Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Proste pytanie - czy audio z laptopa po usb do DAC będzie gorzej brzmiało niż hifiberry digi + pro po coaxialu do DAC? (dac to na razie smsl sanskrit 6th - planowałem m8).

Malinka zamówiona, więc pytanie spóźnione :)

Będziesz zadowolony :)

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Uporałem się wreszcie z I2S Digi+ Pro i PiCorePlayer . Dla potomnych , wystarczy zmienić w ustawieniach pCP wyjście na Generic/simple ESS9023 dac . Tak na szybko to gra to wyśmienicie :)

Uporałem się wreszcie z I2S Digi+ Pro i PiCorePlayer . Dla potomnych , wystarczy zmienić w ustawieniach pCP wyjście na Generic/simple ESS9023 dac . Tak na szybko to gra to wyśmienicie :)

Chwila, chwila ;)

Jakie "szybko" :).

Chcesz powiedzieć, że do LKSa w ten sposób podłączyłeś się po I2S ?

Jeśli tak to napisz coś więcej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak , na szybko bo żonka wróciła z bólem głowy i zakazała grania ;)

Jest dynamika , detale , no nawet basu jakby moje 18-stki generowały więcej :)

Ale równie dobrze może to być taka sugestywna zmyłka mózgownicy :)

Posłuchamy , zweryfikujemy ...

Przy cyfrówce to nie przejdzie.

Zasilanie z powerbanków czy innych baterii też nie daje tak czystego prądu. Mają wbudowane ładowarki, przetwornice impulsowe do podnoszenia napięcia. Jedyny plus tego to odseparowanie od sieci i śmieci w niej krążących - dlatego może słychać lepszy dźwięk. Kolejny krok w dążeniu poprawy to akumulator 6 lub 12 volt i stabilizator liniowy. Oczywiście o niskich szumach scalony albo dyskretny.

Jest dynamika , detale , no nawet basu jakby moje 18-stki generowały więcej :)

Ale równie dobrze może to być taka sugestywna zmyłka mózgownicy :)

Napewno z tym basem się zgodzę. U mnie też jest go więcej i jest w ogóle więcej wypełnienia.

Wklej proszę zdjęcia do których pinów przylutowałeś kabelek. Napisz czy grają pliki 16 bit (u mnie muszę wszystko resamplować do 24 bit). Co widać na wyswietlaczu LKSa gdy grają pliki DSD - PCM czy DSD ?

No i czekamy na więcej opisu z wrażeń odsłuchowych.

Oczywiście digi + pro dalej jest bez rezystora i zasilane osobno ?

Jest dynamika , detale , no nawet basu jakby moje 18-stki generowały więcej :)Ale równie dobrze może to być taka sugestywna zmyłka mózgownicy :)

W moode to też powinno działać. Tu chodzi o bclk.

W najnowszym moode 3.6 (płatnym)

pojawiła się nowa opcja, która załatwi sprawę:

a6f46a09ceb7a681e8aca7153ea51dfa.jpg

bb5e0d730c52c49f6b249b7c4897fd76.jpg

Edytowane przez Piotr_57210

Wszystko od 16-44 do 192 gra jak należy . Niestety nie mogę wymusić sygnału dsd na wyjściu i2s - nie wiem czy tu nie ma ograniczenia do 192 (na hdmi z tego co pamiętam jest) . Myślałem o DoP ale tu też poległem .

Wszystko od 16-44 do 192 gra jak należy . Niestety nie mogę wymusić sygnału dsd na wyjściu i2s - nie wiem czy tu nie ma ograniczenia do 192 (na hdmi z tego co pamiętam jest) . Myślałem o DoP ale tu też poległem .

DSD pewnie nie zagra bo digi + pro nie obsługuje tego formatu. To nie jest jednak żadna tragedia gdyż nawet 16/44.1 potrafi zagrać lepiej niż DSD.

Kurcze nie wysiliłeś się zbytnio na odpowiedzi, które zadałem powyżej a strasznie mi zależy.

Daj mi (jeśli możesz) na pw nr tel to pogadamy. Będzie szybciej :)

Edytowane przez Piotr_57210

Digi+ pro obsługuje DSD DoP

Po coaxie ? Do jakiego DACa, że tak zapytam z ciekawości ?

Daj znać jak odetniesz ten kabelek, o którym rozmawialiśmy na pw. Zobaczymy czy w ten sposób uda się wskrzesić DSD.

Siemka ludziska macie może na sprzedać jakiegoś zalegajacego Daca pod Maline. Chciałbym zacząć zabawę z t.ym streamerem i właśnie dlatego pytam o jakaś sprawną używke która komuś zalega bo zmienił np na lepszy dac

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Po coaxie ? Do jakiego DACa?

