Skocz do zawartości
IGNORED

Czy na pewno wiemy jak powinien grać nasz system audio?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Ja, już dawno zrozumiałem, że nigdy nie wyjdzie, to co weszło ;)) chodzi o falę dźwiękową i jej odwzorowanie.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Piotra Anderszewskiego Schumann Piano Works, kurna na tej pycie akurat fajnie gra :

Tak, niezła płyta, jak praktycznie wszystko co On nagrał, a tym bardziej zagrał, przynajmniej na fortepianie;-)

:D

Chyba to jest fortepian, nie wiem mój sprzęt nie daje radę live ale miło posłuchać samej lekko prowadzonej ręką artysty muzyki.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gadajcie se gadajcie.

Tydzień ganiałem szczupaki, teraz jestem muzy wygłodniały.

Właśnie przyszła taśma z Kanady, kopia matki z muzyką Kenny G.

Odlatuję ...

I o czym tu dyskutować ???

Oni po prostu siedzą w moim pokoju i grają tylko dla mnie. A sam Kenny na mojej kanapie, tej która tak się podoba staremu. A Wy strzępicie jęzory ;).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Cyfra sucks, matka rules.

Teraz słucham Bee Gees - The Greatest, wcześniej Duke'a Ellingtona.

Dalej dziady siedzą na kanapie.

A wcale nie słucham z mojego topowego szpulaka tylko z desekenda. Co by na kręcæce szpulki popaczyć. Orgazm dla oka i ucha.

Pozdro.

Dalej dziady siedzą na kanapie.

Ja tam wolę słuchając na kanapie siedzieć sam, no chyba że z Niewiastą, ale wtedy o słuchanie raczej trudno.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Ja tam wolę słuchając na kanapie siedzieć sam, no chyba że z Niewiastą, ale wtedy o słuchanie raczej trudno.

U mnie na kanapie wolno siedzieć tylko orkiestrze i muzykom. Ew. kotom.

Jakby panie chciały w spódniczkach z nogami nie kolano na kolanie ... to też.

Ja siedzę na fotelu na przeciwko.

Pozdro

24bit studio master też sucks?

:)

Takich nie mam. Bo na HDTracks takich nie sprzedają.

No dobra, mam ze dwa.

Też sucks ;).

Tylko matka.

Winyl też sucks.

Pozdro

Takich nie mam. Bo na HDTracks takich nie sprzedają.

No dobra, mam ze dwa.

Też sucks ;).

Tylko matka.

Winyl też sucks.

Pozdro

No to ładnie.

:)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

U mnie na kanapie wolno siedzieć tylko orkiestrze i muzykom.

Siadając na kanapie/fotelu System powinien pozwolić nam zanurzyć się w muzyce.Dać przyczynek, by słuchając móc wstać i przejść przez Ścianę, zezwolić na przechadzkę wśród muzyków. Mieć możliwość np. dotknięcia talerzy, szarpnięcia za strunę kontrabasu lub pójścia dalej, by obejrzeć stiuki na kolumnach w kościele, jak nam się naraz znudzi, etc...

A tu jakichś Starych Pierdzieli na kanapie Pan masz.

Szczerze współczuję.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

A który to topowy?

czytam w Twoim "o mnie" - masz tych klocków trochę

Otari MTR-10.

A chciałbym kiedyś mieć np. Studera C37. A80 też może być.

Z tańszych maszyn polecam Telefunkena M15.

Pozdro

Po przeczytaniu tego wątku naszły mnie takie refleksje: słabo z Wami drodzy hajendowcy na tym forum. Osoby z pretensjami do tego miana zakładają taki wątek (gdybyż to jeszcze była prowokacja, ale nie jest, jak widać z rozwiniętej dyskusji), inni "znamienici" się udzielają a najzabawniejsze są w szczególności marzenia o dźwięku "live" w domowych warunkach.

Jeden, jedyny trzeźwy na rozumie człowiek się wypowiedział jak na razie; kolega "lian" (przepraszam jeśli przekręciłem nick) i poddał właściwy trop, niestety niewielu w ogóle to zauważyło - DYNAMIKA NAGRANIA.

Zachowanie naturalnych proporcji pomiędzy cichymi i głośnymi instrumentami (w tym wokal).

Chcecie brzmienia LIVE w domu?

Wystarczy spełnić tylko 3 warunki!

1.pomieszczenie ok. 100 m2

2.sprzęt ESTRADOWY (żaden "hajend do tego nie jest potrzebny)

3.niekompresowane dynamicznie (i nie myślę tu wcale o skrajnym przypadku "loudness war") nagrania, niezależnie od nośnika.

O takie najłatwiej w muzyce klasycznej, są takie nagrania, wiecie przecież o co mi chodzi - kiedy "ciche momenty" (w normalnym domu i typowym audio) trzeba podgłośnić aby coś usłyszeć a głośne wejścia musimy w panice ściszać bo chcą nam zrobić krzywdę na słuchu.

Przy spełnieniu powyższych 3 warunków w jednym miejscu i czasie - odkręcamy gałę ile tylko się da i mamy w domu brzmienie "live" pełną gębą.

Gość

(Konto usunięte)

Po przeczytaniu tego wątku naszły mnie takie refleksje: słabo z Wami drodzy hajendowcy na tym forum. Osoby z pretensjami do tego miana zakładają taki wątek (gdybyż to jeszcze była prowokacja, ale nie jest, jak widać z rozwiniętej dyskusji), inni "znamienici" się udzielają a najzabawniejsze są w szczególności marzenia o dźwięku "live" w domowych warunkach.

