Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

To zaczyna naprawdę dobrze brzmieć. Jeszcze zasilanie.

Z ciekawości - ile wydałeś, do tej pory, łącznie na to ustrojstwo?

Cześć,

buduję nowy streamer sieciowy oparty na nowym Allo DigiOne Player

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , sterowany za pomocą Volumio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem przed wyborem DAC. Mam w sumie dwa na oku: Schiit Bifrost lub Rega DAC-R. Jak uważacie, który z tych dwóch będzie lepszym wyborem do Maliny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na Kali 65USD ;)

Jaki to ma oes pod strumieniowanie/odpalanie wav/flac? Smartfonem da się tym sterować przez aplikację? Linuxowy MPD chodzi na apce androidowej.
Jaki to ma oes pod strumieniowanie/odpalanie wav/flac? Smartfonem da się tym sterować przez aplikację? Linuxowy MPD chodzi na apce androidowej.
Kali to tylko reclocker. Malina chodzi na Linuxie oczywiście.

Cześć,

buduję nowy streamer sieciowy oparty na nowym Allo DigiOne Player

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sterowany za pomocą Volumio

Ukryta Zawartość

Jestem przed wyborem DAC. Mam w sumie dwa na oku: Schiit Bifrost lub Rega DAC-R. Jak uważacie, który z tych dwóch będzie lepszym wyborem do Maliny?

Ja ostatnio nabylem Allo DigiOne mam podlaczone do DAC Gustard X20Pro.

Po kilku godzinach sluchanie DigiOne sie troche wygrzal. Moim punktem odniesienia jest Daphile (polaczenie USB). Sa utwory w ktorych jest niemal identycznie, ale sa takie w ktorych jest roznica na plus dla DigiOne - test trwaa ... narazie tylko Tidal jest testowany.

Pamietaj ze narazie Volumio dziala tylko w wersji testowej - nie ma softu ktory by obsluzyl DigiOne, mam nadzieje ze sie to szybko zmieni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jest jakiś hat na malinę, który poprawia granie po USB

Dobre pytanie podbijam

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

poprawia granie po USB

Nie ma takiego ;)

Być może zasilanie liniowe do Maliny coś poprawi ? Nie mam jeszcze takowego,więc się nie wypowiem.

Można próbować ze zmianą formatu przesyłu sygnału cyfrowego z maliny za pomocą hatów digi,allo itp. czyli połączenie po coaxialu lub I2s.W wypadku ,kiedy ma się słabą kość usb w przetworniku,hat jest optymalnym rozwiązaniem.

malina ma słabe wyjście USB co piszą wszyscy. W moich testach wychodzi, że przy tak słabym 'Wąskim gardle' nawet dobry DAC nie daje rady nic poprawić.

testowałem następujące konfiguracje:

TIDAL ->Malina po USB->DAC wbudowany w Cayin Cs-55a - gra to ciepło, przyjemnie, ale bez powietrza i ciemnego tła

TIDAL ->Malina po USB->Cayin IDAC -6 -> Cayin Cs-55a - gra to ciepło, przyjemnie, ale bez powietrza i ciemnego tła, praktycznie nie do rozróżnienia od zestawu wyżej

TIDAL ->Malina ->Hifiberry DIGI+ ->Cayin IDAC6 -> Cayin Cs-55a - gra to otwartym dźwiękiem, przyjemnie, pojawia się dużo przestrzeni i tła

Zaintrygowany i zmartwiony możliwością słabego wejścia USB w dac Cayin zrobiłem jeszcze 2 próby:

PC z aplikacji TIDAL -> Cayin IDAC-6 -> Cayin CS-55A - dzwięk jak z maliny po USB

PC ale z tidalem strumieniowanym na jRiver -> Cayin IDAC-6 -> Cayin CS-55A - super przestrzenny dźwięk, czysty...zatem wejście usb jest spoko!

