Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale kogo to tu interesuje? TADy są gęste i soczyste. Nie są trudne do okablowania. Jeśli chcemy dźwięk bardziej neutralny do dobrze grają i ze srebrem i z rozdzielczą wersją miedzianego okablowania. Jeśli chcemy mieć dźwięk jeszcze bardziej dociążony to fajnie grają z Purist Audio Design, z MIT-em, z polskim Enerr/Equilibrium.

Edytowane przez sly30

Świnopasku, co Ci tak Harpia podpadł, przyznaj się.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Oczywiście bum1234 znam twoją mantrę i może już zakończ to klepanie w klawiaturę. Profilaktycznie użyję funkcji ignoruj bo z wiatrakami nie warto walczyć.

Nie wiem o czym piszesz, ale jeśli myślałeś, że mój wpis dotyczył Ciebie, to pomyłka. Są inne osobniki, np. …….. Bazodrut ;)

Ale kogo to tu interesuje? TADy są gęste i soczyste. Nie są trudne do okablowania. Jeśli chcemy dźwięk bardziej neutralny do dobrze grają i ze srebrem i z rozdzielczą wersją miedzianego okablowania. Jeśli chcemy mieć dźwięj jeszcze bardziej dociążony to fajnie grają z Purist Audio Design, z MIT-em, z polskim Enerr/Equilibrium.

Hola hola, gęstość i soczystość to za mało, co zrobić z tym uciekającym gdzieś tam w tył nieobecnym wokalem wokalistki, tylko nie pisz mi że EQ ;)

Nie wiem o czym piszesz, ale jeśli myślałeś, że mój wpis dotyczył Ciebie, to pomyłka. Są inne osobniki, np. …….. Bazodrut ;)

Taaak, drutociąg i lejkabel.

Co nie znaczy że z tym opisem akcesorji do TAD-a jesteś bardzo leniwy a wręcz nie użyteczny patrząc na te o kurzcze już prawiea18000 postów.

Zrób coś z tym, popraw się :)

No ale Sly ma czym napędzić te kiepskie TAD-y i grają nawet jak by nie chciały.

Pralinek nie przerywaj tylko ciągnij druta. Może odzyskasz z 10% tym razem :)

Świnopasku, co Ci tak Harpia podpadł, przyznaj się.

Harpia dużo wie (mam na myśli technikę). A to niektórych niezwykle wkurza. Bo ciężko w takim towarzystwie bajdurzyć.

Harpia dużo wie (mam na myśli technikę). A to niektórych niezwykle wkurza. Bo ciężko w takim towarzystwie bajdurzyć.

Toć to napisałem a Pralinek się rzuca. Sam Harpia mi napisał, że zrobi najlepsze kolumny świata za 12kzł to polecam na forum. Niech se Slaj liźnie prawdziwego hajenda :) Edytowane przez Szymon

Te z lewej to TAD cr1. To jest rewelka.

No Tady rewelka bez dwoch zdan,ale te obok to moim zdaniem jakies 90% jakosci Tada,a cena czastkowa,to taka Octawia vel Golf :))

Te z lewej to TAD cr1. To jest rewelka.

To wiemy. I to prawda. A jakieś inne doświadczenia z kolumnami podstawkowymi?

Pytam ze zwykłej ciekawości.

Miałem też KEFy, chyba seria Q i małe B&W z serii CD czy CDM. A w sklepach, u znajomych i na pokazach to słuchałem wielu modeli. Nie wiem jak jest w 9m2. Być może jest ok, ale w 20m2 dżwiek zawsze był wykastrowany.

Edytowane przez sly30
Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Miałem też KEFy, chyba seria Q i małe B&W z serii CD czy CDM. A w sklepach, u znajomych i na pokazach to słuchałem wielu modeli.

To sam oceń jakie to są doświadczenia. Z czym to grało,w jakim pomieszczeniu?

Grało w 20m2 ze kilkoma wzmacniaczami tranzystorowymi. Onkyo, Denon, jakiś duży Sony ale nie ES. To było prawie 20 lat temu. Dżwięk szybki, selektywny ale bez podstawy basowej, bez dociążenia. Na wtedy jako tako mi się podobało choć dołu brakowało. Na dziś oceniłbym to jak dżwiek jednak zaburzony i sztucznie odchudzony.

Edytowane przez sly30
Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Grało w 20m2 ze kilkoma wzmacniaczami tranzystorowymi. Onkyo, Denon, jakiś duży Sony ale nie ES. To było prawie 20 lat temu. Dżwięk szybki, selektywny ale bez podstawy basowej, bez dociążenia. Na wtedy jako tako mi się podobało choć dołu brakowało. Na dziś oceniłbym to jak dżwiek jednak zaburzony i sztucznie odchudzony.

To jest słuszna ocena i fajnie,że potrafisz to przyznać,marne piecyki i nie dobrana konfiguracja,ale tak było 20 lat temu. Od tamtego czasu pojawiło się wiele monitorów,jak i odpowiedniej do ich napędzenia elektroniki,które wielu melomanom wskazało nowy kierunek eksploracji muzyki. Z Twoim portfelem i warunkami lokalowymi,można byłoby pokusić się o adekwatny do dzisiejszych realiów ranking,na testowanie sieciówek,imo szkoda czasu,bez złośliwości.

Wilson_Duette_1_big.jpgTe Wilsony ,mysle tez sie zmieszcza w Top 20:)

Jeśli chodzi o WA,to jedyny kontakt z ich monitorami miałem w przypdku modelu Cube i tego modelu do top 20 ja bym niezakwalifikował. Duette nie słyszałem

Zapewne dziś można dostać lepsze małe kolumny, szczególnie gdy portfel jest konkretny. Można też zastosować lepszą amplifikację. Ale mimo wszystko mam wątpliwości czy tak łatwo będzie oszukać fizykę. Oczywiście każdy może lubić co chce i nie mam prawa tego komentować. Na pokoju większym niż 20m2 zdecydowanie wołałbym kolumny podłogowe. Nie koniecznie zaraz 100kg smoki, ale coś można by już wybrać.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Zapewne dziś można dostać lepsze małe kolumny, szczególnie gdy portfel jest konkretny. Można też zastosować lepszą amplifikację. Ale mimo wszystko mam wątpliwości czy tak łatwo będzie oszukać fizykę. Oczywiście każdy może lubić co chce i nie mam prawa tego komentować. Na pokoju większym niż 20m2 zdecydowanie wołałbym kolumny podłogowe. Nie koniecznie zaraz 100kg smoki, ale coś można by już wybrać.

Uwierz mi,że wstawienie przytoczonych w tym wątku ATC,Harbeth 40.1,czy Spendor 100 zabiją słuchającego w tych 20 metrach. Jak jebnie bas,to umarł i pogrzebion:)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Ale te Harbethy czy Spendory to już poważne kolumny z poważną sekcją basową.

No tak,ale jednak monitory:)

To tak jak z lampiakami,są potwory jak np. u ARC i są lampy 2A3,lub 300b i wkładanie ich do jednego wora z napisem lampa,jest delikatnie mówiąc nieuprawnione.

Bo kable są najważniejsze. A najlepsze są rodzimej produkcji rękodzielniczej.

Idż do kąta poklęczeć na grochu)

Ale kogo to tu interesuje? TADy są gęste i soczyste. Nie są trudne do okablowania. Jeśli chcemy dźwięk bardziej neutralny do dobrze grają i ze srebrem i z rozdzielczą wersją miedzianego okablowania. Jeśli chcemy mieć dźwięk jeszcze bardziej dociążony to fajnie grają z Purist Audio Design, z MIT-em, z polskim Enerr/Equilibrium.

Purist Audio Design.............czyli Neotech.

Harpia dużo wie (mam na myśli technikę).

Jeśli myslisz o piłce nożnej to na kiwaniu sie zna)

Purist Audio Design.............czyli Neotech.

Był kiedyś taki przypadek w którym z tańszych modeli. Stara sprawa. Ale tak czy inaczej bardzo dobre kable, szczególnie te z nowszej produkcji.

Edytowane przez sly30

No tak,ale jednak monitory:)

To tak jak z lampiakami,są potwory jak np. u ARC i są lampy 2A3,lub 300b i wkładanie ich do jednego wora z napisem lampa,jest delikatnie mówiąc nieuprawnione.

Monitory dlatego że monitorują dźwięk bo wywodzą się z rynku pro ( BBC ). Ludzie nie mylcie pojęć, te kolumny to kloce a nie "monitory" w popularnym pojęciu czyli małe, kolumny podstawkowe. Co z tego że są na podstawkach, to są pełnopasmowe kolumny.

Jeśli myslisz o piłce nożnej to na kiwaniu sie zna)

Oj tam Piotrek jak byśmy się tak wszyscy na wszystkim znali to nie było by postępu ;)

Edytowane przez ASURA

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Monitory dlatego że monitorują dźwięk bo wywodzą się z rynku pro ( BBC ). Ludzie nie mylcie pojęć, te kolumny to kloce a nie "monitory" w popularnym pojęciu czyli małe, kolumny podstawkowe. Co z tego że są na podstawkach, to są pełnopasmowe kolumny.

Nie słyszałem o ustalaniu jakichś norm co monitorem jest a co nie. Fakty są takie,że omawiane kolumny są kolumnami podstawkowymi,są też wykorzystywane do monitorowania w studiach.

Tak jak Grande Utopie. Moje też stoją na podstawkach ok 10cm, czyli odwołuje wszystko. Monitory są super, te 2 metrowe szczególnie... :-)

Z takim głośnikiem basowym, to pod względem jakości średniego pasma nie zmieści się w Top 10000.

Słuchales?bo ja tak,co to za tekst,mysle ze twoje kolumny nie mieszcza sie wzadnym topie,

Dlatego powinniśmy mówić o kolumnach o małej objętości obudowy oraz małej średnicy woofera oraz dwudrożnych. Inaczej to w ogóle nie ma sensu.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

• Pokaż nowe odpowiedzi