Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

tomekwr, sebaa, rucia

Dziękuję za podpowiedzi, będę się starał wprowadzić je w tak zwany czyn. Pozdrawiam

Sprawdź sd-xbmc to jedna z lepszych wtyczek all in one. MrKnow była super ale już nie rozwijana i nieaktualna. Do sportu ogólnie każdego to sportdevil.

Nie wiem czy to nie jakieś audio-złudzenie, ale wydaje mi się, że moja malina z digione z głupim powerbankiem gra duuużo lepiej niż w układzie z oryginalnym zasilaczem.
Dźwięk z powerbanka (xiaomi) wydaje się wow super, głęboki i dynamiczny ale po jakimś czasie doszedłem do wniosku że jest jakiś taki bardzo efekciarski i wolę ten bardziej poukładany na Tomanku. Zależy od aplikacji samej maliny i hata jak są podatne na zasilanie.

Zaproponujesz kilka utworow, ktore sa dla Ciebie referencyjne w kontekscie "robi sie wiertarka"? Chetnie bym sprawdzil jaki jest moj odbior.na roznych dacach malina/chinczyk.

Sprawdź nagrania Kodaly Quartet Haydna. OP50 Nos 4-6

Panocha Quartet Haydn OP 33

Z łągodnie nagranych Hillary Hahn, Paavo Jarvi (tych dwoje to w ogóle mistrzostwo) Violin Concerto nr 5

Hillary Hahn Bach Violin Concertos

Xiangsheng po USB pewnie?

też. Po digione też. Z tym że tak jak pisałeś chyba się odrobinę poprawia z czasem.

Witam po przerwie...

Od dwóch tygodni użytkuje Volumio w którym do przedwczoraj wszystko działało.Niestety przestało działać Spotify conect.

Najpierw problemy tego typu że brak sterowania z aplikacji(muzykę można było puścić ale nie zatrzymać,przewinąć)teraz widzi urządzenie ale nie łączy.Oczywiście próbowałem restartów,nowej instalacji wtyczki,ponowne instalowanie spotify.

Nadmienię że ze stacjonarnym PC działa dobrze zarówno z telefonu na PC jak i z PC na Volumio.

Nie mam więcej pomysłów a na Connect bardzo mi zależy

Ps.Tidal przez Bubleupnp działa

Sprawdź nagrania Kodaly Quartet Haydna. OP50 Nos 4-6

Panocha Quartet Haydn OP 33

Z łągodnie nagranych Hillary Hahn, Paavo Jarvi (tych dwoje to w ogóle mistrzostwo) Violin Concerto nr 5

Hillary Hahn Bach Violin Concertos

Dziekuje, sprawdze i dam znac o wlasnych wrazeniach.

Nie mam więcej pomysłów a na Connect bardzo mi zależy

U mnie jest podobnie i na razie nie znalazłem przyczyn poza jedną, otóż dopóki telefon nie uśnie i nie wyłączy WIFI to wszystko działa, jak tylko telefon wygasi ekran to po jakimś krótkim czasie wyłącza wifi i wtedy muza w spotify gra dalej ale tracimy sterowanie z telefonu. Można dodać coś na listę włączyć odtwarzanie ale nic więcej, brak możliwości zatrzymania odtwarzania.

Niestety mój telefon mimo wybrania w opcjach żeby utrzymywał połączenie WIFI kiedy wchodzi w stan uśpienia to i tak rozłącza WIFI.

Tak samo mam kiedy korzystam z BubbleUPNP na telefonie i gram TIDALA, tutaj akurat muza gra tylko do uśpienia telefonu po czym sama się wyłącza.

Akurat na Tidal są rozwiązania tego problemu a na Spotify na razie nie znalazłem recepty.

Tom

Dobra muza to podstawa, dobry sprzęt potem - Ifi Audio iDac Micro + AKG K-92 ciekawe zestawienie :-)

U mnie jest podobnie i na razie nie znalazłem przyczyn poza jedną, otóż dopóki telefon nie uśnie i nie wyłączy WIFI to wszystko działa, jak tylko telefon wygasi ekran to po jakimś krótkim czasie wyłącza wifi i wtedy muza w spotify gra dalej ale tracimy sterowanie z telefonu. Można dodać coś na listę włączyć odtwarzanie ale nic więcej, brak możliwości zatrzymania odtwarzania.

Niestety mój telefon mimo wybrania w opcjach żeby utrzymywał połączenie WIFI kiedy wchodzi w stan uśpienia to i tak rozłącza WIFI.

Tak samo mam kiedy korzystam z BubbleUPNP na telefonie i gram TIDALA, tutaj akurat muza gra tylko do uśpienia telefonu po czym sama się wyłącza.

Akurat na Tidal są rozwiązania tego problemu a na Spotify na razie nie znalazłem recepty.

Tom

Od kilku dni mam ten sam problem ze Spotify sterowanym telefonem (poprzez PC-ta wszystko działa OK).

Podejrzewam jakiś problem niezgodności z ostatnich wersji Spotify.

Założyłem nowy wątek dotyczący problemów ze sterowaniem Spotify.

Stwierdziłem że od czytania opinii i recenzji na temat różnych DACów nie stanę się mądrzejszy i zamówiłem Rpi3 z Allo Boss 1.2.

Botland wysłał ekspresowo i dzisiaj siadam do instalacji Volumio, więc trzymajcie kciuki. Na razie opieram się na opisie RobG i Ruci ze strony 116 tego wątku. Pluginy do YouTube i Spotify znajdę pod ->plugin manager->music services?

Docelowo chce chyba dokupić jakiegoś taniego tableta do roli pilota i wyświetlacza, na razie sterowanie z Iphona i apka volumio i linn kazoo.

• Moderatorzy

Stwierdziłem że od czytania opinii i recenzji na temat różnych DACów nie stanę się mądrzejszy i zamówiłem Rpi3 z Allo Boss 1.2.

Botland wysłał ekspresowo i dzisiaj siadam do instalacji Volumio, więc trzymajcie kciuki. Na razie opieram się na opisie RobG i Ruci ze strony 116 tego wątku. Pluginy do YouTube i Spotify znajdę pod ->plugin manager->music services?

Docelowo chce chyba dokupić jakiegoś taniego tableta do roli pilota i wyświetlacza, na razie sterowanie z Iphona i apka volumio i linn kazoo.

Jeśli masz na myśli instrukcję do Tidala ze 116 str to już nieaktualna od ostatniej wersji volumio.

Tidala musisz uruchomić według tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najprościej chyba będzie wgrać moode zamiast volumio.

Jak coś to pisz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rucia1

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Jeśli masz na myśli instrukcję do Tidala ze 116 str to już nieaktualna od ostatniej wersji volumio.

Tidala musisz uruchomić według tego

Ukryta Zawartość

Najprościej chyba będzie wgrać moode zamiast volumio.

Jak coś to pisz.

Aha, dzięki za informacje, tak to jest jak się czyta wątek od początku.

Chciałem moode ale mnie zniechęciła nowa wersja 4 i dziesiątki komend z putty. Chyba że jest jakaś starsza działającą wersja do pobrania? Taka gdzie można postawić bubble upnp na malinie?

Ukryta Zawartość

Aha, dzięki za informacje, tak to jest jak się czyta wątek od początku.

Chciałem moode ale mnie zniechęciła nowa wersja 4 i dziesiątki komend z putty. Chyba że jest jakaś starsza działającą wersja do pobrania? Taka gdzie można postawić bubble upnp na malinie?

Jakie dziesiątki komend ? Zobacz to:

Ukryta Zawartość

dział support. Tylko kilka prostych komend reszta robi się sama :-)

Ze strony moode:

--------------------------------------------------------

Enter the cmds below via SSH on a Pi running Raspbian Stretch Lite release 2017-11-29.

NOTE: No other release is guaranteed to work.

1. Download the Image Builder version 2.2

cd /home/pi

sudo wget -q

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) downloads/mos/mosbuild.sh -O /home/pi/mosbuild.sh

sudo chmod +x /home/pi/mosbuild.sh

2. Start the Image Builder

sudo ./mosbuild.sh

-----------------------------------------------

Tom

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra muza to podstawa, dobry sprzęt potem - Ifi Audio iDac Micro + AKG K-92 ciekawe zestawienie :-)

Jakie dziesiątki komend ? Zobacz to:

Ukryta Zawartość

dział support. Tylko kilka prostych komend reszta robi się sama :-)

Ze strony moode:

--------------------------------------------------------

Enter the cmds below via SSH on a Pi running Raspbian Stretch Lite release 2017-11-29.

NOTE: No other release is guaranteed to work.

1. Download the Image Builder version 2.2

cd /home/pi

sudo wget -q

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) downloads/mos/mosbuild.sh -O /home/pi/mosbuild.sh

sudo chmod +x /home/pi/mosbuild.sh

2. Start the Image Builder

sudo ./mosbuild.sh

-----------------------------------------------

Tom

Przejrzałem instrukcje Ciechomira i mnie trochę zniechęciła, jeśli da się prościej to siadam do lektury.

Chociaż może najpierw spróbuję volumio tak dla wyprawy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jasne, od czegoś trzeba zacząć a warto :-)

Tomek

Przejrzałem instrukcje Ciechomira i mnie trochę zniechęciła, jeśli da się prościej to siadam do lektury.

Instrukcja jest z czasów wersji beta, która trzeba było budować samemu. Od tego czasu sporo rzeczy ewoluowało i jest prościej.

