Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.01.2023 o 10:23, Mori napisał:

Rozważałem i testowałem (bez izolatora) ale mi wystarczy w zupełności HiFiBerry z wyjściem po analogu. Na moim sprzęcie brzmi jak najbardziej OK. Chciałbym tylko przetestować dodatkowe odseparowanie prądowe malinki od karty dźwiękowej ale jedyna dostępna opcja to Allo I2S Isolator V1.2 który podobno nie jest z nią kompatybilny i wymaga sprzętowo/programowych przeróbek do poprawnego działania.

Nie wiem tylko, czy przy nisko szumowym zasilaczu MuzgAudio który już mam, ma to jeszcze w ogóle sens. Czy ktoś ma jakieś info/źródło na ile sama malinka może generować szum elektryczny dostając "porządne" zasilanie?

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć o jakie zakłócenia, szumy itp. chodzi ??? Od kilku lat mam rpi4 z nakładką hifiberry plus dsp ( podłączoną do telewizora) oraz z kartą khadas  przez usb  i po rca do wzmacniacza...  malinką zasilaną zwykłym dedykowanym zasilaczem impulsowym...i nigdy nie usłyszałem z kolumn żadnych szumów, zakłóceń i innych niepokojących "dodatków" dźwiękowych. Wszystko brzmi czyściutko i pięknie 👍 O co chodzi z tymi izolacjami  galwanicznymi i wielkimi zasilaczami ???

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Jestem dość zielony w temacie malinek. Czy wersja Raspberry Pi 3 Modell A+ 512MB wystarczy jako "hardaware", żeby udźwignąć jakieś wbudowane distro (obraz) celem sreamowania tidala + paru stacji radia po necie?

Celowałbym w Pi4 8GB ram, ale sami wiecie ... a Pi3 mogę mieć, z wiatraczkami i zasilaczykiem* za poniżej 200pln ..

__

*- przepraszam za zdrobnienia, ale komputerem z upsem w serwerowej budzie to, z pewnych względów, tego nie mogę nazwać 😉

1 godzinę temu, marian.ch napisał:

O co chodzi z tymi izolacjami  galwanicznymi i wielkimi zasilaczami ???

Chodzi o to by wyeliminować szumy zasilania, które mają wpływ na pracę części analogowej DAC.

Jak zastosujesz zasilacz liniowy to szumy zasilania są niższe, a jak izolację galwaniczną USB to spadają praktycznie do zera. Szumy zasilania są poza granicą słyszalności ale niestety zakłócają pracę DAC. Gdy je wyeliminujemy to pojawia się czarne tło, lepsza separacja, poprawi się mikrodynamika, wokale brzmią naturalniej. Oczywiście trzeba mieć sprzęt na odpowiednim poziomie by to usłyszeć. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, titilandus napisał:

Jestem dość zielony w temacie malinek. Czy wersja Raspberry Pi 3 Modell A+ 512MB wystarczy jako "hardaware", żeby udźwignąć jakieś wbudowane distro (obraz) celem sreamowania tidala + paru stacji radia po necie?

Celowałbym w Pi4 8GB ram, ale sami wiecie ... a Pi3 mogę mieć, z wiatraczkami i zasilaczykiem* za poniżej 200pln ..

__

*- przepraszam za zdrobnienia, ale komputerem z upsem w serwerowej budzie to, z pewnych względów, tego nie mogę nazwać 😉

Na RPi 3A+ używam darmowego Volumio, czyli bez Tidala. Ale Spotify, AirPlay czy radio działają bez problemu. Aby zobaczyć jak działa wystarczy użyć nawet wbudowanego układu audio. Potem przez USB można podłączyć DACa lub, jak u mnie, konwerter USB/SPDIF.

Ale żeby skorzystać z Tidala to przy Volumio trzeba mieć abonament, więc chyba lepiej kupić Wiima Mini. Funkcjonalnością bije Malinę na głowę.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Chodzi o to by wyeliminować szumy zasilania, które mają wpływ na pracę części analogowej DAC.

Jak zastosujesz zasilacz liniowy to szumy zasilania są niższe, a jak izolację galwaniczną USB to spadają praktycznie do zera. Szumy zasilania są poza granicą słyszalności ale niestety zakłócają pracę DAC. Gdy je wyeliminujemy to pojawia się czarne tło, lepsza separacja, poprawi się mikrodynamika, wokale brzmią naturalniej. Oczywiście trzeba mieć sprzęt na odpowiednim poziomie by to usłyszeć. 

Hmmmm,  jeśli te zjawiska są poza  lub na granicy słyszalności, to co zrobić z odgłosami tykającego zegara na ścianie, wirującej pralki, szczekającego psa za oknem, sąsiada z wiertarką, dzwoniącego telefonu i setkami innych dźwięków towarzyszących codziennemu życiu 😉

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

3 godziny temu, marian.ch napisał:

Hmmmm,  jeśli te zjawiska są poza  lub na granicy słyszalności, to co zrobić z odgłosami tykającego zegara na ścianie, wirującej pralki, szczekającego psa za oknem, sąsiada z wiertarką, dzwoniącego telefonu i setkami innych dźwięków towarzyszących codziennemu życiu 😉

Nie czytasz ze zrozumieniem.

Powtórzę raz jeszcze :

Mają wpływ na pracę części analogowej DAC. ZAKŁÓCAJĄ ją.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mówiąc prościej.

Jeżeli masz budżetowy za kilka tysiecy sprzęt można darować sobie drogie zasilacze liniowe .

Przechodziłem drogę laptopów, potem kupilem nettopa Asus (mały rozmiar i łatwo schować) , zabawę ze sterownikami,programami i wyglądało na to że jest OK.

Potem kupilem malinę i dopiero zdałem sobie sprawę jak było źle. Zakłócenia USB generowane przez nettop i jego zasilacz impulsowy były wyraźnie słyszalne ( wskazane powyżej tło dźwięku miało słyszalne zakłócenia).

Skleciłem liniowy do maliny z braku zajęcia i po podłączeniu poprawa dźwięku była spora.Znikneła nerwowość,wokale nabrały gładkości , separacja instrumentów też była dużo lepsza.

A słuchałem wtedy na starym Marantzie PM7000, CA Stream Magic6 i Harpiach Mini Amstaff.

Kupiłem niedawno pre gramofonowe Project Phono Box DS2 który ma w zestawie wtyczko-zasilacz i wyraźnie słychać jak kaszani dźwięk pre.Dokladnie taki sam efekt jak oryginalnego zasilacza maliny ( nerwowość , separacja instrumentów itp.).Czeka mnie znowu lutowanie.

15 minut temu, Adasza napisał:

O szmal dla dystrybutorów a o co może chodzić, jak nie wiadomo o co chodzi 🙂 

Nie bardzo - sama malina, dopieszczanie systemu liniowymi itp itd to właśnie nisza bardziej dyi poza oficjalnym kanałem narracji i dystrybucji. 

Możesz kupić streamer, albo zbudować samemu. Niestety tu nawet drobiazgi wpływają bardzo mocno na jakość. Jak powiesz sobie że tyka Ci zegar i masz w poważaniu, to twoja sprawa. Mi nic nie tyka, a stosunek ceny do jakości dźwięku jest znakomity. 

12 godzin temu, marian.ch napisał:

..i nigdy nie usłyszałem z kolumn żadnych szumów, zakłóceń i innych niepokojących "dodatków" dźwiękowych. Wszystko brzmi czyściutko i pięknie 👍

Jak masz minimum przejrzystości systemu, to na liniowym powinieneś usłyszeć większą głębie, więcej średnicy, zniknie nerwowość dźwięku i złagodzi się trochę góra. To nie jest tak że usłyszysz szum - w pomiarach zasilanie liniowe wypada nie najgorzej i nie zawsze musi być gorsze. 

Ale też mam zasilacz impulsowy z maliny i mam porownanie do liniowego przy usbridge signature - różnica jak wyżej opisałem - nie są to subtelne zmiany 😉

Jak na ironię największą przetwornicę mam w końcowce na Hypex Nc252 i jest to ciepłe granie, bez grama nalotu które dają mi inne zasilacze impulsowe w systemie (liniowe mam do daca, streamera i switcha) 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Temat jest złożony i mamy do czynienia z tętnieniami na poziomie milivoltów, które to wygładzamy kondensatorami w sekcji za prostownikiem, mamy szumy w mikrovoltach i mamy jeszcze zakłócenia wysokiej częstotliwości EMI/RFI. Sporo osób wrzuca to wszystko do jednego worka i np chce uzdrowić ujowo grający system dodając listwę audio albo dać zasilacz liniowy jako panaceum na wszelkie problemy. Nie wszystko co nazywa się zasilacz liniowy zagra lepiej. Są lepsze i gorsze konstrukcje zasilaczy, są zwykłe popularne  nieco szumiące stablizatory jakieś typu LM317 i takie z rodziny ultra nisko szumowych pierwszy z brzegu LT3042 gdzie szumy mamy rzędu pojedynczych mikrowoltów. Te wszystkie śmieci płyną w naszych urządzeniach, są wzmacniane przez  wzmacniacze operacyjne i stają się słyszalne.

OK, to tak na szybkiego.

Po pierwsze wielkie dzięki dla  RobG1974 za wypożyczenie IAN Canada Isolator II wraz ze wsparciem jak go skonfigurować. Nadal nie wiem czym zasłużyłem na takie zaufanie ale cieszę się, że mogłem toto przetestować.

