Skocz do zawartości
IGNORED

Platforma antywibracyjna czy podstawki?

magico79

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałem od kilku próbujących. Wszystko okazywało się takie samo. Bez sensu.

To tylko świadczy że dla nich nie ma różnicy. I nie ma to nic wspólnego z brakiem różnic.

Z całym szacunkiem ale pytanie było skierowane do kogoś innego.

sorry, nie złapałem kontekstu i podtekstu, przypuszczałem, że pytanie jest autentyczne więc próbowałem coś doradzić

W ślepym teście każde piwo, wino, wołowina itd smakują tak samo. Kobita w ślepym teście też każda taka sama... :-))

Jeśli ktoś uważa sie za smakosza piwa i obleje ślepy test to trochę głupio wygląda. Podobnie z audio różnice niezaprzeczalnie są ale odbiorcy nie koniecznie je muszą słyszeć i po to jest abx.

Słyszałem od kilku próbujących. Wszystko okazywało się takie samo. Bez sensu.

Ty popatrz, sommelierom się udaje. No jaja, niemożliwe, przecież na ślepo się nie da.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Ty popatrz, sommelierom się udaje. No jaja, niemożliwe, przecież na ślepo się nie da.

Ale wg. niektórych bez etykiety to nie wiadomo czy zachwalać czy się krzywić i pluć ;)

Metka bardzo im ułatwia życie ;)

W ślepym teście każde piwo, wino, wołowina itd smakują tak samo. Kobita w ślepym teście też każda taka sama... :-))

Kiperzy jakoś problemu nie mają, co do kobiet gdybym miał mieć zasłonięte oczy i wybrać sobie do testu jak wy kable takie solidne grube vs cienkie też nie byłoby problemu:) wołowina vs wieprzowina naprawdę miałbyś z tym problem? No nie wierzę :D

Ale wg. niektórych bez etykiety to nie wiadomo czy zachwalać czy się krzywić i pluć ;)

Czasami czerwone smakuje jak białe i na odwrót ;)))

post-10292-0-06026800-1447858699_thumb.png

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Studenci testowali...

A tabela pokazuje jak łatwo oszukać zmysły, w tłumaczeniu: białe wino pachnie jak czerwone, jeśli tak wygląda.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

I co z tego wynika?

Że wszystkie smakują tak samo?

No chyba nie.

Wynika z tego że czasem trudno je odróżnić nic więcej.

Różnice zostają tylko badającemu jest wtedy wszystko jedno.

Wynika z tego tylko tyle, że audiofile słyszą tylko gdy widzą swoje ołtarzyki ze sprzętem. Dobrze też jest gdy znają cenę. Wsadzisz bebechy z odtwarzacza dvd za kilka stówek do wypasionej obudowy, rypniesz kosmiczną cenę i cmokają z zachwytu nad dźwiękiem.

Zakryjesz im oczy to głuchną.

:)))

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Zakryjesz im oczy to głuchną.

Pewnie tak jest bardzo często tylko żeby sobie z tego zdać sprawę trzeba odrobinę odwagi. A tej niestety brakuje bo "ABX jest bez sensu". ;)

I ponownie doszliśmy do miejsca gdzie można krzyknąć...pokaż siusiaka, a powiem ci czy jesteś baba ;-).

By była jasność. Nie odbieram IM tego że oni słyszą. Tylko jeśli są w stanie wyłapać w mig różnice po wpięciu sieciówki wartości auta, bądź słyszą więcej i bardziej po położeniu jakiegoś stabilizatora to nie powinno być dla nich trudem wykazać NAM oponentom tych ustrojstw że nie mamy racji. No przecież to słychać !.

Jeśli ja widzę wyraźnie czarny bądź biały kolor to jestem w każdym miejscu poddać się testom na wykazanie tego że widzę ;-)

Ba! W obliczu testu głuchnie nawet żona audiofila, która jeszcze całkiem niedawno wyłapywała różnice w brzmieniu będąc w kuchni.

Achievement unlocked!

Ale czego koledzy oczekują. Tego że ktoś stwierdzi że pisał cały czas brednie bo uwierzył w nieomylnosc swoich zmysłów. Do tego trzeba mieć jaja a nie tylko niebotyczne ego.

Po raz setny pytam i proszę: gdzie w tym wątku wyczytałeś u mnie i innych Twoich oponentów, że wszystkie CD i wzmacniacze grają tak samo? Proszę o cytat.

Przy okazji innego Twojego wpisu spytam: gdzie można dostać te porządne buty za 300 zł? zawsze myślałem, że za porządne to przynajmniej tysiaka trzeba dać.

Dres do tego auta też ze Szwajcarii czy krajowy ;)))?

Nie kolego , porzadne buty można juz kupic za 3 -4 stówy i wcale nie trzeba się wysilac by znależc je na rynku.

A co do dresu , to jakoś bardziej pasuje mi on do ciebie:))) Nie po to sprowadza się auto ze Szwajcarii by w dresiku w nim potem zasiadać. To nie moje preferencje w sferze mody kolego. Poza tym typowo prostackie skojarzenie tej marki z dresiarzami ale w twoim przypadku akurat mnie to nie dziwi :)

no no no, już to nie raz obiecywałeś i jak ta natrętna mucha wciąż tu nawracasz. A ja wiem dlaczego - bo tutaj taż nawraca Nad miszczu twój, wiec masz okazję zacytować i odpowiedzieć: "dokładnie tak!". "racja!", itp. Naprawdę myślisz, że Nadmiszczu, jak mu trochę powłazisz to da ci promesę do wejścia w elitarny krąg Haj?

Z twoimi gratami i drutami z tej twojej półki cenowej? Nic nie pomogą tu twoje zapewnienia, jakoby to grało jak z półki 10x czy 30x ...Poglądy masz "słuszne" to prawda...ale metki z cenami nie te, nie te.

No , dobrze gadasz . Sam na to wpadłeś czy ktos ci tam podpowiada ? A tak zupełnie powaznie żalosne jest to co tu robisz. O moje graty się nie martw , o to jak graja rownież. To tylko moja sprawa. Zajmij się frustracie wlasnymi sprawami i super systemem który niewatpliwe posiadasz:)

Zdejmij sobie klapę odtwarzacza włącz muzykę i palcem pouginaj lekko płytę CD, zatrzymaj i posłuchaj co się zmienia i jak głęboko gdzieś jest Twoja stabilizacja :D

Szczególnie w ślepym teście ukazuje się ta niedoskonałość :)

Szkoda czasu na przepychanki. Ty wiesz swoje a ja swoje. Nie mówimy tu o jakis niuansach na granicy percepcji tylko o zmianach brzmienia ktore dobrze słychać . Ja nie mam z tym problemu Ty natomiast tak ale to juz nie moja sprawa.

@Sly30 i Dyzman69

Jaki polecacie wykrywacz idiotyzmów i bzdur bo odkąd czytam ten wątek to już w drugie takim ustrojstwie wy...bało mi skalę.

Abx służy nie do testowania sprzętu a użytkownika (jego zdolności do wykrywania różnic) i chyba tego nie chcą zaakceptować słyszący.

Tobie wyjeb..... ale co innego.

Szkoda czasu na przepychanki. Ty wiesz swoje a ja swoje. Nie mówimy tu o jakis niuansach na granicy percepcji tylko o zmianach brzmienia ktore dobrze słychać . Ja nie mam z tym problemu Ty natomiast tak ale to juz nie moja sprawa.

Masz problem, bo słyszysz zmiany w takich samych plikach, no głupota i do kwadratu. :)

@Dyzman69

Nie mów że wibracje zmieniają ci brzmienie cd bo mi znowu zaczyna skali brakować w wiadomym urządzeniu. A ten miał być skalowany na hi end owoców.

