Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Funnykris napisał:

Po rozkodowaniu w zasadzie działa. Stratne jest w zasadzie to co jest powyżej 22kHz.

Nie do końca, słynne porównania na YT pokazują że MQA zmienia całe spektrum. Stratne to stratne, a ze komuś sztuczne equalizacje wszystkiego się mogą podobać... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Amazon music unlimited obecnie na próbę na 3 miesiące za darmo ( jakość do 24/192). Czy jest jakiś sposób aby natywnie odtwarzać to na malince? 

Czy malinkę do daka lepiej podłączyć po USB czy warto kupić hata z wyjściem na aes lub coaxial? Będzie różnica?

Edytowane przez Mr. T
W dniu 28.12.2021 o 17:43, Djogi napisał:

Amazon music unlimited obecnie na próbę na 3 miesiące za darmo ( jakość do 24/192). Czy jest jakiś sposób aby natywnie odtwarzać to na malince? 

Jak na razie jedyny działający sposób na odtwarzanie Amazon Music HD na malince jest w sąsiednim wątku' Moode Audio Player dla Raspberry Pi i nie tylko' - od postu #872. Ja jak na razie odpuściłem sobie nawet Tidala, bo Amazon Music odtwarzane wg wspomnianego sposobu gra dużo lepiej... Przetestowane na Moode i Hifiberry OS. 

Gdyby ktoś był chętny na Hifiberry Dac 2 HD + HiFiBerry DSP Add-On w dobrej cenie to proszę info na priv. Oba diwajsy kupione niedawno w Botlandzie, więc na gwarancji PL jeszcze długi czas.  Gra ten duet naprawdę fajnie, tylko nie chce mi się już kombinować: a to Volumio, a to Hifiberry OS - czy tam Moode... Raczej z lenistwa kupię jakiegoś dongla usb, bo już nie chce mi się eksperymentować.

Zmieniłem ostatnio DACa z Allo Katana na Nuprime Alita. Na razie gra to po USB z maliny 3 (tak, wiem ze w trójce USB jest średnio takie sobie). Nuprime ma wejscie i2S i tak się zastanawiam czy by go nie wykorzystać. Z czego najlepiej wyjść sygnałem i2s? Allo Kali? Jakiś inny reclocker czy może jakoś inaczej? Ktoś z Was wychodzi sygnałem i2s do DACa?

24 minuty temu, osiek napisał:

Ktoś z Was wychodzi sygnałem i2s do DACa?

Ja z hifiberry digi + pro. Z tym, że to w jednej obudowie-blisko siebie.

U mnie byłoby w oddzielnej obudowie ale również blisko. Digi + pro gdzieś mam. Z których pinów brałeś sygnał? Masz jakiś rysunek pogladowy/schemat skad podebrać? Jak jakościowo oceniasz to połączenie?

Godzinę temu, osiek napisał:

U mnie byłoby w oddzielnej obudowie ale również blisko. Digi + pro gdzieś mam. Z których pinów brałeś sygnał? Masz jakiś rysunek pogladowy/schemat skad podebrać? Jak jakościowo oceniasz to połączenie?

W zasadzie to I2S nie powinno się łączyć przewodami  o długości powyżej 10cm . Spróbować można. 

U mnie gra w porządku, bez problemow. Wykorzystałem tasiemkę, w której pomiędzy sygnałami idą przewody z masą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 5.01.2022 o 12:27, osiek napisał:

Odradzam używanie I2S z Hifiberry do zewnętrznego DAC.

Ja tak zrobiłem i mam problemy.

I2S nie idzie przez reclocker tylko z maliny.

Mam trzaski i smażenie w tle.

Czekam na amanereo bo chyba nic z tego nie wyjdzie.

Witam. 

Nie wiem czy w dobrym wątku, ale zacząłem bawić się Volumio. Niby wszystko ok, ale mam problem z Nas em Synology. Volumio widzi, łączy ale nie pokazuje wszystkich plików. Kończy mu się na literze P. P. Collins a dalej już nic.. A tam i U2 i Whistesnake... Jak go zmusić żeby widział do końca? Pozdrawiam 

Kupię rpi4 z nakładką digione lub pi2aes. Kontakt na pw.

Pozdrawiam

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

Hejka,
Mam malinę 3b+ z allo boss i volumio. Kupiłem khadas tone board i mam kilka pytań:
1. Czy przed podpięciem po USB KTB, muszą zdjąć hat'a allo boss?
2. Jeżeli nie muszę to wyłączam malinę, podpinam KTB, odpalam volumio i w ustawieniach wyłączam I2S. Wtedy z rozwijanej listy wybieram khadasa i powinno być wszystko ok.

Dobrze kombinuję?

Pozdrawiam Grzegorz

Grzech76, zrób dwa porządne niskoszumowe zasilacze, podłącz jeden do maliny, druki do allobosa, przewody rca wlutuj bezpośrednio w allobossa to wtedy usłyszysz co może dać ten sprzęt, sam się zdziwiłem jak wiele dobrego przybyło w stosunku do pierwowzoru, wiem bo miałem dwie takie same konstrukcje i mogłem robić porównania.

Monobloki DIY SET 300B/6SN7 kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS CD Fonica CDF 002R Lenco L-75 - ART DJ II

PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8 + Raspberry pi 2 lub konwerter JarkaC -> DAC NOS Muse 4xTDA1543,

Niestety, nie do pary mi z lutownicą i elektroniką. Kabelki poprzepinać, w programie coś ustawić, wgrać program to ogarniam bez problemu, ale elektronika co to to nie

Protokół UPNP Open Home. Ktoś? Coś? @marek.papkojarzę że pisałeś o nim trochę w innym wątku. 

Mi w pierwszym podejściu do Usbridge signature najbardziej podeszło Moode i sterowanie z Mconnect (po UPNP) - satysfakcjonująca jakość dźwięku, kolejkowanie w telefonie nawet mi nie przeszkadza jakoś zbytnio. Volumio i Bubble Upnp mi nie podeszły zupełnie. 

Ale po doczytaniu o protokole Open Home który umożliwia zminimalizowanie roli telefonu, zacząłem grzebać w ustawieniach i okazało się że można w Moode go ustawić. Mconnect niestety nie obsługuje OH, ale Bubble w tym trybie gra u mnie z kolei lepiej niz Mconnect po UPNP. Liczyłem raczej na odciążenie baterii telefonu a zmieniła się (poprawiła) jakość dźwięku. Ciekawe jak wasze doświadczenia 😉

Edytowane przez marcinmarcin

2 minuty temu, RCD napisał:

Co daje postawienie Digione Sig, na Usbridge Sig? 

Generalnie Usbridge signature jest zbudowany z myślą o jak najmniejszych zakłóceniach na wyjściu USB. Czy postawienie Digione Sig na Usbridge Sig da coś w stosunku do zwykłej maliny, w sumie dobre pytanie. 

Na pewno jak dac gra lepiej po bnc/coax to warto iść w tym kierunku, mi usb wystarcza zwłaszcza że z testów Rme Adi wynika że to dobrze zaimplementowane wejście. 

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Protokół UPNP Open Home. Ktoś? Coś?

Gdy przeszedłem z CD na pliki i streaming, zacząłem poszukiwania programu do zdalnego sterowania odtwarzaniem na odtwarzaczu sieciowym. Przyczyną było niezadowolenie z fabrycznej aplikacji sterującej. Przetestowałem wiele programów, ale dopiero BubbleUPnP z obsługą Open Home spełnił moje wymagania. Zależało mi na zdalnym sterowaniu odtwarzaniem plików lokalnych z serwera NAS i Tidala. Ale telefon (tablet) miał być tylko pilotem do obsługi, a odtwarzacz powinien odbierać strumień bezpośrednio z sieci. Korzystałem z BubbleUPnP do czasu, gdy przeczytałem o systemie Roon. Po przetestowaniu go w okresie próbnym, już nie potrafię zrezygnować z niego.

20 minut temu, marek.pap napisał:

Po przetestowaniu go w okresie próbnym, już nie potrafię zrezygnować z niego.

A jak z jakością między Roon a Bubble Upnp? 

Ja nie słyszę różnicy, ale nie robiłem bardzo wnikliwych testów. Jeśli na kilku próbkach nie słyszę różnicy, to szkoda mi czasu na szukanie niuansów brzmienia. W moim przypadku zdecydowały możliwości użytkowe i stabilność tego programu.

9 minut temu, NRK napisał:

Zainstaluj, uruchom, posłuchaj i sam oceń. 

Niby tak, ale u mnie użytkowo z maliną najlepiej się sprawdza właśnie taki mconnect/bubble upnp. Wszystko mam pod ręką bez włączania na kompie Roona. (nie słucham z plików, praktycznie mało radia - wyłącznie streaming). Więc jedyna dla mnie zachęta to zauważalnie lepsza jakość. Słuchaliśmy u znajomego kiedyś na Sotmie Roona vs Mconnect i było bardzo podobnie, ale spodobał mi się Mconnect. Znajomy mi potem pisał że coś pozmieniał w ustawieniach i jednak woli Roona.

8 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Ale po doczytaniu o protokole Open Home który umożliwia zminimalizowanie roli telefonu, zacząłem grzebać w ustawieniach i okazało się że można w Moode go ustawić. Mconnect niestety nie obsługuje OH, ale Bubble w tym trybie gra u mnie z kolei lepiej niz Mconnect po UPNP. Liczyłem raczej na odciążenie baterii telefonu a zmieniła się (poprawiła) jakość dźwięku. Ciekawe jak wasze doświadczenia 😉

Spróbowalem się przełączyć w Moode na Open home z bubble. Działa, roznicy w dźwieku nie zauważyłem, natomiast na Open home po ok. 5 utworach odtwarzanie mi się stopowało, czego nie było przy poprzednim ustawieniu. 

Osobiście nie widzę jakiś wielkich korzyści z open home. Lista widoczna i obsługiwalna z poziomu Mood może jest i fajna ale i tak telefon też musi działać. A czy bedę obsługiwał ją z poziomu Moode czy Bubble to dla mnie raczej bez znaczenia.

Udało mi się podłączyć khadas tone board, niestety jest problem z natywnym odtwarzaniem dsd. Pliki pierdzą. W DoP działa ok. Macie pomysł co zrobić?Volumio wersja 2.873

• Pokaż nowe odpowiedzi