Po drugie na moim zestawie (RPI 3B+, zasilacz liniowy MuzgAudio, HiFiBerry DAC+ Pro, NAD3240PE) po pierwszych przesłuchach dyskretne różnice są i to na plus. Mój NAD jest i tak detaliczny z bardzo dobrą sceną a teraz to się nawet poprawiło. Zaskoczyło mnie to, jak zmieniły się wokale. Sorki nie umiem gadać o muzyce ale jak zapodałem np Dire Straits-ów (gdzie wcześniej były dla mnie lekko wycofane) to wyszły nieco lepiej, "bliżej". Najbardziej zaskoczyło mnie, o ile wyraźniej wyszły niskie kopnięcia basem np. w kawałku Frozen Madonny. Zawsze na nich testuję i tu odczułem je wreszcie jak na słuchawkach.

Są też minusy. Jeszcze bardziej niż wcześniej słychać co jest dobrze nagrane a co słabo.

Tak czy siak, trzeba będzie chyba jednak ściągnąć sobie taki własny. Qrcze, przegapiłem gwiazdkę...  😉

A może ktoś jest w stanie powiedzieć czy lepiej kupić zasilacz liniowy, czy taki isolator jak Ian Canada do maliny i zasilać oryginalną impulsówką? 

52 minuty temu, Ajothe napisał:

A może ktoś jest w stanie powiedzieć czy lepiej kupić zasilacz liniowy, czy taki isolator jak Ian Canada do maliny i zasilać oryginalną impulsówką? 

Zasilanie liniowe. To absolutna podstawą w rpi

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Ja najpierw dałem zasilacz liniowy i to dało większy skok jakościowy niż dodany później Isolator więc lepiej od tego zacząć. Ponadto do Isolatora też musiałbyś dać porządny zasilacz więc... wróciłbyś szybko do tego, że potrzebujesz zasilacz liniowy.

Ja w tej chwili z zasilacza liniowego zasilam osobnymi przewodami RPI i Isolator. Odcinam się więc i od zakłóceń z zewnątrz jak i od zakłóceń generowanych wewnątrz samej malinki.

W dniu 16.11.2022 o 21:25, jackobtone napisał:

To trafo jest zupełnie bezgłośne, ale to dlatego, że technologicznie inaczej się prezentuje. Nie ma wibrujących drucików + całość zalana żywicą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potwierdzam dobra jakość tych traf faktycznie są ciche jak skała ,zrobiliśmy dwie sigmy11 na trafie 150VA ,na jednej lata nuc 10 na i7 16gb ram z Roon core tym linuksowym softem Ronna 19V ,a drugi zasila do Router upc connect box ta wieża i oba są ciche wiec nie jest to przypadek jak bywało w wczreśniejszych trafach z toroidy tylko można uznać je serio za topowe , bo nawet trafa breve które uważam za bardzo dobre  gdzieś tam lekko je słychać ,tak tutaj jest total total cicho i najprościej to zauważam po obrazie na tv  jest naprawdę czysto bez szumu tzw tła , które się objawia od razu po wpięciu zasilacza org impulsowego do routera, także polecam serie Supreme z czystym sumieniem . latam na nich juz około 1-miesiąca więc są już wygrzane i nic się nie zmienia na gorsze także mniemam że są stabilne nawet w dłuższych okresach użytkowania a u mnie lekko nie mają bo latają 24h na dobę.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, freju napisał:

bo nawet trafa breve które uważam za bardzo dobre  gdzieś tam lekko je słychać

zgadza się 😏

12 godzin temu, freju napisał:

a u mnie lekko nie mają bo latają 24h na dobę.

U mnie podobnie, nie wyłączam malinki ani zasilania na noc, więc transformator pracuje już nieprzerwanie od 2 miesięcy. Chłodny, zupełnie bezgłośny i trzeba przyznać, że oko też cieszy. 🙂 

Ja postanowiłem sprawdzić Audio Supreme gdy znalazłem jemu podobny w środku zasilacza JCat Optimo 3 Duo. Zrobili mi transformator o parametrach jakie sobie zażyczyłem, na podwójnym uzwojeniu. Wszystko działa, nie ma się do czego przyczepić, zakupu nie żałuję.

Swoją drogą po przesiadce na Roon wszystko stało się takie proste i wygodne. 😄 Koniec z zacinającą się nakładką wizualną Moode, z problemami ze stabilnością, ze znikaniem urządzenia w sieci i koniecznością restartowania systemu lub renderów (na przykład Spotify). Dodatkowo możliwość słuchania zgranych przez siebie płyt na dajmy na to telefonie na słuchawkach bezprzewodowych, bez "zaśmiecania" pamięci telefonu, gdy na przykład inni domownicy potrzebują ciszy, a ja wykonując prace domowe muszę słuchać muzyki. 🙂 Kompletny, przemyślany, intuicyjny system. Roon endpoint śmiga u mnie na DietPi, dlatego pochwały należą się również DietPi w związku z tym wszystkim co napisałem. 

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Zasilacz zasilaczowi nierówny. Jako pierwszy zrobiłem sobie taki na LT1083, do tego spore pojemności filtrujące 4x4700uF Nichicon - zaletą na pewno jest spora bo 7A wydajność prądowa (oczywiście trafo też musi mieć wtedy odpowiednie woltoampery). Ale o ile w porównaniu z ładowarką robi różnicę, tak w porównaniu z ciekawszą konstrukcją na niskoszumowym LT3042 , który złożyłem sobie jako kolejny, już okazuje się "zwyczajny" i tego na LT1083 używam do zasilenia brudnej strony maliny oraz switcha. No i pytanie, o polecenie jakiejś ciekawej "grającej" konstrukcji zasilacza. Sigma, Studer , a może jeszcze coś ciekawego na elementach dyskretnych?

3 minuty temu, Wito76 napisał:

LT1083

To nieporozumienie 😉 

2 minuty temu, Wito76 napisał:

Dokupię izolator galwaniczny 🙂

Wtedy już zasilanie liniowe nie jest potrzebne 😉 

4 godziny temu, Wito76 napisał:

Zasilacz zasilaczowi nierówny. Jako pierwszy zrobiłem sobie taki na LT1083, do tego spore pojemności filtrujące 4x4700uF Nichicon - zaletą na pewno jest spora bo 7A wydajność prądowa (oczywiście trafo też musi mieć wtedy odpowiednie woltoampery). Ale o ile w porównaniu z ładowarką robi różnicę, tak w porównaniu z ciekawszą konstrukcją na niskoszumowym LT3042 , który złożyłem sobie jako kolejny, już okazuje się "zwyczajny" i tego na LT1083 używam do zasilenia brudnej strony maliny oraz switcha. No i pytanie, o polecenie jakiejś ciekawej "grającej" konstrukcji zasilacza. Sigma, Studer , a może jeszcze coś ciekawego na elementach dyskretnych?

Ja juz wszystkie 10szt co posiadam sigmy11 robimy na  filtracji 1xmundorf mlytic , dalej 4x audio note casei , 1xauricap i dodatkowy filtr autorstwa mojego kolegi ale z jakiegoś wzoru nie pamiętam ,tutaj jeden mam wystawiony na trafie breve , ten na toroidy supreme mam już w większych obudowach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

46 minut temu, Adasza napisał:

PS. Ty masz jakąś obsesję z tym izolatorem? 🙂

Po prostu wiem jak działa i jaki ma wpływ na tor audio.

2 godziny temu, Wito76 napisał:

Bo? Rozwiń. 

Zasilacz na LT1083 po prostu kiepsko brzmi. 

Edytowane przez Piopio

14 minut temu, freju napisał:

Ukryta Zawartość

Zaporowo, hehe. Jak zacznę zakładać wątki w dziale HiEnd to się zgłoszę. Chociaż prawdę mówiąc w ostatnim czasie piszę trochę w jednym wątku z tamtego działu, widzę tu też niektórych współpiszących tam. Szczerze, ja chyba nie chcę znaleźć się w tamtym gronie. Takich zarozumiałych buców, Januszy i aroganckich typów dawno nie spotkałem.

Ukryta Zawartość

Po weekendowych zabawach udalo sie podlaczyc zasoby sieciowe.

Jako anonim nie pracowalo poprawnie ,potrzebne bylo stworzenie konkretnego uzytkownika i hasla

i wpisanie tego parametru   vers=1.0. Wtedy u mnie zaczęło działać.

Pojawilo sie pytanie do uzytkownikow Tidal.

Czy jest roznica w jakosci dzwieku w aplikacji Tidal  wbudowanej w Volumio a Tidal Connect np. z laptopa czy fona.

58 minut temu, RobG1974 napisał:

Jest różnica, wg mnie ta z tidal connect gra słabiej i nie wiem dlaczego.

Mi sie wydawalo ze z connect jest minimalnie ciszej  ,choc chyba nie powinno .

7 minut temu, tdrozd napisał:

Mi sie wydawalo ze z connect jest minimalnie ciszej  ,choc chyba nie powinno .

Według mnie Tidal connect gra piskliwie. Natywny Tidal w Volumio gra lepiej. Nie zużywa baterii, nie rozłącza się

11 godzin temu, Wito76 napisał:

do tego spore pojemności filtrujące 4x4700uF Nichicon

Im więcej pojemności wcale nie oznacza lepiej.

5 godzin temu, Adasza napisał:

2000 części dobrego kosztowały? 

Tak w tym czasie jak był składany ,poskładaj sam zobaczysz tylko obudowa jest z alixpress 

• Pokaż nowe odpowiedzi