Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Włączona szeregowo w zasilanie obniży napięcie. Zwykła prostownicza o 0.7V a schottky 0.3-0.5V. Tylko to też zależy od poboru prądu, ale to i tak chyba lepiej niż 6V prosto z aku.

Nowe rpi jest na 5,3 o ile pamiętam. Więc 6v nie powinno zaszkodzić.

Ale i tak bym stawiał rączej na low noise zasilacz i aku 12V

Elektronika cyfrowa zasilana jest zazwyczaj z 5V +/- kilka procent, ale 6 ja bym nie ryzykował. Tym bardziej że w pełni naładowany akumulator ma ponad 6V.

Dzień dobry,

Dziękuję za ten wątek.

Proszę - wyjaśnijcie mi do czego służy generator zegarowy w karcie HiFiBerry DAC+ Pro RCA (brak go w karcie HiFiBerry DAC+). Chcę kupić jedną z tych kart i nie wiem czy warto dopłacić do tej w wersji PRO.

Będę wdzięczny za informację :)

Z pozdrowieniami,

Edytowane przez sdsi

Lepszy zegar ma. Więc generalnie jakościowo lepszy dźwięk powinien być. Pytanie czy na swoim sprzęcie to usłyszysz....

dedykowane zegary dla poszczególnych częstotliwości audio tkj 44,1 i 48 kHz poprawiają przestrzenność, lokalizację źródeł i ogólnie to co szumie się nazwyw efekt 3d. ( Aries za wersję Ariesa z zegarami Femto i LPS chce blisko 100% więcej kasy ) W przypadku jak opisałeś dopłata jest bardzo skromna i ja kupując nowy DAC + jak i ostatnio Digi + nie zastanwiałem się ani chwili i brałem wersję pro. Dodatkow ma ona mozliwość podpięcia zewnętrznego napięcia 5V i wtedy to jest dopiero fajne granie ;)

.

dedykowane zegary dla poszczególnych częstotliwości audio tkj 44,1 i 48 kHz poprawiają przestrzenność, lokalizację źródeł i ogólnie to co szumie się nazwyw efekt 3d. ( Aries za wersję Ariesa z zegarami Femto i LPS chce blisko 100% więcej kasy ) W przypadku jak opisałeś dopłata jest bardzo skromna i ja kupując nowy DAC + jak i ostatnio Digi + nie zastanwiałem się ani chwili i brałem wersję pro. Dodatkow ma ona mozliwość podpięcia zewnętrznego napięcia 5V i wtedy to jest dopiero fajne granie ;)

Powiedz - czy trzeba podpiąć oddzielnie zailanie do RPI i do daca czy wystarczy zasilić sam Dac (a rpi pobiera zasilanie z niego)?

Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

A powiedzcie mi proszę jeszcze - jakie macie doświadczenia i co myślicie o HiFiBerry Amp+?

Z pozdrowieniami,

• Moderatorzy

Witam,

Mam Raspberry Pi3 + hifiberry digi+. Po zainstalowaniu volumio łączy się przez ethernet, konfiguruje wifi wpisuje nazwe mojej sieci, hasło, zatwierdzam. Ale malina nie łączy się przez wifi, tak jakby nie dostawała adresu ip z rutera.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Po zainstalowaniu volumio łączy się przez ethernet, konfiguruje wifi wpisuje nazwe mojej sieci, hasło, zatwierdzam. Ale malina nie łączy się przez wifi, tak jakby nie dostawała adresu ip z rutera.

Piszesz, że łaczy się przez ethernet, znaczy masz po kablu?

Umiesz posługiwać się konsolą?

Co jest w logach routera przy próbie łączenia przez WiFi?

• Moderatorzy

tak po kablu się łączy. Moge sprawdzić logi wieczorem tylko podpowiedz mi jak, łącze się przez putty z malinką.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Jak łączysz się przez putty, to zmienia postać...

możesz połączenie sprawdzić konfigurując sieć z konsoli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na konsolę wyrzuci Ci błędy będzie wiadomo o co chodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

dzięki moze tymi komendami się uda :)

Zaskakuje mnie ten sprzęcik cały czas.

Od paru dni bawię sie zestawem rpi2 i digi+ pro i od dzisiaj z osobnym zasilaniem niskoszumnym dla digi.

wcześniejsza wersje porównywałem z zestawem daphile + 3 pudełka m2tech evo i rpi + digi niewiele ustępował, Ale to jak gra teraz ten zestaw to bardzo duży krok do przodu. Teraz chciałby go tylko skonfrontować z dostępnymi streamerami na rynku. Moze ma ktoś w 3city ochotę zobaczyć jak sie ma jego streamer do rpi?

.

Powiedz - czy trzeba podpiąć oddzielnie zailanie do RPI i do daca czy wystarczy zasilić sam Dac (a rpi pobiera zasilanie z niego)?

Ja również jestem ciekaw.

Ja również jestem ciekaw.

Ukryta Zawartość

Ze zdjęć @ScottKramer i opisu pod nimi wynika że można i działa czyli zasila malinę tutaj chyba rpi zero.

Możliwe są jeszcze inne mody zasilania w Hifiberry DAC+pro. Wystarczy spytać wójka Google. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sebaa1

No mam:

HiFiBerry team March 15, 2016 07:19

2. The external power supply shown at

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) is only powering the analog part of the circuit, not the Raspberry Pi and the Digital part.

Post pod postem, przepraszam.

Powyższa odpowiedź dotyczy jedynie przeróbki zawartej w linku, czyli usunięcia rezystora R14.

Z R14 na pozostawionym na miejscu wystarczy podłączenie zasilania do D+P.

HiFiBerry team Wednesday at 12:02

If you desolder R14, you need to power the Raspberry Pi with a separate power supply. If you want to power both from the DAC+, you need to add R14 again.

Best regards,

Daniel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yetisize

Witam - jestem użytkownikiem systemu Daphile, który na co dzień włącza się i użytkuje bez monitora, a bardzo mnie ciekawi czy malina z dac też będzie tak działała, czy do jej codziennego włączania zwykłej pracy potrzebny jest jakiś monitor, wyświetlacz? Sterowanie oczywiście z telefonu lub tableta. Jak to działa?

Monobloki DIY SET 300B/6SN7 kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS CD Fonica CDF 002R Lenco L-75 - ART DJ II

PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8 + Raspberry pi 2 lub konwerter JarkaC -> DAC NOS Muse 4xTDA1543,

Daphile a dystrybucje audio na maline to jeden czort ( tak w przyblizeniu). Sterujesz tak jka pisales , tablet, smartfon i zapominasz , ze ona istnieje. System stawiasz na karcie sd.

Witam - jestem użytkownikiem systemu Daphile, który na co dzień włącza się i użytkuje bez monitora, a bardzo mnie ciekawi czy malina z dac też będzie tak działała, czy do jej codziennego włączania zwykłej pracy potrzebny jest jakiś monitor, wyświetlacz? Sterowanie oczywiście z telefonu lub tableta. Jak to działa?

Malina może swobodnie działać bez monitora ale może też z wyświetlaczem dotykowym i czujnikiem dla pilota jak na zdjęciu mojej maliny. Nie zmienia to faktu że do sterowania wystarczy smartfon/tablet. Ja akurat steruję z komputera programem SqueezePlay. Czasami używam pilota uniwersalnego lub ekranu dotykowego (malinkę mam w zasięgu ręki na biurku). Mam też ustawione wyłączanie ekranu maliny po określonym czasie. Malina (nawet z ekranem) pobiera istotnie mniej prądu niż terminal z Daphile. Kiedyś zrobiłem nawet takie pomiary.

Ukryta Zawartość

post-17486-0-09916900-1478380625_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kwasior21: a jakość dźwięku też ta sama? Gdyby podłączyć tu i tu ten sam DAC czy jakość dźwięku byłaby ta sama?

Szczerze to nie porownywalem. Daphile dziala na i386 a dystrybucje na maline to arm (inna architektura).

Dla mnie malina gra wystrarczajaco dobrze, zakonczylem poszukiwania transportu do systemu sluchawkowego.

Gdzies w glebi duszy sadze , ze nie bedzei wielkich roznic jesli odpowiednio zasili sie maline ale to tylko moje zdanie ... system tez mam budzetowy wiec roznice bylyby niewielkie/zadne.

Plusem jest to , ze malina jest tak mala i mozna ja wszedzie schowac nawet razem z plytkami rozszerzajacymi.

Dla mnie jakość dźwięku jest porównywalna, na tym samym dacu po USB nie umiem dostrzec wyraźnych różnic.

• Moderatorzy

Witam,

Mam prośbę o pomoc w zainstalowaniu moode. Od tygodnia mam raspberry Pi3 oraz Hifiberry digi+. Zainstalowałam OSMC, wszystko działa ok. Chciałabym jeszcze wypróbować coś lepszego pod audio. Zainstalowałam moode na karcie, przez moode.local ustawiłam swoją sieć wifi, wybrałam hifiberry i dysk. Podpiełam malinke pod tv i wzmacniacz przez irdac arcama. Jak uruchamiam malinke to mam menu tekstowe, jak przejść do GUI ? Starx nie działa, próbowałam w Raspi-config zmienić "Start desktop on boot" ale coś mi się burzy o instalację innego programu i nie zapisuje tych ustawień.

Panowie czy ktoś może mnie poprowadzić przez te ustawienia :) ?

Gosia

• Moderatorzy

Spróbuj nowe volumio, fajnie działa.

coś muszę dogrywać czy samo wolumio ?

• Pokaż nowe odpowiedzi