Edytowane przez Łukasz_65651

PC ale z tidalem strumieniowanym na jRiver -> Cayin IDAC-6 -> Cayin CS-55A - super przestrzenny dźwięk, czysty...zatem wejście usb jest spoko!

mozesz opisac w jakis sposob to realizowales "strumieniowanie Tidala na Jriver" - tez chcialbym to przetestowac

malina ma słabe wyjście USB co piszą wszyscy. W moich testach wychodzi, że przy tak słabym 'Wąskim gardle' nawet dobry DAC nie daje rady nic poprawić.

[...]

Spróbuj coś na xmosie, u mnie w porównaniu z digi+pro... trudno zdecydować.

Gość

(Konto usunięte)

TIDAL ->Malina po USB->DAC wbudowany w Cayin Cs-55a - gra to ciepło, przyjemnie, ale bez powietrza i ciemnego tła

TIDAL ->Malina po USB->Cayin IDAC -6 -> Cayin Cs-55a - gra to ciepło, przyjemnie, ale bez powietrza i ciemnego tła, praktycznie nie do rozróżnienia od zestawu wyżej

TIDAL ->Malina ->Hifiberry DIGI+ ->Cayin IDAC6 -> Cayin Cs-55a - gra to otwartym dźwiękiem, przyjemnie, pojawia się dużo przestrzeni i tła

Zaintrygowany i zmartwiony możliwością słabego wejścia USB w dac Cayin zrobiłem jeszcze 2 próby:

PC z aplikacji TIDAL -> Cayin IDAC-6 -> Cayin CS-55A - dzwięk jak z maliny po USB

Łukasz a masz już może pi2media 502dac?

Edytowane przez Kukawa

mozesz opisac w jakis sposob to realizowales "strumieniowanie Tidala na Jriver" - tez chcialbym to przetestowac

Bubble upnp i wybrany jako renderer komputer z Jriver(trzeba włączyć w opcjach sieć multimedialna serwer DLNA)

A co do pi2media to po 3 tygodniach wysłali w piątek ze Stanów. Teraz już jest w rękach PP, więc z górki(żartuje. Od 2 dni nie mogą go wprowadzić do systemu,,jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie...)

Edytowane przez Łukasz_65651
Gość

(Konto usunięte)

U mnie wbudowany dac z CS gra bardzo słabiutko- w szczególności mocno przygaszone i nieczytelne :/ Z Daphile jest natomiast bardzo fajnie. Niedługo urlop także w pierwszym tygodniu troszkę daców pożyczę.

pzdr

Spróbuj coś na xmosie, u mnie w porównaniu z digi+pro... trudno zdecydować.

potwierdzam XMOS w porownaniu z Allo DigiOne mam narazie podobne odczucie (z tym ze XMOS z Daphile)

Witam,

CZy do malinki można zastosować tem daczek

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

do malinki

To nie jest do malinki :)

No weź,są kapitalne haty :

Ukryta Zawartość

Znajdziesz jeszcze tańsze.

Ukryta Zawartość

Gość aqs

(Konto usunięte)

Takie doświadczenia

Volumio trzasków po USB brak, gra gorzej od moode, problem z NAS-em wczytuje tylko 92 albumy

Picoreplayer nie widzi DAC-a po USB

Moode nie może dogadać się z Oppo SDAC i są trzaski granie po USB, po zainstalowaniu Kernel RT trzaski głośniejsze, również problem z NAS, widzi część albumów

• Moderatorzy

Takie doświadczenia

Volumio trzasków po USB brak, gra gorzej od moode, problem z NAS-em wczytuje tylko 92 albumy

Picoreplayer nie widzi DAC-a po USB

Moode nie może dogadać się z Oppo SDAC i są trzaski granie po USB, po zainstalowaniu Kernel RT trzaski głośniejsze, również problem z NAS, widzi część albumów

w katalogach i podkatalogach usuń zbędne pliki , szczególnie z rozszerzeniem .nfo.

Zostaw tyko pliki muzyczne i okładki w .jpg.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Gość aqs

(Konto usunięte)

w katalogach i podkatalogach usuń zbędne pliki , szczególnie z rozszerzeniem .nfo.

Zostaw tyko pliki muzyczne i okładki w .jpg.

Dzięki, dużo roboty, albumów mam około 500+ :)

Dzięki, dużo roboty, albumów mam około 500+ :)

Jak Windows to F3 i *.nfo i kasujesz.

Jak Linuch, to byś tak nie napisał... chyba. :D

Gość aqs

(Konto usunięte)

Jak Windows to F3 i *.nfo i kasujesz.

Jak Linuch, to byś tak nie napisał... chyba. :D

NAS czyli Linux, ale mogę przerzucić na Win i skasuję nfo, jednak najwygodniej korzysta mi się z LMS + Squeeze

NAS czyli Linux, ale mogę przerzucić na Win i skasuję nfo, jednak najwygodniej korzysta mi się z LMS + Squeeze

NAS czyli NAS, chodziło mi pod czym pliki przeglądasz na NASie. Jak Windą, to tak jak wyżej.

Witam,

Korzystam od przedwczoraj z Raspberry Pi 2, zainstalowałem Volumio 2, DAC jaki podłączyłem po USB to iFi Audio iDSD LE Nano, brzmienie jest na prawdę bardzo dobre, jednak istnieje pewien problem, otóż od czasu do czasu w dźwięku słychać trzaski, zniekształcenia (jakby z płyty vinylowej), brzmi to czasami trochę tak jak malina się przycinała. Na tą chwilę udało mi się to w pewnym stopniu wyeliminować instalując RuneAudio, jednak jego interfejs, brak możliwości sterowania aplikacją i strasznie zniekształcony dźwięk przez Airplay całkowicie go wykluczają. Co może być powodem owych trzasków? Za słabe zasilanie? Pliki typu Flac, WAV i DSD odtwarzam z dysku NAS.

Edytowane przez kuli
  • Moderatorzy

do Rune masz dedykowaną aplikację w sklepie googl i działa bardzo dobrze.

Gapless na no i volume normalization no, wszelkie polepszacze wyłącz

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

W App store na ios nie ma aplikacji dla Rune. AirPlay działa z bardzo zniekształconym dźwiękiem, tak czy inaczej wolałbym rozwiązać problem i działać na Volumio 2.

• Moderatorzy

a próbowałeś moode ? według mnie najlepsze, po rune. Volumio mi jakoś nie podeszło.

W App store na ios nie ma aplikacji dla Rune. AirPlay działa z bardzo zniekształconym dźwiękiem, tak czy inaczej wolałbym rozwiązać problem i działać na Volumio 2.

MPoD – An iPhone / iPod Touch client allowing for streaming over HTTP. Tu masz apke do rune na ios

Kolejna osoba pisze, ze moode ma lepszy dzwięk od Volumio i zastanawiam się czy ktoś wie skąd sie biorą różnice ? Myślałem, że te same sprzęty (malina + DAC) powinny grać tak samo niezależnie od oprogramowania, chyba że samo oprogramowanie wprowadza jakąś korekte cyfrową dźwieku. Niby wszystko opiera się na tym samym systemie, a i sterowniki pewnie używane są te same. Nie chodzi mi nawet o to, ktory system jest lepszy dźwiękowo tylko bardziej skąd sie biorą różnice bo ewidentnie niektórzy ją słyszą, czego nie neguje bo nie mialem możliwości posluchać moode.

Rucia1:

1) tak na marginesie w czym dźwięk jest lepszy wg. Ciebie na moode vs Volumio (bo tego akurat osobiscie uzywam) i na jakiej muzyce to obserwujesz ?

2) orientujesz sie czy moode może pracowac jako renderer dla BubbleUPnP Server ? wiem, ze mozna go uzyc z serverem Logitech'a jak w Max2Play ale on mi sie znacznie mniej spodobal niz bubble z racji aplikacji Linn Kazoo

Edytowane przez decybel
  • Pokaż nowe odpowiedzi