Skocz do zawartości
IGNORED

Czy na pewno wiemy jak powinien grać nasz system audio?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

podejrzewam, że po 40 latach słuchania muzyki dojdziesz do podobnych wniosków, pozdrawiam

Podejrzewanie jest na forum dozwolone, więc podejrzewaj, podejrzewaj.

A co z tymi dobrymi realizacjami - znasz jakieś? Po czterdziestu latach słuchania powinieneś chociaż kilka wzorów posiadać? Tak, czy nie?

Parker's Mood

Podejrzewanie jest na forum dozwolone, więc podejrzewaj, podejrzewaj.

A co z tymi dobrymi realizacjami - znasz jakieś? Po czterdziestu latach słuchania powinieneś chociaż kilka wzorów posiadać? Tak, czy nie?

przypominasz mi trochę MarkNa, nie lubisz słuchać innych poglądów, powtarzam, nie ma takich realizacji bo w studiach nagrań króluje stereo dla ubogich, które nijak nie przystaje do naszych systemów domowych

oraz odpływ normalnych userów

A są tu jacyś normalni?

przypominasz mi trochę MarkNa, nie lubisz słuchać innych poglądów, powtarzam, nie ma takich realizacji bo w studiach nagrań króluje stereo dla ubogich, które nijak nie przystaje do naszych systemów domowych

Bywały i są. Tylko nie trzeba ich szukać w standardach "rżniętki dla ubogich"

Wystarczy tez poczytać forum i poszukać rekomendowanych tu realizacji. No, i jeszcze móc to usłyszeć....

przypominasz mi trochę MarkNa

No i masz prawidłowe skojarzenia.

Lubię słuchać poglądów innych, ale mądrych innych i obcykanych w temacie.

Parker's Mood

dobrze myślałeś, tak się robi w studio stereofonię amplitudową, crossfaderem międzykanałowym lokuje się dany instrument w przestrzeni dźwiekowej, tylko, że efekt jest ubogi, stereofonia amplitudowa nie wystarczy do kreowania autentycznego dźwieku, bo brakuje efektów fazowych amen

Nie amen, nie amen!

Pięć mikrofonów wielko membranowych z górnej pułki ustawionych na stelażu z wysięgnikiem w systemie decca tree i mamy genialną przestrzeń i nie spieprzony dźwiek kolejnymi urządzeniami miksującymi!!!

Wystarczy posłuchać starszych nagrań płytowych Deccy z lat 60-80 i kapcie spadają. Do dobrego dżwieku nie trzeba zarąbistych urządzeń miksujących trzeba tylko dać porządne mikrofony.

rofonu

W obecnych czasach gdy piosenkarze nie umieją śpiewać i muszą z braku nie opanowania nośności emisji całować sitko mikrofonu decca tree jest faktycznie utrapieniem :)

Posiadając skądinąd bardzo dobre Thiele 3.7 na metalowych przetwornikach a jednocześnie krytykując stosowane przez Harpię analogiczne rozwiązania (metal) coś się w tym rozumowaniu kupy nie trzyma...

Zawsze się zastanawiałem jak z Thieli z membraną bierną taki robiony tą membraną dodatkowy bas może mieć coś wspólnego z High endem?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No nie ma. Słuchałem ich kilka razy i basu nie ma. Też mnie to dziwiło. Trudno mowić o jego jakosci bo go...nie ma... :-)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

oj Panowie czepiacie się Starego Audiofila oj czepiacie.....

Kto się lubi ten się czubi;)

Kijek zawsze ma dwa końce;)

Jak Kuba Bogu tak....

Nie czyń drugiemu co Tobie niemiłe :)

itp...itd...

No i masz prawidłowe skojarzenia.

Lubię słuchać poglądów innych, ale mądrych innych i obcykanych w temacie.

Mareczku, myślę, że naukowcy typu prof Czyżewski prof Kulka mogą cos więcej powiedzieć o dźwieku niż tacy naćpani producenci jak Anderson lub Eicher?

myślę

Mógłbyś, swoje przemyślenia zamieszczać gdzieś indziej,bo szczerze mówiąc przynudzałeś w analogowej zakładce,

a teraz niestety przeniosłeś się tutaj,i smęcisz dalej.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Nie amen, nie amen!

Pięć mikrofonów wielko membranowych z górnej pułki ustawionych na stelażu z wysięgnikiem w systemie decca tree i mamy genialną przestrzeń i nie spieprzony dźwiek kolejnymi urządzeniami miksującymi!!!

Wystarczy posłuchać starszych nagrań płytowych Deccy z lat 60-80 i kapcie spadają. Do dobrego dżwieku nie trzeba zarąbistych urządzeń miksujących trzeba tylko dać porządne mikrofony.

rofonu

W obecnych czasach gdy piosenkarze nie umieją śpiewać i muszą z braku nie opanowania nośności emisji całować sitko mikrofonu decca tree jest faktycznie utrapieniem :)

Zawsze się zastanawiałem jak z Thieli z membraną bierną taki robiony tą membraną dodatkowy bas może mieć coś wspólnego z High endem?

Rafałku, już Ci kiedyś mówiłem do czego nadają się wielkomembranowe mikrofony, świetne naszyjniki, mikrofon wielkomembranowy ma ciężką membranę, wąskie pasmo przenoszenia i kiepską odpowiedź impulsowa i nie nadaje się do stereofonii, tylko małomembranowy szerokopasmowy mikrofon może poradzić sobie z kazdym transjentem i tym ze skrzypiec i z rockowej perkusji

Mógłbyś, swoje przemyślenia zamieszczać gdzieś indziej,bo szczerze mówiąc przynudzałeś w analogowej zakładce,

a teraz niestety przeniosłeś się tutaj,i smęcisz dalej.

Stefek bardzo Cie przepraszam może zgłoś to Sly'owi zeby mnie zbanował?

zeby mnie zbanował?

Męczący jesteś,to może i do tego dojdzie.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Rafałku, już Ci kiedyś mówiłem do czego nadają się wielkomembranowe mikrofony, świetne naszyjniki, mikrofon wielkomembranowy ma ciężką membranę, wąskie pasmo przenoszenia i kiepską odpowiedź impulsowa i nie nadaje się do stereofonii,

Purpelku membrana o grubości 1 mikrona nie ma dużej masy ale taki mikrofon kosztuje ok 20kzł sztuka. Ale widzę że nie masz doświadczenia praktycznego z mikrofonami bo i skąd? jest ich w kraju bardzo mało. Tyrknij do Marcina Borsa może ci pożyczy lub zaprosi? to posłuchasz co i jak w tym High Endzie mikrofonowym chodzi.

Ciągle o tych mikrofonach. Już rzygać się od tego chce.

Ciągle o tym dobrym dźwięku którego nie ma; już się rzygać chce ;)

Nikt nie kwestionuje doświadczenia i wiedzy, lecz sposób jej wyrażania i wybitnie lekceważący stosunek do innych userów... Przy czym jakby te wszystkie posty tak wycisnąć jak cytrynę to okazałoby się, że tej wiedzy to tam niespecjalnie dużo jest.

Poza tym w audio nie ma uniwersalnej recepty na dobry dźwięk, a już tym bardziej na ten jeden, absolutnie najlepszy. Poza tym trzeba zachować jakąś konsekwencję w ocenach. Posiadając skądinąd bardzo dobre Thiele 3.7 na metalowych przetwornikach a jednocześnie krytykując stosowane przez Harpię analogiczne rozwiązania (metal) coś się w tym rozumowaniu kupy nie trzyma...

Tomkly,

W zakładce Hi End pojawiła się ostatnio masa ludzi która nie ma pojęcia o hi endzie z racji ubogich środków jakimi dysponują. Powinniście doceniać ludzi którzy mają doświadczenie realne w tej materii. Forma przekazu SA rzeczywiście jest bardzo protekcjonalna i swoją dużą wiedzę "cedzi" z umiarkowaniem ale jest to wiedza cenna, bo nie jest to wiedza z netu, audio szołów, skorumpowanej prasy branżowej tylko realnego obcowania w swoim własnym pomieszczeniu, poza tym facet dla udowodnienia racji gotowy jest na konfrontację u siebie jak już coś go zainteresuje, ale chętni zaraz wymiękkają. Do formy przekazu SA należy podejść na luzie, przestańcie się tak wszyscy nadymać. Szkoła krakowska dźwięku a warszawska szkoła? Może i są takie, ale najważniejsze jest to, byście dzielili się doświadczeniem bo po to jest właśnie to forum. Forumowiczów z kasą których stać na prawdziwy hi end jest już i tak niewielu a wy dodatkowo filtrujecie i pozostaną same plewy potakujące wszystkim w około.

Mareczku, myślę, że naukowcy typu prof Czyżewski prof Kulka mogą cos więcej powiedzieć o dźwieku niż tacy naćpani producenci jak Anderson lub Eicher?

Jedni są dobry w teorii a inni lepiej robią praktykę i co im zrobisz?

W zakładce Hi End pojawiła się ostatnio masa ludzi która nie ma pojęcia o hi endzie

Tak szczególnie po 2006 roku.

Takie kolejne generalizowanie kolego Chochla

Do formy przekazu SA należy podejść na luzie, przestańcie się tak wszyscy nadymać.

Do dźwięku prezentowanego tamże również. Ja podchodzę z baaaardzo dużym luzem.

Gdyby dźwięk był chociaż w połowie tak dobry jak ego właściciela ...

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Ciągle o tych mikrofonach. Już rzygać się od tego chce.

Sly nie gniewaj się ale to nie mixer ale mikrofon jest sercem studia nagrań, a to właśnie nagranie studyjne determinuje jakość odsłuchu w naszych systemach

Tomkly,

W zakładce Hi End pojawiła się ostatnio masa ludzi która nie ma pojęcia o hi endzie z racji ubogich środków jakimi dysponują. Powinniście doceniać ludzi którzy mają doświadczenie realne w tej materii. Forma przekazu SA rzeczywiście jest bardzo protekcjonalna i swoją dużą wiedzę "cedzi" z umiarkowaniem ale jest to wiedza cenna, bo nie jest to wiedza z netu, audio szołów, skorumpowanej prasy branżowej tylko realnego obcowania w swoim własnym pomieszczeniu, poza tym facet dla udowodnienia racji gotowy jest na konfrontację u siebie jak już coś go zainteresuje, ale chętni zaraz wymiękkają. Do formy przekazu SA należy podejść na luzie, przestańcie się tak wszyscy nadymać. Szkoła krakowska dźwięku a warszawska szkoła? Może i są takie, ale najważniejsze jest to, byście dzielili się doświadczeniem bo po to jest właśnie to forum. Forumowiczów z kasą których stać na prawdziwy hi end jest już i tak niewielu a wy dodatkowo filtrujecie i pozostaną same plewy potakujące wszystkim w około.

W audio wszyscy by chcieli wiedzę agresywnie brać warząchwiami i chochlami))..............a tu trza umiaru i stopniować napięcie.

Sly nie gniewaj się ale to nie mixer ale mikrofon jest sercem studia nagrań, a to właśnie nagranie studyjne determinuje jakość odsłuchu w naszych systemach

Pisałeś to już 1000x. To przestań truć dupę, załóż studio nagrań i pokaż innym jak należy to robić.

Purpelku membrana o grubości 1 mikrona nie ma dużej masy ale taki mikrofon kosztuje ok 20kzł sztuka. Ale widzę że nie masz doświadczenia praktycznego z mikrofonami bo i skąd? jest ich w kraju bardzo mało. Tyrknij do Marcina Borsa może ci pożyczy lub zaprosi? to posłuchasz co i jak w tym High Endzie mikrofonowym chodzi.

Rafalku, właśnie dla fali akustycznej a dokładniej dla jej zbocza narastającego ma o wiele wiekszą masę niż 0,5 calowa a nawet 0,25 calowa i to słychać bo stereofonia komercyjna zawiera się w obszarze między kolumnami a powinna być dookólna, wszystko zależy od tego czy w sygnale są zawarte efekty fazowe rzędu 10 mikrosekund

No nie ma. Słuchałem ich kilka razy i basu nie ma. Też mnie to dziwiło. Trudno mowić o jego jakosci bo go...nie ma... :-)

Jeśli piszecie o Thiel CS 3.7 to nie wypowiem się bo nie słuchałem nigdy u siebie. Słuchałem tylko u SA i kilkukrotnie u swojego sąsiada. U SA było napędzane lampą i o dźwieku się wypowiadałem, powtarzac nie zamierzam. Mój sąsiad ma cały zestaw oparty na klockach Mc Intosha. Jest nieźle.

Natomiast ich poprzednika czyli Thiel CS 3.6 miałem u siebie 5 lat.

Jeden z najlepszych basów jakie słyszałem ale ... trzeba go napędzić porządną elektrownią. Krell sie nadawał.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Rafalku, właśnie dla fali akustycznej a dokładniej dla jej zbocza narastającego ma o wiele wiekszą masę niż 0,5 calowa a nawet 0,25 calowa

Purpelku mniejsze mikrofony nie mają tak cienkiej membrany jak te topowe wielkoformatowe i dla tego dużo im nie pomoże jak masę membrany maja wiele razy większą. Poszukaj, Poczytaj! polecam dokształcanie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.