Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

to świadczy dobrze jedynie o dobrej aplikacji konwertera usb w LKSie - w innych DACach wyjście usb z maliny brzmi gorzej niż chociażby coaxial z digi+pro

Najnowszy DAC LKS, który mam u siebie ma zainstalowany najnowszy moduł usb amanero, który ma na pokładzie zegary (femto Clock) o niskim poziomie szumów (jitter). Dodatkowo zastosowano zasilanie tego modułu niezależne od portu usb.

Dlatego napisałem wyżej, że jedynie wymiana zegarów w Kali daje szansę na poprawę dźwięku poprzez połączenie I2S.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Piotr_57210

Potwierdzam. Ale jakby wymienić zegary w Kali... to kto wie :)

Piotrek , czyli nasza walka z i2s była daremna ?

no wygląda na to że amanero wreszcie dobiło do punktu gdzie podejmuje rownorzędną walkę z innymi wyjściami

xmos tez jest już blisko

Piotrek , czyli nasza walka z i2s była daremna ?

Nieee. W LKS 003 po I2S jest lepiej. No chyba żeby zastosować najnowsze amanero + zasilanie. Ale to też nie jest pewne bo zmian w nowym LKS jest więcej.

Witam sympatyków Malinowego Grania.

Sam się skusiłem na Rpi 2 B i aktualnie używam z przetwornikiem Audio Gd po usb (VIA Vinyl VT1731).

Trzymam się na razie dwóch systemów,Volumio oraz Runeaudio.Gra to na poziomie typowego pc grajka nie ustępując mu w niczym.Podoba mi się to,że jest wiele systemów na Malinę,które można bez problemu zainstalować i używać.

Chcę spróbować Hifiberry digi.Nie wiem jednak,w którą wersję celować ;) Głównie chodzi mi o bezproblemowe działanie z systemami Volumio lub Rune.

Volumio już zdążył mnie zaskoczyć po aktualizacji do najnowszej wersji (obsługującej DSD),która spowodowała pewne problemy z moją kością usb .Poza tym działa bardzo dobrze na Rpi jak i PC.

Rune z kolei ma przewagę w tym,że lepiej sobie radzi z zasobami sieciowymi,gdzie Volumio potrafi się przywiesić.

Druga sprawa,która z kości : digi+ digi+pro będzie lepszym źródłem I2s ?

Digi pro ma swoje wlasne zegary. I jak brać pod kątem muzyki to raczej taka wersja. Ja używałem z Volumio i teraz próbujemy się z MoodeAudio. Działa na obydwu.

Drodzy sympatycy Malinki. Mam zestaw: R Pi 3, reclocker Allo Kali oraz DAC Allo Piano. Chciałbym do tego dorzucić sterowanie zwykłym pilotem na podczerwień. Da się? Jeśli tak, to jak? Piano wypuszcza piny takie, jak na załączonym obrazku. A z tego, co się zorientowałem, odbiorniki IR potrzebują napięcia 3.3 V, którego tutaj nie ma. Da się to jakoś obejść?

allo_piano_pins.png

Działa na obydwu.

Dzięki za odzew.Znalazłem twój wpis na wątku,że z Rpi 2B i digi + pro działa bez problemu na Volumio 2.XXX jako Hifiberry Dac.Rozumię,bez konieczności zmiany Kernela ?

Ostatecznie mogę wybrać system max2play,picore,lub Moode.W zasadzie z tego co czytam,to od razu Moode :)

Bez zmiany kernela. Na moode też działa, ale jako Hifi Digi+.

Już niedługo będę mógł porównać hifiberry do pi2media 502dac...ciekawy jestem wyników.

.ciekawy jestem

Również jestem ciekaw,jak spisuje się nakładka z wyjściem spdif.

Mam jeszcze możliwość zmiany karty usb na Amanero,ale jakoś nie przekonuje mnie ten interfejs i jest to znacznie droższa opcja.Jak ogarnę temat i poznam możliwości Maliny,z pewnością zwrócę uwagę na połączenie I2s.

Z ciekawością śledzę wątek.

Również jestem ciekaw,jak spisuje się nakładka z wyjściem spdif.

Mam jeszcze możliwość zmiany karty usb na Amanero,ale jakoś nie przekonuje mnie ten interfejs i jest to znacznie droższa opcja.Jak ogarnę temat i poznam możliwości Maliny,z pewnością zwrócę uwagę na połączenie I2s.

Z ciekawością śledzę wątek.

Z Twoim Audio GD to napewno o wiele lepsze granie będziesz miał poprzez połączenie I2S niż z interfejsem Via Vinyl. Dodatkowo Kali recklocker z maliną wniesie dalszą poprawę ale to już będzie się zbliżać do ceny amanero.

Następny krok to zasilanie linowe do maliny. Jeśli Kali to też zasilanie linowe.

Jeśli amanero to też z osobnym zasilaniem. Jeśli chcesz taniej to daj sobie spokój. Szkoda kasy.

Wszystko zależy jakie masz kolumny, wzmak, pomieszczenie i całą resztę. Od tego zależy czy w ogóle zmiany usłyszysz.

Jeśli chcesz naprawdę najtaniej to malina + digi + pro łączysz po coax do audio gd i nie kombinuj jak Ci szkoda kasy bo taniej i lepiej nic nie zrobisz.

Z czasem zasilacz linowy (najpierw możesz pożyczyć od kogoś ) albo powerbank i na tym koniec jeśli chodzi o Audio Gd.

Pozdrawiam

Bez zmiany kernela. Na moode też działa, ale jako Hifi Digi+.

Już niedługo będę mógł porównać hifiberry do pi2media 502dac...ciekawy jestem wyników.

napisz dwa słowa porównania - u mnie ten 502dac zostaje póki nie kupię jakiegoś streamera który go przebije

połączenie I2S

Zdecydowanie będę dążył do wykorzystania tego interfejsu.

Oj,jeszcze długa droga przede mną :) Sądzę,że na początek będzie digi+pro.Następnie muszę się zorientować,czy w moim gd dorobią mi wejście I2s ,sam to chyba nie dam rady.

Mam już obudowę do Maliny,w której mam zamiar zmieścić zasilacz itd.Zaczynam walkę :)

Pojawił się kolejny (?) konkurent digi+ Pro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Izolacja galwaniczny, wyjścia cyfrowe BNC i RCA, dwa zegary, Jitter na poziomie 411.4 femtosekund. Ktoś wie jak wygląda jitter w digi+ Pro? Tylko cena ze dwa razy wyższa. Ciekawe jak z jakością tej karty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość aqs

(Konto usunięte)

Odpaliłem malinę na Oppo SDAC po USB, no Panowie i Panie zacnie to gra, udało mi się uruchomić też Tidala na moodeaudio i tu największe zaskoczenie, Tidal gra perfekcyjnie :)

• Moderatorzy

Odpaliłem malinę na Oppo SDAC po USB, no Panowie i Panie zacnie to gra, udało mi się uruchomić też Tidala na moodeaudio i tu największe zaskoczenie, Tidal gra perfekcyjnie :)

Ciekawa jestem jak byś jeszcze hifiberry dołożył :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Chyba lepiej niż z Daphile ?

Gość aqs

(Konto usunięte)

Ciekawa jestem jak byś jeszcze hifiberry dołożył :)

Zapewne było by jeszcze lepiej :) Ale szykuję się pod LKS DA004 więc nie będzie potrzebne

Chyba lepiej niż z Daphile ?

Przepaść Panie Piotrze :)

Zapewne było by jeszcze lepiej :) Ale szykuję się pod LKS DA004 więc nie będzie potrzebne

A nie chciałeś wierzyć :)

Oczywiście moode zmapowałeś ze swoim NAS ?

udało mi się uruchomić też Tidala na moodeaudio

A słów kilka jak uruchomiłeś Tidala?

Chciałem :)

Zmapowałem w NFS

No to Ok jeśli w NFS.

Długo Ci się baza budowała po zmapowaniu ?

Oczywiście advenced kernel zainstalowany ?

u mnie też daphile nie ma startu

jeszcze tylko zmienie zasilanie na liniowe i zostawiam kwestie transportu na dluzej

Edytowane przez biniek

Gdyby ktoś był zainteresowany mam na zbyciu Digi+ pro . Usunięty został rezystor R3 do zewnętrznego zasilania Digi , dodane goldpiny na P4 i zasilaniu P5 . Sprawne i przetestowane .

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Pojawił się kolejny (?) konkurent digi+ Pro:

https://volumio.org/product/allo-digione

Izolacja galwaniczny, wyjścia cyfrowe BNC i RCA, dwa zegary, Jitter na poziomie 411.4 femtosekund. Ktoś wie jak wygląda jitter w digi+ Pro? Tylko cena ze dwa razy wyższa. Ciekawe jak z jakością tej karty.

Wysłałem zapytanie do hifiberry. Ciekawe czy odpowiedzą?

Odpowiedź przyszło nadspodziewanie szybko.

Tylko niestety dalej nie wiemy nic:-(

,,we don't publish jitter figures as they depend on the transmission path. Jitter in a lab environment can be very different from jitter values in a real installation.

Best regards,

Daniel''

Zwyczajnie odpowiadają na temat produktu mocno konkurencyjnego nie wiem czego się spodziewałeś że powiedzą stary jest to świetne kupuj to? Pewnie po wakacjach wypuszcza digiberry z nowym "ficzerem"

Edytowane przez Marcin_Sz

Sprzedam VITUS RI100

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Myślisz, że zadałem im pytanie o wyrażenie opinii o digione?

Nic z tych rzeczy.

Powiedziałem im, że użytkownicy z Polski chcieliby porównać wartość jittera ich digi+pro z tym konkurencyjnym digione.

Wartość z digione znamy i prosimy o podanie wartości ich produktu.

No i odpisali to co zacytowałem.

Ciekawy hacik, ale cena ostrasza .... chyba na glowe upadli.

Albo na glowe mi poszlo, albo widze 461 zl po przeliczeniu.

Pozdrawiam.

Gość aqs

(Konto usunięte)

A słów kilka jak uruchomiłeś Tidala?

Na NAS mam zainstalowany LMS w moode włączyłem Squeezelite renderer na stronie mysqueezebox.com wpisałem dane do Tidal, całość obsługuję apk Squeeze ctrl, całość wymiata :)

Długo Ci się baza budowała po zmapowaniu ?

Oczywiście advenced kernel zainstalowany ?

baza momencik, dosłownie

advenced kernel nie instalowałem jeszcze, co daje ?

• Pokaż nowe odpowiedzi