Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Megan, Co się dzieje z Tobą chłopie!?

Pisząc tak dalej, stawiam dolary, że ostatecznie Bravo zajmie właściwą pozycję na liście, natomiast Ty wypadniesz z list wszelakich.

Piano, to Ty jesteś tym chętnym na Bravo Stefana ?

To są monitory studyjne....

Ale odjazd! Bardziej mi to wygląda na studio masteringowe i zapytam, co zrobili? Chciałbym posłuchać realizacji jakiejś konkretnej muzyki z tego studia? Jeszcze jedna mała uwaga - to nie sprzęt za kilo$y robi jakość nagrania - ta jakość bierze się z czynnika ludzkiego i z doświadczenia, poza tym, mastering, a nagranie to dwie różne historie.

Zapytam jeszcze ile jest takich wynalazków na rynku studyjnym pro? Większość dobrych, bardzo dobrych i wyśmienitych realizacji dokonuje się na poniższych monitorach:

jeszcze raz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Piano, to Ty jesteś tym chętnym na Bravo Stefana ?

Coś Ty się tak tych bravo uczepił? Jeśli się komuś podobają to jego sprawa.

Jak chcesz basu to podłącz Tonsil Zeus. Ja mam kilka par kolumn i dedykowany woofer Descent a i tak najwięcej czasu słucham na CLXach bez dopalacza na basie.Zresztą jako fan starych "wersalek" powinieneś wiedzieć dlaczego.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Klasa kolumn to nie tylko głęboki bas, ale i wiele innych parametrów, z których bas może się okazać akurat najmniej istotnym.

Niestety wielbiciele umpa umpa i disco polo nie rozumieja :) musi byc bass reszte olac. Pozdrawiam wyznawców podstawkowców (dali ikon 1 ,13 cm )

Edytowane przez bartosz_55239

Niestety wielbiciele umpa umpa i disco polo nie rozumieja :) musi byc bass reszte olac. Pozdrawiam wyznawców podstawkowców (dali ikon 1 ,13 cm )

Ale kto i gdzie napisał, że resztę można olać i że najważniejszy jest tylko bas? Nigdzie nic takiego nie widzę. Wszystkie pasma są bardzo ważne. Natomiast nie można z basu zrezygnować bo wpływa on też na wyższe pasma akustyczne. Z 13cm przetwornika basu niestety nie ma. No może gdyby były po 4 takie na stronę.

Twierdzenie, że pełne pasmo odtwarzania jest dla miłośników umpa, umpa lub disco polo jest absurdalne i śmieszne.

Edytowane przez sly30
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Twierdzenie, że pełne pasmo odtwarzania jest dla miłośników umpa, umpa lub disco polo jest absurdalne i śmieszne.

Ok przesadziłem ale takie nieraz mam wrazenie w zakładce Hi Fi.

Z 13cm przetwornika basu niestety nie ma

Ludzie kupują jeszcze mniejsze dali mentor (11 cm) i maja radochę z dzwieku. Czyli mozna i bez głębokiego wyrywajacego flaki BASSU

Ale kto i gdzie napisał, że resztę można olać i że najważniejszy jest tylko bas? Nigdzie nic takiego nie widzę. Wszystkie pasma są bardzo ważne. Natomiast nie można z basu zrezygnować bo wpływa on też na wyższe pasma akustyczne. Z 13cm przetwornika basu niestety nie ma. No może gdyby były po 4 takie na stronę.

Ja kiedyś byłem u gościa w dosłownie 9m2 i monitorki z 13cm basem to było aż nadto. czyli można :)
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Ja kiedyś byłem u gościa w dosłownie 9m2 i monitorki z 13cm basem to było aż nadto. czyli można :)

Dokładnie mam taki sam metraz (dedykowany tylko do odsłuchu)

Może Bartosz nie słyszał prawdziwego basu dużego woofera w obudowie zamkniętej. O żadnym umpa-umpa nie może być mowy. W małym pomieszczeniu czasem nie ma wyjścia. Ale wtedy to jest taki udawany bas. Jak ktoś raz usłyszy np. kontrabas z dużego głosnika, to może sie rozczarowac takim udawanym basem. Wszystko zależy od muzyki, której sie słucha i oczywiście od realizacji ;)

A Bravo to taki typowy przykład doskonałego marketingu. Mariaż Japońców z Finami plus legenda i fabryczne podstawki i mamy superprodukt;)

Jest to troche niepoważne i myśle, że należy przejść nad tym do porządku dziennego, bo na tyle uwagi, ile poświęcono tym zabawkom w tym wątku raczej one nie zasługują.

Miałem okazję słuchać tych Bravo bez modułów basowych i moim zdaniem grały bardzo dobrze. W sumie byłem zaskoczony, że z tak małych kolumienek jest tak duży i dobry dźwięk. Oczywiście w kwestii niskiego basu nie było tam mistrzostwa świata bo i nie mogło być, ale nie było też dramatu. Ogólne wrażenia bardzo dobre.

Pociskacie kit panowie aż miło swoimi kontrabasowskimi historiami - ale z audiofilskiego punktu widzenia to jak najbardziej racja - pierdolnięcie musi być. Też tak kiedyś miałem, ale w podstawówce!

Parker's Mood

A Bravo to taki typowy przykład doskonałego marketingu. Mariaż Japońców z Finami plus legenda i fabryczne podstawki i mamy superprodukt;)

Finowie brali w tym udział ? chyba fińskie drewno na standy do Bravo, tak ?

Electroboy, przecież to podłogówka na malutkiej podstawce !!!

Oczywiście że tak, spore są.

Ale wątek en nazywa się "monitory wszechczasów,TOP 20"

i nie jest napisane jak duże one mogą być.

IMF według mnie należą nawet do TOP10 :)

Only sky is the limit! :)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Miałem okazję słuchać tych Bravo bez modułów basowych i moim zdaniem grały bardzo dobrze. W sumie byłem zaskoczony, że z tak małych kolumienek jest tak duży i dobry dźwięk. Oczywiście w kwestii niskiego basu nie było tam mistrzostwa świata bo i nie mogło być, ale nie było też dramatu. Ogólne wrażenia bardzo dobre.

I to jest powazny wpis a nie dyskredytowanie kolumn ze względu na pasmo.

Sylwester, to aż niemożliwe co napisałeś......i wiem że nie parafrazujesz . No cóż pokornie schylam głowę i odpalam laptopowe Creativy....

Edytowane przez Magnepan

Głośnik jest od Seasa, o obudowy z fińskiej firmy Gradient, która robi np. takie coś:

Ukryta Zawartość

Bravo oczywiście sa robione wg specyfikacji i pod nadzorem Combaka ;)

Pociskacie kit panowie aż miło swoimi kontrabasowskimi historiami - ale z audiofilskiego punktu widzenia to jak najbardziej racja - pierdolnięcie musi być. Też tak kiedyś miałem, ale w podstawówce!

Przyznam się, że też słucham na monitorach, ale to zupełnie inna historia ;-)

Ukryta Zawartość

Sylwester, to aż niemożliwe co napisałeś......i wiem że nie parafrazujesz . No cóż pokornie schylam głowę i odpalam

laptopowe Creativy.....

Nie jestem fanem malutkich kolumienek. Zawsze piszę, że małe to fajne są podatki i Azjatki. Kolumny muszą być...duże. Ale może faktycznie w bardzo małym pokoju jest to sensowna opcja. Tak czy inaczej słuchałem tych Bravo i nie ma to nic wspólnego z kolumienkami komputerowymi.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Tam jest doskonały fiński Gradient,współosiowy. Japończycy dodatkowo go zmodowali,gra wspaniale,ma ponadprzeciętną stereofonie i komunikatywność,ja wad poza ceną nie znalazłem:)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Głośnik jest od Seasa, o obudowy z fińskiej firmy Gradient, która robi np. takie coś:

post-60177-0-48344000-1441648734_thumb.jpg

Bravo oczywiście sa robione wg specyfikacji i pod nadzorem Combaka ;)

Przyznam się, że też słucham na monitorach, ale to zupełnie inna historia ;-)

A ja myślałem,że głośnik Gradienta...

Jest i Seas:)

Edytowane przez Paweł Skurzewski

Fizyki sie nie ominie, można tylko udawać.

Zawsze tak uważałem, ale dziś nie jestem tego już taki pewien. Nie sądziłem, że TAD CR1 z jednym basowcem 20cm może zagrać pełnym pasmem w pokoju o powierzchni ok...170m2!! Nigdy bym w to nie uwierzył gdybym nie usłyszał. Życie czasem zaskakuje... :-)

A jaki muzak był puszczany - solo instrument czy elektronika ?

Głównie jazz różnego typu.

Edytowane przez sly30

Nie jestem fanem malutkich kolumienek. Zawsze piszę, że małe to fajne są podatki i Azjatki. Kolumny muszą być...duże. Ale może faktycznie w bardzo małym pokoju jest to sensowna opcja. Tak czy inaczej słuchałem tych Bravo i nie ma to nic wspólnego z kolumienkami komputerowymi.

W jakim metrażu słuchałeś monitorów Bravo i na jakiej elektronice ? Czy dadzą radę w 30 m pomieszczeniu ?

A jak brzmiał kontrabas , słuchałeś może ?

Kontrabas był dobry. Pokój 20m2. Elektronika Reimyo. Do 30m2 to już powinny być moduły basowe albo większe kolumny.

Edytowane przez sly30

Zawsze tak uważałem, ale dziś nie jestem tego już taki pewien. Nie sądziłem, że TAD CR1 z jednym basowcem 20cm może zagrać pełnym pasmem w pokoju o powierzchni ok...170m2!! Nigdy bym w to nie uwierzył gdybym nie usłyszał. Życie czasem zaskakuje... :-)

CR1 to nie jest typowy głośnik. Woofer ma 8 cali, czyli sięga minimalnej granicy, od której można już mówic o basie. ;)

Poza tym to wybitna konstrukcja. Nie można tego porównywać z zabawką z 6 calowym głośnikiem i to w obudowie zamkniętej.

• Pokaż nowe odpowiedzi