Skocz do zawartości
IGNORED

High-Endowa niskoszumowa i efektywna klimatyzacja

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Tłumiki są tylko do klimatyzacji kanałowej.

Zwykłe Daikiny (typu split) mają 19-22dB, i to faktycznie jest prawie bezgłośne.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

U siebie mam jednostkę 2.5kW. Dziś przez cały dzień (35+'C na zewnątrz) chodziła na pierwszym, najniższym biegu ustawiona na 24'C. W pokoju mam dwa spore okna, ze słońcem do godz. ok 15:00. Pierwszy bieg jest absolutnie wystarczający aby w pokoju 25m2 utrzymać przez cały dzień zadaną temperaturę. Wyższe biegi włączam tylko wtedy, gdy chcę skokowo zmniejszyć temperaturę w pokoju (np po przyjściu do domu, o ile klimatyzacja była wyłączona).

Czyli i mi będzie wystarcząc jednostka 2,5kW. W zupełności...na jesieni mają wejść na Polski rynek nowe, zgrabne i jednocześnie dość atrakcyjne cenowo Daikiny, więc już wiem co zamówię na wiosnę 2016...

Dzięki za wszystkie porady...

Gość

(Konto usunięte)

Witam

Jeśli ma być naprawdę cicho i jeśli chcemy zapewnić dobry stosunek jakości do ceny i efektu jaki można uzyskać wg mojej oceny rozsądnym rozwiązaniem jest zastosowanie klimatyzatora kanałowego. Ale klimatyzator nie może być pierwszy lepszy tylko markowy, ponieważ tylko te tak naprawdę zbliżają się do parametrów podawanych w katalogach (DAIKIN, MITSUBISHI ELECTRIC, FUJITSU - FUJI ELECTRIC, TOSHIBA). Myślę, że wcześniej wspominany DAIKIN, np. model serii FDXS...+RXS... byłby fajnym wyborem. Do pomieszczenia 20m2 myślę, że wystarczający byłby klimatyzator o mocy 2,5kW, ale można dać urządzenie większe i eksploatować go na niższym biegu, a niższy bieg = niższy poziom ciśnienia akustycznego. Należy pamiętać jednak o jednej zasadniczej kwestii, tzn. prawidłowym doborze wielkości urządzenia (jego mocy). Domorośli fachowcy, często dobierają klimatyzatory na m2 i często im się to udaje. Należy jednak pamiętać, iż urządzenia dobiera ma maksymalne obliczeniowe zyski ciepła w konkretnym pomieszczeniu, które należy po prostu policzyć. Klimatyzator to oczywiście nie wszystko. Należy jeszcze prawidłowo zaprojektować instalację powietrzną, jeśli zajdzie potrzeba zastosować tłumiki i to co jest kluczowe, aby na samym końcu nie skopać tematu, odpowiednio dobrać nawiewniki i wywiewniki, tzn. ich typy i wielkości, aby zapewnić małą prędkość efektywną wypływającego powietrza

Oprócz choroby, na którą wszyscy na tym forum chorują, zawodowo zajmuję się od 15 lat projektowaniem i wykonawstwem wentylacji i klimatyzacji. Takie rozwiązanie jak opisałem powyżej znalazło zastosowanie u jednego z moich klientów, znanego muzyka, znanego lubelskiego zespołu w jego prywatnym studiu nagrań. Oczywiście pokój odsłuchowy to nie to samo co studio nagrań i nie ta sama chłonność akustyczna pomieszczenia, ale żaden inny układ w rozsądnych pieniądzach nie spisze się lepiej. Oczywiście pytanie czy takie rozwiązanie da się w konkretnym przypadku zrealizować, wszak należy pamiętać, że klimatyzator kanałowy należy gdzieś zlokalizować (we wspomnianym przypadku był to strych) i sprawić, aby redukcji uległ także hałas emitowany przez obudowę urządzenia. Może być to np. sufit podwieszony odpowiednio wytłumiony. Urządzenia są dość płaskie, bo maja tylko 200mm wysokości.

Dla ograniczenia kosztów, uważam, że można by się jednak pokusić na zastosowanie prostszych rozwiązań, tzn. jakiegoś klimatyzatora naściennego, podsufitowego czy przypodłogowego, ale wysokiej jakości, gdzie urządzenia o nominalnej mocy chłodniczej 2,5kW mają poziom ciśnienia akustycznego na drugim biegu na poziomie 25dB(A) - pamiętajmy tylko, że często są to wartości podawane w warunkach komory akustycznej, gdzie badane są urządzenia, w rzeczywistości będzie to decybel lub dwa więcej.

Pamiętajmy, że takie temperatury jak mamy teraz, to nie jest normalne zjawisko i należy urządzenia dobierać w umiarem i rozsądkiem, aby dla kilku dni w roku nie przewymiarowywać urządzenia. Urządzenie przez większość dni okresu chłodniczego i tak będzie pracować z niepełną wydajnością.

