Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sylwek jeżeli mogę to zapytam ile Ty masz lat ? Ja mam 55 i jak ostatnio był u mnie znajomy ze sprzętem pomiarowym to się sam pomierzyłem. Jego dziewczę jako że jest młodsze od niego a ten znajomy młodszy ode mnie poszło zrobić kawe :) Po zamknięciu pokoju okazało się że 15kHz wydawało mi się że słyszę ale raczej mi się wydawało :) Teraz najlepsze dziewczę w kuchni będąc po powrocie oznajmiło że jak chcemy robić ten test jeszcze raz to ona wychodzi na zewnątrz. Powodem tego testu było to że ja się upierałem że w moich następnych głośnikach chcę żeby znajomy użył dużego 36mm tweetera a on się upierał że nie będę miał pełnego pasma.

Tylko po co mi to pasmo skoro głośniki będą robione dla mnie :))) Stanęło na moim.

Nie sądzisz że te Twoje 40kHz to mała abstrakcja ???

Inna sprawa że każdy producent hiendowych głośników dobrze wie ile mają lat jego najbardziej zasobni odbiorcy wystarczy popatrzeć na wykresy :)

Wiem o czym piszesz ale chyba nie do końca tak jest. Słuch słyszy mniej, mózg odbiera więcej.

Inna sprawa że każdy producent hiendowych głośników dobrze wie ile mają lat jego najbardziej zasobni odbiorcy wystarczy popatrzeć na wykresy :)

Tak fajnie jest jak od tych 13KHz pasmo sobie leci 2-3dB do góry po prostu młodośc wraca

To tak trudno zrozumieć ;)

Gorzej jest jak 30 letni pan realizator już nie słyszy od 10 kHz a da górkę na 14kHz 8dB wtedy tragedyja ujowe kolumny som u użytkownika.

Wiem o czym piszesz ale chyba nie do końca tak jest. Słuch słyszy mniej, mózg odbiera więcej.

Może inaczej , wyszkolony słuch z częsci informacji dospiewuje sobie w swojej wyobraćni więcej. Podobny jest sposób widzenia gdzie faktycznie ostro widzimy 2% pola widzenia a zdaje nam się że wszystko wokół jest ostre jak żyleta :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

802_product.png

Dlatego to są jedyne, bliskie ideału monitory. Żadne inne nie mają chociażby w przyblżeniu właściwej konstrukcji.

Edytowane przez arek67

Konieczne musi też być wydajny wufer.

Wufer nie będzie musiał być wydajny jak będzie za duży.

A tak poważnie głośniki niskotonowe są przewymiarowane mocowo co odbija się niekorzystnie na ich masie drgającej membrany (no bo a nuz jakiś idiota go wydmucha.

Moim zdaniem głosnik niskotonowy powinien do przeciętnego i dużego pokoju melomana mieć bardzo silne pole elektromagnetyczne w szczelinie, cewkę mocowo dobraną dokładnie na 40Wat długiego obciażenia i ani deka więcej. No i tak do tej cewki dobrane zawieszenie i membranę no ale kto tak robi, no kto?

Cały czas przypominam forte klasycznej orkiestry to 40Wat oddanej mocy biorąc straty na głosniku i kompresję dynamiki w procesie masteringu więcej nie trzeba. Jak ktoś miał okazję mieć do czynienia z bardzo dobrym wzmacniaczem z miernikiem oddawanej mocy to wskazówka z uporem maniaka przy słuchaniu muzyki nawet głośno pracuje na zakresie?

1,5 Wata

802_product.png

Dlatego to są jedyne, bliskie ideału monitory. Żadne inne nie mają chociażby w przyblżeniu właściwej konstrukcji.

Weź to wyedytuj bo ten obrazek nawet już nie zaczyna być śmieszny. (nie czepiam się firmy B&W ani tego modelu kolumny)

Nie znasz się.Te kolumny są w najsławniejszym studio nagraniowym świata. Przecież tam nie wstawiliby innych niż najlepsze monitory.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie znasz się.Te kolumny są w najsławniejszym studio nagraniowym świata. Przecież tam nie wstawiliby innych niż najlepsze monitory.

Ukryta Zawartość

Arek wyduś wreszcie z siebie że chodzi o kształt sekcji średniotonowej którą w nowszym modelu zarzucono :)

Ukryta Zawartość

Jak to jakie słabe punkty? Obudowa. Jedyna dopuszczalna obudowa to kula. Żadne odgrody ani tuby nie będą grały naturalne.

Nie do końca mogę się z tym zgodzić.

Miałem głośniki B&W 802/800 a obecnie mam Focale o innej konstrukcji i oba głośniki grają fantastycznie choć każdy troszkę inaczej.

Ale faktycznie B&W to rewelacyjne głośniki i nie rozumiem jak można opowiadać na forum takie dyrdymały o ich kiepskim graniu.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nie do końca mogę się z tym zgodzić.

Miałem głośniki B&W 802/800 a obecnie mam Focale o innej konstrukcji i oba głośniki grają fantastycznie choć każdy troszkę inaczej.

Ale faktycznie B&W to rewelacyjne głośniki i nie rozumiem jak można opowiadać na forum takie dyrdymały o ich kiepskim graniu.

Jarek ...to akcja kryptonim " PAL TON" ;))

Jarek ...to akcja kryptonim " PAL TON" ;))

Zauważyłem ,że Robert chyba lekko przesadził z ostatnimi wpisami.

Nie poznaję tego pana ;(

Zauważyłem ,że Robert chyba lekko przesadził z ostatnimi wpisami.

Nie poznaję tego pana ;(

No po prostu śmiech na sali, Robert nie mógł przesadzić, nigdy. Sam przesadzasz z tym atakiem personalnym na paltona, powinieneś za to dostać bana na miesiąc. Byś posłuchał Space One, to byś miał odrobinę więcej pokory i szacunku. Proszę może lepiej już więcej nie podważać autorytetu moderacji/redakcji, ok?

No po prostu śmiech na sali, Robert nie mógł przesadzić, nigdy. Sam przesadzasz z tym atakiem personalnym na paltona, powinieneś za to dostać bana na miesiąc. Byś posłuchał Space One, to byś miał odrobinę więcej pokory i szacunku. Proszę może lepiej już więcej nie podważać autorytetu moderacji/redakcji, ok?

Zrobię jak sugerujesz.

Postanowiłem, że się poprawię.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Otóż to !!!!!

Nie błąd .

Oturz to !!!!

Edytowane przez Diogenes

Sylwek zadziwiasz mnie skoro ucho nie słyszy czyli nie przekazuje do mózgu to jak to ma niby być ?

Żyletką po ręku ???

:)

Sylwek zadziwiasz mnie skoro ucho nie słyszy czyli nie przekazuje do mózgu to jak to ma niby być ?

Żyletką po ręku ???

:)

A kolega słyszał o sub harmonicznych dźwięku czy tylko o harmonicznych :)

Jak kolega myśli po co dobrze żeby cały tor High Endowy od początku aż do głośników przenosił pasmo do 80-100KHz ?

A Ty słuchałeś?

Ależ piano, nie i nawet nie muszę, wierzę konstruktorowi na słowo, bo jak pisze, tak ma być i tak na pewno jest. Basta! Nawet gdyby było inaczej, bałbym się podważać autorytet. Sam zresztą znasz świetnie konstruktora i prawdopodobnie też uważasz, że Space One to wybitne konstrukcje, klasa sama w sobie, idealne kuliste proporcje. Stąd jasne, że nie ma ich nawet w tym topie zjadają Ekstremy, TAD'y etc. na śniadanie.

Zrobię jak sugerujesz.

Postanowiłem, że się poprawię.

I słusznie, dziękuję. Bo inaczej, to wiesz, ban i papa.

Prądem Panie. Prądem... :-)

:):):) Audiofile, to tylko prądem, naturalnie z audiofilskiego gniazdka lub kabla sieciowego :). Jak się razić, to wyłącznie rasowym prądem :).

Ależ piano, nie i nawet nie muszę,

Pewnie, ze NIE SŁUCHAŁEŚ, nietrudno się domyślić.

Ale co tammm, klasyka, klasyki - nie słuchałem, ale WIEM:))

Sam zresztą znasz świetnie konstruktora

Świetnie? Gruba przesada(!)

Świetnie nie znam nawet samego siebie, a co dopiero żonę, dziecko czy wreszcie Paltona.

Z drugiej str. rozumiem celowość tego słowa pod moim adresem.

prawdopodobnie też uważasz, że Space One to wybitne konstrukcje

A pytałeś się mnie czy tak uważam?

Manipulujesz pod publikę i dla przyklasku.

wybitne konstrukcje

Te już podałem -TAD CR1

Stąd jasne, że nie ma ich nawet w tym topie zjadają Ekstremy, TAD'y etc. na śniadanie.

Wspomniane przez ciebie nie zjadają, ale już nie jedną konstrukcję, którą słyszałem w Stolicy, owszem.

też uważasz, że Space One to wybitne konstrukcje

W przeciwieństwie do Ciebie, słuchałem Space One parokrotnie w różnych konfiguracjach z różnymi wzmacniaczami A i AB. Nie uważam te konstrukcje za wybitną. Wybitnymi są w moim odczuciu TAD CR1.

Wracając do Space One.

To produkt, który powstał przy mocno ograniczonym budżecie i możliwościach, więc na moje, warto w ocenie wziąć to pod uwagę.

Nie wiem jak w pomiarach, ale w dobrej, mocnej imho, A Klasowej konfiguracji, mogą się bardzo podobać.

Oczywiście nie wszystkim, bo oceniam, ze zwolennicy np. Harbeth, Spendor, będą nieznacznie kręcić nosem, choć hipotetycznie z np. Aplifonem SET 42 czy Octave MR 130 mogłoby być b. ciekawie. Pozostaje jeszcze sprawa źródła, bo w tej mierze Palton ma odmienne zdanie, ale to już odrębny temat.Space One to produkt transparentny, analityczny bez czarów, upiększeń, koherentny ( o ile Palton nie poszaleje z rezystorami :) ) o selektywnej średnicy, braku wyraźnych podbarwień i dbałością o minimalizację dyfrakcji na zewnątrz. Hologram b. dobry.

Standy, ciężkie, stabilne i od strony estetycznej, całkiem dobrze wykonane, tym bardziej w założonym, nie wysokim budżecie.

Finalnie, biorąc pod uwagę budżet/możliwości, postrzegam ten produkt jako ciekawy i warty posłuchania.

To tak w skrócie, subiektywnie, bo już trochę upłynęło od ost. odsłuchu.

Ps. Do drwin wielu jest pierwszymi. Podwiń rękawy, zrób lepsze przy podobnym budżecie i pokaż światu. Nawet ci nazwę wymyśliłem - SVART Monitor Mk I - czekamy :)

No to sobie piano ulałeś, a miałeś się zrelaxować :).

nie jedną

Niejedną, jeśli już w tym kontekście :).

Bardzo zgrabny opis konstrukcji. Jeżeli trochę podrasujecie tę recenzję Spejs Łan z paltonem, to będzie jak znalazł do zamieszczenia na infoaudio.pl :). Może też zostaniesz redaktorem :).

Ps. Do drwin wielu jest pierwszymi. Podwiń rękawy, zrób lepsze przy podobnym budżecie i pokaż światu. Nawet ci nazwę wymyśliłem - SVART Monitor Mk I - czekamy :)

Długo musiałeś dumać nad tą nazwą, a i tak się nie udało :). Pamiętaj, referencja jest jedna: SPACE ONE - Bird Editon najlepiej. Ja wierzę po prostu w słowa paltona, bo inaczej być nie może, dlatego nie muszę nawet słuchać Spejsów Jeden. Podwijać rękawów do niczego nie mam zamiaru na podobne zawołanie, a tym bardziej do robienia kolumn, bo po pierwsze nie jestem konstruktorem, a po drugie nie mam parcia pokroju palotna :). Jeśli już jednak miałyby mieć jakąś nazwę, to nazwałbym je Pianinko Uno, po prostu :).

Słodkich snów :)

Edytowane przez SVART

Jeśli trochę podrasujecie tę recenzję Spejs Dwa z paltonem, to będzie jak znalazł do zamieszczenia na infoaudio.pl :). Może też zostaniesz redaktorem :).

Kochany jesteś, ale nie za dużo tej miłości ?:)

Pianinko Uno

Edytowane przez piano

A co tam - kulki jak wszystko w audio - też zrobione dla szpanu, wiadomo... nie trzeba taszczyć pod pachami - jak ja swoje monitory, tylko można toczyć...

Wyobraźcie sobie moją frustrację na deptaku, gdy już troszkę zrobiłem wrażenie, a tu Palton ze swoimi kolumnami porusza się DWA razy szybciej i efektowniej (z racji kształtu obudowy, kolumn oczywiście;-), więc też powinienem żywić głęboka nienawiść do tej konstrukcji i jej Autora...

wierzę konstruktorowi na słowo,

Są jeszcze tacy, co wierzą konstruktorom, recenzjom itp????

idealne kuliste proporcje.

Niestety nie - warto przyjrzeć się dokładniej "tyłowi"

zjadają Ekstremy, TAD'y etc. na śniadanie

Czy to k..a forum kulinarne????

znasz świetnie konstruktora i prawdopodobnie też uważasz, że Space One to wybitne konstrukcje, klasa sama w sobie

Je też znam Roberta, Space One słuchałem pewnie kilkadziesiąt razy, więc głupio coś pisać, bo teraz się wie bez słuchania - smutne...

Wybitne te kolumny nie są, ale w swojej cenie bardzo dobre. Dużo prawdy napisał Piano, ja tylko dodam, że robione były przez konkretną osobę, czyli pod konkretny gust - jak wszystko!

I prawda, z lampkami, lub tranzystorem w klasie A potrafią fajnie zagrać, a w ulubionej przez Paltona kwestii przestrzeni mogłyby niejednego zadziwić, serio.

Do tego naprawdę elegancko wyglądają, zwłaszcza na "firmowych stendach", chociaż w komplecie czar toczenia po deptaku pryska;-)

Więc, jeśli nawet ktoś nie lubi osoby moderatora/redaktora, nie zgadza się z tym co myśli/pisze (sam w pewnych kwestiach się z Robertem nie zgadzam), nie odpowiada mu ton w jakim pisze itp - to rozumiem, ale dyskredytowanie czyjejś pracy, dobrze wykonanej i wynikającej z pasji, bez jej znajomości jest......(niech każdy wstawi sobie sam właściwe określenie, przynajmniej nikogo nie obrażę)

Przypomina mi to jak bym ja ze swoimi konstrukcjami kabli twierdził że są w pierwszej 20 najlepszych kabli na świecie, no po prostu koledzy skończcie z tymi kulko bajkami i wróćmy do tematu.

A kolega słyszał o sub harmonicznych dźwięku czy tylko o harmonicznych :)

Jak kolega myśli po co dobrze żeby cały tor High Endowy od początku aż do głośników przenosił pasmo do 80-100KHz ?

Drogi Rafaellu , chyba dobrze napisałem , o tych harmonicznych to i owszem słyszałem a raczej bardziej powinienem powiedzieć czytałem.

Problem polega na tym że jakoś nie bardzo wierze w odbiór muzyki inaczej jak słuchem czytaj uszami. Należę do tych co to muzykę słuchają a nie oglądają na np. oscyloskopie :)

Drogi Rafaellu , chyba dobrze napisałem , o tych harmonicznych to i owszem słyszałem a raczej bardziej powinienem powiedzieć czytałem.

Problem polega na tym że jakoś nie bardzo wierze w odbiór muzyki inaczej jak słuchem czytaj uszami. Należę do tych co to muzykę słuchają a nie oglądają na np. oscyloskopie :)

To całe szczęście że w przeciwieństwie jak wielu innych na tym forum słuchasz.

Sub harmonicznych np. 12kHz nie usłyszymy inaczej jak uszami innej opcji słyszenia wysokich częstotliwości nie ma.

sub harmoniczne lub jak kto woli pod harmoniczne są po prostu o oktawę (polecam poczytać co to jest oktawa) niższym tonem stąd też idealnie współgrają z dźwiękiem podstawowym jakim jest dźwięk o wysokości 12KHz. Ucho ludzkie rejestruje słysząc ton subharmoniczny że istnieje dźwięk na wyższych częstotliwościach np. uderzenie w talerze ale samego tonu 12KHz może już z racji wieku, zmian laryngologicznych, osobniczych,e.t.c. nie słyszeć ale doskonale wie jak kiedyś słyszał że ten instrument tam gra.

• Redaktorzy

sub harmoniczne lub jak kto woli pod harmoniczne są po prostu o oktawę (polecam poczytać co to jest oktawa) niższym tonem stąd też idealnie współgrają z dźwiękiem podstawowym jakim jest dźwięk o wysokości 12KHz.

Warto dowiedzieć się co to są interwały, m.in. wspomniana oktawa. Męczyli mnie z tego w podstawówce. Ledwo zdałem do szóstej klasy ;)

np. uderzenie w talerze ale samego tonu 12KHz może już z racji wieku, zmian laryngologicznych, osobniczych,e.t.c. nie słyszeć ale doskonale wie jak kiedyś słyszał że ten instrument tam gra.

Wg mnie na talerzach wykłada się znaczna część audiofilskich systemów. A może to tylko ja mam pi3rdolca na punkcie brzmienia idiofonów...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ucho jest bardzo wrażliwe na zniekształcenia harmoniczne a także przesunięcia czasowe a głośniki mają te zniekształcenia rząd wielkości większe i ich odpowiedź impulsowa dalej ma wiele do życzenia.

W ogóle pojęcie "harmoniczne" jest związane wprost z analizą harmoniczną dźwięku. Trzeba sobie zdawać sprawę z faktu, że ze słyszalność harmonicznych dźwięku poddanego tej analizie to nie to samo, co słyszalność tego dźwięku. Rozkład na harmoniczne to tylko pewien matematyczny aparat analizy. Obecnie wiadomo już, że ucho, a raczej mózg jako całość, analizuje dźwięk inaczej i przynajmniej w niektórych aspektach udowodniono, że osiąga rezultaty niemożliwe do osiągnięcia za pomocą analizy harmonicznej.

Pisząc inaczej: aparat słuchu jest w stanie uzyskać z dźwięku informacje, które są poza możliwościami analizy harmonicznej. To zresztą tłumaczy, dlaczego pomiar THD nie jest adekwatny i nie pozwala na określenie jakości urządzenia audio.

Edytowane przez dd6

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Pisząc inaczej: aparat słuchu jest w stanie uzyskać z dźwięku informacje, które są poza możliwościami analizy harmonicznej

Dokładnie tak a dokładniej mózg taką analizę informacji dostarczoną z narządu słuchu przeprowadza i ma całkiem niezłe wyniki :)

• Pokaż nowe odpowiedzi