Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Piopio napisał:

A co sądzisz o audiofilskich switchach zasilanych liniowo ? Słychać je czy nie ?

Nie wiem bo takiego nie mam 😋

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, marcinmarcin napisał:

Nie wiem bo takiego nie mam 😋

Chociaż raz rozsądna odpowiedź 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Masz klona
Naprawianie bzdurna izolacja błędów połączenia, to wyższy level zdroworozsądkowej racjonalności 
Można też inaczej czyli zamiast USB wykorzystać S/PDIF, AES/EBU lub Toslink, które gdy są zaimplementowane zgodnie z normą to są izolowane.
Jeśli ktoś wykorzysta USB to albo będzie miał szczęście i mu zakłócenia z komputera nie przenikną, albo będzie musiał sobie z nimi jakoś poradzić. Kiedy ktoś to robi bez świadomości to zmienia kolejne klocki poszukując złotego Graala. Jeśli tobie dobrze gra z ładowarką to masz szczęście. Ale innych mógłbyś w błąd nie wprowadzać.

W ogóle DAC w postaci pendrive albo zasilanie go z ładowarki telefonicznej to są bieda-rozwiązania w audio. DAC oprócz kości musi zostać dobrze zaimplementowany żeby zagrać. DAC jest najważniejszym elementem w PC audio. Reszta to tylko przesyłanie danych, ważne żeby bitów nie pogubić.

Mam kilka pytań.

Na drugiej karcie postanowiłem sobie wgrać volumio. Na pierwszej mam moode, wszystko działa poza wifi. Moode nie widzi routera po wifi, nawet jak ustawie bez hasła wifi to i tak się nie łączy. Dlatego też chciałem spróbować volumio, ot tak z ciekawości. 

Karta z volumio w Rpi4, router widzi, jest adres ip 192.168.1.100, tel podłączony do tej samej sieci po wifi, wpisuje adres i brak dostępu. W moode wszystko działa w ten sam sposób normalnie się loguje. Dobra próbuje drugiego sposobu, odłaczyłem lan od maliny, szukam na telefonie dostępnych sieci i jest volumio więc próbuje się połączyć hasło standardowe volumio2. I nic. Nie może uzyskać adresu ip. Ręce mi opadły więc pisze do Was czemu tak się dzieje ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20220601-223758_Chrome.jpg

Nie łączy się. 

Screenshot_20220601-223921_Settings.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

43 minuty temu, msankowski napisał:

Można też inaczej czyli zamiast USB wykorzystać S/PDIF, AES/EBU lub Toslink, które gdy są zaimplementowane zgodnie z normą to są izolowane.
Jeśli ktoś wykorzysta USB to albo będzie miał szczęście i mu zakłócenia z komputera nie przenikną, albo będzie musiał sobie z nimi jakoś poradzić. Kiedy ktoś to robi bez świadomości to zmienia kolejne klocki poszukując złotego Graala. Jeśli tobie dobrze gra z ładowarką to masz szczęście. Ale innych mógłbyś w błąd nie wprowadzać.

W ogóle DAC w postaci pendrive albo zasilanie go z ładowarki telefonicznej to są bieda-rozwiązania w audio. DAC oprócz kości musi zostać dobrze zaimplementowany żeby zagrać. DAC jest najważniejszym elementem w PC audio. Reszta to tylko przesyłanie danych, ważne żeby bitów nie pogubić.

Edytowalem swój komentarz 😉

Widzisz, z większością tego co napisałeś się z Tobą zgadzam. 

Po prostu się twój komentarz zgrał z tonem przewodnim @Piopio, dla którego izolacja galwaniczna jest rozwiązaniem wszelkich problemów Audio, ale Ty masz szersze spojrzenie na temat 👍

Aktualnie mam Rme Adi 2, ale E30 zostawiłem jako kartę dźwiękową do komputera bo jest za grosze niezłym dacem. 

Jak pisałem bliźniaczy SMSL 10 zasilany po USB niemiłosiernie szumi, odcięcie zasilania z PC (poprzez ładowarkę) leczy go od razu. 

Co do izolacji - w linku poniżej, wystarczy źródło przynajmniej na poziome Rpi4, albo połączenie z balansowane, żeby izolacja nie wnosiła nic mierzalnego. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Zmieniłem kartę na moode i wszystko działa. Co robię nie tak z tym volumio ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

Edytowalem swój komentarz
Widzisz, z większością tego co napisałeś się z Tobą zgadzam. 

To fajny wynik wymiany zdań na koniec dnia. Dobrej nocy życzę wszystkim piszącym i czytającym:)
Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Po prostu się twój komentarz zgrał z tonem przewodnim @Piopio, dla którego izolacja galwaniczna jest rozwiązaniem wszelkich problemów Audio, ale Ty masz szersze spojrzenie na temat 👍

Ależ ja mam dokładnie takie same spojrzenie na kwestię audio jak kolega @msankowski

To jest po prostu rzetelne techniczne podejście. 

Ciągle mnie zastanawia, że kwestionujesz pozytywny wpływ izolacji galwanicznej na dźwięk a słyszysz programy odtwarzające ... gdzie tu logika ? Zapytaj Amira czy programy mogą wpływać na różnice w brzmieniu 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 godzin temu, Piopio napisał:

A co sądzisz o audiofilskich switchach zasilanych liniowo ? Słychać je czy nie ?

Słychać ale nie muszą byc te niby audiofilskie ja stosuje te  

Ukryta Zawartość

2szt potrzebne  na wyjście routera i na wejście  do nuca z roon po światełku , co do szumów z usb to najlepszy jest konwerter  po kosztach starszy model  singxer su-1 to jest filtr a nie popierdółki typu  , idefendery isilencery właśnie wyprzedaje 5szt mam tego  do sprzedania 😉 ,owszem coś tam filtrują ale ingerują w dzwięk a tego nie toleruje ,i tak zasilanie liniowe do tych  switchy także niezbędne 😉 wtedy serio prawie nie słychać różnicy miedzy tidalem a dyskiem ssd , singxer tez dobrze zasilić zewnętrznym zasilaczem liniowym ale już to własne ma na trafie talema także jest ok. Wszystko ma znaczenie kable sieciowe ,usb,zasilające  wtedy całość sie zbiera odwdzięcza dzwiękiem  ,choć nie jest to tanie ,ale jak komuś zależy to warto grzebnąć na allegro  używki , singxer su-1  można kupić za klocka widziałem tez i po 600pln  , switche  kupiłem raz 6szt po 50pln używki , czyli można sie zamknąć w 700pln a to koszt 3szt idefenderów3.0 które nijak sie mają do takiego upgradu ;)))

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Piopio napisał:

Ciągle mnie zastanawia, że kwestionujesz pozytywny wpływ izolacji galwanicznej na dźwięk a słyszysz programy odtwarzające ... gdzie tu logika ? Zapytaj Amira czy programy mogą wpływać na różnice w brzmieniu 😉

Ja nie kwestionuje sensu samej izolacji, tylko sens jej używania (testy pokazują że może coś wnieść w ograniczonej liczbie przypadków). 

Mconnect i Bubble grają inaczej, nic Ci na to nie poradzę 😉 różnica jest bardzo duża.

Streaming to nie prosty bit perfect 

9 godzin temu, soberowy napisał:

Zmieniłem kartę na moode i wszystko działa. Co robię nie tak z tym volumio ?

Ukryta Zawartość

A czy w zakładce Network masz wszystko dobrze wpisane tj. punkt dostępu i hasło? 

Dotyczy to i volumio i moode.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Streaming to nie prosty bit perfect 

A to bardzo ciekawe 😉

U mnie czy gram z pliku czy z streaming to nie ma różnicy w brzmieniu.

Mam Mconnect i Bubble . ZERO różnic. Jakoś cały świat nie słyszy różnic tylko Ty. Nie zastanawia Cię to ?

15 minut temu, Piopio napisał:

Mam Mconnect i Bubble . ZERO różnic. Jakoś cały świat nie słyszy różnic tylko Ty. Nie zastanawia Cię to ?

Ty to nie cały świat 😁

Polecam zejść na ziemię 

Ty za to słyszysz izolacje tam gdzie nie ma prawa jej slychac 😁

Trzeba być głuchym żeby nie słyszeć tak dużych różnic w graniu mconnect/ bubble. Albo mieć system który nie różnicuje 😋

Edytowane przez marcinmarcin

17 minut temu, marcinmarcin napisał:

Trzeba być głuchym żeby nie słyszeć tak dużych różnic w graniu mconnect/ bubble.

Znasz kogoś kto też słyszy te różnice ?

A zasilanie liniowe do Malinki ma sens czy nie ?

37 minut temu, Piopio napisał:

Znasz kogoś kto też słyszy te różnice ?

A zasilanie liniowe do Malinki ma sens czy nie ?

Wszyscy co byli u mnie, znasz kogoś kto nie słyszy? 

Ma sens, bo nawet izolowany usbridge signature na liniowym gra dużo lepiej

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ma sens, bo nawet izolowany usbridge signature na liniowym gra dużo lepiej

A co poprawia zasilanie liniowe w przesyle USB ? Tak technicznie.

31 minut temu, Piopio napisał:

A co poprawia zasilanie liniowe w przesyle USB ? Tak technicznie.

Teoria a praktyka to 2 odrębne rzeczy. Usbridge signature na zasilaczu impulsowym od Rpi4 gra jak Chromecast Audio, czyli tak se, a na liniowym gra niesamowicie. 

Nic Ci na to nie poradzę - wzbraniałem się przed zakupem liniowych do maliny i do RME, ale kupiłem w "komplecie" bo tylko tak sie dało i jak wbrew sobie posłuchałem na liniowych to zostały - różnica jest kolosalna i trzeba być podwójnie głuchym fanatykiem religii ASR żeby nie słyszeć różnicy 😉

25 minut temu, marcinmarcin napisał:

Teoria a praktyka to 2 odrębne rzeczy. Usbridge signature na zasilaczu impulsowym od Rpi4 gra jak Chromecast Audio, czyli tak se, a na liniowym gra niesamowicie. 

Nic Ci na to nie poradzę - wzbraniałem się przed zakupem liniowych do maliny i do RME, ale kupiłem w "komplecie" bo tylko tak sie dało i jak wbrew sobie posłuchałem na liniowych to zostały - różnica jest kolosalna i trzeba być podwójnie głuchym fanatykiem religii ASR żeby nie słyszeć różnicy 😉

A ja Ci powiem - zasilanie liniowe generuje mniejsze zakłócenia elektryczne niż zasilanie impulsowe. To chyba logiczne ? Zgodzisz się ?

Transmisja USB to w uproszczeniu dwie składowe - sygnał A i zakłócenia B. Sygnał A zawsze jest taki sam bez względu jaki sprzęt zastosujemy (to jest ściśle określony protokół). Na wielkość zakłóceń B wpływa jakość zasilania - im lepsze tym zakłócenia mniejsze. 

Twierdzisz, ze po zastosowaniu zasilania liniowego USBBridge gra niesamowicie. Czyli dzięki eliminacji zakłóceń.

A teraz wyobraź sobie, ze izolator galwaniczny USB eliminuje zakłócenia elektryczne w 100%. Nie ważne jaki sygnał trafia do izolatora - zaszumiony czy nie. Izolator wycina szumy zasilania i wypuszcza czysty sygnał A.

Czyli im czystsze zasilanie nadajnika USB tym wpływ izolatora jest mniejszy. Malinka sama w sobie ma niskoszumowe USB a po dodaniu zasilania liniowego poziom szumów jest niewielki, W przypadku PC izolator ZAWSZE pomaga. 

Dzięki izolatorowi galwanicznemu USB nie trzeba inwestować w zasilanie źródła bo i tak izolator wyeliminuje zakłócenia. Izolator galwaniczny USB to alternatywa do zasilania liniowego. 

Czy teraz widzisz sens zastosowania izolatora ?

Edytowane przez Piopio

16 minut temu, Piopio napisał:

W przypadku PC izolator ZAWSZE pomaga. 

Równie dobrze ale bez ingerencji w sygnał USB  można w PC dać zasilanie liniowe i jest wtedy odjazd o którym mało kto zdaje sobie sprawę

Każdy filtr w torze jest przyczyną degradacji sygnału, tyle i aż tyle

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

56 minut temu, Piopio napisał:

Czyli im czystsze zasilanie nadajnika USB tym wpływ izolatora jest mniejszy. Malinka sama w sobie ma niskoszumowe USB a po dodaniu zasilania liniowego poziom szumów jest niewielki, W przypadku PC izolator ZAWSZE pomaga. 

Dzięki izolatorowi galwanicznemu USB nie trzeba inwestować w zasilanie źródła bo i tak izolator wyeliminuje zakłócenia. Izolator galwaniczny USB to alternatywa do zasilania liniowego. 

Czy teraz widzisz sens zastosowania izolatora ?

Tak to nie działa. Wklejałem już z 5 razy test Toppinga hso1 i dawał coś tylko na PC przy zasilaniu daca z PC i używając RCA, bo po XLR już nie było różnicy... 

Naprawdę chcesz się kłócić z pomiarami? 

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Równie dobrze ale bez ingerencji w sygnał USB  można w PC dać zasilanie liniowe i jest wtedy odjazd o którym mało kto zdaje sobie sprawę

Każdy filtr w torze jest przyczyną degradacji sygnału, tyle i aż tyle

Izolacja galwaniczna nie jest filtrem ! Wiesz jak działa ?

Tak to nie działa. Wklejałem już z 5 razy test Toppinga hso1 i dawał coś tylko na PC przy zasilaniu daca z PC i używając RCA, bo po XLR już nie było różnicy... 

Ależ tak to działa. Wkleić Ci linki do testów izolacji galwanicznej różnych firm ? Testowane na słuch 😉

Daj linka do pomiarów kabli. Wykaż, że w pomiarach jest różnica i dlatego brzmią inaczej.

3 minuty temu, Piopio napisał:

Izolacja galwaniczna nie jest filtrem ! Wiesz jak działa ?

Położę Ci na wtyczce USB kawałek kamyka i już to mocno słychać a Ty mi proponujesz dwie zamiany sygnału najpierw z elektrycznego na optyczny a później w drugą stronę, no nie żartuj sobie że użyta po drodze elektronika nic nie paskudzi

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

8 minut temu, ASURA napisał:

Położę Ci na wtyczce USB kawałek kamyka i już to mocno słychać a Ty mi proponujesz dwie zamiany sygnału najpierw z elektrycznego na optyczny a później w drugą stronę, no nie żartuj sobie że użyta po drodze elektronika nic nie paskudzi

Błagam Cię ! Sprawdź jak działa izolacja galwaniczna USB w przesyle cyfrowym. Nie mówię o optyku !

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

W RME możesz prosto zrobić test bitperfect. Jeżeli jest bitperfect przy obu zasilaczach czy programach to znaczy, że każdym przypadku DAC dostaje dokładnie ten sam sygnał cyfrowy. Jeżeli słyszysz różnicę to znaczy, że coś jest nie tak z analogową resztą toru (z DAC włącznie).

Powiem krótko moja babcia różnicy w dźwięku nie słyszy bo od wojny jest prawie głucha ….
No i ma 93 lata

Godzinę temu, Klimkr napisał:

W RME możesz prosto zrobić test bitperfect.

Myślisz że nie robiłem? I co z tego, takam ustawiony moode żeby było bit perfect bo jest lepsza jakość, co nie zmienia faktu że zasilanie wpływa na jakość dźwięku. 

Oczywiscie, pewnie mam popsute Rme i malinę 🤗

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

Myślisz że nie robiłem? I co z tego, takam ustawiony moode żeby było bit perfect bo jest lepsza jakość, co nie zmienia faktu że zasilanie wpływa na jakość dźwięku. 

Oczywiscie, pewnie mam popsute Rme i malinę 🤗

Podejrzane jest Rme, wzmacniacz i cała reszta (analogowa), Malina jest OK 🙂

Ciekawy jestem ile faktycznie tych "wielkich różnic" byscie słyszeli w slepym teście? 

Dodam tylko że, ja nie słyszę różnicy między Moode a bubble, mam system chyba dobry, plus mam liniowe zasilanie do maliny. Izolacja galwaniczna działa i ma sens ale tam gdzie jest syf np PC. zawodowo mam wiele doczynienia z izolatorami i w wysokoczułych układach pomiarowych, to "must have". Kwestionowanie tego nie jest rozsądne. 

Godzinę temu, LOBO_M napisał:

Kwestionowanie tego nie jest rozsądne.

Nierozsądne jest pisanie o tym jako remedium na wszystkie bolączki streamerów i twierdzenie że wszystko zagra tak samo, tym bardziej że widać, że sens to ma w bardzo ograniczonych przypadkach. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, LOBO_M napisał:

Ciekawy jestem ile faktycznie tych "wielkich różnic" byscie słyszeli w slepym teście? 

Klasyczny "mądry" tekst. U mnie różnice slychać i nie jest mała. Próbowałem różnych ustawień charakter grania z poluzowanym basem na Mconnect i bardziej technicznym ostrym graniem bubble zawsze zostaje

Ukryta Zawartość

25 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nierozsądne jest pisanie o tym jako remedium na wszystkie bolączki streamerów i twierdzenie że wszystko zagra tak samo,

Owszem dzięki izolacji galwanicznej KAŻDY transport USB zagra tak samo bez względu na jakość zasilania.

• Pokaż nowe odpowiedzi