Ja osobiście użytkuję naściennego Daikin'ka

Może pomogłem. W razie czego służę radą.

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

Jeszcze może kilka modeli DAIKIN'A, nie kanałowych, ale godnych uwagi, niestety nie najtańszych:

- Ururu Sarara - naścienny

- Emura - naścienny

- Nexura - przypodłogowa

A z tańszych seria: FTX, FTXS, FTXM

I z najtańszych: FTXN i FTXB

Oczywiście inne wcześniej podane marki także mają fajne urządzenia, ale twierdzę, po latach doświadczeń, że jednak z Daikin'em jest najmniej problemów i jest najbardziej dopracowany.

Daikiny mają jeszcze jedną zaletę, o której nikt wcześniej nie wspomniał - bardzo ciche są także ich jednostki zewnętrzne. Jeżeli ktoś mieszka w bloku, może być to bardzo ważny czynnik, minimalizujący możliwość zatargów z sąsiadami. Do tego klimatyzacja Daikin ma jeszcze specjalna funkcję Silent (włączaną z pilota), dzięki której cały czas zmienia się prędkość pracy wentylatora jednostki zewnętrznej (płynnie przyspiesza, a potem zwalnia), co minimalizuje praktycznie do zera możliwość wzbudzenia (rezonansu) elementów konstrukcyjnych jednostki.

Dodam jeszcze, że u mnie 2 klimatyzatory Daikina pracują od 10 lat - całkowicie bezawaryjne. To po prostu Mercedes.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jeszcze jedno, z racji tego, że jeden z klimatyzatorów jest u mnie na poddaszu - a z racji tego, że to poddasze, to kurzy się niemiłosiernie, więc warto może zainteresować się jednostkami przypodłogowymi z filtrem powietrza, które można także umieścić na dole lub wyżej na ścianie. Filtr można czyścić zwykłą wodą.

Ja mam właśnie taką:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

p_48965_foto1.JPG

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość

(Konto usunięte)

Uwaga, z tymi Mercedesami trzeba uważać. Kiedyś właśnie klientowi sypnąłem takie porównanie, a co on mi na to: "nie lubię Mercedesów", patrzę do garażu a tam dwie be-em-cory - ups.

Ale to prawda są mało awaryjne, i to prawda, że maja między innymi tzw. opcję pracy nocnej, która powoduje wyciszenie jednostki zewnętrznej (oczywiście kosztem wydajności, nic za darmo na tym świecie nie ma).

Generalnie wszystkie urządzenia są teraz inverterowe (i te markowe i to coś z marketów), tzn. dostosowują sobie moc chłodniczą do aktualnych potrzeb w pomieszczeniu. Klimatyzator o nominalnej mocy chłodniczej 2,5kW, pracuje z wydajnością pomiędzy 1,3kW a 3,2kW w zależności od potrzeb, zmieniając przy tym i obroty sprężarki i obroty wentylatora skraplacza (jednostki zewnętrznej), tym samym zmienia się poziom mocy akustycznej emitowanej do otoczenia przez urządzenie.

Niestety mam wrażenie, że dział księgowości wkracza wszędzie. Te Daikin'y sprzed 10 lat, pomimo, że mniej zaawansowane technologicznie, są bardziej żywotne, niż aktualne.

A to bardzo fajny model przypodłogowy FVXS również DAIKIN'a z podwójnym nawiewem

Czy stosuje się już centralne jednostki w nowo wybudowanych domach? Mniej więcej jak na poniższej animacji - jak ktoś buduje dom od podstaw, to chyba nie ma lepszego rozwiązania. Można umiejscowić dedykowany vent nad samym sprzętem - idealnie schłodzi najbardziej grzejące się końcówki czy też preampy - zrobiłem tak u siebie. Nie widzę lepszego rozwązania niż centralna klima. Z okiennych i przenośnych AC dość cichymi wydawały się też być poszczególne modele firmy Amana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)

Rozwiązań wentylacji i klimatyzacji jest wiele. Celowo piszę wentylacji i klimatyzacji, ponieważ wiele osób myli lub nie do końca rozumie oba pojęcia. Należy pamiętać, że nie ma dobrej klimatyzacji bez wentylacji, odwrotnie zaś jest to możliwe (choć nie koniecznie musi nam to przynieść efekt temperaturowy w postaci 23 lub 24 stopni, ale nie zawsze musi). Oczywiście wentylacja i klimatyzacja może być realizowana przez jedno urządzenie, można także rozdzielić te systemy. Temat jest dość szeroki, zależy od konkretnego budynku oraz oczekiwań klienta. Przede wszystkim, jak to zwykle, zależy od zasobności portfela. Ale myślę, że to już temat nie na to forum.

To ja też mam przemyślenia na ten temat. Mam na myśli rozwiązanie jak markizy zewnętrzne. Opuszczenie takiej markizy odcina wnętrze od gorącego promieniowania, nadal przepuszczając nieco światła.

Mnie to wydaje się dość fajną opcją i zdrowszą od klimy.

• 3 tygodnie później...

