Skocz do zawartości
IGNORED

Platforma antywibracyjna czy podstawki?

magico79

Rekomendowane odpowiedzi

No i co, da się? Ciekawe co teraz kolega dyzma na to. Pewnie to jakiś inny granit, dlatego tak tanio.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No i co, da się? Ciekawe co teraz kolega dyzma na to. Pewnie to jakiś inny granit, dlatego tak tanio.

nie tak szybko, najpierw dowiedzcie sie ile dokladnie bedzie kosztowac interesujacy was kawalek. wystarcza fazowania, jakis drobny napisik, dziury na kolce i juz cena rosnie. mimo wszystko cena pozostaje poza audiofilskimi zakresami.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Proponuję wziąć pod uwagę wytrzymałość stropu :D

A właśnie odnośnie stropu przecież to też ciężar, to dlaczego nie ma tego w układzie mas :D

(układ mas = stand+kolumna+dociążenie)

(Układ mas = strop+stand+kolumna+dociążenie) wszak strop swoje waży i nie powinno to być bagatelizowane :)

Mieszkam w zagłębiu kamieniarskim i żaden kamieniarz nie zrobi standów granitowych za mniej jak 150zl. Nie o sam materiał się rozchodzi a o robotę. Trzeba dociąć, sfrezować i polerka do tego. Nie jest tak jak niektórzy by chcieli.

Ps. fajny temat, kolega dyzman oszaleje przez Was:-)

Pozdrawiam

Mieszkam w zagłębiu kamieniarskim i żaden kamieniarz nie zrobi standów granitowych za mniej jak 150zl. Nie o sam materiał się rozchodzi a o robotę. Trzeba dociąć, sfrezować i polerka do tego. Nie jest tak jak niektórzy by chcieli.

Ps. fajny temat, kolega dyzman oszaleje przez Was:-)

Pozdrawiam

tez mam w okolicy kamieniarza, mimo ze jest jak mowi parantula - ze generalnie wykorzystuja do standow odpady, to zaden nie kwapi sie do roboty ponizej jakiego minimum - kilku stowek. za duzo pracy, za mala konkurencja niestety.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Mi robił znajomy kamieniarz. Za dwie 5cm podstawki pod moje Electry z kamienia czarnego typ chyba Indian zapłaciłem 100zł ale to po znajomości. Jak wyliczył to koszt kamienia na jedną sztukę wychodził ponad 180zł a gdzie robocizna? Wiadomo, że z odpadu taniej ale z tego odpadu zawsze kamieniarz coś zrobi a to wazon albo jakąś półkę.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

To będzie z nim gorzej? Ja myślałem, że on już... Biedny chłop...

Gorzej chyba nie:) na przykład cuda z dociążenia. Oto, co potrafi taki ciężar według dyzmana :)

"Bas powinien ulec lekkiemu skróceniu wzamian za lepszą kontrole i konturowosć tego zakresu . Powinna uledz zmianom równiez stereofonia tzn powinno byc lepiej. Zmienia sie wysokie tony . Powinny stac sie berdziej detaliczne i delikatne. U mnie w moich monitorach wysokie stały się wrecz aksamitne i niebywale detaliczne. Znane płyty zabrzmiały jak nowe. Masa nowych dzięków . Równiez srednica uległa podobnym zmianom. Powinna pojawic sie głebia w wiekszym stopniu niz dotychczas. Warto próbowac ! Zapewniam Cie że wiecej kozyści z tego bedzie niz rzeczy negatywnych. Śmiem twierdzic że w wiekszości przypadków negatywne rzeczy nie pojawia się wogóle. Dociąż je od góry czymś ciężkim np płyta z granit"

A jak myślisz dlaczego?

Bo gdyby Ci mieli podać uczciwą cenę, to pewnie nawet by im się nie chciało za tyle z kanciapy wychodzić, żeby poszukać materiału,

Ten temat zależy od kamieniarza i niestety rodzaju kamienia, choć nie kosztuje to wiele w przypadku płyty, bo stand z kamienia to już może być drogi....

Smalców na razie nie testowałem, ale wiele rzeczy wpływa na dźwięk systemu..

Przepraszam, że zapytam, bo mnie to od jakiegoś czasu nurtuje:

Co się stało???

Kojarzyłem Cię jako osobę posiadającą dobry sprzęt (choćby te utopie w wersji Mini;-) i lubiącą Muzykę i związane z nią "peryferia"..

A tu ostatnio taka zmiana....

Mam nadzieję, ze fakt zauważania rzeczy złych (które są, i tu trudno Ci nie przyznawać racji) nie odbierze Ci radości, jaką powinno dawać to hobby, niezależnie od poziomu/stanu zaawansowania tego hobby/choroby;-)

Ale cięższa kolumna ma już swoją masę np. 100kg, a ty twierdzisz że musi mieć cięższy stad niż lżejsza, bo wpadnie w drgania? No to jak mamy 30kg kolumnę i dodamy 80kg stad będzie bardziej poprawnie niż 80kg kolumna i 30kg stand? Przecież w tych dwóch przypadkach masa obu będzie identyczna 110kg.

Rozsądne granice czyli ile maksymalnie może ważyć stand według ciebie? Zakładam że wiesz ile maksymalnie może ważyć kolumna.

Przecież stand i kolumna to układ jak twierdzicie, to jakie znaczenie ma w tym przypadku przekroczenie masy kolumn przez stand? To już nie liczymy tego jako całość?

Nie chodzi o masę tylko o drgania. Nie ważne czy kolumna ma 10 kg czy 50kg. Chodzi o sytuację w której obie kolumny wpadają w drgania . Wyjasniłem to już wczesniej. Nie będę drązył tego tematu w nieskończoność. Sprawdziłem jak zachowują się kolumny podstawkowe na lekkich standach , na takich które ważą 60kg i na 80kg wraz z dociażeniem z góry róznymi materiałami a więc i o róznej wadze. Różnice w brzmieniu kolumn są znaczące , zwłaszcza gdy porównamy brzmienie kolumny ustawionej na lekkim standzie i tej dociażonej od góry i ustawionej na ciężkiej konstrukcji. Możecie sobie pisac co chcecie , że mam omamy ,że bajki piszę . Mnie to nie rusza. Każdy rozsądny człowiek przynajmniej to sam sprawdzi , tak samo w przypadku smarowideł Reson czy Furutecha.

Tak da się . Nikt nikomu nie zabroni sprzedawac tego za 1 grosz ale taki jednostkowy przypadek nie swiadczy , ze robi tak ogół. Tak jak napisałem , mam znajomego kamieniarza i dobrze wiem ile woła sobie za wykonanie 2 takich elementów. Po znajomości mógłby mi to zrobic za 50zł za szt. Po bardzo dobrej znajomości zakrapianej 12 letnią łychą . Po zwykłej znajomości jakieś 70-80 zł za szt. a oficjalna cena detaliczna elementu wykonanego z czarnego granitu o wymiarach 30x40x5 to 120 zł szt. Przestań pieprzyć ciagle o tych odpadach. Robi z nich wiele rzeczy więc nie zalegają tonami na placu jak sugerujesz. Gdyby miał to robic za 30 zł to nie chciałoby mu się uruchamiac maszyn. Cięcie , fazowanie i szlifowanie z polerowaniem 2 takich elementów nie trwa 5 min. Poza tym to jego praca na której chce zarabiac pieniadze a nie dokładać do interesu więc przestań pierniczyc te swoje mądre farmazony.

Jeśli ktoś nie ma roboty to pewnie ceny za takie rzeczy obnizy do granic mozliwości byleby tylko cos produkowac sprzedawać. Jeśli ma zajęcie to nie będzie sobie takimi pierdołami zajmował czasu i juz chocby z tego względu nie zrobi tego za free.

Kolega który mieszka w zagłębiu kamieniarskim napisał ci wyraznie ile coś takiego kosztuje , a warto zaznaczyc , że tam zakładów kamieniarskich jest więcej niż drzew w niejednym lesie więc teoretycznie przez ilośc konkurencji na tamtejszym rynku ceny powinny byc najnizsze. Mimo to ty nadal bedziesz wszystkim wmawiał ,że jest inaczej i że wiesz lepiej. Żenujące.

czy ktoś z Was stosuje dociążenie np granitem od góry kolumny?

Dziś już nie , ale gdy miałem monitory , przez prawie dekadę stosowałem dociażenie o sporej wadze. Prawie 20 kg . Warto spróbować o ile pod kolumnami masz coś równie solidnego.

To będzie z nim gorzej? Ja myślałem, że on już... Biedny chłop...

A potem płaczecie jak ktos nazwie was idiotą.

Gorzej chyba nie:) na przykład cuda z dociążenia. Oto, co potrafi taki ciężar według dyzmana :)

"Bas powinien ulec lekkiemu skróceniu wzamian za lepszą kontrole i konturowosć tego zakresu . Powinna uledz zmianom równiez stereofonia tzn powinno byc lepiej. Zmienia sie wysokie tony . Powinny stac sie berdziej detaliczne i delikatne. U mnie w moich monitorach wysokie stały się wrecz aksamitne i niebywale detaliczne. Znane płyty zabrzmiały jak nowe. Masa nowych dzięków . Równiez srednica uległa podobnym zmianom. Powinna pojawic sie głebia w wiekszym stopniu niz dotychczas. Warto próbowac ! Zapewniam Cie że wiecej kozyści z tego bedzie niz rzeczy negatywnych. Śmiem twierdzic że w wiekszości przypadków negatywne rzeczy nie pojawia się wogóle. Dociąż je od góry czymś ciężkim np płyta z granit"

Tak , własnie tego można spodziewać się po ustwieniu monitorów na ciężkich solidnych standach dodatkowo dociażając od góry sporym ciężarem . Własnie tak się dzieje,poprawia się głownie motoryka basu , jego kontrola ,precyzja i zróznicowanie. Wysokie stają sie bardziej selektywne i precyzyjne a co za tym idzie poprawia się ogólnie rozumiana przestrzennośc. Tak to można ując w skrócie. I to nie są cuda kolego

A potem płaczecie jak ktos nazwie was idiotą.

Nie widzisz różnicy między twoimi obelgami, a tym co napisałem? Nikt tu ciebie inwektywami nie obrzucał. A tych twoich idiotów i niedorozwojów w tym wątku jest na pęczki panie kulturalny.

To ja mam pytanie. Każdy szanujący się producent kolumn podaje w jaki sposób ustawić kolumny żeby grały jak najlepiej. Niektórzy bardzo precyzyjnie to podają. Czy jakikolwiek producent zaleca dociążanie kolumn od góry skoro to daje dodatkową (z tego co piszesz ogromną) korzyść?

Tak się odwołujecie do recenzji. Czy spotkałeś się z recenzją, że testujący robił porównania z dociążeniem od góry i bez?

Nie wiedzą o tym cudownym sposobie? Jakąś tajemnicę tutaj odkrywamy dopiero?

Jak wcześniej było tutaj wspomniane zmiany, które słyszy lub wydaje mu się, że słyszy Dyzman, mogą wynikać jedynie ze zmian wymiarów geometrycznych kolumny oraz jej wysokości przez dodanie podstawek i pokrywek kamiennych. Jeśli takie są zauważalne to dotyczą przede wszystkim wysokich tonów, mniej średnich, najmniej lub wcale basów. I nie ma to nic wspólnego z wagą tych dociążeń. Czy to są zmiany na lepsze? raczej nie bo nikt na poważnie ( jak napisał wyżej Piękny Stefan) ich nie zaleca.

Ciekawe, że nikt nie wspomniał o wpływie granitowej płyty dociskającej kolumnę na efekt dyfrakcyjny i tzw.baffle step. Konstruktor kombinuje jak koń pod górkę a użytkownik w domciu srrru! - kilkucentymetrowy placek z kamienia ląduje na kolumnie i całą robotę konstruktora szlag trafił.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Ciekawe, że nikt nie wspomniał o wpływie granitowej płyty dociskającej kolumnę na efekt dyfrakcyjny i tzw.baffle step.

Wpadł i pozamiatał...

Przepraszam, że zapytam, bo mnie to od jakiegoś czasu nurtuje:

Co się stało???

Kojarzyłem Cię jako osobę posiadającą dobry sprzęt (choćby te utopie w wersji Mini;-) i lubiącą Muzykę i związane z nią "peryferia"..

A tu ostatnio taka zmiana....

Stało się? Nie, dlaczego, dziękuję wszyscy zdrowi. Nic się nie stało.

Po prostu krew mnie nagła zalewa jak czytam te wszystkie kretyństwa, od których głowa boli, a są tu tacy, którzy w to wierzą.

W te antywibracyjne stoliki poprawiające obraz w telewizorze, metalowe gwoździe amortyzujące drgania podłogi i inne cuda wianki,

które nawet w teorii nie mają prawa działać, a tutaj sobie opowiadają w najlepsze o zmianach jakie usłyszeli podczas ich testowania...

Ciekawe, że nikt nie wspomniał o wpływie granitowej płyty dociskającej kolumnę na efekt dyfrakcyjny i tzw.baffle step. Konstruktor kombinuje jak koń pod górkę a użytkownik w domciu srrru! - kilkucentymetrowy placek z kamienia ląduje na kolumnie i całą robotę konstruktora szlag trafił.

Próbowałem o tym porozmawiać w innym wątku na ten sam temat, to zostałem ukarany przez paltona 3 punktami za trolling.

Sorry, taki mamy klimat.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Próbowałem o tym porozmawiać w innym wątku na ten sam temat, to zostałem ukarany przez paltona 3 punktami za trolling.

