Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Volumio dorobiło się już obsługi Tidala bez protez z buble itp?

Co masz do tej "protezy" ?

Myślisz, że jak użyjesz np max2play z serwerem LMS to będzie lepiej ?

Odpowiem za Ciebie. Nie będzie lepiej.

Jak napisał cpu - trochę lektury nie zaszkodzi :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jestem na etapie dodawania jakiś fajnych radiostacji do moode. Może ma ktoś gotową paczkę z pliczkami pls? Najlepiej stacje w najwyższej jakości. Nie, żebym był leniwy :P

Nie wiem czy będzie czy nie będzie lepiej. Pytałem się czy już się dorobił, bo na początku roku twórca twierdził ze ma drobne opóźnienie w implementacji. Nie śledzę tematu wiec pytam. Mógłbyś odpowiedzieć. Co do tej protezy. Mam coś do niej. Nie znam aplikacji na iOS, który by obsługiwał buble. Może nie umiem szukać i jeśli jest, to mnie oswiecisz? LMS tez ma swoje wady, wiec z miła chęcią poznałbym coś, co może obejść się bez wszelakich protez. No offence :P

Nie wiem czy będzie czy nie będzie lepiej. Pytałem się czy już się dorobił, bo na początku roku twórca twierdził ze ma drobne opóźnienie w implementacji. Nie śledzę tematu wiec pytam. Mógłbyś odpowiedzieć. Co do tej protezy. Mam coś do niej. Nie znam aplikacji na iOS, który by obsługiwał buble. Może nie umiem szukać i jeśli jest, to mnie oswiecisz? LMS tez ma swoje wady, wiec z miła chęcią poznałbym coś, co może obejść się bez wszelakich protez. No offence :P

mconnect na iOS.

Co masz do tej "protezy" ?

Myślisz, że jak użyjesz np max2play z serwerem LMS to będzie lepiej ?

Odpowiem za Ciebie. Nie będzie lepiej.

Jak napisał cpu - trochę lektury nie zaszkodzi :)

Piotrek - bedzie na pewno wygodniej :)

Panowie - troche mniej testosteronu prosze - temat naprawde rozwinal sie okazale i przyjemna, przyjacielska atmosfera tu gosci - i chcialbym zeby tak bylo w dalszym ciagu.

Pozdrawiam wszystkich sympatykow Maliny.

Odkrylem ostatnio ze nie ma wstydu - do 10 tys nie znajdziecie nic lepszego :) Czyz to nie jest piekne?!?! :D

• Moderatorzy
Jestem na etapie dodawania jakiś fajnych radiostacji do moode. Może ma ktoś gotową paczkę z pliczkami pls? Najlepiej stacje w najwyższej jakości. Nie, żebym był leniwy :P

Mam paczkę z polskimi stacjami.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

edycja pliku za pomocą notepad+ i ręczna zabawa kopiuj wklej adres url wybranej stacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Witam wszystkich i pozdrawiam.

Zastanawiam się czy HiFiBerry DAC+ Pro RCA wniesie coś do mojego amplitunera Nad T748.

Ewentualnie jeszcze HiFiBerry Digi+ Pro połączenie przez coaxial.

Nad ma wbudowany DAC, no i mam wątpliwości czy coś zyskam kupując HiFiBerry DAC lub Digi+

Aktualnie Raspberry3 jest połączona z amplitunerem przez HDMI i zasilacz Tomanek ULPS. Gra na Volumio.

Edytowane przez loli_pl
  • Moderatorzy

Witam wszystkich i pozdrawiam.

Zastanawiam się czy HiFiBerry DAC+ Pro RCA wniesie coś do mojego amplitunera Nad T748.

Ewentualnie jeszcze HiFiBerry Digi+ Pro połączenie przez coaxial.

Nad ma wbudowany DAC, no i mam wątpliwości czy coś zyskam kupując HiFiBerry DAC lub Digi+

Aktualnie Raspberry3 jest połączona z amplitunerem przez HDMI i zasilacz Tomanek ULPS. Gra na Volumio.

Pomyśl o wzmacniaczu. Na amplitunerze nie odczujesz różnicy.

Że wzmacniacz zagra lepiej to wiem, chociaż testowałem wzmacniacz CA Azur 650A i na moje ucho amplituner Nad T748 lepiej zagrał. Ale to moje subiektywne odczucie. Miałem nadzieję że ktoś ma podobne przemyślenia i rozwieje moje wątpliwości.

Miałem nadzieję że ktoś ma podobne przemyślenia i rozwieje moje wątpliwości.

Minimalne różnice w głośności czy charakterystyce przenoszenia mogą powodować odczuwalne różnice w brzmieniu. Nastawienie, preferencje upodobania itp. też powodują, że oceniamy dźwięk inaczej mimo, że bodźce fizyczne są takie same. W testach, gdzie zadbano o usunięcie powyższych czynników, nie udaje się rozróżnić wzmacniaczy samym słuchem. Czyli w praktyce, jeżeli wybierzesz wariant, który bardziej Cię przekonuje, to dla Ciebie będzie grać lepiej. Nie koniecznie dla innych ;)

Minimalne różnice w głośności czy charakterystyce przenoszenia mogą powodować odczuwalne różnice w brzmieniu. Nastawienie, preferencje upodobania itp. też powodują, że oceniamy dźwięk inaczej mimo, że bodźce fizyczne są takie same. W testach, gdzie zadbano o usunięcie powyższych czynników, nie udaje się rozróżnić wzmacniaczy samym słuchem. Czyli w praktyce, jeżeli wybierzesz wariant, który bardziej Cię przekonuje, to dla Ciebie będzie grać lepiej. Nie koniecznie dla innych ;)

Czasami jednak te różnice pomiędzy wzmacniaczami nie są aż tak minimalne. I niekoniecznie jest to kwesta kasy. Zależy to głownie od synergii całego zestawu, aczkolwiek uważam iż najważniejsze są kolumny/słuchawki.

Kiedy zmieniałem amplituner yamahy na taniutki wzmacniacz na tripath nie spodziewałem się aż takiej różnicy...(+ dla tripath) nie było mowy żebym na ślepo nie słyszał co gra. Mogłem w amplitunerze regulować barwę, loudness, bawić się w tryby DSP, co bym nie robił to tripath grał po prostu lepiej.

Kolejna zamiana na niezgorszą lampę też była wyraźnie słyszalna. Dźwięk oderwał się od kolumn i cały przekaz stał się bardziej naturalny. Fundamentalne znaczenie ma też czego słuchamy i jakiej jakości są nagrania.

nie było mowy żebym na ślepo nie słyszał co gra

Przeprowadzenie porządnego, podwójnie ślepego testu odsłuchowego to dość ciężka praca, do tego mało satysfakcjonująca dla słuchaczy oczekujących potwierdzenia swoich opinii. Rezultatem przedsięwzięcia jest procedura testu, protokół przebiegu testu, statystyczna analiza wyników. To miałem na myśli w poprzedniej wypowiedzi. Nie sądzę, żebyś pisał o tym samym.

@popej

Oczywiście że nie robiłem porządnego ślepego testu. Jednak w tym konkretnym przypadku (ścieżka jak wymieniałem wzmacniacze) różnice były dla mnie na tyle ewidentne że nie miałem wątpliwości. Mam trochę takich płyt, które słucham od lat i znam je na pamięć i naprawdę jestem w stanie ocenić jak są odtwarzane.

Testowałem ostatnio w innym zestawie (słuchawkowym) różne przetworniki i tutaj z pewnością nie byłbym taki pewny... różnice były (jeśli były) bardzo subtelne.

Edytowane przez mirhon

różnice były dla mnie na tyle ewidentne że nie miałem wątpliwości

Tego nie wiesz, dopóki nie sprawdzisz.

Czy kiedykolwiek próbowałeś ślepych testów? Np. kwestię czy jest różnica między flac a mp3 można zweryfikować w 10 minut przez ABX wbudowany w foobar. I przy okazji zdobyć nieco doświadczenia, co do wielkości różnic nie budzących wątpliwości.

Zachecony opiniami wgrałem nowa wersje picoreplayer 3,20 w wersji audio ( działa z donglem wifi) wyedytowałem config aby obniżyć napięcia i taktowanie, wylączylem hdmi i po 10min pracy efekt fantastyczny. Czystość głębia uderzająca wręcz. Warto spróbować to nic nie kosztuje.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

.

Zachecony opiniami wgrałem nowa wersje picoreplayer 3,20 w wersji audio ( działa z donglem wifi) wyedytowałem config aby obniżyć napięcia i taktowanie, wylączylem hdmi i po 10min pracy efekt fantastyczny. Czystość głębia uderzająca wręcz. Warto spróbować to nic nie kosztuje.

Która malina i do jakich wartości zjechałeś ?

rpi3 zjechalem do 700mhz tak jak sa ustawienia underclocking w picoreplayer, ram gpu na 16 mb i napiecia -0,4 jak u archimago

.

Zamieniłem HiFiBerry DAC Pro na Digi+ Pro aby korzystać z zewnętrznego DACa i... dopiero jak do mnie dotarł wyczaiłem, że Volumio z nim nie działa. :/

Postawiłem sobie Max2Play ale to nie moja bajka, do wygody Volumio daleko. Z tego co widzę, to z działających z Digi+ Pro jest jeszcze Mood Audio, ale nie ma opcji przetestowania, bo płatne. Szukam ale nie mogę znaleźć nigdzie wersji bezpłatnej >=3.1 Jeżeli ktoś miałby, to prosiłbym o wskazanie gdzie lub udostępnienie.

Dzięki.

• Pokaż nowe odpowiedzi