To ja też mam przemyślenia na ten temat. Mam na myśli rozwiązanie jak markizy zewnętrzne. Opuszczenie takiej markizy odcina wnętrze od gorącego promieniowania, nadal przepuszczając nieco światła.

Ukryta Zawartość

Mnie to wydaje się dość fajną opcją i zdrowszą od klimy.

To rozwiązanie zmniejsza ilość energii cieplnej dostającej się do wnętrza tylko przez powierzchnie przeszklone i wystwione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, to pasywny system zmniejszający skutki bezpośredniego ogrzewania wnętrza przez promienie słoneczne. Może się sprawdzić w dobrze izolowanym cieplnie budynku, jednak tylko do czasu i nigdy nie zastąpi systemu klimatyzacji, który poza zmniejszaniem temperatury powietrza, zmniejsza także jego wilgotność, co z kolei jest kluczowe dla komfortu termicznego. Właśnie dlatego chłodzenie poprzez odparowywanie lodu lub wody bardzo dobrze działa na wolnym powietrzu, natomiast w zamknietym pomieszczeniu daje dokładnie odwrotny efekt mimio niewielkiego zmniejsznia temperatury.

Ukryta Zawartość

Ten wątek to chyba na bocznicę się nadaje.

Podobnie jak większość z tej h*j-endowej zakładki. ;-)

Jeżeli masz klocki w klasie A, high endowa klimatyzacja jest wręcz niezbędna latem.

Wręcz wskazana, dla dobra nie tylko sprzętu. Lato u nas to już istne tropikalne piekło. Hajendowy sprzęt wymaga hajendowego chłodzenia. Potwierdzam na bazie 9 letniego doświadczenia, że Daikin to high end wśród urządzeń chłodzących.Wcześniej miałem urządzenie bardzo uznanej firmy Trane, ale było za głośne. Wątek jak najbardziej jest pomocny tym, którzy dbają o komfort swój i komfort pracy swoich drogich urządzeń.

Hajendowy sprzęt wymaga hajendowego chłodzenia

No jasne... przy hajendowym sprzęcie to wszystko w pokoju musi być też hajendowe i możliwie najdroższe. ;-)

A tak poważnie to jaja sobie robicie, prawda?

Jak słuchasz muzyki to przeszkadza Ci cichy szumek z urządzenia chłodzącego?

Ja wyłączam lodówkę, bo mam salon z aneksem kuchennym. Czy to dziwne?

A pod koniec przyszłego roku będę mam nadzieję urządzał nowe pomieszczenie do audio i jak najbardziej klimatyzacja mnie interesuje. Dodatkowe 500w w lecie przy zamkniętym oknie to nie przelewki.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Nawet ten Daikin to trochę głośno jak się ktoś przyzwyczaił do tych 28-30dB w mieszkaniu.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zależy jaka lodówka i jakie podkładki antywibracyjne pod nią. ;-)

Musisz ją dociążyć szynkami minimum 100kg. Dźwięk nabierze niespotykanej masy.

No jasne... przy hajendowym sprzęcie to wszystko w pokoju musi być też hajendowe i możliwie najdroższe. ;-)

Kolego, dobre, ciche, trwałe klimatyzacje po prostu kosztują. Przez wiele lat mamy komfort i spokój, i za to właśnie płacimy. Dobre jakościowo produkty nie sprzedają się za grosze jak by kolega sobie życzył. Jakość zawsze była w cenie.

A tak poważnie to jaja sobie robicie, prawda?

Nie, podczas słuchania muzyki nie słychać klimatyzacji, ale klimatyzacja jest używana cała dobę latem, więc ważne jest by była jak najcichsza szczególnie w nocy.

Każdy klimatyzator portable - unit wewnętrzny, okienny, ścienny - nie spełnia wymogów hiendu, choćby był najcichszy. Hi-end w kontekście klimatyzacji to centralny system chłodzenia z agregatem na zewnątz - i tu też zależy jak jest zrobiony i zaaplikowany. Porteble klima to zwykłe hi-fi '-)

Parker's Mood

Musisz ją dociążyć szynkami minimum 100kg. Dźwięk nabierze niespotykanej masy.

Szymon nie uprawiaj prywaty, nic nie sprzedasz ze świnek ;)

Kolego, dobre, ciche, trwałe klimatyzacje po prostu kosztują. Przez wiele lat mamy komfort i spokój, i za to właśnie płacimy.

Dobre klimatyzacje są ciche nie dla tego że są drogie tylko dla tego ze są mało wyżyłowane i ich parametry pracy jak np. obroty wentylatorów ciśnienie pracy pomp są mocno zredukowane. Lider produkcji wentylatorów w UE robi obecnie małe fajne wentylatory do klimatyzacji o wydajności do 700m3/h ale hałas 28dB to one mają na najniższym pierwszym z siedmiu biegów (na najwyższym jest 46dB).To i tak (ten najniższy bieg)spokojnie wystarczy żeby mieć komfort w mieszkaniu.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.