Pewnie z zazdrości. Palton ma przecież kulki i nie ma gdzie położyć kawałka nagrobka. ;)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Stało się? Nie, dlaczego, dziękuję wszyscy zdrowi. Nic się nie stało.

Po prostu krew mnie nagła zalewa jak czytam te wszystkie kretyństwa, od których głowa boli, a są tu tacy, którzy w to wierzą.

W te antywibracyjne stoliki poprawiające obraz w telewizorze, metalowe gwoździe amortyzujące drgania podłogi i inne cuda wianki,

które nawet w teorii nie mają prawa działać, a tutaj sobie opowiadają w najlepsze o zmianach jakie usłyszeli podczas ich testowania...

Sorry, taki mamy klimat.

A jednak puszczaja nerwy koledze:) I po co się tak niezdrowo podniecac? Lepiej uważaj bo jak strzeli żyłka to będzie już po zawodach

Jak widać twoje rozmowy , zwłaszcza z osobami mającymi odmienne zdanie od twojego to zwykły trolling co da sie zauwazyc nie tylko w tym wątku. Nikt nikogo bezzasadnie nie karze a skoro dostałeś to ci sie należało.

A te stoliki poprawiające obraz tv i amortyzujące stalowe kolce sam wymysliłeś?

To ważny aspekt. U mnie jego znaczenie zostało zniwelowane do minimum ze względu na konstrukcje samych kolumn a dokładniej maskownicy , która stanowi niejako przedłużenie scianki frontowej w sensie jej głębokosci i jej uzycie podczas odsłuchu jest zalecane. Dołożenie w tym przypadku kilkucentymetrowej grubosci płyty nie ma praktycznie pod tym względem znaczenia.

Tak da się . Nikt nikomu nie zabroni sprzedawac tego za 1 grosz ale taki jednostkowy przypadek nie swiadczy , ze robi tak ogół. Tak jak napisałem , mam znajomego kamieniarza i dobrze wiem ile woła sobie za wykonanie 2 takich elementów. Po znajomości mógłby mi to zrobic za 50zł za szt. Po bardzo dobrej znajomości zakrapianej 12 letnią łychą . Po zwykłej znajomości jakieś 70-80 zł za szt. a oficjalna cena detaliczna elementu wykonanego z czarnego granitu o wymiarach 30x40x5 to 120 zł szt. Przestań pieprzyć

Sam przestań pieprzyć i tworzyć kolejny model biznesowy, który polega tym razem na tym,

że znajomy wycenia swoją pracę na podstawie przelicznika z dupy wziętego - za tyle mi się nie chce, a za tyle pomyślę -

bo tak to sobie mógł grymasić w głębokim peerelu jak lepszy nagrobek załatwić trzeba było jechać tysiąc kilometrów.

Może od jutra taksówkarze zaczną sobie wyliczać ceny kursu na podstawie tego czy mu się trasa podoba,

a pojutrze fotograf będzie robił zdjęcia tylko młodym i ładnym dziewczynom, bo starym i brzydkim to mu się nie chce.

Człowieku mamy XXI wiek i sytuację na rynku taką, że dowolnie wymyślny projekt pomnika z dowolnego kamienia

możesz sobie zamówić w Chinach i z transportem statkiem do Polski zapłacisz mniej niż u polskiego kamieniarza.

Takie są realia i jak ktoś jest w stanie sprzedawać taki sam produkt trzy razy drożej niż konkurencja, to pogratulować,

tylko nie wiem czego bardziej, sprytu i daru przekonywania czy idiotów gotowych zapłacić 150 zeta za kawałek kamienia.

No chyba że to kolejna bujda na resorach i słynny znajomy jeszcze ani sztuki nie sprzedał, to w to najszybciej uwierzę.

Jak wcześniej było tutaj wspomniane zmiany, które słyszy lub wydaje mu się, że słyszy Dyzman, mogą wynikać jedynie ze zmian wymiarów geometrycznych kolumny oraz jej wysokości przez dodanie podstawek i pokrywek kamiennych. Jeśli takie są zauważalne to dotyczą przede wszystkim wysokich tonów, mniej średnich, najmniej lub wcale basów. I nie ma to nic wspólnego z wagą tych dociążeń. Czy to są zmiany na lepsze? raczej nie bo nikt na poważnie ( jak napisał wyżej Piękny Stefan) ich nie zaleca.

Niestety nie zgadzam sie z Tobą . Kolumny nie zmieniły swoich wymiarów , co jest oczywiste, nie zmieniały też wysokosci ich położenia a paradoksalnie to wlasnie bas zyskiwał tu najbardziej co zresztą zauwazył każdy kto miał szanse ich u mnie posłuchać. To też element który najłatwiej ocenic i "dostrzec" bo poprawa tej częsci pasma zazwyczaj w takich przypadkach jest najwieksza.

