Skocz do zawartości
IGNORED

AURALiC Aries Mini - wyjątkowy strumieniowiec?

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki sposób nowoczesny konwerter radzi sobie z zakłóceniami z PC ? Jeśli ich nie stłumimy u źródła ani nie odseparujemy się izolacją galwaniczną dalej będę miały wpływ na DAC.

Po prostu je ignoruje jako nie istotne podobnie jak ma to miejsce w modemach ADSL lub VDSL gdzie poziom zaszumienia sygnału jest nieporównywalnie większy ale i tak nie powoduje to zmiany danych. To co istotne czyli dane nie zmieniają się i żadna magia do tego nie jest potrzebna.

Jeśli ich nie stłumimy u źródła ani nie odseparujemy się izolacją galwaniczną dalej będę miały wpływ na DAC.

Powtórzę jeszcze raz pytanie.Izolacja galwaniczna może być realizowana na wiele sposobów. Masz na myśli konkretny sposób, czy ogólnie każdy?

Powtórzę jeszcze raz pytanie.Izolacja galwaniczna może być realizowana na wiele sposobów. Masz na myśli konkretny sposób, czy ogólnie każdy?

Mam na myśli układ ADUM4160.

BADA ma też świetną izolację ale nie wiem jak jest zrealizowana.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jak dla mnie producent miał na myśli izolację galwaniczną, bo jak nie, to co?

Problem jest inny: nie ma idealnej izolacji, to bardzo skomplikowana materia.

Izolacja galwaniczna jest dość ogólnym pojęciem...np. transformator pełni taką rolę, a przenosi szerokie pasmo prądu zmiennego.

Komp potencjalnie zakłóca urządzenia przez porty, oraz od strony zasilania. Na pierwsze można stosować trafa, "adumy" i karty z portami USB z lepszym zasilaniem, a na drugie super zasilacze, albo baterie - takie jest moje zdanie.

Po prostu je ignoruje jako nie istotne podobnie jak ma to miejsce w modemach ADSL lub VDSL gdzie poziom zaszumienia sygnału jest nieporównywalnie większy ale i tak nie powoduje to zmiany danych. To co istotne czyli dane nie zmieniają się i żadna magia do tego nie jest potrzebna.

Jasne, że zakłócenia nie powodują zmiany danych ! Ale wpływają na pracę całego układu ... AUDIO to nie komputery !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jasne, że zakłócenia nie powodują zmiany danych ! Ale wpływają na pracę całego układu ... AUDIO to nie komputery !

Specjalistyczne urządzenia pomiarowe podpięte do komputera wykorzystywane chociażby w medycynie też są podłączane do komputera. Czy tam wg Ciebie też może to zakłócić pracę tych urządzeń?

Piopio straszy ludzi nieistotnymi problemami lub problemami występującymi w niedopracowanych urządzeniach.

Specjalistyczne urządzenia pomiarowe podpięte do komputera wykorzystywane chociażby w medycynie też są podłączane do komputera. Czy tam wg Ciebie też może to zakłócić pracę tych urządzeń?

Przykładowo niektórych multimetrach jest możliwość komunikacji z komputerem i jest stosowana izolacja portu od kompa. W datasheet od adum4160 jest wzmianka o "Medical applications" jak by co.

W datasheet od adum4160 jest wzmianka o "Medical applications" jak by co.

Wynika to z przepisów bezpieczeństwa a nie potencjalnego wpływu zakłóceń.
Piopio straszy ludzi nieistotnymi problemami lub problemami występującymi w niedopracowanych urządzeniach.

Za to Ty próbujesz zignorować problemy, które istnieją realnie. Ja testuję a Ty tylko teoretyzujesz. Nie masz zupełnie podstaw aby kreować się na eksperta. No chyba, że eksperta od bylejakości ;-)

Wynika to z przepisów bezpieczeństwa a nie potencjalnego wpływu zakłóceń.

A co to za przepisy bezpieczeństwa ?

A co to za przepisy bezpieczeństwa ?

Poczytaj to może zacznie coś świtać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyciąg z artykułu:

"5.2. Systemy urządzeń elektromedycznych

W systemach urządzeń elektromedycznych mogą występować problemy dotyczące:

wzajemnego wpływu na siebie różnych typów urządzeń,

zakłóceń elektrycznych oraz interferencji elektromagnetycznych pomiędzy urządzeniami, o czym nierzadko donosi literatura fachowa,

"

I przecież o to właśnie chodzi w modyfikacji PC czy interfejsu USB - o eliminację zakłóceń elektrycznych ...

Piopio tradycyjnie czytasz i wybierasz co pasuje ci do stworzonej na własne potrzeby teorii.

Ale to nie istotne baw się dobrze.

Wracając do tematu to i tak pewnie okaże że tytułowy strumieniowiec okaże się gorszy od twojego komputerka. ;)

Ja to już teraz wiem bez odsłuchów.

Czy ja gdzieś napisałem że wszystko gra tak samo?

Moim zdaniem gdy komputer zaczyna mieć wpływ na brzmienie to może być tego parę przyczyn:

-Konwerter usb zasilany z gniazda usb a to zasilanie jest dalekie od ideału

-Konwerter usb działa w trybie synchronicznym i korzysta z zegarów nadajnika do tworzenia sygnałów spdif/i2s

-Konwerter usb lub dac jest na tyle wrażliwy na zakłócenia przenoszone z komputera że zakłóca to jego prawidłową pracę.

-Komputer nie przesyła sygnału bit perfekt.

Każdą z tych przyczyn łatwo wyeliminować bez wymiany komputera taniej i lepiej.

A sluchales przez wyjście cyfrowe z odtwarzacza cd na dac. Albo ja kilku. Polecam te porównania .

I najważniejsze. Rzeczywisty transport to nie to co idealny. Teorrie idealnych źródeł znam techniczne wykształcenie mam nawet idealnie zrodla prądu itd sie orzerabialo. Tylko co z tego jesli w praktyce zawsze sa jakieś zaklocenia i odstępstwa. Tylko odsluch tutaj jest skuteczny.

chwilowy brak działalności w audio.

Wracając do tematu to i tak pewnie okaże że tytułowy strumieniowiec okaże się gorszy od twojego komputerka. ;)

Prawdopodobnie tak. Auralic Mini jest zdecydowanie zubożony w stosunku do Auralica Ariesa. Zakładanie, że sprzęt za 2000 zł zagra tak samo jak sprzęt za 6300 zł jest naiwnością ...

miejmy nadzieje ze tak :)

technologia pc audio szybko sie rozwija częsci tanieja konukrencja duza zwłaszcza wschodnia - moim zdaniem zgarniecie rynku ma sens nawet gdyby mieli na poczatku dolozyc (jak np sony do ps'ów)

Tylko odsluch tutaj jest skuteczny.

Ależ oczywiście masz rację to najczulsza aparatura pomiarowa i do tego jaka obiektywna. Aż dziw bierze że całego audio na słuch się nie buduje jak komputer można na słuch poskładać.

Piopio tradycyjnie czytasz i wybierasz co pasuje ci do stworzonej na własne potrzeby teorii.

Ale to nie istotne baw się dobrze.

Ja też jestem pewien bez odsluchow ze Aurali Aries będzie lepszy od twojego pc. Zresztą wątpię żebyś kiedykolwiek słyszał dobry dźwięk poziom teorii wskazuje na poczatki w audio. Albo kolejny troll wielu juz takich było. I wielu będzie.

Ależ oczywiście masz rację to najczulsza aparatura pomiarowa i do tego jaka obiektywna. Aż dziw bierze że całego audio na słuch się nie buduje jak komputer można na słuch poskładać.

Gdybyś raczył posłuchać czegoś od czasu do czasu to sam sobie byś gębę zamknął.

Hmmm nie zwyklem odpowiadac trollom ale chlopie sluchasz uszami wiec o co ci chodzi?

Hmmm nie zwyklem odpowiadac trollom ale chlopie sluchasz uszami wiec o co ci chodzi?

O co, a o to że same odsłuch y nie wystarczą by określić co jest przyczyną zmian (mowa tu oczywiście o komputerach). Tyle o o de mnie. Bawcie się dobrze.

Czy za mniejsze ... sam Regen wyjdzie ok 900 zł z VAT i przesyłką ... do tego trzeba doliczyć zasilacz liniowy od Tomanka za 600 zł. Wychodzi 1500 zł ...

Oczywistym plusem jest to, że możemy zastosować Regena z notebookiem. Ale dalej nie mamy zasilania liniowego PC, które jest jednak istotne w ostatecznym rozrachunku.

Jezeli stosuje sie przetaktowanie i separację galwaniczna to nie ma potrzeby kupować zasilania liniowego do komputera. Zasilacz tomankamteż nie jest koniecznością a raczej fanaberią przybitym sprzęcie. Podejrzewam że samo urządzenie ze stockowym zasilaniem to ok 80 % możliwości a cena niższa niż większości audiofilskich kabli usb.

Twój komp ile kosztuje że twierdzisz że to niewielka różnica?

Ponadto takie rozwiązanie można zastosować chćby terminala z daphile i za 1100 komp do daca z usb 1 klasa. No i cały czas dla nerwowych otwarta ścieżka poprawy jak chcą zainwestować.

iFi iUSB3 jest 2 razy droższe ale nie trzeba się zastanawiać czy dać zasilacz liniowy.

No i można dsłuchać w Polsce przed zakupem.

Ogólnie czuję że bedzie sie przyjżeć urządzeniom do transportu plików jeszcze raz, bo coś w temacie się ruszyło.

.

Pytanko mam takie: a jak sie te wszystkie super mega herce przekladaja na to co ludzkie ucho moze uslyszec? Nawet takie najlepsze, wytrenowane ucho?

Nie jest to zadna prowokacja - uprzedze - wiele juz roznych artkulow popelniono na podobne tematy ale jakos okazuje sie ze ped technologii i marketingu robi swoje.

Mam nadzieje ze Mini jak juz bedzie go mozna uslyszec zaga na tyle dobze ze wywola usmiech na twarzach wszystkich przyszlych wlascicieli ;)

Edytowane przez awietek

Pytanko mam takie: a jak sie te wszystkie super mega herce przekladaja na to co ludzkie ucho moze uslyszec?

Sprawdź sobie sam, w końcu każdy ma własne uszy i własny system. Ja tylko uprzejmie doradzam, że wpływ ma wszystko i że to słychać. I to jest rada dla ludzi szukających lepszego dźwięku. Można jej posłuchać lub nie.

Teoretyzowanie, tak nachalnie tu przez niektórych praktykowane, jest idiotyczne. To gadanie ze ślepym o kolorach.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

O co, a o to że same odsłuch y nie wystarczą by określić co jest przyczyną zmian (mowa tu oczywiście o komputerach). Tyle o o de mnie. Bawcie się dobrze.

Ale po co mi znac przyczyny zmian czy czego tam? To raczej problem tych co tworzą urządzenia. Ja jedynie mogę porównać w odsłuchu i stwierdzić czy mi odpowiada czy nie. Ewentualnie określić które jest lepsze czy gorsze wg mojej oceny i moich preferencji itd.

Jezeli stosuje sie przetaktowanie i separację galwaniczna to nie ma potrzeby kupować zasilania liniowego do komputera. Zasilacz tomankamteż nie jest koniecznością a raczej fanaberią przybitym sprzęcie. Podejrzewam że samo urządzenie ze stockowym zasilaniem to ok 80 % możliwości a cena niższa niż większości audiofilskich kabli usb.

Twój komp ile kosztuje że twierdzisz że to niewielka różnica?

Ponadto takie rozwiązanie można zastosować chćby terminala z daphile i za 1100 komp do daca z usb 1 klasa. No i cały czas dla nerwowych otwarta ścieżka poprawy jak chcą zainwestować.

iFi iUSB3 jest 2 razy droższe ale nie trzeba się zastanawiać czy dać zasilacz liniowy.

No i można dsłuchać w Polsce przed zakupem.

Ogólnie czuję że bedzie sie przyjżeć urządzeniom do transportu plików jeszcze raz, bo coś w temacie się ruszyło.

Czyli biorę malinę, zasilacz Tomanka, iFi iUSB 3.0 i podpinam do L.K.S i jest pięknie? ;)

A może po prostu hifiberry DIGI+ i coaxem do DAC? Zbyt mało czasu by wszystko porównać i testować.

Zen

Sprawdź sobie sam, w końcu każdy ma własne uszy i własny system. Ja tylko uprzejmie doradzam, że wpływ ma wszystko i że to słychać. I to jest rada dla ludzi szukających lepszego dźwięku. Można jej posłuchać lub nie.

Teoretyzowanie, tak nachalnie tu przez niektórych praktykowane, jest idiotyczne. To gadanie ze ślepym o kolorach.

Osobiscie nie slysze roznic w porownywaniu megahercow ale juz przy zastosowaniu innych technologii i tych samych samplingach - tak - roznice sa slyszalne.

dawno mnie tutaj nie było i może szanowni koledzy powiedzą czy auralic mini jest już dostępny, można go gdzieś zakupić, jeżeli tak to gdzie i jaki jest jego koszt....

czy na zbliżającym się audioshow będzie można go zabaczyć?

dzięki!

Czyli biorę malinę, zasilacz Tomanka, iFi iUSB 3.0 i podpinam do L.K.S i jest pięknie? ;)

A może po prostu hifiberry DIGI+ i coaxem do DAC? Zbyt mało czasu by wszystko porównać i testować.

Pisałem już to kilka razy i napiszę jeszcze raz. Malina i cokolwiek z audio po usb to nie jest dobre rozwiązania. lepiej już w takim przypadku brać odrobić bądź beaglebone black cz jak to się tam nazywa.

Malina ma realny sens z dacem po i2s bądź digi. I to też ważne aby miał własny zegar. Na hifiberry są oba rozwiązania ze swoim zegarem dostępne.

Jak pisałem szykuję sie do porównania jak ma się digi do daphile na terminalu z konwerterem usb/spdif jednak najpierw muszę klika konwerterów zgromadzić i uruchomić na hifiberry digi dodatkwą płytkę z buforem spdif aby grała w możliwie najlepszej konfiguracji.

Do tego porównanie granie z serwera LMS na squeezelite vs MPD i zobaczę co w mim systemie się najlepiej sprawdzi.

Jak nie grasz z usb to nie ma sensu iFi USB bombowy będzie przetaktowywał zasilał?

iUSB sprawdzi się z konwerterami lub dacami usb. A w takiej konfiguracj Tomanek by dublował iFi czyli nie ma potrzeby go stosować.

Edytowane przez dankam

.

dawno mnie tutaj nie było i może szanowni koledzy powiedzą czy auralic mini jest już dostępny, można go gdzieś zakupić, jeżeli tak to gdzie i jaki jest jego koszt....

dzięki!

Na razie jeszcze nikt nie ma. Tylko teoretycy analizują i golodupcy sie usprawiedliwiaja pctami.

Też czekam na pierwsze opinie posiadaczy. Jeszcze trochę cierpliwości.

dzięki!

Na razie jeszcze nikt nie ma. Tylko teoretycy analizują i golodupcy sie usprawiedliwiaja pctami.

Też czekam na pierwsze opinie posiadaczy. Jeszcze trochę cierpliwości.

a czy urządzenie będzie można zobaczyć na audioshow w Warszawie? kto będzie dystrybutorem w kraju?

Co byście wstępnie powiedzieli na zakup grupowy z zagranicy, czy chciałby się ktoś podjąć takiej inicjatywy?;)

• Pokaż nowe odpowiedzi