Cayin idac6

Po coaxie na pewno wychodzi dsd64 DoP.

Nie wiem jak po optyku, bo cayin nie obsługuje dop na wejsciu OPT

Edytowane przez Łukasz_65651
  • Moderatorzy

Wczoraj bawiłam się troche w porównywanie rune i moode. Dźwiękowo moode wygrywa, słychać więcej, jest głębia. Ale po przeskanowaniu biblioteki nie ma szystkich plików, czasami jakieś pojedyńcze z płyty znikły. W rune widzi wszystko. Czy ktoś miał podobny problem z moode ?

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Wczoraj bawiłam się troche w porównywanie rune i moode. Dźwiękowo moode wygrywa, słychać więcej, jest głębia. Ale po przeskanowaniu biblioteki nie ma szystkich plików, czasami jakieś pojedyńcze z płyty znikły. W rune widzi wszystko. Czy ktoś miał podobny problem z moode ?

Witaj.

Trochę nie na temat ale czy porównywałaś wyjście USB bezpośrednio z Maliny z coaxialem w digi+ ?

Miałem dłuższy czas rdac a póżniej irdac Arcama i z tego co pamiętam najlepiej grał z USB,

ale akurat z maliny nie porównywałem...

Pozdrawiam,

Radek

• Moderatorzy

Przez kilka dni miałam maline połączoną przez usb. Po zakupie i podpięciu hifiberry przez koaksjala zdecydowana poprawa na plus.

Czy możesz podłączyć jednocześnie po USB i SPDIF i szybko przełączać między wejściami?

Prawdę mówiąc wątpię, czy w porządnym teście odsłuchowym wyłapałabyś różnicę. To nie są poziomy efektów słyszalnych przez człowieka.

Edytowane przez popej
  • Moderatorzy

Nie da się jednocześnie połączyć. Musiała bym mieć 2 malinki. Ja słyszę tą różnicę.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Rucia1

Dlaczego się nie da? W RPI i DAC masz USB i SPDIF, chyba możesz skonfigurować w RPi wyjście audio na 2 urządzenia jednocześnie?

• Moderatorzy

Dlaczego się nie da? W RPI i DAC masz USB i SPDIF, chyba możesz skonfigurować w RPi wyjście audio na 2 urządzenia jednocześnie?

O to chodzi ze można skonfigurować na jedno.

Porównywał ktos Malinkę do Squeezebox'a?

Mowie tylko o wykorzystaniu tych urządzeń jako transport plików do zewnetrznego dac'a.

Chodzi mi tylko o jakosc dzwieku.

Edytowane przez Balum Balum

"To co teraz, ha?"

Mowie tylko o wykorzystaniu tych urządzeń jako transport plików do zewnetrznego dac'a.

Ja :) Co prawda krótko i bez zagłębiania się w ustawienia maliny.Porównanie na + dla SBT ,aczkolwiek myślę ,że malina ma wielki potencjał i może zagrać lepiej. Malina 3 ,SB Touch obydwa urządzenia przez usb do LKS'a DA003.

Edytowane przez acid

Ja porównywałem. Malinę podpinałem do konwertera USB/spdif (Gustard U12) a następnie do DACa (Mytek stereo 96). Malina z picoreplayerem.

Nie było żadnej różnicy do squeezeboxa. Classic podpięty do DACa via coaxial/toslink.

Porównywałem na zestawie Staxa (sr-507 + srm-007t) czyli raczej było dość rozdzielczo.

Dziękuje za odpowiedzi. Pytam, bo mam maly dylemat. Padł mi zasilacz w Classic'u i nie wiem czy kupować zasilanie Tomanka, czy tez rozpocząć przygodę z Malinka. Nie sądziłem, ze poczciwy Squeezebox tak dobrze trzyma sie jako transport, ze nie wspomnę o wygodzie użytkowania.

Chociaz mam pomysł! Wyglada na to ze Malinka i Squeezebox maja podobne parametry jezeli chodzi o zasilanie. Moze uda sie zasilać jednym urządzeniem ULPS lub ULPS mini zmieniając tylko kable wyjściowe DC. Dokupie wtedy Malinke i poeksperymentuję. ;)

Edytowane przez Balum Balum

"To co teraz, ha?"

Czy możecie mi pomóc ze startem malinki + hifiberry + Moode 3.6? Mam już wszystko ale jak to wgrać i skonfigurować? Dajcie jakiś link do instrukcji krok po kroku na chłopski rozum jak zainstalować Moode. Ściągnąłem pliczek moode-sdimg-r36.img co dalej? :)

SoX quality - High Quality czy lepiej Very High Quality?

Very.

Zainstaluj też advenced kernel. Klikasz instalk i cierpliwie czekasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi