Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko. Mogę tylko pozazdrościć, że nie słyszysz różnicy.
Z mojej perspektywy natomiast różnica jest ogromna. Raz miałem do czynienia z takim sprzętem. Kupiłem 3 lata taki Neoteck za niecałe 8 dych. W tej cenie przetwornik z wejściem coaxial, toslink, komunikacja bluetooth, nawet pilot do przełączania źródeł. Potrzebowałbym czegoś by podłączyć TV a w moim dac miałem tylko jedno wejście optyczne już zajęte i wkurzało mnie przepinanie. Kupiłem i za 2 tygodnie ze stratą oddałem na olx. Też myślałem, że wystarczy, że nie mam co do TV wygórowanych wymagań, że wystarczy. No niestety, koc jaki się pojawił po prostu przekroczył moją wrażliwość. 7e799098b6a3529d274a8cb9293a0609.jpg
Widocznie mój przetwornik za 30zl jest lepszy od tego za 120zl. Ja stawiam wszystkie toppingi właśnie na poziomie tego przetwornika za 30zl. A na codzień słucham na czymś dużo lepszym. 47f898ba1f76463321c811e712adf9b0.jpg
Cytat

Dzięki, zostawiam E30 bo nic się nie dowiedziałem;)

ja mam e30II

powiem tak słuchu absolutnego nie mam, ale słyszę różnicę w przejrzystości grania, separacji instrumentów, szczegółowości 

u mnie {myriad mi 120 i phonary p20s)   E30II<=es9038q2m sabre grające po I2S

duuużo lepiej niż Realtek® ALC897, lepiej niż chord mojo i hifiberry dac

a co mnie najbardziej uderzyło? trąbka i saksofon - to jak poprawiła się czystość i przestrzenność dźwięku pomiędzy przetwornikami 

pewnie sprawdzę jeszcze coś z półki wyżej, ale na obecną chwilę oba  grają wystraczająco dobrze

Edytowane przez bofff

@bofffSłyszysz różnicę, ale względem czego? Z czym porównywałeś ten E30 II ? Na papierze, czytając opis "technologii" wygląda bardzo obiecująco. A jak wygląda temat analityczności i ostrości, z którą niektórzy kojarzą Toppinga? Co prawda jest na AKM 4493S, więc powinno być przyzwoicie.

20 godzin temu, MarcinGD napisał:

A na codzień słucham na czymś dużo lepszym.

E30 jest dużo lepsza niż te badziewia za 30zl i lepsza niż sporo innych dac w wiele wyższych cenach. Od D90 też gorzej nie grała. Jak nie słyszysz różnicy, to albo reszta systemu albo ucho 😉

Też mam coś znacznie lepszego, więc Częstochowy nie bronię 😋

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, Wito76 napisał:

@bofffSłyszysz różnicę, ale względem czego? Z czym porównywałeś ten E30 II ? Na papierze, czytając opis "technologii" wygląda bardzo obiecująco. A jak wygląda temat analityczności i ostrości, z którą niektórzy kojarzą Toppinga? Co prawda jest na AKM 4493S, więc powinno być przyzwoicie.

testowałem na PC/myriad mi 120/phonar p20s - w salonie jako porównanie mam rpi4+es9038q2m/ra980/canton rcl

słucham jazzu w różnych odmianach, trip hop, czasem hiphop. różnicę w jakości dźwięku imo najłatwiej zauważyć w jazzie - tak  jak pisałem - trąbka i saksofon - zakres, "czystość"  i przestrzenność dźwięku  - ta sama trąbka potrafi brzmieć nie inaczej, tylko po prostu gorzej lub lepiej. albo jakbyś siedział 5m obok na koncercie albo jak hejnał z wieży mariackiej grany na pudełkowym radyjku kasprzaka

najpierw uruchomiłem na ALC897 - jack na rca - słabo

później wygrzebałem mojo chorda po usb - zauważalnie lepiej 

później podłączyłem E30II i tu przepaści do mojo już nie było , ale też lepiej

na koniec wziąłem es9038q2m i po i2s spiąłem "amanero"

wtedy już tylko przełączałem kabel między E30II i amanero+sabre

oba grały super (dla mnie) oba trochę inaczej i zgodnie ze stereotypami 😄 

sabre bardziej sucho i szczegółowo , as4493s bardziej  miękko

jako, że cantony mają super szeroki bas dostały es9038 bo i tak sobie poradzą

mam jeszcze audiolaba mdaca do testów, nie wiem czy następny przetwornik może wnieść jeszcze coś extra, ale nie wypada nie sprawdzić

imo lepiej inwestować w głośniki niż daca

Edytowane przez bofff
W dniu 26.12.2022 o 12:45, MarcinGD napisał:

Widocznie mój przetwornik za 30zl jest lepszy od tego za 120zl. Ja stawiam wszystkie toppingi właśnie na poziomie tego przetwornika za 30zl. A na codzień słucham na czymś dużo lepszym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

optologic? Swego czasu mocno się nad nim zastanawiałem

Ukryta Zawartość

optologic? Swego czasu mocno się nad nim zastanawiałem
Nie. Optologic już mi nie pasował. Preferuję długie niemęczące odsłuchy. Optologic szedł bardziej w stronę więcej, a niekoniecznie lepiej. Kwestia preferencji i konkretnych wymagań.