Jeden, jedyny trzeźwy na rozumie człowiek się wypowiedział jak na razie; kolega "lian" (przepraszam jeśli przekręciłem nick) i poddał właściwy trop, niestety niewielu w ogóle to zauważyło - DYNAMIKA NAGRANIA.

Zachowanie naturalnych proporcji pomiędzy cichymi i głośnymi instrumentami (w tym wokal).

Chcecie brzmienia LIVE w domu?

Wystarczy spełnić tylko 3 warunki!

1.pomieszczenie ok. 100 m2

2.sprzęt ESTRADOWY (żaden "hajend do tego nie jest potrzebny)

3.niekompresowane dynamicznie (i nie myślę tu wcale o skrajnym przypadku "loudness war") nagrania, niezależnie od nośnika.

O takie najłatwiej w muzyce klasycznej, są takie nagrania, wiecie przecież o co mi chodzi - kiedy "ciche momenty" (w normalnym domu i typowym audio) trzeba podgłośnić aby coś usłyszeć a głośne wejścia musimy w panice ściszać bo chcą nam zrobić krzywdę na słuchu.

Przy spełnieniu powyższych 3 warunków w jednym miejscu i czasie - odkręcamy gałę ile tylko się da i mamy w domu brzmienie "live" pełną gębą.

...ciiiiiii...Ci "znamienici" chcą LIVE osiągnąć po cichu...ma być dynamika, itd. przy cichym słuchaniu... ;-))) w hifi też...

A na scenie, to lepsze jakościowo paczki i elektronika od tych domowych?

Trzeba tylko zmienić priorytety i można w 4 ścianach cieszyć się nie gorszym dźwiękiem.

Za priorytet można np. uznać większą średnicę membrany.

No to mój wpis o sprzęcie estradowym i dynamice (średnica membrany) został pominięty. Może dlatego, że to było na 1. stronie wątku (post #23). Problem polega na tym, że jak większość usłyszy w końcu dźwięk LIVE, to się zastanawia: "Czy ja będę mógł żyć z takim ofensywnym i bezpośrednim graniem?" Słyszy w końcu poszukiwany ideał i popada w wątpliwość - było parę firm tak podsumowanych po Audio Show (ostatnio te małe podłogówki stojące na środku wielkiego pomieszczenia, czyli Boenicke). Ludziom nie dogodzisz, bo każdy szuka czegoś innego. To w sumie dobrze, tylko szkoda, że tak mało ten swój cud znajduje.

Tak to sobie mogą pokonfabulować ci, co nigdzy dobrzego dźwieku nie słyszeli, a jakość mylą z poziomem głosności.

Do słuchawek marsz i czadu ! :)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Witam ,

Jestem tutaj nowy , ale dlaczego moje pytanie o Vinyl do PMcompa został usunięte przez moderację ....?

Jestem fanem vinylu i nie rozumiem w czym magnetofon przewyższa dobry gramofon..?

Witam ,

Jestem tutaj nowy , ale dlaczego moje pytanie o Vinyl do PMcompa został usunięte przez moderację ....?

Jestem fanem vinylu i nie rozumiem w czym magnetofon przewyższa dobry gramofon..?

Ano tym, że tu nie ma pytania co było pierwsze, jajko czy kura.

Winyl powstawał z taśmy. To na taśmie rejestrowano muzykę i z niej tworzono matryce do tłoczenia winyli.

Pozdro

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nie trzeszczy? Nie pyka? Można wysłuchać w całości długą suitę czy operę bez przekładania stron płyty?

15 minut tyle gra studyjny magnetofon ....na jednej szpuli ...

Z tym pykaniem to faktycznie jest tak jak ze starymi obrazami też są popękane.

Lepiej sztukę oglądać w kompie ?

Ano tym, że tu nie ma pytania co było pierwsze, jajko czy kura.

Winyl powstawał z taśmy. To na taśmie rejestrowano muzykę i z niej tworzono matryce do tłoczenia winyli.

Pozdro

Tutaj masz rację , tylko dobry gramiak jest lepszy od słabej taśmy ..tak jak często córka jest ładniejsza od jej matki...

Pykania i trzaski są dodatkowymi dźwiękami w sygnale, których w naturze nie ma i być nie powinno. Można się do tego przyzwyczaić i udawać, że jest ok, ale po co okłamywać samego siebie?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Pykania i trzaski są dodatkowymi dźwiękami w sygnale, których w naturze nie ma i być nie powinno. Można się do tego przyzwyczaić i udawać, że jest ok, ale po co okłamywać samego siebie?

Ale jittera nie ma :)

A są tu tacy co go podobno słyszą ;)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Dobry analog zawiera minimalne ilości takich śmieci .

Wymaga to odpowiednich nakładów pracy i cierpliwości .

Niemniej po wyeliminowaniu tych wad każda cyfra nawet ta najdroższa wypada blado...i to strasznie .

Dlaczego wybitni krytycy audio słuchają głownie analogu?

Nawet w wątku Azusa widzę głównie gramofony jako źródła .

Ale jittera nie ma :)

A są tu tacy co go podobno słyszą ;)

Mylisz się. Jitter jest zapisany w cyfrowych "matkach" z których robi się 98% wszystkich vinyli od co najmniej 25 lat... :-)

...ciiiiiii...Ci "znamienici" chcą LIVE osiągnąć po cichu...ma być dynamika, itd. przy cichym słuchaniu... ;-))) w hifi też...

chodzi Ci o to ze wzmak ma grac tzw. pełnym pasmem a bas furkotac nogawkami juz na 0900 :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.