Czy są to zmiany na lepsze( mówię o wszystkim co zaobserwowałem) ? To zależy od wielu innych czynników. Jesli ktos posiada szczupło brzmiący system albo dajmy na to ostro , to zaistniałe zmiany mogą pogłębić ten efekt i wtedy ktos taki opisze je jako negatywne. Przynajmniej do pewnego stopnia. To nie takie proste i nie należy wszystkiego upraszczac w ten sposob. Każdy system jest inne , mamy inne pomieszczenia i ich akustykę i w końcu każdy ma osobiste wyobrażenie o idealnym dzwięku .

Jak widać twoje rozmowy , zwłaszcza z osobami mającymi odmienne zdanie od twojego to zwykły trolling co da sie zauwazyc nie tylko w tym wątku.

Nikt nikogo bezzasadnie nie karze a skoro dostałeś to ci sie należało.

Jak widać moje rozmowy, zwłaszcza z osobami bez pojęcia o otaczającym ich świecie, to zwykła strata czasu co da się zauważyć nie tylko w tym wątku.

Nikt nikomu nie karze zabierać głosu w dyskusji, której tematem są zagadnienia dla niego akurat niezrozumiałe,

a skoro już odczuwa potrzebę zaznaczenia swojej obecności, to niech się najpierw douczy, a nie moderatora napuszcza.

Tu się z Tobą parantulla nie zgodzę bo jak pisałem wyżej. Czarny kamień z tego co pamiętam Indian to koszt pełnowartościowego kamienia to około 180zł za jedną sztukę. Tyle wychodziło zakup dla mojego kolegi. Liczył to zakup całej płyty i przeliczał wymiar jaki potrzebuję.

Wiadomo, że kolega zrobił mi z odpadu ale powiedział, że z tego odpadu to jeszcze jakąś półeczkę czy wazonik na grób by zrobił. Dla mnie wydać więc 360zł za dwie podstawki i to bez marży to przesada ale po znajomości zrobił mi obie za stówkę. Podobno cięcie to pół biedy ale szlifowanie tego to jest pracochłonne. Noże do cięcia takiego kamienia też majątek kosztują dlatego kamieniarze nie chcą robić podkładek bo zarobek znikomy a koszty duże.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Sam przestań pieprzyć i tworzyć kolejny model biznesowy, który polega tym razem na tym,

że znajomy wycenia swoją pracę na podstawie przelicznika z dupy wziętego - za tyle mi się nie chce, a za tyle pomyślę -

bo tak to sobie mógł grymasić w głębokim peerelu jak lepszy nagrobek załatwić trzeba było jechać tysiąc kilometrów.

Może od jutra taksówkarze zaczną sobie wyliczać ceny kursu na podstawie tego czy mu się trasa podoba,

a pojutrze fotograf będzie robił zdjęcia tylko młodym i ładnym dziewczynom, bo starym i brzydkim to mu się nie chce.

Człowieku mamy XXI wiek i sytuację na rynku taką, że dowolnie wymyślny projekt pomnika z dowolnego kamienia

możesz sobie zamówić w Chinach i z transportem statkiem do Polski zapłacisz mniej niż u polskiego kamieniarza.

Takie są realia i jak ktoś jest w stanie sprzedawać taki sam produkt trzy razy drożej niż konkurencja, to pogratulować,

tylko nie wiem czego bardziej, sprytu i daru przekonywania czy idiotów gotowych zapłacić 150 zeta za kawałek kamienia.

No chyba że to kolejna bujda na resorach i słynny znajomy jeszcze ani sztuki nie sprzedał, to w to najszybciej uwierzę.

No to masz w koło samych idiotów zaś ty jesteś wyrocznią . Oczywiście nieomylną ale tego chyba nie trzeba już dodawać. Tobie nawet rzetelne informacje od ludzi, którzy w przeciwieństwie do ciebie zajmują sie tym profesjonalnie, nie wystarczą by posypać głowę popiołem i przyznac się , że palnąłeś głupotę , zbytnio się nad nią nie zastanawiając. Ale to normalne jak kogos nerwy ponoszą:) Uspokój się już parantullko , złość piekności szkodzi.

Jakoś tak dziwnie się składa , że mimo tych chińskich rewelacji , kumpel ma tyle roboty , że na swoje zamówienie muszę czekac 2-3 tyg a jak znam zycie skonczy się na 4:) Gdyby tak było jak to przedstawiasz to większosć zakłądów kamieniarskich zostałoby zamkniętych. Owszem , byc może ceny pospadały względem tego co było lat temu kilka, ale to nie swiadczy że będą teraz pracować za grosze. To nie CHINY kolego a w dodatku mowa nie o obozach pracy tylko o ludziach prowadzących własne firmy i biznesy. To kosztuje i nikt nie jest idiotą by robic dla takiego parantulli stolik czy standy za 20 zł bo ten ostatni załatwi każdemu wagon klepek dębowych czy odpadu granitowego za 150 zł. Swoją drogą przy twoich mozliwościach powinieneś dzis zając miejsce Kulczyka:)

Jak widać moje rozmowy, zwłaszcza z osobami bez pojęcia o otaczającym ich świecie, to zwykła strata czasu co da się zauważyć nie tylko w tym wątku.

Nikt nikomu nie karze zabierać głosu w dyskusji, której tematem są zagadnienia dla niego akurat niezrozumiałe,

a skoro już odczuwa potrzebę zaznaczenia swojej obecności, to niech się najpierw douczy, a nie moderatora napuszcza.

Moderator ma swoj rozum i z pewnoscią potrafi ocenic czy sobie przyjemnie dyskutujesz czy trolujesz . Chyba że i jego uważasz za idiotę co by mnie wcale nie zdziwiło. Miej chociaz jaja i przestań tu płakac jak ciota. Trzeba szanowac zdanie innych , nawet gdy sam sie z nim nie zgadzasz a nie najeżdżać chamsko nazywając kogos nieukiem czy niedouczonym bajarzem. Nawet gdybys był samym Hawkingiem , to nie masz prawa do nikogo tak sie zwracać a robisz to notorycznie podkreslając tym samym swoja ignorancję w stosunku do innych.

Tu się z Tobą parantulla nie zgodzę bo jak pisałem wyżej. Czarny kamień z tego co pamiętam Indian to koszt pełnowartościowego kamienia to około 180zł za jedną sztukę. Tyle wychodziło zakup dla mojego kolegi. Liczył to zakup całej płyty i przeliczał wymiar jaki potrzebuję.

Wiadomo, że kolega zrobił mi z odpadu ale powiedział, że z tego odpadu to jeszcze jakąś półeczkę czy wazonik na grób by zrobił. Dla mnie wydać więc 360zł za dwie podstawki i to bez marży to przesada ale po znajomości zrobił mi obie za stówkę. Podobno cięcie to pół biedy ale szlifowanie tego to jest pracochłonne. Noże do cięcia takiego kamienia też majątek kosztują dlatego kamieniarze nie chcą robić podkładek bo zarobek znikomy a koszty duże.

Parantulla wie lepiej więc szkoda czasu.

Niestety nie zgadzam sie z Tobą . Kolumny nie zmieniły swoich wymiarów , co jest oczywiste, nie zmieniały też wysokosci ich położenia a paradoksalnie to wlasnie bas zyskiwał tu najbardziej co zresztą zauwazył każdy kto miał szanse ich u mnie posłuchać. To też element który najłatwiej ocenic i "dostrzec" bo poprawa tej częsci pasma zazwyczaj w takich przypadkach jest najwieksza.

Czy są to zmiany na lepsze( mówię o wszystkim co zaobserwowałem) ? To zależy od wielu innych czynników. Jesli ktos posiada szczupło brzmiący system albo dajmy na to ostro , to zaistniałe zmiany mogą pogłębić ten efekt i wtedy ktos taki opisze je jako negatywne. Przynajmniej do pewnego stopnia. To nie takie proste i nie należy wszystkiego upraszczac w ten sposob. Każdy system jest inne , mamy inne pomieszczenia i ich akustykę i w końcu każdy ma osobiste wyobrażenie o idealnym dzwięku .

Jak to nie zmieniły? Przecież jeśli dasz podstawkę granitową na dole gr. np 5 cm to kolumna o tyle wyżej stoi. Jeśli na górze jeszcze położysz kolejny granit to następne 5cm. Razem wysokość kolumny zmieniła się o 10cm. Jeśli Twoim zdaniem to nic i nie ma wpływu (jak napisał Tadeiro) na dyfrakcję i baffle step to trudno z Tobą dyskutować na WYMIERNE argumenty. Wymiary nie mają wpływu ale smarowidła i ciężary wg Ciebie owszem, no super, gratuluję.

Tu się z Tobą parantulla nie zgodzę bo jak pisałem wyżej. Czarny kamień z tego co pamiętam Indian to koszt pełnowartościowego kamienia to około 180zł za jedną sztukę.

Wszystko zależy od tego kto co komu i jak będzie liczył.

Kiedyś chciałem u tapicera cztery taborety naprawić, bo już były przez klientów zajechane jak koń po westernie.

Ten jak mi zaczął wyliczać materiały, to najpierw pobladłem, a później sobie przypomniałem ile płaciłem w hurtowni

jak robiłem zabudowę audio w swoim samochodzie, więc pytam tapicera - a jak dostarczę swój materiał to coś taniej będzie?

I teraz jemu się przypomniało, że w zasadzie to on ma tyle roboty, że nawet nie wie, kiedy mógłby się za to zabrać...

Prosto od tapicera pojechałem do wspomnianej hurtowni i dostałem za darmo z końcówki belki, nawet mogłem sobie wzór wybrać.

Miej chociaz jaja i przestań tu płakac jak ciota.

Coraz szybciej argumenty ci się kończą, więc chyba najwyższa pora wezwać kolegów do pomocy

i nasłać moderatora jak to masz w zwyczaju, gdy rozmowa nie idzie po twojej myśli.

Ten jak mi zaczął wyliczać materiały, to najpierw pobladłem, a później sobie przypomniałem ile płaciłem w hurtowni

jak robiłem zabudowę audio w swoim samochodzie, więc pytam tapicera - a jak dostarczę swój materiał to coś taniej będzie?

I teraz jemu się przypomniało, że w zasadzie to on ma tyle roboty, że nawet nie wie, kiedy mógłby się za to zabrać...

Prosto od tapicera pojechałem do wspomnianej hurtowni i dostałem za darmo z końcówki belki, nawet mogłem sobie wzór wybrać.

Niezwykle rzadko zabieram głos, ale jak to przeczytałem, to mi ręce opadły ...Ty byś chciał najlepiej wszystko za darmo, ja bym się wstydził nawet to napisać. Wcale się nie dziwię, że nie miał ochoty nic dla Ciebie zrobić. Nie rozumiem parantullo Twojej filozofii życiowej. Zastanów się nad tym.

Nie chodzi o masę tylko o drgania. Nie ważne czy kolumna ma 10 kg czy 50kg. Chodzi o sytuację w której obie kolumny wpadają w drgania . Wyjasniłem to już wczesniej. Nie będę drązył tego tematu w nieskończoność. Sprawdziłem jak zachowują się kolumny podstawkowe na lekkich standach , na takich które ważą 60kg i na 80kg wraz z dociażeniem z góry róznymi materiałami a więc i o róznej wadze. Różnice w brzmieniu kolumn są znaczące , zwłaszcza gdy porównamy brzmienie kolumny ustawionej na lekkim standzie i tej dociażonej od góry i ustawionej na ciężkiej konstrukcji. Możecie sobie pisac co chcecie , że mam omamy ,że bajki piszę . Mnie to nie rusza. Każdy rozsądny człowiek przynajmniej to sam sprawdzi , tak samo w przypadku smarowideł Reson czy Furutecha.

Jak to nie jest ważne ile waży kolumna?!? Przecież logiczne jest, że cięższą będzie trudniej w te drgania wprawić, więc po co jeszcze ją mocniej obciążać. Nawet jeśli przyjmiemy kolumny o różnych przetwornikach taką z 20cm głośnikiem i wadze powiedzmy 20kg, a taką z 30cm przetwornikiem i wadze 70kg, to przy tym samym ciśnieniu wychylania małego przetwornika będą większe. więc wibracje również, poza tym stosunek masy drgającej do masy obudowy w 2 przypadku jest na tyle korzystny, że obudowa sama swoim ciężarem zniweluje drgania 30tki (żeby było jasne drgania całej obudowy jako masy, a nie rezonansów ścianek obudowy) więc to lżejsza kolumna będzie potrzebować większego dociążenia nie cięższa.

Tak , własnie tego można spodziewać się po ustwieniu monitorów na ciężkich solidnych standach dodatkowo dociażając od góry sporym ciężarem . Własnie tak się dzieje,poprawia się głownie motoryka basu , jego kontrola ,precyzja i zróznicowanie. Wysokie stają sie bardziej selektywne i precyzyjne a co za tym idzie poprawia się ogólnie rozumiana przestrzennośc. Tak to można ując w skrócie. I to nie są cuda kolego

Wysokie tony powiadasz, no ten tweeter nieźle musi tą obudową poniewierać :)

Nie wiem czy prowadzisz jakiś biznes ale wyobraź sobie siebie jako przedsiębiorcę i takich klientów. Ok, jednemu, dwóm dasz za darmo ale pomyśl co dalej? Każdy chce zarobić i za uczciwie wykonaną pracę należy się zapłata. Szukamy gdzie taniej ale bywa niestety tak, że jakość często wiąże się z wyższą ceną, choć to nie reguła.