Nie ma opcji żeby to zrozumiał dla niego kopia pliku zrobiona w domenie cyfrowej na dysku komputera będzie kopią gorszą i nieważne, że zbadasz bit po bicie czy jest taka sama on i tak "usłyszy" że nie jest...

Ale to są pomiary a nie test praktyczny czyli odsłuchowy. Nie sprawdzałeś tego więc jak możesz napisać , że nieczego nie słychać? Fakty sa takie ,że słychać a pomiar to nie odsłuch więc to ciągle tylko teoria:)

A mnie z kolei ciekawi jakie będą mieli miny czytając za kilka lat te swoje objawienia...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Każde hobby dla osoby z zewnątrz wydaję się balansować na granicy choroby psychicznej, ale czytając niektóre wątki na tym forum to mam wrażenie że niektórzy dawno tę granicę przekroczyli.

Najciekawsza jest mina kogoś kto coś liznął w temacie audio (mam na myśli dźwiękowców) gdy pokaże mu się niektóre powstające tu teorie ;)

• 2 tygodnie później...

Masz problem, bo słyszysz zmiany w takich samych plikach, no głupota i do kwadratu. :)

No i niech tak zostanie. Zakonczmy na tym ta jalowa dyskusje.

@Dyzman69

Nie mów że wibracje zmieniają ci brzmienie cd bo mi znowu zaczyna skali brakować w wiadomym urządzeniu. A ten miał być skalowany na hi end owoców.

Tobie brakuje czego innego ale z tym akurat to nie ma rady , bo sie z tym rodzisz albo nie.

Nie ma opcji żeby to zrozumiał dla niego kopia pliku zrobiona w domenie cyfrowej na dysku komputera będzie kopią gorszą i nieważne, że zbadasz bit po bicie czy jest taka sama on i tak "usłyszy" że nie jest...

Proponuje Ci test polegajacy na wykonaniu 20-30 kopii jakiejs plyty , ale w taki sposob ze kolejne przegrywasz z tej ktora wlasnie nagrales . potem porownaj sobie jakosc dzwieku takiego materialu z ostatniej kopii z oryginalem . Dopiero potem pogadamy o tym co tu insynuujesz .

Proponuje Ci test polegajacy na wykonaniu 20-30 kopii jakiejs plyty , ale w taki sposob ze kolejne przegrywasz z tej ktora wlasnie nagrales . potem porownaj sobie jakosc dzwieku takiego materialu z ostatniej kopii z oryginalem . Dopiero potem pogadamy o tym co tu insynuujesz .

A ja mam inny test napisz sobie w notatniku tak "jeśli ten tekst się nie zmieni to znaczy, że jestem ignorantem" i kopiuj to z płyty na płytę do momentu aż Ci się nie znudzi

Bez odbioru.

sugerujesz, ze podczas kopiowania plyty nastapia jakies zmiany?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Dysputa jałowa. Sceptykom nie wierzącym (bo chyba nie mieli okazji posłuchać, więc to kwestia wiary) w degradacje kolejych kopii cyfrowych proponuję nabyć płytę testową Chesky vol. 2 - tam jest już gotowiec... głuchy na "jamniku" usłyszy ;)

Większość tu na forum formułuje swoje tezy nie na podstawie doświadczeń, tylko na podstawie ich zdaniem zasadnej logiki. Tyle, że ta logika najczęściej jest błędna, ale oni o tym nie widzą. Sądzą, że muzyka na CD to zera i jedynki, sumy kontrolne się zgadzają, więc zrobienie 100x kopii z kopii zawsze da to samo, ale tak nie jest. Posobnie jest z tezami,że wszystkie kable, wzmacniacze czy odtwarzacze CD grają tak samo. Ale ci ludzie nie próbowali tego i tylko wydaje im się, że wiedzą, a raczej przypuszczają... :-)

Sądzą, że muzyka na CD to zera i jedynki, sumy kontrolne się zgadzają, więc zrobienie 100x kopii z kopii zawsze da to samo, ale tak nie jest

https://www.youtube.com/watch?v=ltt3HxgET8s

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.