Sprawdź sd-xbmc to jedna z lepszych wtyczek all in one. MrKnow była super ale już nie rozwijana i nieaktualna. Do sportu ogólnie każdego to sportdevil.

Dźwięk z powerbanka (xiaomi) wydaje się wow super, głęboki i dynamiczny ale po jakimś czasie doszedłem do wniosku że jest jakiś taki bardzo efekciarski i wolę ten bardziej poukładany na Tomanku. Zależy od aplikacji samej maliny i hata jak są podatne na zasilanie.

Właśnie wydał mi się taki bardziej funowy, dynamiczny, ale to akurat bardzo dobrze dla mojego systemu.

Instrukcja jest z czasów wersji beta, która trzeba było budować samemu. Od tego czasu sporo rzeczy ewoluowało i jest prościej.

Całe szczęście - przyznaje, że przeczytałem tylko pierwszą stronę z czterech twojego wątku, ten wydawał mi się nowy i nie wnikałem co jest dalej.

Volumio już działa, muzyka leci z dysku, spotify i youtube. Myślałem że to będzie bardziej skomplikowane :D

Problemem okazał się jednak router od Multimedia - nie mogę się na niego zalogować standardową metodą, żadnych modyfikacji. Chyba przez to nie działa mi możliwość wejścia na malinę poprzez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - od razu przekierowuje mnie na stronę multimedia błąd 404. Na szczęście apka na iphona działa świetnie i intuicyjnie i poprowadziła mnie za rączkę przez instalację.

Jak tak będzie to chyba będę musiał zainwestować w nowy router, może od razu pomyślę o takim z usb do podpięcia sieciowego.

Ukryta Zawartość

Dla informacji.

Wczoraj instalowałem moode 4.0 i rzeczywiście uprościli instalację.

Nie trzeba nawet już 2 kart.

Problemem okazał się jednak router od Multimedia - nie mogę się na niego zalogować standardową metodą, żadnych modyfikacji. Chyba przez to nie działa mi możliwość wejścia na malinę poprzez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - od razu przekierowuje mnie na stronę multimedia błąd 404. Na szczęście apka na iphona działa świetnie i intuicyjnie i poprowadziła mnie za rączkę przez instalację.

A spróbuj przez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Tom

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
Te moode 4.0 ma tyle błędów że obecnie moim zdaniem nie nadaje się do użytku.
Jakie?

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Te moode 4.0 ma tyle błędów że obecnie moim zdaniem nie nadaje się do użytku.
Wymień choćby trzy błędy, jestem nad wyraz ciekawy, bo używam i nie zauważyłem.

Niemoznosc zmiany wiekszosci ustawien audio. Nie dziala restart i shutdown. Mysle ze wystarczy zeby nie dalo sie u mnie uzywac

Proszę nie kpij sobie: restart i wyłączenie działa, może coś spitoliłeś z instalacją. Jakie ustawienia audio? Możesz sprecyzować? U mnie działa wszystko czego używam. Także sprawdź może u siebie zanim zaczniesz wydawać takie radykalne sądy

Proszę nie kpij sobie: restart i wyłączenie działa, może coś spitoliłeś z instalacją. Jakie ustawienia audio? Możesz sprecyzować? U mnie działa wszystko czego używam. Także sprawdź może u siebie zanim zaczniesz wydawać takie radykalne sądy

Nie kpie sobie kolego.

Piszę jak u mnie jest. Nie wierzysz? Twoja sprawa, z tym że to nie zmienia faktu, że tak właśnie jest. U mnie błędy są i po prostu to opisuję, a co ty na ten temat sądzisz, to mnie to kompletnie nie interesuje.

Czyli co? Wszystkim działa tobie nie. To tylko świadczy o twojej wiedzy i umiejętnościach i to ty lepiej się nie wypowiadaj jak masz małe pojęcie, tylko grzecznie poproś to może ktoś ci pomoże i będziesz się mógł cieszyć z bardzo dobrego systemu audio na malinkę.

• Moderatorzy

Potwierdzam, że działa wszystko w moode 4. Coś skopałeś kolego :)

-> drej

Też używam moOde 4 w ostatniej wersji i działa stabilnie.

Ba nawet na Raspberry Pi Zero udało się bez problemów zainstalować i patrz jak na złość działa poprawnie.

Tom

A spróbuj przez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Tom

Dzięki sprawdzę wieczorem, z volumio nie ma większego problemu skoro działa apka, bardziej mnie interesuje czy ssh będzie działać jak będę stawiał moode?

Potrzebuję też podpowiedzi jak ustalić IP maliny skoro nie mogę wejść w żadne ustawienia routera?

Próbowałem przez cmd arp -a ale mam listę z 10 adresów statycznych i 5 dynamicznych.

Może po adresie MAC? podobno Rpi ma adres między B8:27:EB:00:00:00 a B8:27:EB:FF:FF:FF?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi