Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

2) Ściągamy ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obrazy Openelec, volumio lub inne jakie chcemy i kopiujemy je na pendrive

Pliki po pobraniu trzeba rozpakować do formatu .img ? Co wpisać config.txt, żeby ruszyło hifiberry digi ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Pliki po pobraniu trzeba rozpakować do formatu .img ? Co wpisać config.txt, żeby ruszyło hifiberry digi ?

Ściągnięte pliki z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) należy rozpakować do .img. Można użyć darmowego programu 7zip.

Nie mam hifiberry digi, ale spróbowałbym z następującym wpisem:

dtparam=audio=off

# audio interfaces

dtoverlay=hifiberry-digi

# optional hardware interfaces

dtparam=i2s=on

Wczoraj testowałem z runeaudio i wszystko działa od razu. Runeaudio nie nadpisuje pliku config.txt. Niestety nie udało mi się uruchomić w ten sposób Moode. Odnośnie Volumio 2 mam jeszcze pewne wątpliwości czy opisany przeze mnie sposób jest właściwy, gdyż w ustawieniach nie mam możliwości wyboru sprzętowej regulacji głośności. Próbowałem jeszcze bez linijki dtparam=audio=off, ale wtedy nie działa openelec.

Swoją drogą to smutne, że malina daje tyle możliwości wyboru jeśli chodzi o systemy, a nie ma prostego sposobu, żeby używać je z jednej karty. Idealnie byłoby, gdyby była wersja noobs Volumio lub Runeaudio, ale sądząc po braku odzewu na forum tych systemów raczej takie wersje nie powstaną.

Mam jeszcze pytanie do użytkowników Max2play. Czy można w tym systemie zainstalować przeglądarkę. W środowisku graficznym jest ikona przeglądarki, ale jej uruchomienie powoduje błąd: "invalid desktop entry file: ‘/usr/share/applications/lxde-x-www-browser.desktop’"

Ukryta Zawartość

Można. Uruchom console, zrób :

W pliku: /etc/apt/sources.list usuń #w lini zaczynającej się deb...

Nastrpnie:

apt-get update

apt-get upgrade

apt-get install iceweasel

Potwierdzić.

O ile pamiętam. Zainstaluje się firefox

• Moderatorzy

Nie mam hifiberry digi, ale spróbowałbym z następującym wpisem:

dtparam=audio=off

# audio interfaces

dtoverlay=hifiberry-digi

# optional hardware interfaces

dtparam=i2s=on

Na openelec nie działa z tym wpisem

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Jaki system najlepiej się sprawdzi na Malinie jako odtwarzacz Tidala (właściwie to tylko to) ze sterowaniem z iOS? Na razie testuję max2play. Zależy mi na rozwiązaniu gdzie uniknę streamingu z telefonu na malinę. Runeaudio, Volumio, Moodeaudio czy jeszcze coś innego?

Chyba tylko max2play na tą chwilę a na iOS tylko ipeng.

Edytowane przez Ciechomir
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ok. Powalczę. Czy ktoś posiada digi+pro z zewnętrznym zasilaniem i mógłby opisać różnice ? Zastanawiam się czy zostawić tak jak jest czy pakować w większą obudowę z zasilaniem.

Mam w innym systemie Pipo X9. Pożyczyłem kiedyś od forumowego kolegi bardzo dobrej klasy zasilacz i .... i oddałem.

Nie udało mi się wychwycić różnic w dźwięku.

Dlatego też Digi+Pro mam na małym zasilaczyku impulsowym.

• Moderatorzy

Na openelec nie działa z tym wpisem

Już działa, miałam błąd "zjadłam" jedną literkę :)

Wiem, że yo nie giełda, ale jakby ktoś szukał gotowego rozwiązania to mam malinę+hifiberry dac pro+obudowa.

Po prostu przesiadka na digi+

Zapraszam na pw.

U mnie berryboot z DAC USB działa bez problemu, nie potrzeba żadnej dodatkowej konfiguracji. Zastanawia mnie jedynie fakt, że OSMC ma inny numer systemu, ciekawe czy będzie aktualizował się automatycznie.

Mam pytanie przy max2play w squeezer -e nie działa mi szukanie w Tidalu, utwory mogę wybierać w propozycji a nie mogę szukać? Szukanie działa mi tylko w oparciu o moje zasoby dysku sieciowego a nie Tidala, coś źle skonfigurowałem w LMS?

Tak, rozumiem, tak mi działa na Daphile, ale tu wchodzę do Tidala później w szukaj i np wykonawcy i nie ma możliwości nic wpisania, a szukanie ogólne (lupa) działa tylko po zasobach sieciowych? Tak się zastanawiam, czy czegoś źle nie skonfigurowałem. Natomiast w LMS na przeglądarce w windowsie, Tidal w ogóle mi się nie pokazuje w dodatkach, a w squeezer-ze jest?

Tak, rozumiem, tak mi działa na Daphile, ale tu wchodzę do Tidala później w szukaj i np wykonawcy i nie ma możliwości nic wpisania, a szukanie ogólne (lupa) działa tylko po zasobach sieciowych? Tak się zastanawiam, czy czegoś źle nie skonfigurowałem. Natomiast w LMS na przeglądarce w windowsie, Tidal w ogóle mi się nie pokazuje w dodatkach, a w squeezer-ze jest?

Ja uzywam orange squeeze i szukanie dziala....

Witam wszystkich,

Właśnie skończyłem czytać ten wątek ... ufffff..... tydzień czytania w pociągu. Jednak nie znalazłem rozwiazania mojego problemu.

Witam wszystkich,

Właśnie skończyłem czytać ten wątek ... ufffff..... tydzień czytania w pociągu. Jednak nie znalazłem rozwiazania mojego problemu.

Gratulacje za wytrwalosc ;)

A teraz moze pochwal sie problemem - tutaj nie wszystko jest napisane :)

ooopssssss... gdybym miał kota, to bym na niego zwalił, ale nie mam :)

Jeszcze raz...

Witam wszystkich,

Chce sprawić sobie system do oglądania filmów z projektora i słuchania muzyki, audiobooków itp.

Początkowo chciałem zrobić to minimalistycznie: podwieszony projektor, obok malinka z max2play -> HiFiBerry Amp+ -> głośniki powieszone na ścianie na której wyświetlamy filmy.

Jednak jako że jestem osobą słabosłyszącą (noszę aparaty słuchowe) to wolę oglądać filmy przez słuchawki i chciałbym zmodyfikować mój pomysł, tak żeby można było jednocześnie puszczać dźwięk przez głośniki i przez słuchawki bezprzewodowe (Avantree Audition Pro Wireless), tak abym mógł razem z rodziną obejrzeć film, czy program

Szukam raczej rozwiązań budżetowych ze względu na zbliżający się remont mieszkania, ale jednocześnie chcę żeby żona i dzieci odczuli zmianę jakościową w stosunku do pierdziawki jaką posiadamy obecnie (miniwieża Sony), jako wynagrodzenie rezygnacji z telewizora, i telewizji satelitarnej

Czy ktoś z Was może mnie nakierować na rozwiązanie ?

Projektor już masz rozumiem i instalację HDMI do niego. Jeśli tak to co teraz pracuje za źródło sygnału dla projektora i słuchawek?

Projektor już masz rozumiem i instalację HDMI do niego. Jeśli tak to co teraz pracuje za źródło sygnału dla projektora i słuchawek?

Do tej pory było róznie. Filmy były puszczane albo z laptopa po VGA, albo z malinki 2 po DVI, a sygnał audio po jacku albo mini wiezy Sony albo o zgrozo do projektora, ktory ma swoj glosniczek

Sama muzyka tylko na tej mini wiezy (CD i radio)

Dokup do maliny2 DACa. Jest teraz na Allegro Hifiberry dac+ za 95zł. I do tego jakiś używany wzmacniacz z wyjściem słuchawkowym i głośniki na początek jakieś nieduże podstawkowe używane. Poczujesz różnicę na pewno!

Słuchawki bezprzewodowe działają na kompresji stratnej i co uzyskasz na DACu to na nich stracisz. Wzmacniaczy za kilka stówek masz dużo. Najlepiej kupować blisko siebie z obejrzeniem i odsłuchem. No chyba że boisz się używek to może być problem. Wtedy coś z Chin klasaD najlepiej. Głośniki podobnie jeśli chodzi o używane a nowe to popatrz np. na polskie STX. Słuchawki już masz?

Dokup do maliny2 DACa. Jest teraz na Allegro Hifiberry dac+ za 95zł. I do tego jakiś używany wzmacniacz z wyjściem słuchawkowym i głośniki na początek jakieś nieduże podstawkowe używane. Poczujesz różnicę na pewno!

Słuchawki bezprzewodowe działają na kompresji stratnej i co uzyskasz na DACu to na nich stracisz. Wzmacniaczy za kilka stówek masz dużo. Najlepiej kupować blisko siebie z obejrzeniem i odsłuchem. No chyba że boisz się używek to może być problem. Wtedy coś z Chin klasaD najlepiej. Głośniki podobnie jeśli chodzi o używane a nowe to popatrz np. na polskie STX. Słuchawki już masz?

Ja zdaje sobie sprawę, że słuchawki bezprzewodowe są stratne, ale tym się nie przejmuję, ja i tak tego nie wyłapię, ze względu na głębokie uszkodzenie słuchu (70-90dB), wiec w tym przypadku raczej chodzi mi o wygodę.

Czy możecie mi podać przykład wzmacniacza, który ma możliwość puszczania sygnału jednocześnie i na głośniki i na słuchawki ?

Google wyrzuca odpowiedzi z kartą dzwiekowa w komputerach, badz na AMP USB. Albo jakiego hasła użyć w wyszukiwarce, to ja juz zglębie temat

Ukryta Zawartość

Tu koledzy maja pomysl zeby zastosowac wzmacniacz strefowy.

Ukryta Zawartość

Każdy wzmacniacz to potrafi tylko gniazdo słuchawkowe odcina wyjście mocy na głośniki gdy jest włączone tzn. wtyk jack jest "wtyknięty". Tak dla wygody. Można to wyłączyć łatwo by działały symetrycznie.

Tylko może być problem w regulacji głośności na słuchawki i na głośniki tak żeby wszyscy byli zadowoleni z jednej końcówki mocy. Lepiej by było gdyby słuchawki miały osobny wzmacniacz.

Edytowane przez sebaa1

No to teraz Malinka brzmi jak nigdy wczesniej. :)

Soekris po modach plus bufor wyjsciowy zamiast na lampach jest na jfetach. Brakuje zdjecia drugiego pudelka - z trafami i zasilaczami.

Dzwiek jest niesamowity... ale nie oszukujmy sie - sporo w Maline zainwestowalem wiec w sumie nie dziwne ze dzwiek poerwsza klasa :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to teraz Malinka brzmi jak nigdy wczesniej. :)

Soekris po modach plus bufor wyjsciowy zamiast na lampach jest na jfetach. Brakuje zdjecia drugiego pudelka - z trafami i zasilaczami.

Dzwiek jest niesamowity... ale nie oszukujmy sie - sporo w Maline zainwestowalem wiec w sumie nie dziwne ze dzwiek poerwsza klasa :)

Czyli lampy się nie sprawdziły?

• Pokaż nowe odpowiedzi