Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Tracisz masę, niskie wybrzmienie, soczystość tego basu i całą przyjemność. Ostatnio robiłem właśnie takie próby i bardzo się zdziwiłem jak duży wpływ ma pasmo poniżej 80hz na instrumenty, głosy i wybrzmienia który osadzone są teoretycznie znacznie powyżej tej granicy.

No OK ale to doświadczenie w ogóle nie jest miarodajne.

One nie zostały stworzone do grania bez modułu basowego więc je je na próbę okaleczyłeś jedynie :)

Mówimy o monitorach od podstaw zaprojektowanych do takiego a nie innego grania.

Ale Grand Utopie bez sekcji niskiego basu grają od ok 40hz. I mają na pokładzie 11 calowy, jednak dość potężny przetwornik basowy. A mimo tego, bez sekcji niskiego basu jest kicha.

Dokładnie. To są takie teoretyczne fakty, które po nausznej weryfikacji można między bajki włożyć.

No pewnie teoretyczne fakty są do bani. Ja po naocznej weryfikacji uważam, że Księżyc jest całkiem blisko a nie jakieś tam 384 403 km. Takich dwóch nawet go kiedyś ukradło;-)

No cóż...Kolega Sly wie dużo lepiej jak jest niż jacyś tam panowie z Politechniki Warszawskiej. Co ono mogą wiedzieć, w końcu pracują tylko Instytucie Radioelektroniki i słuchają zapewne na radyjkach z demobilu...Focale im kupić!;-)

Zbędne złośliwości. Kolega sly30 po prostu zrobił takie porównania i wie jak jest. A to co ktoś tam gdzieś napisał to już inna sprawa. Nie mam żadnego interesu w tym, żeby kogoś zniechęcać do monitorów czy namawiać na większe podłogówki. Jest mi obojętne kto na czym słucha.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jest mi obojętne kto na czym słucha.

Ale innym nie jest i do usranej śmierci będą marmolić, że wszyscy maja źle tylko jeszcze o tym nie wiedzą a akurat u nich jest tak jak byc powinno :)

To przecież AS ;)

Edytowane przez masza1968

jak ktoś myśli,że dobry bas to masowanie pleców,to sorry nie pogadam ;)

No niestety nie ktore nagrania wymagaja masowania plecow:)np.Gladiator,bez mocnego basu to lipnie gra,co nie znaczy ze bas ma byc wszedzie,poprostu bas ma byc tam gdzie jest na nagraniu,jesli kolumny tego nie pokazuja to jest poprostu falsz.

Choćby tu widać przekłamanie. Niby wszystko jest ok, gdyby nie fakt, że to jest nieprawda.

Akurat mam u siebie podział na 80hz i mogą łatwo odłączyć niski bas poniżej granicy 80hz.

Powinno być wszystko fajnie i stopa perkusji nie powinna na tym ucierpieć skoro to 80hz do prawie 5000hz.

Ale tak jest. Odłączenie modułu 16-80hz powoduje totalne załamanie brzmienia stopy perkusji.

Tu to samo co ze stopą perkusji. Czyli te fakty to lipa.

Slajer patrz na mój bardziej realny wykres. Podłogówka jak nie ma realnie około 30-35Hz to z perkusji czy organów cudów nie będzie. Wiem bo sam mam podział na 55-56Hz i bez modułu basowego mięsa nie ma.

Identycznie są zbudowane Statementy E2 też mają podział na 55Hz i osobny moduł basowy. To z nich wywodzą się CLXy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Problem polega jedynie na strukturze basu serwowanej przez olbrzymie woofery, dla mnie jest to niestrawne bo 99% daje kinową papkę zamiast realnej barwy instrumentu. W dźwiękach syntetycznych to przejdzie ale w klasyce porażka. moim zdaniem optymalne basowce mają 25-30cm średnicy i obudowę zamkniętą. Bas jest szybki, konturowy i pokazuje bardzo klarownie realną barwę. Minusem jest jego "mała ilość" w stosunku do tradycyjnych subwooferowych wyczynów i konieczność stosowania kilku przetworników wysokiej jakosci co znacznie podraża konstrukcję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale Grand Utopie bez sekcji niskiego basu grają od ok 40hz. I mają na pokładzie 11 calowy, jednak dość potężny przetwornik basowy. A mimo tego, bez sekcji niskiego basu jest kicha.

Ja mysle ,ze to kwestia strojenia konstrukcji- rezonansow obudowy, zwrotnic itd. W innej kolumnie ten 11 calowy robily za glowny basowiec i reszta bylaby inaczej zestrojona.

W kwestii basu chyba wszyscy sie zgodza, ze lepiej jest, jak kolumna przenosi spojnie jak najszersze pasmo.

Nie znaczy to, ze monitory trzeba skreslic, powody zostaly wczesniej podane.

Jak ktos dlugo slucha to coraz mniej wierzy w jeden, najlepszy wzorzec dzwieku. Wiele drog prowadzi do muzycznej nirvany, monitory jej nie wykluczaja, oczyiwscie moim zdaniem.

Sam pamietam, jak odplywalem na PS, teraz odplywam przy AA, odplynalbym chyba nawet przy Magico, chociaz trudniej:)

Konto w trakcie usuwania

Wiadomo, że każda pliszka swój ogonek chwali. Sądziłem, że jednak rozważamy sprawę ogólnie, a nie jak kolega moreno, który ma malutkie Sonusy i oczywiście za wszelką cenę do krwi ostatniej będzie bronił zasadności ich zakupu. Ja bynajmniej nie twierdzę, że musi być wielki bas z wielkich przetworników. Można uzyskać całkiem dobry np z 2 lub więcej małych. Nie muszą też być wielkie kolumny. Jest na rynku wiele mniejszych kolumn z dobrą sekcją basową. Ale nadal uważam, że zdegradowanie basu niesie ze sobą bardzo złe rezultaty, do których można się przyzwyczaić tylko po co?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Przebije to : 9.2:)

A ja tak tylko strzeliłem.

W tematyce KD nie przebywam od więcej niż 10 lat więc i na bieżąco nie jestem.

Za moich czasów szczytem było chyba 5.1 :D

Podłogówka jak nie ma realnie około 30-35Hz to z perkusji czy organów cudów nie będzie. Wiem bo sam mam podział na 55-56Hz i bez modułu basowego mięsa nie ma.

Identycznie są zbudowane Statementy E2 też mają podział na 55Hz i osobny moduł basowy. To z nich wywodzą się CLXy.

Też tak uważam i tak wyszło na moje ucho, ale moreno ma dane inżynierów i oni uważają, że stopa perkusji to od 80hz. No cóż. Skoro tak uważają to na pewno tak musi być... :-)

Ja mysle ,ze to kwestia strojenia konstrukcji- rezonansow obudowy, zwrotnic itd. W innej kolumnie ten 11 calowy robily za glowny basowiec i reszta bylaby inaczej zestrojona.

Ten 11 calowy woofer spokojnie pokryje całe pasmo tylko jest filtrowany od dołu na 80Hz więc niższego basu nie przetwarza. Oczywiście specyfika filtrów analogowych powoduje że sięga ze znośnym spadkiem pewnie w okolice 60Hz ale to i tak za mało. Konstruktorzy nie chcieli go obciążać i połączyli z subsonicznym olbrzymem, który zajmuje się resztą pasma w dół. Ten woofer ratuje duża skuteczność zapewniona przez elektromagnes inaczej zalał by basem całą okolicę :)

Sam pamietam, jak odplywalem na PS, teraz odplywam przy AA, odplynalbym chyba nawet przy Magico, chociaz trudniej:)

Ale wiosła i kapok masz bo w pobliżu spory akwen :)

,z dobrymi monitorami

Słowo klucz ;)

Naczelny zmysł człowieka to wzrok. Kupuje się najczęściej oczami...wielu ludzi oczami też słyszy;-)

Większość ludzi, którzy nie mają częstego kontaktu z muzyką na żywo (co jest możliwe np. gdy potrafi się grać na pianinie) ma zafałszowane pojmowanie prawdy o brzmieniu muzyki.

Wężykiem, wężykiem. Każdy audiofil powinien przepisać to 100 razy i nauczyć się na pamięć.

Bo muzyki filmowej to się najlepiej słucha na KD 7.1 :)

No ta na plyta,nie jest 7,1 ale byc moze:_)Gladiator musi wstrzasnac pokojem i basta,tak ma byc.u mnie pioneery daja rade, ale Divy dopiero pokazuja co tam na plycie jest:)na dole...
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Jestem na etapie podejmowania decyzji o zmianie kolumn. Ponieważ pomieszczenie ma 20m2 pomyślałem, że jednak lepszym rozwiązaniem będą monitory. Dla mnie to świadome ograniczenie poprzez zmniejszenie ilości basu. Dochodzi do tego ekonomia. Można wybrać w tej samej cenie monitory o klasę wyższe od podłogówek (materiał i dodatkowe głośniki generują wzrost ceny). Biorąc pod uwagę, że słucham głownie jazzu to chyba rozsądny kierunek.

Własnie mając 3 tysiace kupisz (nowe) albo podłogowe Dali zensor albo podstawkowe Dali mentor (były w takiej cenie). Wiadomo które lepiej zagrają. Tak w ogóle to przesiadłem się własnie z kiepskich podłogówek na podstawkowe Dali. Bałem się że basu w ogóle nie będzie (membrana 13 cm przypominam) ale okazało sie inaczej :) Biorąc pod uwagę ekonomię masz wybór bas lub lepszy całosciowo dzwiek :)

Nastepny przyklad,Marcus Miller More live,5 utwór,poczatek nagrania tam jest takie zejscie basu ze musi kanapa zadrzec,:))ci co maja male monitory niech posluchaja i zobacza ile traca:)

ja mam duze :))to nie trace:))

• Użytkownicy+

Umówmy się,że w Twoim przypadku to słowo trochę na wyrost :)

Zmieniłeś pomieszczenie,co jest w Twoim systemie?

Zdjęcie Davisa na ścianie.

Teraz jest więcej basu.

Każdy audiofil powinien

Jako znamienity audiofil wymień nam monitory jakie posiadałeś lub posiadasz w swoim systemie.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Wiadomo, że każda pliszka swój ogonek chwali. Sądziłem, że jednak rozważamy sprawę ogólnie, a nie jak kolega moreno, który ma malutkie Sonusy i oczywiście za wszelką cenę do krwi ostatniej będzie bronił zasadności ich zakupu. Ja bynajmniej nie twierdzę, że musi być wielki bas z wielkich przetworników

Niczego nie bronię bo nie mam przed kim. Dzikie ordy jeszcze nie przybyły do Warszawy;-)...

Napisałem już wcześniej, że jakbym miał 80m2 i 50 tyś Euro to bym kupił sobie kolumny pełnopasmowe bo one w takich warunkach są optymalne.

Natomiast nie akceptuję sytuacji gdy dyletanci uważają się za mądrzejszych od zawodowców. A najbardziej mnie śmieszy podważanie pomiarów wykonanych przez specjalistów...gdyż dla niektórych teoretyczne fakty są do bani...

Doceniam samokrytykę. Masz klasę. Pamietam jak pisałeś pozytywnie o różnych kablach tym samym podważając pomiary wykonane przez specjalistów. Oni na pomiarach różnic nie stwierdzili, a ty już tak. Bycie takim dyletantem i posiadanie jeszcze świadomości bycia owym dyletantem to jest trudna sprawa. Problem w tym, że jak sam piszesz nie akceptujesz takich dyletantów, choć sam wielokrotnie udowodniłeś że nim jesteś. To musi być przykre... :-)

O właśnie, dokładnie to. Tylko u moreno jest podwójna moralność. Tam gdzie mu wygodnie to liczą się pomiary specjalistów i kto ich nie uznaje to kretyn. Ale w innych miejscach sam podważa takie pomiary i jest wszystko ok. Sam za kretyna się przecież nie uważa... :-)

I dla mnie to nie problem. Mogę być kretynem i dyletantem, ale przynajmniej szczerym i konsekwentnym. Gorszy jest dyletant chorągiewka pełen fałszu, który dobiera argumenty do z góry założonej tezy, w zależności co akurat chce uzyskać.

Edytowane przez sly30

O właśnie, dokładnie to. Tylko u moreno jest podwójna moralność. Tam gdzie mu wygodnie to liczą się pomiary specjalistów i kto ich nie uznaje to kretyn. Ale w innych miejscach sam podważa takie pomiary i jest wszystko ok. Sam za kretyna się przecież nie uważa... :-)

I dla mnie to nie problem. Mogę być kretynem i dyletantem, ale przynajmniej szczerym i konsekwentnym. Gorszy jest dyletant chorągiewka pełen fałszu, który dobiera argumenty do z góry założonej tezy, w zależności co akurat chce uzyskać.

A może teraz jakieś porównanie motoryzacyjne? Tak je kochasz...

Nie chcę się kłócić. A co? Nie napisałem prawdy, że jak tobie pasuje to ważne są pomiary specjalistów? I kto ich nie uznaje to idiota, ale sam wielokrotnie podważałeś takie pomiary i było ok? Pamięć masz krótką, ja za to niezłą. Boli co? Wiem, że boli być przyłapanym na takim dwulicowym sposobie myślenia i argumentacji. I ma boleć bo to wstyd!! A wystarczyło podarować sobie swoje komentarze o dyletantach, ignorantach itd. Ale kto wojuje ten ginie od własnej broni... :-)

Edytowane przez sly30

Nie chcę się kłócić. A co? Nie napisałem prawdy, że jak tobie pasuje to ważne są pomiary specjalistów? I kto ich nie uznaje to idiota, ale sam wielokrotnie podważałeś takie pomiary i było ok? Pamięć masz krótką, ja za to niezłą. Boli co? Wiem, że boli być przyłapanym na takim dwulicowym sposobie myślenia i argumentacji. I ma boleć bo to wstyd!!

Co innego odbiór subiektywnych wrażeń muzycznych po zastosowaniu rożnych kabli a co innego pewne stałe dane.

Jest wielu ludzi, którzy nie słyszą kabli, a inni słyszą. Ja akurat słyszę. 40 lat temu nikt nie przejmował się tym jakimi przewodami podłącza kolumny do wzmacniacza. Co ciekawe czasami ta sama osoba inaczej słyszy wpływ danego kabla na system w zależności od pory dnia...tu nie ma stałych odczuć.

Natomiast wzorzec metra jest taki sam od dawna i niezależnie od pory dnia...

Edytowane przez moreno1973

Ale chyba już dość pisania nie na temat monitorów...

Jasne, masz rację. Zadowolony? Ważne, że jesteś zadowolony... :-)

Pewnie, że jestem...w Warszawie w końcu przestało padać i wyszło słońce;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi