Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, Wito76 napisał:

Zasilacz zasilaczowi nierówny. Jako pierwszy zrobiłem sobie taki na LT1083, do tego spore pojemności filtrujące 4x4700uF Nichicon - zaletą na pewno jest spora bo 7A wydajność prądowa (oczywiście trafo też musi mieć wtedy odpowiednie woltoampery). Ale o ile w porównaniu z ładowarką robi różnicę, tak w porównaniu z ciekawszą konstrukcją na niskoszumowym LT3042 , który złożyłem sobie jako kolejny, już okazuje się "zwyczajny" i tego na LT1083 używam do zasilenia brudnej strony maliny oraz switcha. No i pytanie, o polecenie jakiejś ciekawej "grającej" konstrukcji zasilacza. Sigma, Studer , a może jeszcze coś ciekawego na elementach dyskretnych?

Studer i sigma są całkiem przyzwoite.Uzywam obu.

Studer wychodzi taniej bo wersja z dwiema szynami zasilającymi kosztuje tyle co sigma.

Są też na Ali same płytki do sigmy za parę groszy .

13 godzin temu, freju napisał:

Ja juz wszystkie 10szt co posiadam sigmy11 robimy na  filtracji 1xmundorf mlytic , dalej 4x audio note casei , 1xauricap i dodatkowy filtr autorstwa mojego kolegi ale z jakiegoś wzoru nie pamiętam ,tutaj jeden mam wystawiony na trafie breve , ten na toroidy supreme mam już w większych obudowach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niezgodnie z zasadami, ale jak to brzmi! 

dfghjk.thumb.JPG.4bc07a886b7eccdd85a1131ceb944209.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kapstan_Biasu

Brzmi niezgodnie z zasadami czyli fenomenalnie ;)Czyli zagra tak jak najwęższe gardło twojego systemu ,niema odpowiedzi jednoznacznej jak to brzmi , nie wiem też na jakim etapie jesteś z osłuchaniem zasilaczy liniowych itd,,, kiedyś bym ci może pożyczył ale już się z tego wyleczyłem 😉

Edytowane przez freju
14 minut temu, freju napisał:

Brzmi niezgodnie z zasadami czyli fenomenalnie ;)Czyli zagra tak jak najwęższe gardło twojego systemu ,niema odpowiedzi jednoznacznej jak to brzmi , nie wiem też na jakim etapie jesteś z osłuchaniem zasilaczy liniowych itd,,, kiedyś bym ci może pożyczył ale już się z tego wyleczyłem 😉

Nie chciałbym kupić za takie pieniądze, urządzenia wykonanego niezgodnie z przepisami i potencjalnie niebezpiecznego dla użytkownika. Nawet gdyby miało brzmieć jak harfy anielskie. 

10 minut temu, freju napisał:

Dlatego jest napisane wyraznie tylko dla odważnych ;))

No jasne, do czasu rozmowy z ubezpieczycielem, po pierdyknięciu nabywcy z 230 V. 🙂

W sumie to jest rzeczywiście zabawne. Części za pierdyliardy cebulionów, a podstawowe zasady budowy urządzeń zasilanych z sieci przez gniazdo ze stykiem ochronnym, w metalowych obudowach, daleko w lesie.

Edytowane przez Kapstan_Biasu
3 godziny temu, Kapstan_Biasu napisał:

No jasne, do czasu rozmowy z ubezpieczycielem, po pierdyknięciu nabywcy z 230 V. 🙂

W sumie to jest rzeczywiście zabawne. Części za pierdyliardy cebulionów, a podstawowe zasady budowy urządzeń zasilanych z sieci przez gniazdo ze stykiem ochronnym, w metalowych obudowach, daleko w lesie.

Jestem wykonawcą tego zasilacza. Sam użytkuję ich kilka we własnym systemie. Na dobrych elemementach, znacznie bliżej ziemi niż "pierdyliardy cebulionów", to jeden z najlepszych układów na rynku.
Napisz proszę, co Twoim zdaniem jest nie tak w kwestii "zasad budowy urządzeń zasilanych z sieci przez gniazdo ze stykiem ochronnym, w metalowych obudowach".

Jest jakiś soft na malinę który obsługuje Amazon music i Digione Signature 

Mam roon ale tam tylko Tidal i niedostępny w PL Qobuz

39 minut temu, pwit1 napisał:

Jestem wykonawcą tego zasilacza. Sam użytkuję ich kilka we własnym systemie. Na dobrych elemementach, znacznie bliżej ziemi niż "pierdyliardy cebulionów", to jeden z najlepszych układów na rynku.
Napisz proszę, co Twoim zdaniem jest nie tak w kwestii "zasad budowy urządzeń zasilanych z sieci przez gniazdo ze stykiem ochronnym, w metalowych obudowach".

Styk ochronny gniazda IEC podłączony jest do obudowy urządzenia przez śrubę mocującą transformator i podłączony do płytki drukowanej filtru zasilacza. A powinien być do podłączony bezpośrednio do specjalnie przeznaczonego zacisku, trwale przymocowanego do obudowy. Niewłaściwy kolor przewodu to drobiazg.

Dopóki się nic nie dzieje, wszystko jest w najlepszym, porządku. 

Moim zdaniem, warto dbać o takie szczegóły, zwłaszcza wtedy, gdy sprzedaje się tak wykonane urządzenie.

W razie "wypadku" z nim związanego, a taki zawsze może się wydarzyć, ubezpieczyciele bardzo się cieszą na widok tak wykonanego połączenia ochronnego w urządzeniu z metalową obudową.

12 minut temu, Kapstan_Biasu napisał:

Styk ochronny gniazda IEC podłączony jest do obudowy urządzenia przez śrubę mocującą transformator i podłączony do płytki drukowanej filtru zasilacza. A powinien być do podłączony bezpośrednio do specjalnie przeznaczonego zacisku, trwale przymocowanego do obudowy. Niewłaściwy kolor przewodu to drobiazg.

Dopóki się nic nie dzieje, wszystko jest w najlepszym, porządku. 

Moim zdaniem, warto dbać o takie szczegóły, zwłaszcza wtedy, gdy sprzedaje się tak wykonane urządzenie.

W razie "wypadku" z nim związanego, a taki zawsze może się wydarzyć, ubezpieczyciele bardzo się cieszą na widok tak wykonanego połączenia ochronnego w urządzeniu z metalową obudową.

OK, dzięki;) Kolor przewodu to rzeczywiście drobiazg. Uziemienie warto łączyć do niezalażnego zacisku/śruby, chociaż dopóki ktoś nie zaingeruje w układ, to niebezpieczeństwa nie ma. Tak, czy inaczej - normy, to normy;)

Mam tych zasilaczy chyba z 10 bo postanowiłem wyeliminować całkowicie z toru zasilacze impulsowe taki miałem zamysł i to działa , po za tym przewaliłem już furmankę różnych firmowych zasilaczy i te ostatnie sigmy właśnie za pierdyliard cebulionów dopiero doceniłem , wczesniejsze projekty na panasonicach do mnie nie przemawiały ,grały tzw misiem z lekkim kocykiem i wtedy wolałem chyba nawet shantii bo był szybszy i bardziej rozdzielczy , dopiero biżuteria sprawiła że to zaczęło już grać ja uważam hi-endowo bo maja wszystko tzw kpl; szybkośc rozdzielczość głębie ogólnie mega dojrzałość , zrozumiałem wtedy że jednak biżuteria gra i nie da się tego oszukać i niema co dalej też szukać bo wiem że w tym budżecie co ja je dostaje to z tzw,firmowych dobrych to koło 7tys bym musiał położyć ,dlatego nie żałuje że naciskałem mocno na to aby iść grubiej i nie trzymać się tak za portfel bo to się odwdzięczy ,nikogo nie namawiam można dłubać samemu ale namawiam na te  podzespoły bo warto .

2 godziny temu, freju napisał:

Mam tych zasilaczy chyba z 10 bo postanowiłem wyeliminować całkowicie z toru zasilacze impulsowe taki miałem zamysł i to działa , po za tym przewaliłem już furmankę różnych firmowych zasilaczy i te ostatnie sigmy właśnie za pierdyliard cebulionów dopiero doceniłem , wczesniejsze projekty na panasonicach do mnie nie przemawiały ,grały tzw misiem z lekkim kocykiem i wtedy wolałem chyba nawet shantii bo był szybszy i bardziej rozdzielczy , dopiero biżuteria sprawiła że to zaczęło już grać ja uważam hi-endowo bo maja wszystko tzw kpl; szybkośc rozdzielczość głębie ogólnie mega dojrzałość , zrozumiałem wtedy że jednak biżuteria gra i nie da się tego oszukać i niema co dalej też szukać bo wiem że w tym budżecie co ja je dostaje to z tzw,firmowych dobrych to koło 7tys bym musiał położyć ,dlatego nie żałuje że naciskałem mocno na to aby iść grubiej i nie trzymać się tak za portfel bo to się odwdzięczy ,nikogo nie namawiam można dłubać samemu ale namawiam na te  podzespoły bo warto .

Pozostaje potwierdzić;)), układ na Panasonicach czy Nichiconach jest naprawdę OK, ale audiofilska "biżuteria" wynosi go o poziom wyżej.

Można składać samemu - tu jest opis autora projektu (a właściwie to opiekuna, bo tworzyła go grupa zapaleńców) - www.amb.org/audio/sigma11 . Na stronie jest też forum z ciekawymi dysputami. Przestrzegam tylko przed chińskimi wersjami z Aliexpress. Budowane są na dziwnej płytce z "dużym" kondensatorem na wyjściu. Efekt jest niestety średni.

W metalowych obudowach uziemienie koniecznie do obudowy, najlepiej do dedykowanego zaczepu;))

W dniu 6.02.2023 o 11:18, RCD napisał:

Jest jakiś soft na malinę który obsługuje Amazon music i Digione Signature 

Mam roon ale tam tylko Tidal i niedostępny w PL Qobuz

wygląda na to, że się da:

Ukryta Zawartość

Sam na razie czekam, na dostawę maliny, zatem proszę o wyrozumiałość. Niemniej mam wrażenie, że jak jakieś gotowe image (obrazy) nie oferują obsługi, któregoś  z serwisów, pozostaje instalacja rasbiana i rzeźba

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, pwit1 napisał:

Pozostaje potwierdzić;)), układ na Panasonicach czy Nichiconach jest naprawdę OK, ale audiofilska "biżuteria" wynosi go o poziom wyżej.

Można składać samemu - tu jest opis autora projektu (a właściwie to opiekuna, bo tworzyła go grupa zapaleńców) - www.amb.org/audio/sigma11 . Na stronie jest też forum z ciekawymi dysputami. Przestrzegam tylko przed chińskimi wersjami z Aliexpress. Budowane są na dziwnej płytce z "dużym" kondensatorem na wyjściu. Efekt jest niestety średni.

W metalowych obudowach uziemienie koniecznie do obudowy, najlepiej do dedykowanego zaczepu;))

O której płytce mówisz?

Bo jest ich kilka do wyboru.

11 godzin temu, Divide napisał:

O której płytce mówisz?

Bo jest ich kilka do wyboru.

Polecam unikać tych płytek:

www.aliexpress.com/item/1005005045898799.html?spm=a2g0o.cart.0.0.60ac452cVNQ9tW&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol

Jest to stary układ, a elementy nie są zgodne z oryginalnym projektem. W szczególności dotyczy to dużego elektrolitu na wyjściu. W oryginalne, w każdej wersji, jest tam polipropylen 1uF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, pwit1 napisał:

Polecam unikać tych płytek:

www.aliexpress.com/item/1005005045898799.html?spm=a2g0o.cart.0.0.60ac452cVNQ9tW&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol

Jest to stary układ, a elementy nie są zgodne z oryginalnym projektem. W szczególności dotyczy to dużego elektrolitu na wyjściu. W oryginalne, w każdej wersji, jest tam polipropylen 1uF.

Ukryta Zawartość

Mam taką jedną kupioną z 5 lat temu która wylądowała w pudle że złomem.

Faktycznie badziewna.

Ukryta Zawartość

witajcie koledzy. wczoraj zdarzyła mi się taka sytuacji że moje wifi przestało widzieć malinę z volumio tj. jak odpalam volumio na tablecie czy telefonie nie znajduje ono maliny. Stało się tak po wyłączeniu z prądu maliny. Początkowo myślałem że padła karta sd ale dziś kupiłem nową wgrałem volumio i nic. Malina połączona była z moją siecią po kablu ethernet który także sprawdziłem bo laptop śmiga na tym kablu. Pytanie czy palą się u was lampki zółta i zielona przy złączu ethernet po podłączeniu maliny do neta kablem? Czy komuś zdarzyła się już taka sytuacja? Czy jest możliwe że padła sama malina?

Cześć. Planuję kupić obudowę w Modushop. Potrzebuję wyciąć otwory z tyłu na dac Evo sabre i malinkę. Jak to się odbywa w/w sklepie tzn muszę zwymiarować płytkę? Jak to zrobić? Jakiś program do tego potrzebny? 

14 minut temu, zuchi23 napisał:

Cześć. Planuję kupić obudowę w Modushop. Potrzebuję wyciąć otwory z tyłu na dac Evo sabre i malinkę. Jak to się odbywa w/w sklepie tzn muszę zwymiarować płytkę? Jak to zrobić? Jakiś program do tego potrzebny? 

Jak nie masz w czym narysować, wystarczy na kartce odręcznie z wymiarami. Zwrotnie po zamówieniu obudowy i wysłaniu skanu rysunku dostajesz rysunek pod CNC i sprawdzasz sobie. Współpraca z Modushop pierwsza klasa. 

10 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Jak nie masz w czym narysować, wystarczy na kartce odręcznie z wymiarami. Zwrotnie po zamówieniu obudowy i wysłaniu skanu rysunku dostajesz rysunek pod CNC i sprawdzasz sobie. Współpraca z Modushop pierwsza klasa. 

Dziękuję bardzo za podpowiedź. Jutro się za to wezmę. 

25 minut temu, zuchi23 napisał:

Generalnie to wystarczy zrobić opis + zwymiarowany rysunek i oni ogarną resztę. Ale... Cokolwiek zaproponują to sprawdź to dokładnie bo jak robili to dla mnie to niestety sporo pokpili. Same otwory, itp zrobili OK, ale już napisy i dopasowanie otworów żeby np. pasowały do płyty montażowej to im niestety nie wyszło. I to pomimo tego, że przed wykonaniem dokładnie się dopytywałem i wskazywałem na błędy oznaczeń na projekcie.

Mi dzisiaj właśnie przyszła obudowa z customem pod jcat usb I cm4 IO board. Ja wymiarówkę robiłem na Paint/cie.b8e94df58aa2ffb33cc9d25a5db33d9e.jpg

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Z tyłu też jest wycięcie, żeby płytka lepiej wchodziła do budowy. To Pan Robert sam zaproponował. Ja jeszcze nigdy nie miałem u nich żadnej wtopy. Raz sam niestety źle zwymiarowałem.4e62284e6edc804bf1fd3a4be2833678.jpg

Też taka chce. Mogłeś od razu 2 zamówić. Dlaczego zrobiłeś pod 220v?

Edytowane przez mik_

Scan-Speak  R3004 15W 26W

Bo chyba dam do obudowy 2 zasilacze Muzgaudio. Cały czas się zastanawiam czy dawać wewnętrznie czy zewnętrznie. Mogę Ci przesłać plik do wycięcia. To od razu będziesz miał gotowca.

Dzisiaj może wieczorem poskładam.

Też się nigdy nie zawiodłem na Modushop. Pan Robert wyciął mi panel tylny do "pierwszej generacji" mojego grajka (wtedy jeszcze pod Allo Boss 1.2), a ostatnie zamówienie to wycięcie otworu o średnicy 17cm w pokrywie górnej tak żeby transformator się zmieścił. 🙂 

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

@RobG1974 rozdziel zasilanie. Uwierz mi, że jeśli tego nie zrobisz, to będzie Cię to potem prześladowało 🙂 

Ukryta Zawartość

23093D30-63BE-4420-BD2E-2360D959D297.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

• Pokaż nowe odpowiedzi