Niezwykle rzadko zabieram głos

Nie widzę powodu aby to zmieniać.

Bez odbioru.

Nie wiem czy prowadzisz jakiś biznes ale wyobraź sobie siebie jako przedsiębiorcę i takich klientów. Ok, jednemu, dwóm dasz za darmo ale pomyśl co dalej? Każdy chce zarobić i za uczciwie wykonaną pracę należy się zapłata. Szukamy gdzie taniej ale bywa niestety tak, że jakość często wiąże się z wyższą ceną, choć to nie reguła.

Przecież nie pojechałem do hurtowni żebrać, tylko kupić, a że za darmo skrawki mi dali, to co, miałem oddać?

Poza tym nigdzie nie napisałem, że ktoś ma mi coś robić za darmo, tylko żeby pierdolnął się w głowę jeśli myśli,

że mu zapłacę po półtora stówy od kamienia z którym i tak nic by nie zrobił, tylko z miejsca na miejsce przekładał.

Nie podoba się po 50 od sztuki, to nie. Przecież nikt do nikogo strzelał nie będzie.

Gościowi z Allegro jakoś się opłaca robić i sprzedawać to samo za połowę wydumanej ceny dyzmana,

ale to się nie liczy bo coś tam, liczy się tylko urojony znajomy, który do każdego jednego zamówienia

osobiście na wielbłądach granitowe płyty z kamieniołomów Tutenhamona w Egipcie wozi, no i stąd taka cena.

Wysokie tony powiadasz, no ten tweeter nieźle musi tą obudową poniewierać :)

A ten, to już samego siebie tutaj przechodzi z tymi teoriami palcem na wodzie pisanymi,

bo albo we łbie pomieścić mu się nie chce, że wysokie tony grają głośniej o 2dB albo i więcej

przez tą idiotyczną i bezsensowną "nadstawkę" z egipskiego granitu położoną na kolumnie,

albo mu płacą za robienie z siebie kretyna na forum i naganianie klientów "tajemniczym" znajomym.

Pewnie zaraz sam będzie przypadkiem sprzedawał swoje czarodziejskie kamienie,

bo na magiczne kable co też przypadkiem ma akurat na zbyciu jelenia jeszcze nie znalazł.

Nie wiem czy prowadzisz jakiś biznes ale wyobraź sobie siebie jako przedsiębiorcę i takich klientów.

Ale co mam sobie wyobrażać?

Średnio raz w tygodniu albo wyrzucam do śmietnika, albo zawożę dzieciakom do rysowania

arkusze papieru fotograficznego, które z 50 metrowej belki mi zawsze zostają.

Mógłbym to trzymać i czekać na klienta, któremu coś na tym wydrukuję i go normalnie według cennika za to skasuję,

ale jakoś tego nie robię, a wiesz dlaczego? Bo według mnie dla paru złotych zysku nie warto robić z siebie kutwy,

tym bardziej że na jednej belce mam zarobek taki, że mi kalafiorem wisi te dwie dychy w lewo czy w prawo,

nawet mi się nie chce rolki zmieniać dla jednego czy dwóch wydruków po 10 czy 20 złotych za każdy.

Jakbyś do mnie przyszedł i powiedział, że akurat taki kawałek potrzebujesz, to też za darmo byś dostał,

a nie wyliczone według faktury zakupu ile dokładnie masz mi zapłacić, żebym stratny nie był. Spokojnie, nie będę.

Wiem że są ludzie co by własne gówno spod siebie żarli, ale ja do nich nie należę i tyle w temacie.

Prosta sprawa.

A ten, to już samego siebie tutaj przechodzi z tymi teoriami palcem na wodzie pisanymi,

bo albo we łbie pomieścić mu się nie chce, że wysokie tony grają głośniej o 2dB albo i więcej

przez tą idiotyczną i bezsensowną "nadstawkę" z egipskiego granitu,

albo mu płacą za robienie z siebie kretyna na forum i naganianie klientów "tajemniczym" znajomym.

Pewnie zaraz sam będzie przypadkiem sprzedawał swoje czarodziejskie kamienie,

bo na magiczne kable co też przypadkiem ma akurat na zbyciu jelenia jeszcze nie znalazł.

To już jest fetysz na punkcie kamieni, jak obserwuje tych magików to każdy czymś tam sobie dowolnie reguluje brzmienie, jeden bezpiecznikiem potrafi zastąpić EQ, drugi kawałkiem kabla ściąga koce z kolumn, a trzeci postawi kamyczek i od razu płyną mu nowe dźwięki, których wcześniej nie słyszał :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.