Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dodaję :

1)Sonus Faber Extrema

2)Goodmas Twin Axiette 8

3)Sonus Faber Guarniery

4)Harbeth Monitor 40.1

5)TAD Compact Reference CR1

6)SF Elekta Amator MK1

7)PIONEER EXCLUSIVE 2402/TAD 2402

8)Kawero Chiara

9)Dynaudio Confidence C1 Platinum

10)Audio Note Sogon

11) Wilson WATT

12) Dynadio Contour 1.3

13) Reference 3A Royal Master i pochodne

ale to mialy byc twoje typy od 1...... a nie dodawac do moich

To przecież nie jest kolumna tylko głośnik szeroko pasmowy.

Goodmans to nazwa kolumn a Twin Axiette 8 powinienem zaznaczyc w nawiasie dla mniej zorietowanych ze to rodzaj glosnikow zaaplikowanych w tych kolumnach,podalem specjalnie bo kolumn Goodmans bylo wiele,akurat te z tymi glosnikami graja wybitnie ,dlatego dodalem ich nazwe.

Goodmans to nazwa kolumn a Twin Axiette 8 powinienem zaznaczyc w nawiasie dla mniej zorietowanych ze to rodzaj glosnikow zaaplikowanych w tych kolumnach,podalem specjalnie bo kolumn Goodmans bylo wiele,akurat te z tymi glosnikami graja wybitnie ,dlatego dodalem ich nazwe.

Ale Mirek Ty nie masz oryginalnej obudowy z ich specjalną nie do podrobienia akustyczną membraną.

To w ogóle nie są monitory, na prawdę fajne kolumny ale weź je usuń z listy.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ale Mirek Ty nie masz oryginalnej obudowy z ich specjalną nie do podrobienia akustyczną membraną.

To w ogóle nie są monitory, na prawdę fajne kolumny ale weź je usuń z listy.

juz pisalismy ze soba na ten temat,to sa monitory tak jak np.Harbeth Monitor 40.1 i z listy nie beda usuniete,moje Goodmansy maja orginalna

obudowe z paru rodzaju sklejek tak jak zakladaja orginalne plany Goodmansa, ktore posiada Janusz Sikora i ktory je wykonuje zachowujac

wszystkie detale i proces ich produkcji,tak jak pisalem jedyny problem jest dostac glosniki ktore maja tyle lat co ja,bez znich nie bedzie

wykonanych kolumn,dla przypomnienia jak wygladaja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli wykonuje je ktoś w Polsce, to nie można pisać, że to są oryginalne obudowy. Mogą mieć lepszą lub gorszą jakość wykonania ale to DIY.

Gość passer

(Konto usunięte)

Goodmans to akurat jest nazwa firmy. Jest on producentem b. wielu głośników ( sporo ich jest uważanych za wybitne , oczywiście tych vintage ) jak i kolumn. Każda kolumna miała swoją nazwę. Publikowane były również przez Goodmansa propozycje obudów do ich głośników. Często to były obudowy o dużych pojemnościach. Jedynymi monitorami Goodmansa ( vintage ), które poznałem to ich wersja Ls3/5a specyfikacji BBC o nazwie Maxim i rozszerzenie o dodatkowy głośnik Double Maxim.

Edytowane przez passer

Najlepiej odwiedzic pokoj Janusza Sikory na AS w Warszawie,posluchac tych kolumn i potem zwiedzic reszte calej wystawy,wrocic na koniec

do Pana Sikory i pogratulowac ze nie trzeba milionow zeby uslyszec najpiekniej grajace kolumny na wystawie, tak bylo w tamtym roku na AS.

Kolumny graly z gramofonami J.Sikory ,ktorych nie trzeba juz rekomendowac bo to rewelacja,zreszta wszystko co tu widzicie jest zrobione prze

tego Pana doslownie wszystko z wzmacniaczami lampowymi itd:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mirek10

Mirek kurcze nie osłabiaj, poczytaj co kolega Passer pisał!

Maja nazwe( GOODMANS AXIETTE)co recenzeci pisali sluchajac ich w pokoju J.Sikory i Szemisa:

"Towarzyszyła temu magicznemu graniu gigantyczna dynamika i niemal nigdzie nie spotykane całościowe bogactwo doznań, co razem wprawiło mnie w zachwyt, toteż stałem jak urzeczony. I te głośniki… Z lat 50-tych… Ustawione pod samą ścianą… Jak powiedział Pan Wojtek, specjalnie po to użyte, by dać dowód, że postęp w audio jest sprawą iluzoryczną. Rzeczywiście. Na podstawie tego jak grały, można mieć tego pewność."

No fajnie ale z tą gigantyczną dynamiką to Mirek już zupełnie przegiąłeś pałę!

Te kolumienki na prawdę fajne są w domu posłuchać małych składów z vinyla, po prostu przyjemność.

Monitor ma wszystko wyciągać w materiale na maksa czy to jest dobre czy też złe i dla tego źle zakwalifikowałeś swoje sympatyczne kolumny.

Dobranoc.

Dawajcie swoje topowe monitory,bo widze w gadce tylko wszyscy jestescie mocni,moja lista poprawiona,zamiast podawac swoja liste to kazdy

szuka cos zlego,aby sie tylko przyczepic do nazwy lub definicji monitorow,jak zwykle monitory stoja na podstawkach i sa ulomne, bo nie graja

calym pasmem tak jak trzeba,zazwyczaj brak basu,co dziwne z podlogowych wiekszosc jest tez nie zadowolona tak ze wole monitory, ktore graja

dwa razy lepiej i ladniej w pokojach do 20m2 a takich pomieszczen jest 90% w naszych domach i sa to zazwyczaj salony, gdzie znajduje sie tez

TV.meble itd i nie sa to prawdziwe adoptowane po ten cel pokoje odsluchowe.

1)Sonus Faber Extrema

2)Goodmas Axiette (Twin Axiette 8 )

3)Sonus Faber Guarniery

4)Harbeth Monitor 40.1

6)SF Elekta Amator MK1

7)PIONEER EXCLUSIVE 2402/TAD 2402

8)Kawero Chiara

9)Dynaudio Confidence C1 Platinum

10)Audio Note Sogon

4)Harbeth Monitor 40.1

Kolejność nie daje mi spokoju:)

Już nie tyle subiektywnie co obiektywnie, to przepaść.

4)Harbeth Monitor 40.1

Kolejność nie daje mi spokoju:)

Już nie tyle subiektywnie co obiektywnie, to przepaść.

to tylko zalezy od sluchacza,co komu bardziej sie podoba,TAD to jazda na calego, brak slabych punktow, graja wszystko dobrze,bas super mozna

powiedziec ze powinne byc na pierwszym miejscu w tym zestawieniu tych topowych monitorow,gdybym nie byl po 50-tce bylyby najlepsze ale zo-

stalem melomanem i szukam tej nostalgi i slodyczy grania ktorej obecne nowoczesne monitory zatracily,np. stare Sonus Faber to one cos mialy

a od czego ta firma odeszla i jak widac poszla na masowke w kolumny podlogowe, ktore wygladaja pieknie, ale tylko nieliczne graja dobrze.

Ciekawe z czym to koledzy słuchali tych SF Extrema? Może się podzielą info. o zestawie? Ja miałem okazję słuchać ich w tym roku. Z dobrymi monoblokami lampowymi. Jak na lampy, moc duża bo kilkadziesiąt watt. Tak firmowo jak ktoś ustawił i grał ostatnie kilkanaście lat. I dźwięk był po prostu słaby. Jednym słowem anemiczny. Ja nie wiem ile one potrzebują mocy 100, 200, 500 watt? Może? No ale ciekawi mnie z czym ten wynalazek gra?

Dobrze napisałeś o TAD-ach, tak właśnie jest. Nie mają słabych punktów i są uniwersalne. Reszta zależy od źródła i wzmak.

Ciekawe z czym to koledzy słuchali tych SF Extrema? Może się podzielą info. o zestawie? Ja miałem okazję słuchać ich w tym roku. Z dobrymi monoblokami lampowymi. Jak na lampy, moc duża bo kilkadziesiąt watt. Tak firmowo jak ktoś ustawił i grał ostatnie kilkanaście lat. I dźwięk był po prostu słaby. Jednym słowem anemiczny. Ja nie wiem ile one potrzebują mocy 100, 200, 500 watt? Może? No ale ciekawi mnie z czym ten wynalazek gra?

Z Krellem.

to tylko zalezy od sluchacza,co komu bardziej sie podoba,TAD to jazda na calego, brak slabych punktow, graja wszystko dobrze,bas super mozna

powiedziec ze powinne byc na pierwszym miejscu w tym zestawieniu tych topowych monitorow,gdybym nie byl po 50-tce bylyby najlepsze ale zo-

stalem melomanem i szukam tej nostalgi i slodyczy grania ktorej obecne nowoczesne monitory zatracily,np. stare Sonus Faber to one cos mialy

a od czego ta firma odeszla i jak widac poszla na masowke w kolumny podlogowe, ktore wygladaja pieknie, ale tylko nieliczne graja dobrze.

Ależ Mirku, nie mam nic przeciw osobistym preferencjom czy szukaniem - jak to nazwałeś - nostalgii. Ty zwyczajnie poruszasz się w innej stylistyce dźwięku. Obrazowo, przekładasz komiks nad lekturę.

Ja wolę te ostatnią:)

Może? No ale ciekawi mnie z czym ten wynalazek gra?

np. z Gryphonem Antileon.

To ile minimum watt w klasie A potrzeba, żeby je napędzić? 200?:) NO i w jakim pomieszczeniu one powinny grać. 50 m.kw.?:)

Edytowane przez arek67

Poglądowy zestaw :)

Ukryta Zawartość

Ustawienie całości w pokoju przemilczę :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez HiFiManiac

Poglądowy zestaw :)

Ukryta Zawartość

Ustawienie całości w pokoju przemilczę :)

ciekawe jak graja te nowe,czy tez jest je tak trudno napedzic?nowe zdecydowanie sa ladniejsze i zgrabniejsze,jeszcze nie sluchalem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko 30000euro ,jak na nowe monitory to troszke jest, ale tyle proporcjonalnie kosztowal kiedys zestaw sluchawkowy legendarny Orfeusz.

Myślę, że jest dokładnie odwrotnie, sądząc po awatarze. Kolega uwielbia s-f ;)

Proszę o skrótowe rozwiniecie terminu s-f w odniesieniu do mbl 101, bo to nie ten wątek :)

To ile minimum watt w klasie A potrzeba, żeby je napędzić? 200?:) NO i w jakim pomieszczeniu one powinny grać. 50 m.kw.?:)

Bez przesady z tą pełną klasą A, wystarczy jak początek mocy będzie w klasie A potem może być AB. Jedno jest pewne Extremy potrzebują extremalnego prądowo wzmaka.

Nonsensem (lub jesli wolisz "non sensem" chyba też) byłaby raczej Sly sytuacja, kiedy ktoś normalny przyznałby się wprost do tego, że kupił sobie coś, aby zrobić wrażenie na innych:). Ludzie przecież kupują drogi przedmioty na potęgę, aby się pokazać, naturalnie zaprzeczając lub przynajmniej nie pokazując, że dany zakup był dokonany przynajmniej pod części "pod wrażenie innych" (w tym też zakupy sprzętu audio).

Edytowane przez SVART

Dlatego zdaje mi sie, że są to kolumny dla osób lubiących sprawiać wrażenie. A takie osoby bardziej pasują do komiksu, niż do lektury. Bez złośliwości.

OK, wyraziłeś się, wyjaśniłeś termin :)

Jedno mi tylko nie pasuje - przecież mnie nie znasz, nic lub niewiele o mnie nie wiesz, a już mnie zaszufladkowałeś??? Nieładnie. nie za szybko?! Też bez złośliwości.

Ps. Jeszcze gorsza od złośliwości jest dwulicowość jednego z grona klaszczących(!) Tak, tak, to do Ciebie, przecież to czytasz.

Sorki za OT.

• Pokaż nowe odpowiedzi