To nie jest lenistwo, serio nie mogę znaleźć. Ktoś poda mi adresy url stacji radiowych do wpisania w Moode? Znalazłem Radio 357,ale jeszcze ze 3-4 jakieś popularne bym chciał - Trójkę, Radiozet, RMF - ktoś pomoże?

Ukryta Zawartość

Na dole strony znajdziesz link do radia które aktualnie masz wybrane. Powinno wystarczyć do tego o co prosiłeś 😉

Ukryta Zawartość

Kolejny dziwny temat. Dodałem wczoraj jedno radyjko (mam w miarę nowy system, tzn 7.6.1 ale nowy w sensie od kilku dni) i pograło mi to radio 357 i gdy posłuchałem potem tidal z MConnect już nie chodzi żadne radio. Cały czas na pasku na dole widać ten ostatnio słuchany utwór z MConnect. Robiłem oczywiście reset maliny , reset MDP i dupa. Plik testowy (stereo test) gra, tidal przez MConnect gra a radio cisza, żadna stacja. O co tu chodzi?

Mam taki zasilacz do Usbridge Sig: 

Ukryta Zawartość

Czy spotkał się ktoś z takim zasilaczem lub przedłużaczem, który miałby włącznik/wyłącznik? Przejrzałem net, ale znalazłem tylko w wersji z angielską wtyczką. A może jest jakiś inny sposób na włącznik do Usbridge? 

Do tej pory wyjmowałem po prostu kabel, ale odkleiło mi się gniazdo na płytce od tego ciągłego włączania i wyłączania. 

W dniu 26.12.2022 o 09:49, zuchi23 napisał:

Cześć. Podpowie ktoś jak dodać dysk nas do volumio? Wcześniej używałem moode i tam nie było problemu z dodaniem dysku sieciowego a w volumio podczas dodawania dysku wywala błąd. 

Tu podałem ustawienia, u mnie śmiga.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, hasos napisał:

Ukryta Zawartość

Dzięki za podpowiedź. Udało się 🙂

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, hasos napisał:

Do tej pory wyjmowałem po prostu kabel, ale odkleiło mi się gniazdo na płytce od tego ciągłego włączania i wyłączania.

Od biedy 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  możesz zastosować, ale wtedy ładowarka oczywiście cały czas włączona zostaje i tylko tego pstryka używasz.

Ewentualnie mamy XXI wiek i możesz zastosować 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , zrobić sobie skrót na pulpicie w telefonie i włączać zasilacz telefonem. Opad szczęki przypadkowych gości tudzież księdza po kolędzie murowany.

Podane przykłady pierwsze z brzegu, na allegro czy Ali oczywiście jest spory wybór cenowy i dizajnowy.

Ewentualnie najprościej, dać po taniości zwykły przedłużacz sieciowy z włącznikiem, dostępny w każdym sklepie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Masz 3 pomysły - co wybierasz?

A tak zupełnie poważnie traktując temat to twój streamer zasługuje na dużo lepszy zasilacz i dałbym sobie spokój z tym impulsowym i zainwestował ze 2 stówy i po gospodarsku samodzielnie zrobiłbym zasilacz liniowy. Progres murowany. Każdy chętnie ci tu pomoże jeśli będziesz miał wątpliwości jakieś i pytania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wito76
2 godziny temu, hasos napisał:

Mam taki zasilacz do Usbridge Sig: 

Ukryta Zawartość

Czy spotkał się ktoś z takim zasilaczem lub przedłużaczem, który miałby włącznik/wyłącznik? Przejrzałem net, ale znalazłem tylko w wersji z angielską wtyczką. A może jest jakiś inny sposób na włącznik do Usbridge? 

Do wyłączania i włączania zasilania maliny używam gniazdka sieciowego z pilotem dostępnego w prawie każdym markecie z działem elektrycznym - coś takiego 👍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marian.ch

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

16 godzin temu, hasos napisał:

Najprościej, pewnie i bez zakłóceń zwykła listwa z wyłącznikiem (podwójnym, czyli na L i N).

