przyrządów pomiarowych można tylko wyrównać napięcia między głośnikami a to nie jest to samo, co dostroić poziom wysokich tonów do tego co przenosi głośnik niskośredniotonowy.

To stroimy w końcu cz nie stroimy? :))

I co to znaczy wyrównać napięcia pomiedzy głosnikami?

Dalej piszesz;

Przecież są pomierzone, kto mówił, że nie są?

Zmierzone głośniki wgrywam do programu i tam zmieniam sobie polaryzacje, która zresztą jest do przewidzenia i z punktu widzenia tworzenia filtrów mało istotna. Napisałem też, że za pomocą przyrządów wyrównuje napięcia między głośnikami.

To w końcu przyrządy, czy słuch?

Mogę się domyślać o co Ci chodzi, ale ktoś niezorientowany po lekturze Twoich wpisów dostanie pomieszania z poplątaniem. Wszsytko to wskazuje, że chyba nie do końca rozumiesz o co w tym wszystkim chodzi. A pytasz mnie:

Ciężko zrozumiec kogoś kto sam sobie przeczy :)

Napisalem kilkukrotnie ze nie slysze roznicy i ze albo to wkret albo w moim systemie jej po prostu nie ma. Roznice pomiedzy srebrnymi a miedzianymi powinny byc znaczace i latwe do wychwycenia

Napisałes wiele rzeczy, tak jak to, że dostałes wiadomość, że to był wkręt. Teraz twierdzisz, że "albo" to był wkręt.

Tak…wiele rzeczy napisałeś, większość z tego to jeden wielki bełkot.

Nadal czekam na informację od kogo dostałeś potwierdzenie słuchu absolutnego, bo o całej reszcie już wiadomo, że jest wytworem Twojej fantazji.

Skompromitowałeś się wielokrotnie, Twoje wypowiedzi są nic nie warte.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.