Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję Rucia1, jednak na szybko sprawdziłem opinie o dedykowanej apce na Androida (Volumio) i ma bardzo kiepskie opinie :(

Czy jest jakaś alternatywa?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Najpierw sprawdź czy to prawda.

Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka

Ok. A jak oceniacie Hifiberry DAC+ Pro pod względem brzmienia? Czy warto w niego zainwestować, czy może za podobne pieniądze znajdę coś lepszego? Wiem , że są karty rozszerzajace na bazie układów ESS Sabre...

• Moderatorzy

Dziękuję Rucia1, jednak na szybko sprawdziłem opinie o dedykowanej apce na Androida (Volumio) i ma bardzo kiepskie opinie :(

Patrzysz na tą płatną ? Działa dobrze.

.dd9c3d05d9ee06fea7b499443e30568c.jpg

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

No to chyba się zdecyduję na to rozwiązanie.

Tylko mam dylemat czy do Maliny dokupić ...DIGI+Pro i wykorzystać DAC z mojego Onkyo A-9070 (ma po 1 Wolfsonie WM8740 na kanał) czy lepsze brzmienie uzyskam kupując kartę. ...DAC+Pro na układzie BB? Czy może jakaś inną kartę dźwiękowa, na innym układzie, którą bez problemu obsłuży OS Volumio..?

Z ciekawości zapytam jak szybko wam się bootuje Volumio? Kiedy wprowadzali wersję 2 to chwalili się, że będzie bootował około 19 sekund (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), ja nigdy tyle nie osiągnąłem, bootuje się o wiele dłużej (testowane na Malinie 2 i Zero oraz na różnych szybkich kartach pamięci).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla zainteresowanych bezpiecznym włączaniem i wyłączaniem maliny, bardzo ciekawe i proste w zastosowaniu rozwiązania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Mam w domu dwie maliny, obie wyposażone w hifi berry pro, dwa zasilacze liniowe, kilka dysków, kart SD i za cholerę nie moge odpalić tego ;-)

Jedna malina jest pożyczona od znajomego, ma na karcie wgrane pliki od moode (przynajmniej tak mi sie wydaje) i na 100% działała u mojego znajomego i jest poprawnie skonfigurowana. Podpinam do Lan (czy znaczenie ma czy skrosowany czy nie kabel?) i do tv. Po uruchomieniu migają diody, ma ekranienoojawia sie cos w rodzaju ekranu startowego z logiem maliny i jakimiś komendami, jak wszystki komendy przelatują ekran sie wyłącza. W routerze widze podpięte urządzenie „moode”. Niby wszystko OK ale jak sterować tym moode z poziomu iPada? Nie znalazłem w ogole takiej aplikacji w appstore.

Natomiast w drugiej malinie mam gola kartę pamięci, i tam postanowiłem wgrać volumio, bo ich aplikacje da sie kupic w appstore. Aplikacje kupilem i na iPadzie dziala, ale nie wiem jak wgrać ja na malinę. Na ich stronie jest plik obrazu .img Ściągnąłem go i co dalej z nim zrobić? Wgrać na żywca na kartę pamięci, czy trzeba go jakoś „wypalić”?

-----------------

Jedna malina... jak sterować tym moode z poziomu iPada?

... w drugiej malinie mam gola kartę pamięci, i tam postanowiłem wgrać volumio... czy trzeba go jakoś „wypalić”?

Ad. 1 - Zainstaluj aplikację Linn Kazoo

Ad. 2 - Przeczytaj sobie

Ukryta Zawartość

Na samym początku jest opis jak wgrać img na kartę SD

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Mam w domu dwie maliny, obie wyposażone w hifi berry pro, dwa zasilacze liniowe, kilka dysków, kart SD i za cholerę nie moge odpalić tego ;-)

Jedna malina jest pożyczona od znajomego, ma na karcie wgrane pliki od moode (przynajmniej tak mi sie wydaje) i na 100% działała u mojego znajomego i jest poprawnie skonfigurowana. Podpinam do Lan (czy znaczenie ma czy skrosowany czy nie kabel?) i do tv. Po uruchomieniu migają diody, ma ekranienoojawia sie cos w rodzaju ekranu startowego z logiem maliny i jakimiś komendami, jak wszystki komendy przelatują ekran sie wyłącza. W routerze widze podpięte urządzenie „moode”. Niby wszystko OK ale jak sterować tym moode z poziomu iPada? Nie znalazłem w ogole takiej aplikacji w appstore.

Natomiast w drugiej malinie mam gola kartę pamięci, i tam postanowiłem wgrać volumio, bo ich aplikacje da sie kupic w appstore. Aplikacje kupilem i na iPadzie dziala, ale nie wiem jak wgrać ja na malinę. Na ich stronie jest plik obrazu .img Ściągnąłem go i co dalej z nim zrobić? Wgrać na żywca na kartę pamięci, czy trzeba go jakoś „wypalić”?

spróbuj apkę linnkazoo

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

W routerze widze podpięte urządzenie „moode”. Niby wszystko OK ale jak sterować tym moode z poziomu iPada?

Wklepać w przeglądarce internetowej (Safari lub innej jakiej używasz) adres IP Malinki z Moode podejrzany na routerze.

Moi drodzy, czy ktoś z Was testował LCD z dotykiem:

HDMI+GPIO:

Ukryta Zawartość

Pytam głównie o współpracę z Volumio i HiFiBerry Digi+. Obraz pójdzie po HDMI, a jak wygląda sprawa z dotykiem?

Może jakiś inny macie sprawdzony, z tym że mam obudowę wysoką na 80 mm, więc musiałby się tam zmieścić, czyli max ok 4 cali.

Ukryta Zawartość

Moi drodzy, czy ktoś z Was testował LCD z dotykiem:

Działa to dobrze, chociaż trochę zabawy z instalowaniem driverów do dotyku.

Przy okazji, kolejna, wychodząca na dniach wersja moOde będzie miała zaimplementowaną obsługę ekranu dotykowego :D

Edytowane przez Ciechomir

Działa to dobrze, chociaż trochę zabawy z instalowaniem driverów do dotyku.

Przy okazji, kolejna, wychodząca na dniach wersja moOde będzie miała zaimplementowaną obsługę ekranu dotykowego :D

O, to miło przeczytać, bo do tej pory znajdowałem tylko info, że dotyku nie udało się okiełznać.

A przy okazji, jak już pakuję to do ładnej skrzyneczki, bo obrywam w domu za plątaniny kabli. "Shutdown switch" zrobić poprzez oprogramowanie zdarzenia, klik na GPIO czy lepiej poszukać gotowego układu?

czy lepiej poszukać gotowego układu?

Lepiej gotowy. Kilka postów wcześniej zamieściłem link.

kojarzy ktos jakies gotowe obudowy pod RPI2? chodzi mi o takie wieksze, np. zeby dysk usb tam ulokowac, najchetniej jakies metalowe?

kojarzy ktos jakies gotowe obudowy pod RPI2? chodzi mi o takie wieksze, np. zeby dysk usb tam ulokowac, najchetniej jakies metalowe?

Gotowe pod Maline, to niekoniecznie. Ale możesz popatrzeć w modushopie albo na Ali na jakiegoś Hammonda, wziąć w rękę brzeszczot, wiertarkę etc. Ja wkładam swoją Malinę w Galaxy 2U z aluminiowym frontem. Wszystkie klocki robię w tym samym stylu. Nieźle to wygląda.

Zawsze można Volumio obsługiwać poprzez dowolną przeglądarkę wpisując adres url urządzenia

sprawdzał ktos dedykowany do maliny zasilacz tomanka?

lub ten od ifi ipower?

Ifi jest optymalny cenowo i jakościowo do zasilania maliny. U mnie zasila allo isoltor i digi pro i nie słychać różnicy w porównaniu z bateria 18650.

Tomanek do rpi ze stablizatorem LM338T to jakiś żart przy ifi nie daj sie nabrać na jego konstrukcje.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

.

Ifi jest optymalny cenowo i jakościowo do zasilania maliny. U mnie zasila allo isoltor i digi pro i nie słychać różnicy w porównaniu z bateria 18650.

Tomanek do rpi ze stablizatorem LM338T to jakiś żart przy ifi nie daj sie nabrać na jego konstrukcje.

dzieki wielkie za odpowiedz zamawiam ifi w takim razie :)

a warto kupić dwa jeden do maliny drugi do hata?

Wy piszecie o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wynalazku?

Opis tego, to jakieś czary mary. Naprawdę robi swoją robotę?

Ukryta Zawartość

no szumy w niezależnych testach ma 10x mniejsze niz zasilacze liniowe

np tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez biniek

Nie warto mailna ma kiepskie stabilizatory i tak zaszumi. Najlepiej kupić izolator i odciać sie od masy i zasilania i sygnalow z maliny. Wtedy jednym ifi zasilasz isolator o hata. Troche drozej ake duzo lepiej. Jakiego hata używasz?

.

ja mam hata 502DAC od pi2design i ma osobne zasilanie 5V

do tej pory calość tj malina+hat zasilałem impulsowym zasilaczem za 20zł

Edytowane przez biniek
Nie warto mailna ma kiepskie stabilizatory i tak zaszumi. Najlepiej kupić izolator i odciać sie od masy i zasilania i sygnalow z maliny. Wtedy jednym ifi zasilasz isolator o hata. Troche drozej ake duzo lepiej. Jakiego hata używasz?

A czym zasilasz wtedy samą malinkę? Edytowane przez sebaa1
ja mam hata 502DAC od pi2design i ma osobne zasilanie 5V

do tej pory calość tj malina+hat zasilałem impulsowym zasilaczem za 20zł

Osobne zasilanie bez separacji to połowiczny sukces bo śmieci na masie zostaną zwłaszcza z badziewia za 2 dychy.

Może kup ifi 5v z niego zasil malinę i hata, a najlepiej zobacz czy 502 wymaga czy tylko moze byc zasilana z maliny i dokup isolator

.

do sprzedania Hifiberry Digi+ PRO - kupiony 3tyg. temu - cena 220zł z moją przesyłka - komplet w pudełeczku - zdecydowanych proszę o pw.

Drodzy koledzy

Czy któryś z tych mikro komputerów posiada sprzętową nakładke z wyjsciem i2s ?

Bez konwersji usb - i2s..?

Chciałbym to zamontować w jednej obudowie razem z Dac

Dzięki

a warte jest to wyjscie uwagi..?

Czytam w wątku że Malyna zasilanie ma takie sobie, wiec co warte jest to i2s..?

• Pokaż nowe odpowiedzi