Do kupienia na allegro albo sklepie Action, na przykład

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[mention=18552]marteo1981[/mention] Dziękuję. Będę w domu to spróbuję ogarnąć temat.
Dziękuję, działa. Pisałem, że nie można uruchomić radia. Temat był idiotyczny. Klikam na jakąkolwiek stację (ikonę) i nic nie gra. Klikam trzy kropeczki i z rozwijanego menu wybieram Play i gra aż miło. Tylko czemu nie gra gdy klikam na ikonę?
7a153a9131e75dc8c9874de97834fdb1.jpg4eecbef95c171a2d3369209f4d7b214f.jpg

Dzięki za pomoc w sprawie wyłącznika/włącznika. Nie pomyślałem o ty nowoczesnym gniazdku ze sterowaniem z fona. Dobra rzecz :)

O zasilaczu oczywiście myślałem, testowałem nawet Muzga, ale jakoś tak odchudził mi brzmienie. Poza tym mam całkowicie do ogarnięcia kwestię zasilania, więc pewnie niebawem się za to zabiorę. Ale najpierw zmiana wzmaka. 

a to nie męczy karty SD takie hard core close

nie lepiej przycisk dorobić do włączania i skrypt do wyłączania(jeśli na z apki)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na którejś z grup FB akurat dzisiaj widziałem dyskusje na ten temat. Ja to chyba gdybym miał taką potrzebę to bym sobie zrobił sterowanie smart gniazdkiem na pilota po radiu. Jakoś WiFi raz, że bardziej upierdliwe, trzeba wziąć telefon żeby włączyć, szukać aplikacji, a dwa - WiFi to chyba kolejny zakłócacz. No i trzy, w przypadku jakichś problemów z siecią będą problemy z włączeniem.
Zastanawia mnie ten aspekt nr2.

4 godziny temu, Wito76 napisał:

Dziękuję, działa. Pisałem, że nie można uruchomić radia. Temat był idiotyczny. Klikam na jakąkolwiek stację (ikonę) i nic nie gra. Klikam trzy kropeczki i z rozwijanego menu wybieram Play i gra aż miło. Tylko czemu nie gra gdy klikam na ikonę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 4eecbef95c171a2d3369209f4d7b214f.jpg

Na ekranie głównym tapnij w M -> preferences i tam masz opcję wyboru reakcji na tapnięcie w okładkę. Jeśli wcześniej działało, to może coś się przestawiło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

6 godzin temu, hasos napisał:

Dzięki za pomoc w sprawie wyłącznika/włącznika. Nie pomyślałem o ty nowoczesnym gniazdku ze sterowaniem z fona. Dobra rzecz 🙂

O zasilaczu oczywiście myślałem, testowałem nawet Muzga, ale jakoś tak odchudził mi brzmienie. Poza tym mam całkowicie do ogarnięcia kwestię zasilania, więc pewnie niebawem się za to zabiorę. Ale najpierw zmiana wzmaka. 

Możesz też zrobić w ten sposób:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Wito76 napisał:

Ja to chyba gdybym miał taką potrzebę to bym sobie zrobił sterowanie smart gniazdkiem na pilota po radiu.

Ikea to ma...

6 godzin temu, bofff napisał:

a to nie męczy karty SD takie hard core close

nie lepiej przycisk dorobić do włączania i skrypt do wyłączania(jeśli na z apki)

Ukryta Zawartość

Nie męczy karty sd, bo volumio zamykamy aplikacją w telefonie/tablecie i dopiero pilotem gniazdka wyłączamy zasilanie. Wł/wył maliny bez ruszania się z kanapy. Luksus 👍

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Cześć,  potrzebuję do nowego projektu Raspberry 3b lub 3b+.

Jeśli komuś zalega i już nie jest potrzebny dajcie znać na pw info z ceną. 

1 godzinę temu, basic44 napisał:

Ikea to ma...

Allegro, Aliexpress - wszędzie tego zatrzęsienie. Ikei nie ma w mojej "wsi" :). Sporo rzeczy robiłem sobie na takich nie gniazdkach, ale przekaźnikach sterowanych radiowo (pilotem) SonOff- takie coś jak używa się do otwierania bram garażowych czy ogrodzeniowych. Żona co jakiś czas ma jakieś fantazje, by zrobić jej coś tam typu zdalne sterowanie pompką do wody na podwórku bo nogi bolą, albo dołożyć oświetlenie w zabudowie k-g nad meblami w kuchni. Nie będę przecież świeżo po remoncie kuchni pruł ściany by zamontować w ścianie kabel i pstryka do włączania, bo komuś teraz się o tym przypomniało,  więc takie przekaźniki radiowe świetnie się tu sprawdzają. Do włączania malinki również taki SonOff się sprawdzi, ale wiadomo trzeba go gdzieś ukryć i zabezpieczyć przed dotknięciem/porażeniem.

No i jeszcze jedna kwestia dla "świętoszków" - takie smart gniazdka nie mają raczej Audio HiFi, Hi Res, Dolby Surround itd certyfikatu :). Żadne tam wtyki pokryte 24k złotem, żadna miedź 99,9999% czystości tylko ordynarny mosiądz, fuuu.

• Pokaż nowe odpowiedzi